Mødedato: 26.02.2018, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Overtagelse af Boyesgade til offentlig vej, Vesterbro/Kgs. Enghave

Se alle bilag
Der skal tages stilling til en harmonisering af vej- og parkeringsforholdene med Frederiksberg Kommune ved, at Boyesgade overtages til offentlig vej og indlemmes i beboerlicenszone VB (Vesterbro).

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at særordningen for beboerlicenser i den københavnske del af Boyesgade ophæves.
  2. at den københavnske del af Boyesgade indlemmes i beboerlicenszone VB (Vesterbro).
  3. at den nuværende 2-timers ordning i den københavnske del af Boyesgade fortsætter.
     
    Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
     
  4. at Teknik- og Miljøforvaltningen bemyndiges til at gennemføre en kommunal overtagelse af den københavnske del af den private fællesvej Boyesgade til offentlig vej.

Problemstilling

Kommunegrænsen mellem Frederiksberg og København løber på langs midt gennem den private fællesvej Boyesgade, jf. bilag 2. Borgerrepræsentationen har tidligere besluttet at overtage alle private fællesveje i området til offentlige veje, men forvaltningen har vurderet det hensigtsmæssig at overtage vejen samtidig med og i dialog med Frederiksberg Kommune. Derfor har forvaltningen først nu fået mulighed for at realisere en løsning for vejen, som opfylder den tidligere beslutning samtidig med, at der tages hensyn til, at vejen er delt mellem de to kommuner.

Det foreslås derfor, at Københavns Kommune gennemfører en kommunal overtagelse af den københavnske del af Boyesgade og indlemmer gaden i beboerlicenszone Vesterbro. Derimod vurderes det ikke hensigtsmæssigt at indlemme gaden i betalingsområdet.

Løsning

Frederiksberg har nu overtaget sin del af Boyesgade til offentlig vej, hvorfor Københavns Kommune nu skal overtage den københavnske del af gaden til offentlig vej for at gennemføre samme forenkling.

Kommunen kan ikke udstrække licensområdet på Vesterbro til at omfatte Boyesgade, så længe gaden er privat fællesvej. Det er derfor nødvendigt, at Boyesgade gøres til offentlig vej, ligesom alle øvrige private fællesveje i betalingszonen tidligere er blevet overtaget til offentlig vej. Det vil sikre en ensartet status for de to vejdele på tværs af kommunegrænsen, der med en overtagelse af den københavnske del begge vil være offentlige veje, som kan reguleres ensartet.

For at undgå uønsket langtidsparkering fra pendlere besluttede Teknik- og Miljøudvalget den 18. juni 2012 at indføre en midlertidig særordning i gaden med 2-timers tidsbegrænsning for alle uden beboerlicens, jf. bilag 1. Beboerne i Boyesgade på københavnersiden fik to licenser: En licens til parkering i Boyesgade og en licens til parkering i licenszone VB (Vesterbro). Frederiksberg Kommune udstedte tilsvarende to licenser til deres beboere.

Når gaden er overtaget til offentlig vej og indlemmet i licenszone VB (Vesterbro) kan alle beboere på Vesterbro med VB-licens parkere i den københavnske del af Boyesgade.

Forvaltningen har erfaring med, at der på steder med to betalingsordninger på samme vej ofte er forvirring blandt bilister i forhold til at betale til den rigtige ordning. Forvaltningens erfaring er desuden, at det ikke er muligt i tilstrækkelig grad at skilte sig ud af sådanne problemstillinger. Boyesgade er et enkeltstående tilfælde, idet vejen er delt af kommunegrænsen. For dels at undgå pendlerparkering og dels at udefrakommende bilister forveksler parkeringsreglerne på de to sider af vejen, så der pålægges parkeringsafgifter, som ikke vil blive anset for rimelige, foreslås det at bevare 2-timers begrænsningen i Boyesgade, så parkeringsreglerne forbliver ens på begge sider af vejen. På den måde vil der heller ikke fremover være betalingsparkering i Boyesgade.

Beboere med VB-licens vil være undtaget tidsbegrænsningen. Frederiksberg Kommune vil regulere Frederiksbergsiden af Boyesgade på tilsvarende vis.

Økonomi

Ændringen af parkeringsreguleringen afholdes på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling til parkering.

Overtagelsen af den del af Boyesgade, som hører under Københavns Kommune, forventes at medføre øgede udgifter til vejvedligeholdelse på 23.000 kr. pr. år og øgede udgifter til drift af vejene på 27.000 kr. pr. år. De øgede driftsudgifter forventes at udgøre i alt 50.000 kr.

Udgifterne til øgede driftsudgifter afholdes af Teknik- og Miljøudvalgets ordinære driftsramme i henhold til det samlede rammeløft på 14 mio. kr., som blev tilført forvaltningens driftsramme med overtagelse af veje i blå betalingszone ved Borgerrepræsentationens beslutning af 15. juni 2005.

Normalt sker en vejovertagelse uden erstatning. Det skyldes, at fordelene ved, at kommunen overtager vedligeholdelsen af vejen typisk vil være større end ulemperne ved at vejen bliver offentlig vej. Grundejere kan indbringe spørgsmålet for Taksationskommissionen. Forvaltningen vurderer, at denne sag ikke vil føre til udbetaling af erstatning.

Videre proces

Når indstillingen er godkendt, vil Teknik- og Miljøforvaltningen med hjemmel i vejlovens § 15 varsle de tilstødende grundejere om, at den københavnske del af Boyesgade gøres til offentlig vej. Når der er truffet endelig afgørelse om vejovertagelsen, vil beboerne i den københavnske del af Boyesgade modtage besked om ændringen af parkeringsreguleringen, og der opsættes skilte, der tydeligt informerer om den fremtidige 2-timers ordning.

Ændringen forventes gennemført i løbet af første halvdel af 2018.

 

Pernille Andersen

/Anne-Sofie Degn

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 26. februar 2018 

Indstillingens 1., 2. og 3. at-punkt blev godkendt med ti stemmer mod nul. Et medlem undlod at stemme.

For stemte: A, B, C, F, O, Ø og Å.
Imod stemte: -
Undlod at stemme: I.

Indstillingens 4. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med ti stemmer mod nul. Et medlem undlod at stemme.

For stemte: A, B, C, F, O, Ø og Å.
Imod stemte: -
Undlod at stemme: I.

Liberal Alliance afgav følgende protokolbemærkning:

“Liberal Alliance ønsker, at borgerne på den berørte vej inddrages og høres inden udvalget træffer sin beslutning.”

Til top