Ændringer af Arrangementspuljen
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til ændringer i Arrangementspuljens kriterier. Udvalget besluttede på mødet 7. oktober 2024, at bede forvaltningen om et oplæg til ændring af kriterierne for Arrangementspuljen, hvorved Christianshavn udskilles som selvstændig bydel, miljømæssig bæredygtighed inddrages som et kriterie, og hvor støtte fra Kultur- og Fritidsforvaltningens puljer kan udelukke støtte fra Arrangementspuljen. Forvaltningen vurderer, at det er muligt at gennemføre ændringerne og dermed imødekomme udvalgets bestilling. Ændringerne vil have fordelingsmæssige virkninger for støttemodtagere.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at Christianshavn ift. kriteriet om geografisk spredning udskilles fra Indre By og indgår som en selvstændig ’bydel’, samt at der herefter gives tre point til de fem bydele med færrest arrangementer.
- at inddrage kriterium om bæredygtighed med enkle rammer i forhold til uddeling af Arrangementspuljen, jf. løsningsafsnittet.
- at støtte fra Kultur- og Fritidsforvaltningens puljer kan medføre nedprioritering ved uddeling fra Arrangementspuljen.
Problemstilling
På baggrund af udvalgets ønsker (TMU 07.10.2024) har forvaltningen udarbejdet konkrete forslag til ændringer i Arrangementspuljens kriterier. Det er efter forvaltningens vurdering muligt at gennemføre ændringer. Ændringerne vurderes at have fordelingsvirkninger for ansøgerne.
Løsning
Nedenfor gennemgås forvaltningens tre forslag til kriterieændringer, samt forvaltningens bemærkninger hertil. Fordelingsvirkningen af kriterieændringerne er vist gennem illustrative beregninger på uddeling fra Arrangementspuljen 2023, jf. bilag 2 og 3.
Christianshavn som selvstændigt område
Det er muligt at udskille Christianshavn fra Indre By. Forvaltningen foreslår, at området dækket af Christianshavns Lokaludvalg udskilles som et selvstændigt geografisk område. Området er blandt de fire bydele med færrest arrangementer, hvorfor arrangementer udelukkende beliggende på Christianshavn vil opnå tre point efter kriteriet for geografisk spredning.
Da man samtidig går fra 11 til 12 bydele i kriteriet, foreslår forvaltningen, at antallet af bydele, der tildeles tre point, øges fra fire til fem. Det sker for at understøtte geografisk spredning af arrangementer. Bilag 4 viser de foreslåede ændringer i kriteriet for geografisk spredning.
Forvaltningens bemærkninger
En udskillelse af Christianshavn som særskilt område vil give øget incitament til at søge om støtte til arrangementer på Christianshavn, da det øger muligheden for støtte. Derfor er der også en mulighed for, at antallet af arrangementer på Christianshavn vil stige fremadrettet. Et eksempel kunne være et lille gratis arrangement i Indre By, som med gældende regler typisk rates med tre point. Hvis arrangementet kan flyttes fra Indre By til Christianshavn, er der et økonomisk incitament hertil, da arrangementet så vil rates med seks point og dermed blive støtteberettiget efter Arrangementspuljen.
I 2023 og 2024 modtog forvaltningen alene én ansøgning om støtte til arrangement udelukkende placeret på Christianshavn (Interactive and Duality). Havde kriteriet været gældende, ville arrangementet have været støtteberettiget i tilskudsåret 2023, jf. bilag 2. Arrangementerne Copenhagen Light Festival (2024) og Copenhagen Harbour Parade (2023) lå også delvist på Christianshavn, men ændringen ville ikke have haft betydning for deres tilskud.
Kriterie om miljømæssig bæredygtighed
Forvaltningen foreslår, at der indføres et kriterie om miljømæssig bæredygtighed i form af en positivliste, hvor det er muligt for ansøgere at krydse af for anvendelse af allerede eksisterende bæredygtighedstiltag, som, ansøger angiver, vil blive anvendt ifm. arrangementet.
Forvaltningen foreslår tre konkrete bæredygtighedsløsninger, der kan udløse point: 1) genbrugskrus, 2) grøn strøm (bystrøm, batteriløsning, solceller mv) og 3) cykelparkering til understøttelse af grøn mobilitet. Det vil øge incitamentet til brug af miljømæssigt bæredygtige løsninger ved arrangementerne. Forvaltningen foreslår, at bæredygtighedskriteriet udløser to points til arrangementets rating, uanset hvor mange af løsningerne der indgår. Forvaltningen vil forelægge en indstilling for udvalget, hvis forvaltningen på et senere tidspunkt ønsker at tilføje nye bæredygtighedstiltag til positivlisten.
For at imødegå spekulation i en minimal – men pointgivende – bæredygtighedsindsats foreslår forvaltningen, at der, såfremt det alene er point fra bæredygtighedskriteriet, som har givet arrangementet en støtteudløsende rating (eller har rykket det til en højere rating), kan dette kun udløse støtte svarende til udgiften til bæredygtighedsindsatsen ved arrangementet. Det maksimale støttebeløb på kr. 100.000 ændres ikke.
Forvaltningens bemærkninger
En fordel ved kriteriet er, at det giver arrangørerne incitament til yderligere at understøtte udbredelse af ønskelige og velafprøvede tiltag for bæredygtighed. Det kan desuden give også mindre arrangører mulighed for at indføre bæredygtighedsløsninger.
Muligheden for at få yderligere to point kan medføre at flere ansøgere opnår seks point eller mere, og dermed bliver støtteberettigede. Dette kan have betydning for både fordeling blandt ansøgere med seks point, og for om puljen udmøntes fuldt ud, hvis udvalget samtidig vedtager kriterie om at nedprioritere ansøgere med støtte fra Kultur- og Fritidsudvalgets puljer, jf. nedenfor.
Afvise ansøgninger med støtte fra Kultur- og Fritidsudvalgets puljer
Forvaltningen vurderer, at det er et sagligt kriterie at afvise ansøgninger, der har fået støtte fra KFU-puljer. Forvaltningen foreslår imidlertid, at der ikke sker en fuld afvisning, men at disse ansøgere nedprioriteres. Det vil betyde, at disse ansøgere fortsat kan komme i betragtning til tilskud fra Arrangementspuljen, hvis der er ufordelte midler efter uddeling til øvrige støtteberettigede ansøgere.
Ændringen gennemføres ved, at ansøgere til Arrangementspuljen anfører, hvorvidt de har fået støtte fra KFU-puljer til arrangementet. Flertallet af disse puljer tildeles i årene før de udmøntes. Derfor vil ansøger vide, om de har søgt og opnået støtte fra KFU-puljerne, når de søger Arrangementspuljen.
Forvaltningens bemærkninger
Fordelen ved kriteriet om KFU-puljer er, at tilskudsmidlerne fra Arrangementspuljen formentlig vil komme flere ansøgere til gode. Det skyldes, at det typisk er de større arrangementer som fx Distortion, Ungdommens Folkemøde, Lysfestivallen og Jazzfestivalen, der har modtaget tilskud fra begge udvalg.
Bilag 2 viser bl.a. en illustrativ beregning af Arrangementspuljen i 2023, hvor KFU-puljemodtagere ville være blevet nedprioriteret. Beregningerne viser, at KFU-puljemodtagerne fortsat ville have modtaget betydelig støtte i 2023. Beregningen er illustrativ, da der bl.a. ikke er taget højde for effekten af bæredygtighedskriteriet.
Forvaltningens vurdering
Ændringer i kriterier kan medføre ændring i ansøgeradfærd, som ikke kan forudses. Det er derfor alene muligt at illustrere kriteriernes virkning bagudrettet, jf. bilag 2.
Ansøgere skal have et passende varsel, så de kan nå at indstille sig på ændringer af ordningen. Det er derfor vigtigt at melde vedtagne ændringer ud i så god tid som muligt forud for næste ansøgningsrunde, så ansøgere er oplyste om ansøgningsgrundlag og gældende tildelingskriterier for ordningen. Ansøgningsfristen er fortsat 1. maj 2025.
Politisk handlerum
- Det er muligt for udvalget at vedtage de foreslåede ændringer til kriterierne enkeltvis. Udvalget kan således vælge mellem de foreslåede ændringer i kriterierne og behøver ikke at vedtage dem alle.
- Ligeledes kan udvalget vedtage ændringsforslag om fx antallet af bydele der skal tildeles hhv. 0, 1, 2 og 3 point eller om ændring af vægtningen af kriterierne størrelse og åbenhed på arrangementet.
For at sikre, at så stor en del af Arrangementspuljen udmøntes, før KFU-puljemodtagere kommer i betragtning, kan udvalget vælge at sænke minimum-kravet for at være støtteberettiget fra i dag seks point til fem point. Det vil betyde, at flere ansøgere vil blive støtteberettigede og dermed at ansøgere, der ikke har fået støtte fra KFU-puljer, reelt prioriteres. Tildelinger fra Arrangementspuljen vil fortsat ske fra de højest ratede og nedefter. Det betyder, at arrangementer med fem point alene vil komme i betragtning, hvis der er midler tilbage at uddele. Bilag 2 viser bl.a. en illustrativ beregning af effekten af at sænke minimum-ratingen sammen med KFU-kriteriet. Beregningen tager dog ikke højde for indførelse af bæredygtighedskriteriet, som vil medføre, at flere ansøgere får mulighed for at få yderligere to point og dermed op på eller over 6 point.
Økonomi
Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen melde de nye kriterier ud på kommunens hjemmeside og til kommende ansøgere. De nye kriterier vil få virkning for ansøgninger til Arrangementspuljen for 2025. Teknik- og Miljøudvalget vil inden sommerferien blive forelagt en indstilling om udmøntning af Arrangementspuljen 2025 på baggrund af indkomne ansøgninger og forvaltningens vurdering heraf ud fra de gældende kriterier.
Søren Wille
/ Lena Kongsbach
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 25. november 2024
Alternativet stillede følgende ændringsforslag (ÆF1) som tilføjelse til 2. at-punkt:
“dog således, at der tilføjes til bæredygtighedskravet om genanvendelige krus, at det også gælder plastickrus, der kan omsmeltes og andre løsninger, der kan indgå i cirkulære, bæredygtige løsninger.”
Ændringsforslaget (ÆF1) blev vedtaget uden afstemning.
Venstre stillede følgende ændringsforslag (ÆF2) som erstatning af 3. at-punkt:
“at det gøres tydeligt i behandling af kommende sager, hvilke aktører der også har fået penge fra og søgt midler i Kultur- og Fritidsudvalget.”
Ændringsforslaget (ÆF2) blev vedtaget uden afstemning.
Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt med 6 stemmer mod 2. 1 undlod at stemme.
For stemte: A, F, Ø og Å
Imod stemte: B og V
Undlod at stemme: C
Indstillingens således ændrede 2. at-punkt blev godkendt med 8 stemmer mod 0. 1 undlod at stemme.
For stemte: A, B, F, V, Ø og Å
Undlod at stemme: C
Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti og Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne ønsker, at arrangementspuljen nedlægges og midlerne overføres til puljer i Kultur- og Fritidsudvalget, som herefter fordeles af Kultur- og Fritidsudvalget.”
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”For det Konservative Folkeparti er det væsentligt, at de midler der afsættes til arrangementer for borgerne i det offentlig rum også anvendes til dette formål, og ikke til at veje og måle projekter efter diverse bureaukratiske regler og retningslinjer - vi ønsker få og simple retningslinjer, det gør, at den størst mulige andel af de kommunale midler rent faktisk ender med at understøtte arrangementer og ikke bureaukrati. Desuden gør det, det også lettere for borgerne at gennemskue processerne og om de kommer i betragtning til en pulje eller ej. Derfor ønsker vi en proces, der fokuserer på afbureaukratisering fremfor, at der tilføjes endnu flere regler og retningslinjer.”
Radikale Venstre og Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne mener, at en afgrænsning af Christianshavn er et relativt snævert geografisk område med mange kulturelle tilbud på store private arealer herunder på Christiania og Refshaleøen, hvorfor vi ikke mener det er nødvendigt at øge potentialet for det ved at udskille Christianshavn fra Indre By i den her sag.”