Mødedato: 25.11.2024, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Evaluering af Dialogforum Havneparken Islands Brygge og Pop-up dialogfora, Amager Vest og bydækkende

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til forvaltningens forslag om, at dialogforum Havneparken Islands Brygge og forsøgsordningen med pop-up dialogfora nedlægges. Forvaltningen vurderer, at udfordringer med tryghed, støj og affald, som var udgangspunktet for dialogforummet i Havneparken, ikke længere er til stede, og at behovet for dialog med myndighederne kan dækkes på anden vis. Udvalget skal desuden tage stilling til forvaltningens forslag om, at fremtidige udfordringer ved havnefronter og parker fremadrettet kan håndteres i Tryghedsstaben, som er et koordineringsmøde mellem Økonomiforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen og Københavns Politi.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Dialogforum Havneparken Islands Brygge nedlægges som beskrevet i Løsningsafsnittet.
  2. at ordningen med pop-up dialogfora nedlægges, da der under den toårige forsøgsordning ikke er blevet gjort brug af denne mulighed.
  3. at eventuelle fremtidige udfordringer ved populære havnefronter og parker vil blive håndteret på møderne i Tryghedsstaben.

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget besluttede den 8. maj 2023 at nedlægge henholdsvis dialogfora Nordhavn (inkl. Sandkaj, Marmormolen – Århusgade-kvarteret) og Krøyers Plads, og i stedet muliggøre, at lokaludvalg, ejerforeninger, beboerforeninger m.v. kan anmode om pop-up dialogfora. Beslutningen indebar desuden, at Dialogforum Havneparken Islands Brygge, som det eneste, skulle fortsætte i yderligere to år.

Teknik- og Miljøudvalget skal med denne indstilling tage stilling til, om dialogforum Havneparken Islands Brygge og forsøgsordningen med pop-up dialogfora skal fortsætte efter 2024 eller ophøre. Udvalget skal desuden tage stilling til om Teknik- og Miljøforvaltningens fremadrettede dialogarbejde i samarbejde med politiet og øvrige myndigheder, ved populære havnefronter og parker, kan håndteres i Tryghedsstaben.

Løsning

I henholdsvis 2023 og 2024 er der blevet afholdt to årlige møder i Dialogforum Havneparken Islands Brygge. Forvaltningen har hverken i 2023 eller 2024 noteret særlige udfordringer med støj, renhold eller andet i Havneparken. Tværtimod opleves det, sammenlignet med tidligere år, som rolige år. På senest afholdte dialogforummøde på Islands Brygge, den 7. oktober 2024, meddelte politiet, at det har været en rolig sommer. Politiet har ikke haft mange sager, og der har været færre henvendelser fra beboere om musik til ulempe. I lighed med tidligere år har forvaltningen også i 2024 sørget for at opsætte skilte med information om regler for musik/støj. Beboerne oplever, at skiltene har en god effekt, og ønsker dem opsat igen i foråret 2025.  Forvaltningen kan bekræfte, at skiltene opsættes igen i foråret 2025.

Meldingerne fra borgerne, der deltog på mødet, var bl.a. også, at der er tilfredshed med politiets tilstedeværelse og forebyggende indsats, at området benyttes af et mere blandet publikum, herunder flere børnefamilier, og at gener med affald er mindsket. Borgerne ønsker dog, at dialogforummet fortsætter.

Forvaltningen har registreret følgende deltagelsesfordeling på møderne, hvor myndighederne ofte er i overtal:

18. dec. 2023: 3 borgere og 4 myndighedspersoner.
18. marts 2024: 2 borgere og 5 myndighedspersoner.
7. oktober 2024: 11 borgere og 6 myndighedspersoner.

Teknik- og Miljøforvaltningen foreslår derfor, at Dialogforum Havneparken Islands Brygge nedlægges. Forvaltningen vurderer, at de specifikke udfordringer med tryghed, støj og affald i havneparken, som var udgangspunktet for dialogforummet, ikke længere er til stede i en sådan grad, at det i sig selv kan berettige en fortsættelse af forummet. Situationen på Islands Brygge adskiller sig med andre ord ikke fra mange andre byrum i byen, og det vurderes, at Islands Brygges nuværende behov for dialog, kan rummes indenfor den generelle kontaktmuligheder. Rammen for, hvad der kan drøftes på møderne i Dialogforum Havneparken har været begrænset til udfordringer med tryghed, affald og støjgener. Ved nedlæggelse af Dialogforum Havneparken, vil borgerne stadigvæk have mulighed for at anmode om et myndighedsmøde, og her er der ikke begrænsninger for, hvad der kan drøftes.

Forvaltningen vurderer, at de initiativer, som kommunen og politiet har iværksat for at imødekomme udfordringerne på Islands Brygge, har haft den ønskede effekt. Desuden er det vurderingen, at der qua dialogforummet er etableret solide kontakter til både politiet og myndigheder, der kan tages i anvendelse, hvis der opstår spørgsmål eller problematikker, der fordrer dialog.

Pop-up dialogfora

Forvaltningen har hverken i 2023 eller 2024 afholdt pop-up dialogforummøder, idet sådanne møder ikke har været efterspurgt. Forvaltningen skønner, at dette kan hænge sammen med, at mange af de tidligere problematikker, som har været ved havnefronterne, er blevet løst.

Forvaltningen vurderer på den baggrund, at forsøgsordningen med pop-up dialogfora bør nedlægges, da behovet ikke har vist sig at være til stede.

Koordinering af indsats i havneområder - årligt myndighedsmøde

Hidtil er der forud for den kommende badesæson blevet afholdt et separat årligt koordinerende myndighedsmøde mellem politiet og relevante myndigheder, vedrørende indsatser ved populære havnefronter og parker. Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer i samarbejde med Sikker By (ØKF) og politiet, at fremtidige udfordringer ved populære havnefronter og parker kan håndteres på møderne i Tryghedsstaben, hvor repræsentanter fra Økonomiforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen og Københavns Politi deltager.

Politisk handlerum

Udvalget kan beslutte, at:

  • nedlægge Dialogforum Havneparken Islands Brygge og bibeholde muligheden for at anmode om et pop-up dialogfora efter behov ved havnefronter og parker i København i yderligere 2 år. Dette vil kræve at der stilles ændringsforslag herom.
  • nedlægge pop-up dialogfora, men bibeholde Dialogforum Havneparken Islands Brygge. Dette vil kræve at der stilles ændringsforslag herom.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil Teknik- og Miljøforvaltningen orientere repræsentanter fra Dialogforum Havneparken Islands brygge, politiet og øvrige myndigheder om beslutningen.

Forvaltningen vil også orientere lokaludvalgene, hvis det besluttes at nedlægge forsøgsordningen med pop-up dialogfora.

Søren Wille

/ Lena Kongsbach

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 25. november 2024

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Til top