Mødedato: 26.01.2015, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Startredegørelse for lokalplan "Campus Emdrup"

Se alle bilag
Udvalgene skal tage stilling til, om der skal igangsættes udarbejdelse af lokalplan og en ændring af kommuneplanrammen med henblik på udvikling af områdets funktion som Aarhus universitet herunder opførelse af op til 25.000 m2 nybyggeri.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at der udarbejdes forslag til lokalplan ”Campus Emdrup” på baggrund af de intentioner og anbefalinger, der fremgår af vedlagte startredegørelse, bilag 1.

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget godkender,

    2.   at der som led i kommuneplanrevision 2015 indarbejdes et forslag til rammeændring i Forslag 
          til Kommuneplan 2015, så rammen ændres fra O2 til O3, og der tilføjes en særlig bestemmelse 
          om bygningshøjde jf. vedlagte startredegørelse, bilag 1.

Problemstilling

Aarhus Universitet ønsker at samle de fleste af deres aktiviteter på Sjælland på deres campus ved Tuborgvej, Emdrup. På arealet ligger Institut for Uddannelse og Pædagogik i den eksisterende bebyggelse Emdrupborg. Universitetet vil udvikle området med nye fysiske rammer med op til 25.000 m2 etageareal. Det er blandt andet planen, at Danmarks Miljøundersøgelser fra Risø skal flyttes til Emdrup. På sigt forventes op mod 1.800 ansatte og 5.350 studerende. Derfor ønsker universitetet at udbygge og dermed fortætte arealet nærmest Emdrup Station. Der skal gennemføres en arkitektkonkurrence for projektet med Bygningsstyrelsen som bygherre.

Projektet har et omfang, som kræver lokalplan samt en ændring af kommuneplanrammen på grund af øget bebyggelsesprocent og bygningshøjde.

Løsning

Udviklingen af området med et universitet bidrager til at skabe en mere sammensat bydel i et område, præget af åbne boligbebyggelser, og understøtter kommuneplanens visioner om vækst og udvikling af København som vidensby. Projektet har en stationsnær beliggenhed, hvor en fortætning med nyt byggeri muliggør, at universitetet kan samle sine aktiviteter og skabe et fælles universitetsmiljø på en campus i Emdrup.

Den kommende bebyggelse ønskes placeret på et areal omkranset af en stiforbindelse og en allé. På arealet ligger i dag et eksisterende betonbyggeri fra 60´erne, som skal fjernes helt eller delvist. Ønsket er at kunne udvikle ny bebyggelse med op til 25.000 m2, hvilket svarer til en bebyggelsesprocent på 134 for hele campus. Der henvises i øvrigt til bilag 2, faktaark.

For at belyse mulighederne for en udbygning har bygherre fået udarbejdet principper for ny bebyggelse indenfor tre byggezoner, som vist i bilag 1. I en zone i forlængelse af Lersø Park Allé foreslås mulighed for, at dele af bygningen kan være op til 32 meter høj. Mod baneterrænet foreslås mulighed for byggeri i op til 24 meters højde, og i en overgangszone mod det eksisterende Emdrupborg foreslås mulighed for byggeri i maksimalt 12 til 24 meters højde. De endelige byggemuligheder skal bl.a. med afsæt i startredegørelsens anbefalinger afdækkes i den kommende arkitektkonkurrence.

Parkering
Parkering skal etableres i overensstemmelse med kommuneplanens rammer, hvor parkeringen højst må være 1 plads pr. 100 m2 etageareal. Der er gennemført en parkeringsanalyse af de fremtidige parkeringsbehov i området  samt gennemført parkeringstællinger på campus og de omkringliggende veje. Analyserne peger på, at der med udgangspunkt i de nuværende trafikmønstre for ansatte og studerende vil være et væsentligt større behov for parkering på de fremtidige institutioner i Emdrup, end man normalt ser for uddannelsesinstitutioner. Dette er vurderet ud fra, at universitetet primært anvendes af forskere og ældre studerende, hvilket betyder en større anvendelse af biler til bolig-/arbejdsstedsrejser, end man normalt ser for uddannelsesinstitutioner.  I vurderingen er desuden taget højde for, at Danmarks Miljøundersøgelser, der skal flytte til Emdrup og som i dag er placeret på Risø udenfor Roskilde, har en meget dårlig kollektiv trafikbetjening og samtidigt mange forskere og få studerende tilknyttet.

Universitetet ønsker at anspore til at færre i fremtiden vælger bilen til arbejde, og forventningen er, at særligt de ansatte, der kommer fra Risø, i fremtiden vil ændre deres transportvaner. På baggrund af analyserne, har universitetet anmodet om, at parkeringsnormen fastsættes til 1 plads pr 150 m2. Det er forvaltningens vurdering, at dette er et fornuftigt niveau set i forhold til stedets stationsnære placering og de brugere og funktioner, der vil komme i byggeriet. Der henvises i øvrigt til det vedlagte bilag 3, Vurdering af parkeringsbehov.

Nye parkeringspladser forventes placeret foran Emdrupborg ved en optimering af parkeringspladserne på det grønne areal samt delvist i kælder på arealet langs banelegemet. Cykelparkeringen skal være 0,5 plads pr. studerende/ansat, heraf skal halvdelen være overdækket. Arkitektkonkurrencen skal afdække den endelige placering af parkering for cykler og biler.

Byliv
Det er intentionen at sikre et godt campusliv og et åbent universitetsmiljø ved at skabe en landskabelig helhedsplan med nye ankomstrum og forbindelser gennem området.

Bæredygtighed
I forbindelse med udviklingen af Campus Emdrup har Aarhus Universitet igangsat udviklingen af et idékatalog, der har til formål at kortlægge bæredygtige initiativer, der kan benyttes i universitetets byggeprojekter. Idékataloget beskriver konkrete tiltag indenfor emnerne social, miljømæssig og økonomisk bæredygtighed, fx solceller, grønne tage og dyrkning af udearealer. Planen er, at Campus Emdrup skal være pilotprojekt, hvor brug af idékataloget bliver en del af en samlet bæredygtighedsstrategi for den kommende bebyggelse.

Kommuneplan
I Kommuneplan 2011 er området udlagt til institutioner og fritidsformål med en maksimal bebyggelsesprocent på 110 og en maksimal bygninghøjde på 24 meter (O2-område).

Kommuneplanrammen foreslås ændret til en O3-ramme (institutioner og fritidsformål) med en maksimal bebyggelsesprocent på 150. Herudover foreslås tilføjet en særlig bestemmelse om, at bygningshøjden for dele af bebyggelsen i en lokalplan kan fastsættes til maksimalt 32 m. Det foreslås endvidere, at en ændring af kommuneplanrammen sker som led i kommuneplanrevisionen i 2015, parallelt med lokalplanprocessen.

Anbefalinger til den videre planlægning
Forvaltningerne vil i det videre forløb, herunder i den kommende arkitektkonkurrence, i samarbejde med bygherre og rådgivere særligt fokusere på følgende temaer, der er nærmere beskrevet i startredegørelsen, bilag 1:

  • Forbindelser med fokus på sammenhænge med omgivelserne og let adgang til universitetsmiljøet.
  • Arkitektonisk karakter med fokus på den arkitektoniske kvalitet og samspillet med omgivelserne, herunder det eksisterende Emdrupborg.
  • Landskabelig karakter med fokus på en landskabelig helhedsplan, der bygger videre på områdets grønne præg. Arkitektkonkurrencen skal belyse forholdet mellem bygningsvolumen og den eksisterende træallé med henblik på så vidt muligt at bevare alléen helt eller delvist.
  • Bæredygtighed med fokus på den grønne bæredygtighed.

Herudover skal skyggevirkninger, tilkørselsforhold samt støj- og vindforhold vurderes nærmere i den kommende projektudvikling. Støj og vibrationer fra jernbanen vurderes ikke at medføre gener for brugerne af bebyggelsen. Støj fra Tuborgvej vurderes at kunne håndteres i projekteringen fx ved særlige løsninger i facaden.

Miljøvurdering
N
år planarbejdet sættes i gang, vil forvaltningen foretage en screening af de miljømæssige konsekvenser med henblik på at vurdere, om der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer (MPP).

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Aarhus Universitet og Bygningsstyrelsen gennemfører en arkitektkonkurrence for projektet i 2015 med forventning om en vinder i oktober 2015. Københavns Kommune gennemfører på baggrund af startredegørelsen en intern høring af relevante instanser herunder Bispebjerg Lokaludvalg med henblik på bidrag til udarbejdelse af et lokalplanforslag. På baggrund af den interne høring og resultatet af arkitektkonkurrencen udarbejdes et forslag til lokalplan.

Forvaltningerne forventer at forelægge et forslag til lokalplan med henblik på vedtagelse i Borgerrepræsentationen februar 2016, hvorefter det sendes i offentlig høring i 8 uger. Lokalplanforslaget ventes vedtaget i efteråret 2016. Forslag til rammeændring i kommuneplanen forventes vedtaget som led i vedtagelsen af Kommuneplan 2015.

        

                     Mikkel Hemmingsen                            Pernille Andersen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 26. januar 2015

Ø stillede følgende ændringsforslag til indstillingens 1. at-punkt:

”at der udarbejdes forslag til lokalplan ”Campus Emdrup” på baggrund af de intentioner og anbefalinger, der fremgår af vedlagte starteredegørelse, bilag 1, og at p-normen ændres til 1:200 pga. stationsnærheden.”

Ændringsforslaget blev godkendt med stemmerne 7 mod 3. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, F og Ø
Imod stemte: C, I og V

Den således ændrede indstilling blev godkendt uden afstemning. 
Til top