Genopretning af tre brolagte gader i Nyboder, Indre By
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til genopretning i tre gader i Nyboder, hvor fredning af området medfører, at retningslinjerne for genopretning fraviges. Der etableres således en mindre tilgængelig udformning af gadernes fredede fortove end den eksisterende efter dialog med Slots- og Kulturstyrelsen. Genopretningen af de brolagte kørebaner forventes desuden at blive væsentligt dyrere end forudsat, og Borgerrepræsentationen skal derfor tage stilling til at afsætte yderligere midler, såfremt alle tre gader skal genoprettes.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at fortovsbelægningerne på Haregade, Hjertensfrydsgade og Elsdyrsgade i forbindelse med genopretningsprojektet Brolagte gader, etableres med kløvede slidte chaussésten/fortovssten.
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at der overføres i alt 29,1 mio. kr. mio. kr. fra to afsluttede genopretningsprojekter og genopretningsrammen til projektet Brolagte gader, så de tre strækninger kan genoprettes i 2025-2026, jf. økonomiafsnittet og bilag 6
- at der frigives en anlægsbevilling på 29,1 mio. kr. til genopretningsprojektet Brolagte gader, jf. økonomiafsnittet og bilag 6
Problemstilling
Borgerrepræsentationen frigav på Genopretningsramme 2022 (BR 6. juni 2019) midler til en række genopretningsprojekter, herunder 14,5 mio. kr. til genopretning af tre brolagte gader i Nyboder; Haregade, Hjertensfrydsgade og Elsdyrsgade. Genopretning af de tre gader har afventet Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelses renovering af Nyboders gule bygninger i Haregade, der blev afsluttet i december 2023.
I 2022 blev fredningen af Nyboder udvidet og de offentlige veje i området inddraget i fredningen, jf. bilag 2. Forvaltningen har derfor været i dialog med Slots- og Kulturstyrelsen og udarbejdet et projekt for genopretning af de tre gader, som efterkommer styrelsens krav. Projektet fraviger imidlertid rammerne for gennemførelse af vejgenopretningsprojekter, hvor der så vidt muligt skal indarbejdes tilgængelighedsløsninger, der svarer til nutidig standard.
Under projekteringen har det desuden vist sig, at der skal etableres en ny bund (vejkasse og vejafvanding) under de brostensbelagte kørebaner, da denne som ellers forudsat ikke eksisterer. Borgerpræsentationen skal derfor tage stilling til overførsel af yderligere midler fra genopretningsrammen, så alle tre gader kan genoprettes.
Løsning
Fortovsbelægninger i forbindelse med genopretningsprojektet
For at understøtte Nyboders arkitektoniske og kulturhistoriske udtryk, ønsker Slots- og Kulturstyrelsen, at de traditionelle københavnerfliser fjernes i forbindelse med genopretningsprojektet. og at fortovene i stedet etableres med en gangflade af chaussésten.
Fortovene vil hermed få en mindre jævn gangflade, som vil være en mindre tilgængelig udformning end den nuværende med københavnerfliser.
Teknik- og Miljøforvaltningens gældende praksis for gennemførelse af genopretningsprojekter betyder bl.a., at hvor det er muligt, opgraderes fortovene til københavnerfortove med to rækker betonfliser adskilt af en løber (ledelinje) i granit, så tilgængeligheden for alle forbedres. Vejstrækninger af fx særlig arkitektonisk eller historisk karakter kan bibeholdes med fortove, som ikke er københavnerstandard, hvis det vurderes at have værdi for æstetikken.
I Nyboder er fortovene generelt meget smalle og er derfor etableret med kun én række fortovsfliser. Enkelte steder er der etableret to rækker fliser, og enkelte steder er der kun etableret fortovsfliser på fortovet i den ene side af gaden, jf. bilag 3. På Haregade og Elsdyrsgade er der én række fortovsfliser på begge fortove, og på Hjertensfrydsgade er der én række fortovsfliser på fortovet i den ene side af gaden, mens der i den anden side kun er chaussésten på fortovet.
Manglende finansiering til etablering af vejkasse og vejafvanding
Under projekteringen har der desuden været udført prøvegravninger i de brolagte kørebaner på de tre gader. Disse har vist, at der i praksis kun er jord under brostenene, og der skal således etableres en egentlig vejkasse og etableres ny vejafvanding i forbindelse med genopretningsprojektet, hvilket ikke har været forudsat tidligere.
Baggrund
Forvaltningen har ved etablering og bearbejdning af fire prøvebelægninger etableret på Hjertensfrydsgade gennemført en dialog med Slots- og Kulturstyrelsen om valg af løsning for genopretning af belægningerne i de tre gader, som kunne rummes indenfor styrelsen krav (jf. bilag 4). Anlægsomkostningerne for hver af de fire løsninger adskiller sig kun minimalt fra hinanden.
Slots- og Kulturstyrelsen har på baggrund heraf tilkendegivet, at de alene kan acceptere, at fortovene etableres med kløvede slidte chaussesten (jf. bilag 4, løsning 4), da det er deres vurdering, at denne belægningsløsning ligger inden for fredningens rammer og dermed bedst muligt understøtter Nyboders arkitektoniske og kulturhistoriske værdier. Forvaltningen er enig i, at løsningen bringer fortovene tilbage til en tidligere tids udformning, men det er samtidig forvaltningens vurdering, at fortovene vil få en mindre tilgængelig udformning end den løsning med fortovsfliser, som er den fremherskende i dag (jf. bilag 4, løsning 2). Forvaltningen vurderer, at de alternative løsninger 1 og 3 vist i bilag 4 ikke kan accepteres af Slots- og Kulturstyrelsen som værende inden for fredningens rammer.
Høring
Indre By Lokaludvalg bad om at blive inddraget, inden Slots- og Kulturstyrelsens holdning blev tilkendegivet. Forvaltningen har derfor parallelt med dialogen med Slots- og Kulturstyrelsen inddraget Indre By Lokaludvalg i perioden juni til august 2024 om de forskellige prøveløsninger på genopretning af fortovene på de tre gader, jf. bilag 5.
Indre By Lokaludvalg har på baggrund af 29 tilkendegivelser fra borgere drøftet fortovsløsningerne og anbefaler på baggrund heraf, at fortovene genoprettes med bordursten (løsning 1), da lokaludvalget vurderer, at denne løsning passer til omgivelserne og umiddelbart vurderes at tage hensyn til gangbesværede. Lokaludvalget anbefaler ikke fortovssten (løsning 3) eller fortovsfliser (løsning 2), da løsningerne ikke vurderes at passe til omgivelserne. Lokaludvalget har ikke udtalt sig om Løsning 4.
Forvaltningen har desuden den 7. august 2024 været i dialog med Handicaprådet, som har givet udtryk for, at løsningen med kløvede slidte chausséssten (løsning 4) kan godkendes, hvis belægningerne udføres med minimal fugebredde og største mulige jævnhed, hvilket også er forvaltningens plan.
Forvaltningen har forelagt tilbagemeldingerne for Slots- og Kulturstyrelsen, som ikke ønsker at ændre deres beslutning om den løsning, som de ønsker etableret i forbindelse med genopretningen af de tre gader.
Politisk handlerum
Teknik- og Miljøudvalget kan beslutte
- at fortovsbelægningen ikke skal ændres i forbindelse med genopretningsprojektet. Projektet vil da blive gennemført 1:1 og kan betragtes som almindelig vedligeholdelse, som ikke kræver tilladelse fra Slots- og Kulturstyrelsen.
- ikke at tilføre yderligere midler til etablering af vejkasse og vejafvanding i genopretningsprojektet. Den nuværende bevilling vil da kun blive anvendt til genopretning af Haregade, mens Hjertensfrydsgade og Elsdyrsgade vil indgå i forvaltningens forslag til prioritering af kommende genopretningsstrækninger.
- at annullere genopretningsprojektet helt. Midlerne vil i så fald blive søgt overført til ”Mer- og mindreforbrug på Genopretningsrammen” jf. praksis på området.
Økonomi
Med den forventede fordyrelse er der en manglende finansiering på i alt netto 29,1 mio. kr. (2025 p/l) i forhold til bevillingen. Den manglende finansiering og anlægsbevilling på 29,1 mio. kr. (2025 p/l), søges håndteret med denne indstilling.
Tillægsbevillingen på 29,1 mio. kr. (2025 p/l) dækkes med 6,3 mio. kr. (2025 p/l) fra projektet ”Kastrupvej, genopretning”, med 9,8 mio. kr. (2025 p/l) fra projektet ”Kløvermarksvej, genopretning” og med 13,0 mio. kr. (2025 p/l) fra forvaltnings genopretningsramme.
Projekterne ”Kastrupvej, genopretning” og ”Kløvermarksvej, genopretning” fra Budget 2022 bliver begge økonomisk afsluttet ultimo 2024 og fremkommer begge med mindreforbrug bl.a. som følge af, at der ikke, som forudsat, var behov for at omsætte alle kantsten og, at de planlagte specialløsninger, som skal sikre kørebanen i forhold til den tunge trafik, var billigere end budgetteret. Overførelsen af mindreforbruget vil ikke som vanligt afvente anlægsregnskabet, men bliver i stedet overført med denne sag. Det sker for at sikre eksekveringen af genopretningen af de brolagte gader, der ellers skulle afvente anlægsregnskaberne.
Jf. fjerde anlægsoversigt (TMU 18. november 2024) var der opsamlet 24,8 mio. kr. (2025 p/l) fra mindreforbrug på genopretningsrammen. Efter overførelsen af 13,0 mio. kr. (2025 p/l) til genopretning af de tre brolagte gader i Nyboder, vil der være 11,8 mio. kr. (2025 p/l) tilbage.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, vil forvaltningen udbyde anlægsprojektet, så strækningerne kan genoprettes i 2025 og 2026.
Søren Wille
/ Peter Højer
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 25. november 2024
Indstillingen blev trukket fra dagsordenen ved mødets start.