Dispensation fra naturbeskyttelseslovens § 3 til oprensning af magasindammen ved Frederiks Bastion, Christianshavn
Teknik- og Miljøforvaltningen skal tage stilling til Social- og Boligstyrelsens ansøgning om dispensation fra naturbeskyttelseslovens § 3 til oprensning på 70 % af magasindammen ved Frederiks Bastion på Christianshavns Vold. Oprensningen har til formål at genskabe det åbne vandspejl for at genoprette og beskytte det fredede fortidsminde. Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler, at der meddeles dispensation til en delvis oprensning, i en mere skånsom udgave end det ansøgte.
Indstilling
Teknik- og Miljøudvalget indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at der dispenseres fra naturbeskyttelseslovens § 3 til en delvis oprensning af magasindammen ved Frederiks Bastion på Christianshavns Vold, i en mere skånsom udgave end det ansøgte.
Problemstilling
Magasindammen ved Frederiks Bastion er et fredet fortidsminde efter museumsloven, som oprindeligt har stået med åbent vandspejl. Dammen er grundet manglende vedligeholdelse i dag så tilgroet, at det tilbageværende vandspejl er maksimum 10 % af den oprindelige vandflade.
I henhold til aftaler om Christiania mellem staten og Fonden Fristaden Christiania er Fonden Fristaden Christiania forpligtet til at varetage drift og vedligeholdelse af den tidligere fæstningsvold omkring Stadsgraven, som er ejet af staten. Der er i den forbindelse i 2022 indgået aftale mellem Social- og Boligstyrelsen og Fonden om, at magasindammen ved Frederiks Bastion oprenses, så den fremstår med åbent vandspejl på ca. 70 % af overfladen. Den nye tilstand efter oprensningen skal derefter fungere som rettesnor for Christianias Gartnergruppe, som vil opretholde tilstanden gennem beskæring af pilekrattet ca. hvert 3. år. Efterfølgende vil dammen fortsat have nogen opvækst af pil, men samtidig vil der være et åbent vandspejl. Denne tilstand skal dermed sætte det fremtidige plejeniveau på området (bilag 3).
Da magasindammen er en beskyttet mose efter naturbeskyttelseslovens § 3, som fastsætter et forbud mod at foretage tilstandsændringer, kræver projektet en dispensation. Teknik- og Miljøudvalget kan i særlige tilfælde dispensere fra naturbeskyttelseslovens § 3. Udvalget skal derfor tage stilling til, om der skal dispenseres fra beskyttelsen.
Løsning
Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at der er grundlag for at meddele dispensation til en delvis oprensning af magasindammen (bilag 2). Der er lagt vægt på, at der er en samfundsmæssig interesse i at genoprette et beskyttet fortidsminde. Ligeledes lægges vægt på, at der er tale om en genopretning af en tidligere naturtilstand, som vil have en naturforbedrende funktion for det tilbageværende moseområde, der på nuværende tidspunkt er i dårlig tilstand.
I 2010 blev der givet lovliggørende dispensation til en lignende oprensning af magasindammen ved Carls Bastion, som ligger lige syd for Frederiks Bastion. En dispensation vil derfor også være i tråd med kommunens hidtidige praksis. Der er ikke foretaget vurdering af vandmiljøet og naturforholdene hverken før eller efter oprensningen af Carls Bastion. Effekten af oprensningen kendes derfor ikke. Ved etableringen af et åbent vandspejl er der dog skabt en større variation af levesteder i magasindammen, hvilket vurderes at være en naturmæssig gevinst.
En oprensning af 70 % af en mose vil påvirke livet i mosen, på trods af de naturmæssige gevinster, der er på længere sigt. For at skåne dyre- og plantelivet i mosen og sikre artspuljens overlevelse efter indgrebet indstiller forvaltningen, at der dispenseres til en mere skånsom oprensning end det ansøgte. Det indstilles derfor, at der dispenseres til en oprensning fordelt over to år, således at der maksimalt oprenses 50 % af arealet ad gangen, og at den samlede oprensning maksimalt udgør 70 % af magasindammens areal (bilag 2).
Høring
Sagen har været i høring i perioden 17. september 2024 til 15. oktober 2024. Der kom et høringssvar fra Danmarks Naturfredningsforening København. Høringssvaret har ikke givet anledning til ændringer i dispensationen (bilag 2).
Træer
Der skal foretages rydning af bevoksning for at sikre adgang for det nødvendige maskinel til oprensningen af mosen. Bevoksningen, der skal ryddes, består primært af buske og 19 helt små træer. Alle berørte træer er besigtiget for flagermusegnede strukturer, såsom hulheder og løs bark. Projektet udføres således, at der ikke skal fældes træer, der er egnede som yngle- eller rastested for flagermus (bilag 4).
Projektet udføres på privat grund, og ingen af træerne er kommunalt ejede, fredede, bevaringsværdige eller lovgivningsmæssigt beskyttede på anden vis.
Politisk handlerum
Teknik- og Miljøudvalget kan vælge at meddele afslag på dispensation fra naturbeskyttelseslovens § 3 med henvisning til, at der ikke er tale om særlige omstændigheder, som kan begrunde en dispensation. Et afslag på dispensation kan gælde hele eller dele af projektet, hvortil der søges dispensation. Det vil i så fald betyde, at projektet skal sendes tilbage til forvaltningen til fornyet behandling.
Økonomi
Denne indstilling har ikke økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil dispensationen blive meddelt. Afgørelsen vil kunne påklages til Miljø- og Fødevareklagenævnet inden for en frist på fire uger. Eventuelle klager vil have opsættende virkning for en dispensation. Miljø- og Fødevareklagenævnet har pt. en sagsbehandlingstid på over to år. Hvis der ikke modtages klager, kan dispensationen udnyttes efter klageperiodens udløb.
Søren Wille
/ Lena Kongsbach
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 25. november 2024
Indstillingen blev godkendt uden afstemning