Mødedato: 26.01.2015, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Frigivelse af midler til Smart City

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til frigivelse af en anlægsbevilling på 3,5 mio. kr. til etablering af Smart City infrastruktur i et testområde i Indre By.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at der frigives en anlægsbevilling på 3,5 mio. kr. til etablering af IT-infrastruktur til smarte digitale byløsninger og databehandling. Anlægsbevillingen frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg jf. Økonomiafsnittet.

Problemstilling

I Budget 2015, Æ59 (BR 2. oktober 2014) besluttede parterne (A, B, F, O og Ø) at afsætte 3,5 mio. kr. til etablering af grundlæggende IT-infrastruktur til smarte digitale byløsninger og databehandling. Det er ikke nærmere beskrevet i budgetaftalen, hvor IT-infrastrukturen skal etableres.

Disse midler ønskes med denne indstilling frigivet til etablering af IT-infrastruktur mv. i et testområde, hvor en række byløsninger skal afprøves og demonstreres i praksis.

Løsning

Forvaltningen indstiller, at Borgerrepræsentationen frigiver midlerne til at igangsætte og udrulle test af smarte digitale byløsninger på flere forskellige områder. Løsningen består overordnet af en Wi-Fi infrastruktur, der kan tilkobles forskellige sensorbaserede løsninger, foruden at kunne give Wi-Fi adgang til turister.

Der skal etableres et mindre testområde i Indre By, hvor IT-infrastrukturen tilkobles en række netværksbaserede løsninger, som kan forbedre trafikforholdene samt teste smart affaldsindsamling, smart parkering og give et bedre billede af luftkvaliteten over større strækninger.

Som en del af arbejdet vil Copenhagen Solutions Lab invitere fagfolk, borgere og andre interessenter til at deltage i udviklingen af løsningerne, og vil blandt andet involvere eksperter indenfor privatlivsbeskyttelse for at sikre, at Københavns løsninger bliver førende indenfor beskyttelse af borgernes privatliv.

Testområdet omfatter området omkring Rådhuspladsen, Vester Voldgade og H.C. Andersens Boulevard ned til Langebro. Området er valgt, da det er et af byens mest trafikerede områder, med høj parkeringsbelægning, betydelig forurening fra trafikken, og et område der dagligt benyttes af mange turister og københavnere. Derudover forventer forvaltningen også at implementere og teste teknologi og sensorer for trafikmonitorering i dette område. Disse projekter kan samtænkes og berige hinanden.

Baseret på kommunens overordnede strategier på miljø- og klimaområdet samt en række workshops med forvaltningerne i Københavns Kommune anbefales det, at følgende løsninger bliver demonstreret og testet:

  • En service som viser og anviser ledige parkeringspladser, fx med en app, hvilket kan nedbringe søgetrafik med op til 30 %
  • Nye typer af billige multisensorer, som måler fx partikelforurening og CO2 udledning, som på sigt kan måle luftkvaliteten i større områder af byen for få midler, hvilket fx kan bruges til at lave ”sundere” rejseplaner for cyklister
  • Intelligente solcelledrevne skraldespande, som kan melde når de skal tømmes, hvilket kan optimere skraldebilers ruteplanlægning
  • Wi-Fi til turister samt forskellige informationstjenester for borgere og turister
  • Intelligent styring og monitorering af trafikken via sensorer, hvilket kan gavne alle typer af trafikanter i forhold til bedre trafikflow og kan koordineres med andre ITS projekter i byen
  • Afprøvning af chipteknologi, der via GPS kan holde styr på kommunens materiel, hvilket kan give bedre overblik over materiel og besparelser på forsikring mv.
  • Endvidere vil der i samarbejde med HOFOR og virksomheder blive udarbejdet en plan for, hvordan fugt og vandsensorer i byrummet kan testes og bruges til at sikre et bedre skybrudsberedskab. 

 I testfasen vil der blive målt på den umiddelbare effekt af løsningerne i det nævnte område samt potentialet for større udrulninger i byen.

Økonomi

I forbindelse med denne indstilling skal der frigives 3,5 mio. kr. til etablering af grundlæggende IT-infrastruktur til smarte digitale byløsninger og data behandling. De 3,5 mio. kr. blev afsat i Budget 2015 (Æ59).

Tabel 1. Anlægsbevillinger – frigivelse af anlægsmidler

Udvalg

Aktivitet/projekt

Bevilling

(nr. og navn)

Funktion

Beløb i 1.000 kr.

(2015 p/l)

År 2015

I alt

TMU

Etablering af grundlæggende IT-infrastruktur til smarte digitale byløsninger og data behandling

3400 – Ordinær anlæg

6.45.52.3

3.500

3.500

I alt

3.500

3.500

De forventede udgifter til ekstern rådgivning, interne udgifter og anlæg (Wi-Fi infrastruktur, sensorer og software løsninger) fremgår af nedenstående tabel: 

 Tabel 2. Kategorisering af anlægsmidler til digitale byløsninger  

1000 kr. (2015/pl)

2015

I alt

Anlæg af basis Smart City kablet (Wi-Fi infrastruktur)

1.300

1.300

Sensorer

1.200

1.200

Software løsninger

1.000

1.000

I alt

3.500

3.500

Udviklingen af P-henvisnings app’en vil blive tænkt sammen med allerede afsatte budgetmidler (1 mio. kr.), der blev afsat indenfor rammerne af Parkeringsforliget fra 2011med tilhørende beslutning fra Budget 2012, H123(BR 6. oktober 2011) (A, B, C, F, I, O og V). Derved sikres en pålidelig løsning, der præcist kan anvise parkeringspladser i testområdet samt give en sandsynlighedsberegning andre steder i byen baseret på data fra øvrige datakilder fx parkeringsautomater og digitale p-billetter. Ekstern rådgivning vil blive tænkt ind gennem partnerskabsaftaler med virksomheder og universiteter, samt med øvrige budgetmidler for 2015(Æ58), hvor der er afsat midler til at udarbejde en plan for opbygning af grundlæggende IT-infrastruktur. Midlerne på 0,5 mio. kr. er allerede frigivet.

Videre proces

Primo 2015 sker den endelige planlægning af den grundlæggende IT-infrastruktur til smarte digitale byløsninger og data behandling.

Selve anlægsfasen forventes at foregå i første halvdel af 2015, og testfasen varetages i de kommende år af Copenhagen Solutions Lab.

Det er tanken, at anlægget bliver en permanent installation, hvor der i årene fremover kan tilkobles nye løsninger. Projektet vil blive evalueret i 2016, og Teknik- og Miljøudvalget vil blive orienteret.

På baggrund af evalueringen vil der blive taget stilling til, hvorvidt en eller flere løsninger skal skaleres til større områder af byen.

          



                                       Pernille Andersen

                                                                                              / Torben Gleesborg

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 26. januar 2015

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med 7 stemmer mod 0. 3 undlod at stemme.

For stemte: A, B, F og Ø
Imod stemte: Ingen.
Undlod at stemme: C, I og V

Et samlet Teknik- og Miljøudvalg afgav følgende protokolbemærkning:
”Det er afgørende for Teknik- og Miljøudvalget, at en 'klog by' ikke bliver en by, hvor den personlige frihed og retten til uovervåget bevægelse forsvinder."

Et samlet Teknik- og Miljøudvalg afgav følgende protokolbemærkning:
”At indsamling og anvendelse af trafikdata alene må ske anonymt, så det ikke kan henføres til en bestemt borger uden vedkommendes samtykke.”
Til top