Flag i gadeplan på bygninger i København, bydækkende
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om forvaltningen fremadrettet skal have en mindre restriktiv praksis for at tillade permanente flag i gadeplan på bygninger. Forvaltningen har med sin hidtidige praksis været restriktiv i forhold til ansøgninger om permanente flag. Forvaltningen anbefaler en lempeligere praksis for flag i gadeplan i hele kommunen.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at forvaltningen ændrer praksis, så forvaltningen fremadrettet har en mindre restriktiv praksis for at tillade permanente flag på bygninger i gadeplan i hele Københavns Kommune.
Problemstilling
Teknik- og Miljøudvalget godkendte den 17. juni 2024 ’Reviderede retningslinjer for skilte og reklamer på bygninger i København’. Retningslinjerne indeholder også de nugældende rammer for opsætning af permanente flag på bygninger, som i dag har et restriktivt udgangspunkt. En sag om permanent opsætning af et regnbueflag i Studiestræde gav anledning til, at udvalget bad forvaltningen om at belyse muligheden for at åbne op for at tillade permanente flag i afgrænsede områder af byen, såsom Studiestræde, Lavendelstræde og andre tilstødende gader.
Med denne indstilling skal Teknik- og Miljøudvalget tage stilling til forvaltningens forslag til en lempeligere praksis ift. opsætning af permanente flag på bygninger i gadeplan. Forvaltningen lægger op til at den lempeligere praksis ikke kun er afgrænset til enkelte gader, men gælder for hele kommunen.
Løsning
Retningslinjerne for skilte og reklamer på bygninger i København beskriver under afsnittet ”Flagning” følgende: ”Efter en konkret vurdering, vil forvaltningen vurdere om flag kan virke skæmmende i forhold til omgivelserne og bebyggelsens ydre fremtræden. Faste ophængningssteder og opsætning af flagstænger på egen grund kan kræve forvaltningens godkendelse.” (bilag 2, side 14).
Permanente flag på bygninger og ejendomme kan reguleres på grund af deres permanente karakter. Forvaltningen kan som udgangspunkt ikke regulere flagets indhold. Herudover har forvaltningen ikke hjemmel til at regulere lejlighedsvise flag, som tages op og ned samme dag – fx ved festlige lejligheder.
Forvaltningen kan regulere opsætning af permanente flag med byggelovens § 6D, stk. 2. Med denne bestemmelse kan forvaltningen efter en konkret vurdering nedlægge forbud mod opsætning af et permanent flag, hvis det vurderes at være skæmmende.
I de relativt få sager forvaltningen har haft om opsætning af flag, har forvaltningen indtil nu haft en restriktiv praksis i overensstemmelse med det, der fremgår af retningslinjerne. Forvaltningen har som udgangspunkt ikke tilladt permanente flag, med den begrundelse, at disse kan virke dominerende og i øjenfaldende, samt sløre bygningen og gadeforløbet.
Det er muligt at have en mindre restriktiv praksis i forhold til flag, hvilket vil betyde, at forvaltningen fremadrettet, vil tillade flagning på gadeplan, medmindre der er lovgivning som fx lokalplaner, servitutter eller fredning, der sætter begrænsninger.
Forvaltningen anbefaler en mindre restriktiv praksis for opsætning af flag på bygninger i gadeplan, og at de i sagsbehandlingen sidestilles med udhængsskilte. I retningslinjerne er disse skiltetyper afgrænset til ét udhængsskilt pr. butik, hvor udhængsskiltet er placeret i stueplan med et omfang, der er tilpasset bygningens udtryk og udformning. Se eksempler på udhængsskilte i bilag 3. Forvaltningen anbefaler, at opsætning af flag i gadeplan følger retningslinjerne, og hvad der er sædvanlig for udhængsskilte i omfang, placering og antal. På denne måde sikres det, at flaget ikke virker dominerende eller slører for bygningen og gadeforløbet.
Forvaltningen anbefaler, at en mindre restriktiv praksis til permanente flag på bygninger i gadeplan gælder for hele kommunen for at sikre en ensartet behandling af ansøgere.
Politisk handlerum
Udvalget kan beslutte at:
- der som udgangspunkt kun kan opsættes permanente flag på bygninger i gadeplan i enkelte afgrænsede områder såsom Studiestræde, Lavendelstræde og andre tilstødende gader, der med deres blanding af cafeer og små butikker, er områder som har en mere farverig karakter i form af skiltning, markiser, og andet facadetilpasninger i gadeplan, og hvor opsætning af flag kan understøtte områdets særlige stemning.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt, vil forvaltningen ved nye ansøgninger anvende en lempeligere praksis ift. permanent flagning i gadeplan.
Søren Wille
/ Lena Kongsbach
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 25. november 2024
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Det samlede udvalg afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne er tilfredse med, at vi med sagen her sikrer, at butikker og barer i København lovligt kan sætte regnbueflag op.”