Mødedato: 26.02.2018, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Anlæg af grønne byrum på Stærevej i Fuglekvarteret, Nordvest

Se alle bilag
For at realisere en indsats i Kvarterplan for Fuglekvarteret, skal der på Stærevej etableres grønne byrumsforbedringer. Der skal tages stilling til projektforslag for Stærevej om plantning af 28 nye træer og etablering af fire pladsdannelser med ny belysning, der medfører nedlæggelse af 30 parkeringspladser.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at projektforslaget danner grundlag for videre projektering og anlæg, der medfører nedlæggelse af 30 parkeringspladser på Stærevej udenfor betalingszonen, jf. bilag 4.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen bevilgede den 29. november 2012 54 mio. kr. til Områdefornyelse Fuglekvarteret, og Borgerrepræsentationen godkendte den 7. februar 2013 kvarterplanen for Områdefornyelse Fuglekvarteret. Omdannelsen af Stærevej er et indsatsområde i kvarterplanen.

Projektet er finansieret af Områdefornyelse Fuglekvarteret, og der er i kvarterplanen afsat 15,85 mio. kr., hvoraf 3,88 mio. kr. er finansieret af det daværende Ministerium for By, Bolig og Landdistrikter.

Der skal tages stilling til projektforslaget, så forvaltningen kan arbejde videre med projektering og anlæg.

Løsning

Stærevej er en del af Fuglekvarteret i Nordvest, der er et udsat byområde. I kvarterplanen fra 2013 fremgår det, at Stærevej skal være et nyt centrum i Fuglekvarteret Vest. Nye udendørs opholdsrum og grønne aktiviteter skal tiltrække både brugere fra andre kvarterer og beboere fra områdets små lejligheder. Der skal arbejdes med identitetsskabende belysning og sammenhæng mellem private og offentlige områder”. I 2016 blev der i regi af Områdefornyelse Fuglekvarteret udviklet en samlet helheds- og visionsplan for hele Stærevejsområdet, hvilket skete på baggrund af en omfattende dialog med borgere, lokale arbejdsgrupper, andre interessenter og en byrums,- og netværksanalyse. Nedenstående projektforslag for omdannelsen af Stærevej er en del af den færdige visionsplan fra 2016.

Projektet understøtter målsætningen i Politik for Udsatte Byområder 2017 om Bedre Byliv, der betyder ”at de udsatte byområder skal have gode og socialt robuste byrum med bynatur, der fungerer som en ramme om netop det hverdagsliv, der passer til det enkelte byområde”.

Stærevej fremstår i dag som en bred og nedslidt vej, hvor det er sparsomt med grønne områder, og hvor der ikke er mulighed for at tage ophold. Med projektforslaget anvendes vejens bredde og uudnyttede hjørner til at etablere opholdsmuligheder og begrønning. Med projektforslaget får Stærevej fire hævede pladsdannelser ved krydsene, hvor sidevejene møder Stærevej, jf. bilag 4. Pladsdannelserne anlægges med en mørkerød/brun robust teglbelægning, og der plantes 28 nye træer. Der opsættes bænke på pladserne for at give mulighed for udendørs ophold. For at øge trygheden i området etableres der ny LED-belysning på pladserne. De hævede pladsdannelser er en del af vejarealet, hvor de almindelige færdselsregler gælder, og hvor udformningen og belægningen har en hastighedsdæmpende funktion i forhold til den gennemkørende trafik. Fodgænger- og opholdsarealerne vil være tydeligt markeret ved hjælp af ledelinjer og beskyttet ved hjælp af både træer, lysmaster og pullerter.

Konsekvenser for parkering

Der er i dag 186 parkeringspladser på Stærevej uden for parkeringszonen. Af de 186 parkeringspladser nedlægges 30 parkeringspladser på Stærevej for at sikre projektets formål om begrønning og byrumsforbedringer. Projektet omlægger alle resterende parkeringspladser på vejen for at sikre så mange pladser som muligt, dog minimum 156 parkeringspladser. Belægningsprocenten på Stærevej er 78 % kl. 12, 90 % kl. 17 og 110 % kl. 22, jf. bilag 5.

Skal projektet gennemføres uden at nedlægge parkeringspladser, vil det ikke være muligt at begrønne strækningen med 28 nye træer, da der er forsyningsledninger i jorden uden for parkeringsarealerne. Træer er valgt som begrønning efter ønske fra grundejerne. Anden begrønning som eksempelvis buske vil forringe oversigtsforhold for trafikken og vil kræve mere vedligehold.

Der er mellem 15 og 20 % af borgerne i området, der ejer en bil, jf. opgørelse pr. 1. januar 2016. Forvaltningen vurderer, at området i kraft af sin placering lige uden for betalingszonen bliver anvendt til pendlerparkering i løbet af dagen og naboparkering – beboere, der enten bor i gul betalingszone eller andre beboere på Stærevej, som ikke benytter de private parkeringspladser – i løbet af aftenen. For beboerne er der ledig kapacitet i privat beboerparkering på tilstødende private arealer, jf. opgørelse pr. 1. juni 2017. Som en indsats i Parkeringsredegørelsen 2018 undersøger forvaltningen muligheder og potentialer ved at indføre betaling eller tidsbegrænsning for parkering i området.

Træer

Med projektet nyplantes 28 træer af forskellige hjemmehørende sorter, der stemmer overens med træsorterne i den tilstødende Nordvestparken, hvor der er træsorter fra hele verden, blandet med traditionelle danske og nordiske træer. Der er i dag fem eksisterende træer indenfor projektområdet langs Stærevej og disse træer bevares. Der vil i alt være 33 træer, når projektet er færdiganlagt.

Høring

Der er lokal opbakning til projektet fra de involverede grundejere og styregruppen for Områdefornyelse Fuglekvarteret, hvor Bispebjerg Lokaludvalg er repræsenteret, herunder til nedlæggelse af de 30 parkeringspladser, jf. bilag 6. Der har i en løbende proces siden 2012, ved udarbejdelsen af kvarterplanen for Områdefornyelse Fuglekvarteret, været dialog med de lokale borgere, tilstødende grundejere og Bispebjerg Lokaludvalg om mulighederne for området.

Stærevej er privat fællesvej, og grundejerne er derfor forpligtet til at drifte og vedligeholde fortovs- og vejareal ud til midten af vejen. I projektet er der fem involverede grundejere, der alle bakker op om projektet og har indvilget i at overtage den fremtidige drift, og Københavns Kommune har dermed hjemmel til at etablere anlægget på privat fællesvej, jf. byfornyelseslovens § 6. Der skal ikke ske tinglysning heraf. Oversigt over den lokale høring fremgår af bilag 6.

Projektforslaget er godkendt af politiet.

Ibrugtagning

Projektets oprindelige ibrugtagningsdato er 31. december 2018. Projekteringen har taget længere tid end forventet, da det har været nødvendigt at afsøge flere muligheder for at finde en løsning, hvor der nedlægges færrest muligt parkeringspladser. Forvaltningen vil i den videre projektering forsøge at optimere anlægstidsplanen, og forventer at omdannelsen af Stærevej er færdiganlagt primo 2019.

Økonomi

Den 29. november 2012 frigav Borgerrepræsentationen 54 mio. kr. til Områdefornyelse Fuglekvarteret. Efterfølgende godkendte Borgerrepræsentationen den 7. februar 2013, kvarterplanen for Områdefornyelse Fuglekvarteret og disponerede dermed 15,85 mio. kr. til projektet vedr. Stærevej. Af de samlede midler har Områdefornyelse Fuglekvarteret disponeret over 3,75 mio. kr., der er anvendt på borgerinddragelse, udarbejdelse af program, rådgivning og interne omkostninger. Ved projekteringens opstart var der dermed 12,1 mio. kr. til projektet.

Der er i budgettet ikke afsat midler til drift, da Stærevej er en privat fællesvej, hvor driften jf. Privatvejsloven tilfalder de tilstødende grundejere, og dermed har Københavns Kommune ingen driftsforpligtelser.

Videre proces

Anlægsarbejdet forventes igangsat medio 2018 og ibrugtaget primo 2019.

 

Pernille Andersen

/Lone Byskov

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 26. februar 2018

Et samlet udvalg fremsatte følgende ændringsforslag til indstillingens 1. at-punkt:
”At én af de seks parkeringspladser på sydsiden af Stærevej længst mod Borups Allé konverteres til én handicapparkeringsplads.”

Ændringsforslaget blev vedtaget uden afstemning.

Den således ændrede indstilling blev godkendt med ni stemmer mod to. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, F, O, Ø og Å.
Imod stemte: C og I.

Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance afgav følgende protokolbemærkning:
”Opholdsrum og træer må etableres andre steder end på vejen, idet projektet koster 30 parkeringspladser i en gade, hvor der i forvejen er mangel på parkeringspladser. Vi støtter plantning af træer andre steder end på gadearealet.”

Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance afgav følgende protokolbemærkning:
“Vi har ikke noget imod begrønning af byrum, også selvom vi tvivler på, at begrønning eller identitetsskabende belysning vil give ’socialt robuste byrum’, men vi kan ikke acceptere, at kommunen nedlægger 16 % af parkeringspladserne i et område, hvor der i forvejen er 110 % belægning. Derimod bør forvaltningen fremover fremlægge beslutninger, der fremmer, at man kan leve op til målene i den politisk vedtagne strategi om lavere belægningsprocenter i flere dele af byen.”

Til top