Offentlig høring af skybrudskonkretisering for København Vest og Frederiksberg Vest
Teknik- og Miljøudvalget skal godkende, at udkast til planen for skybrudssikringen af vandoplandet København Vest og Frederiksberg Vest sendes i otte ugers offentlig høring.
Indstilling og beslutning
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at konkretiseringen af Københavns Kommunes Skybrudsplan for vandoplandet København Vest og Frederiksberg Vest (bilag 1) sendes i otte ugers offentlig høring.
Problemstilling
I forbindelse med Borgerrepræsentationens vedtagelse af Københavns Kommunes Skybrudsplan den 13. december 2012, blev forvaltningen anmodet om at konkretisere strategi og løsningsforslag for hvert af de syv vandoplande, som København er inddelt i. Vandoplandene adskiller sig fra den traditionelle bydelsopdeling, og opdelingen er lavet ud fra en analyse af byens topografi (højdeforskelle, bygninger mv.) og de veje, som vandet naturligt løber, når der er vand på overfladen.
Forvaltningen udarbejder syv selvstændige planer, som udvalget behandler hver for sig. Teknik- og Miljøudvalget skal godkende, at planen for København Vest og Frederiksberg Vest sendes i offentlig høring. Planen for København Vest og Frederiksberg Vest er den sidste af de syv planer.
Løsning
Skybrudsplanens krav til løsningerne
Byen skal gøres mere robust over for de forventede, stigende nedbørsmængder, og løsningerne skal alle leve op til det servicemål, som er fastsat i Skybrudsplan 2012. Servicemålet fastlægger, at der ikke må komme mere end 10 cm. vand i gadeniveau i forbindelse med et skybrud, hvilket svarer til at regnvandssystemet (kloak og overfladeløsninger) skal kunne håndtere en 100-årsregn.
Beregninger viser, at skybrudstiltagene bør kobles til den øvrige klimatilpasning, som bl.a. indebærer en fremtidssikring af kloakkerne. Dermed opnås en samfundsøkonomisk gevinst, idet man løser flere problemstillinger samtidig. I Klimatilpasningsplanen er målet, at 30 % af hverdagsregnen skal frakobles kloakkerne for at følge med de forventede, generelt stigende regnmængder.
Derudover skal skybrudstiltagene ifølge både Klimatilpasningsplanen og Skybrudsplanen om muligt kobles med etablering af synlige overfladeløsninger, som kan gøres grønne og blå f.eks. i form af regnbede, beplantninger og lignende.
Planens struktur
For den plan, som udvalget foreslås at sende i høring, er baggrunden for de overordnede metodevalg i løsningsforslagene beskrevet i en teknisk baggrundsrapport, hvortil er knyttet en række kort, tegninger og visualiseringer. De visualiseringer af konkrete løsninger, som er medtaget i bilagsmaterialet, er udelukkende mulige løsninger, der skal tages stilling til senere i processen om skybrudsplanerne, når de enkelte projekter forelægges til udvalgets godkendelse.
Bag det tekniske baggrundsmateriale ligger en lang række analyser herunder terrænforhold, bystruktur, trafik og vandveje som grundlag for at afsøge løsningsmuligheder. Med denne indstilling skal der ikke træffes beslutning om enkelte projekter, men alene tages stilling til at sende udkast til planen for skybrudssikringen af vandoplandet København Vest og Frederiksberg Vest i offentlig høring.
Forvaltningen har beskrevet metodevalget og løsningsforslagene i et kortfattet resumé, som er vedlagt som bilag 1.
Hvor der er fundet flere mulige løsninger, der lever op til servicemålet samt samfundsøkonomiske betragtninger, som viser, at de valgte løsninger kan betale sig i forhold til traditionelle kloakløsninger, er disse medtaget som alternativer. Ved hvert løsningsforslag er fordele og ulemper skitseret.
De konkrete visualiseringer i bilag 1 skal fungere som illustrationer af mulige måder at udforme de grønne og blå overfladeløsninger. I den endelige detailprojektering vil der blive taget højde for bl.a. parkeringsforhold, byrum, trafikal afvikling samt koordinering med andre fysiske projekter i byens rum som f.eks. genopretning af veje. Det er således det overordnede metodevalg, som er mest afgørende i høringen, selv om forvaltningen også er meget interesseret i kommentarer og synspunkter i forhold til de konkrete visualiseringer.
Mulig løsning for vandoplandet København Vest og Frederiksberg Vest
København Vest og Frederiksberg Vest vandopland leder primært regnvand ad to vandsystemer; Harrestrup Å/Grøndals Å til Kalveboderne og det nuværende kloaksystem til renseanlæg Damhusåen. En del af dette vandopland ligger i Frederiksberg Kommune, og udfordringen skal derfor løses på tværs af kommuneskellet. Derfor har Frederiksberg Kommune og Frederiksberg Forsyning deltaget i udarbejdelsen af planen her, ligesom HOFOR.
Gennem tiderne er der sket omfattende reguleringer af de naturlige vandveje, ligesom der er skabt barrierer for vandets naturlige vej i form af boliger, erhverv, togbaner, motorveje mv. I dag er det således kun Harrestrup Å, der fungerer som en hovedvandvej til havet.
En del af metoden i planen her er derfor at etablere en erstatning for den gamle hovedvandvej Gåsebækrenden, som i dag er en del af kloaksystemet.
For alle de løsninger, der foreslås, gælder det, at regnvandet skal forsinkes og bortledes, for at undgå opstuvning og oversvømmelse. Måden, hvorpå dette sker, er dog forskellig for de to delvandoplande omkring hovedvandvejene.
Regnvand fra oplandene omkring Harrestrup Å/Grøndals Å foreslås afledt overfladisk til store forsinkelsesbassiner, der primært etableres i forbindelse med de to vandløb, som fører vandet videre til Kalveboderne. Ved at lade Damhusengen oversvømme ved større skybrud, inddæmme en mindre del af Damhussøen til regnvandspark og indrette Vigerslevparken med minimal påvirkning af fodboldbanerne, dannes der naturlige forsinkelsesbassiner i landskabet. Den nye regnvandspark i en del af Damhussøen vil binde Damhusengen, Grøndalsparken og Vigerslevparken sammen, skabes der en grøn korridor til Kalveboderne.
Kommunerne langs Harrestrup Å leder alle vand til åen, og der er derfor opstartet et samarbejde for at lave en samlet plan for åen, hvori også Helhedsplanen for Harrestrup Å vil indgå. Dette arbejde kan lede til mindre ændringer i de overordnede løsningsforslag, hvilket vil blive inddraget i den plan der forelægges Teknik- og Miljøudvalget til endelig godkendelse i foråret 2014.
Problemstillingen omkring Gåsebækrenden er koncentreret omkring passagen af store indfaldsveje samt jern- og S-baner i midten af oplandet. Hovedprincippet i denne del af oplandet er derfor, at lede vandet ad overfladiske løsninger i den øvre og nedre del af oplandet. I den midterste del af oplandet, hvor store hovedtransportårer skal passeres, ledes vandet gennem tunnel, der forbinder den øvre og nedre del af vandoplandet.
Frederiksberg Kommune sender planen i høring samtidig med Københavns Kommune.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser. Derimod vil implementeringen af skybrudstiltagene få økonomiske konsekvenser for både kommune og forsyningsselskab. Der er udarbejdet en nærmere beskrivelse af de samlede økonomiske konsekvenser i bilag 1.
Anlægs- og driftsudgifter til de fælles skybrudsløsninger for København og Frederiksberg Kommuner, skal fordeles mellem de to kommuner og kommunernes forsyningsselskaber efter en fordelingsnøgle, der endnu ikke er fastlagt. Fordelingsnøglen vil være klar til den politiske behandling af tidsplan og rækkefølge af skybrudssikringen.
Videre proces
Vandoplandet København Vest og Frederiksberg Vest
Efter endt høring vil forvaltningen udarbejde en indstilling til endelig vedtagelse af det overordnede metodevalg for vandoplandet København Vest og Frederiksberg Vest, som inddrager de ændringer høringen må have givet anledning til. Denne indstilling vil blive præsenteret for Teknik- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen i første kvartal af 2014.
Den overordnede proces
Tidligere har Teknik- og Miljøudvalget sendt konkretiseringer af Skybrudsplanen for 1) Ladegårds Å, Frederiksberg Øst og Vesterbro, 2) Indre By, 3 Østerbro, 4) Nørrebro, 5) Amager og Christianshavn samt 6) Bispebjerg, Ryparken og Dyssegård i offentlig høring. Teknik- og Miljøudvalget har nu godkendt metodevalg for de første tre vandoplande.
Med skybrudskonkretiseringen for vandoplandet København Vest og Frederiksberg Vest er skybrudskonkretiseringer for alle vandoplande sendt i offentlig høring.
Når alle vandoplande er endelig behandlet vil forvaltningen bede Teknik- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen om at tage stilling til rækkefølgen for realiseringen og implementering af planerne. I den indstilling vil også indgå en økonomisk fordelingsnøgle mellem de involverede kommuner. Herefter vil projekteringen af de enkelte delprojekter kunne igangsættes. Her vil der igen være en politisk behandling på baggrund af en borgerdialog og offentlig høring ligesom ved andre anlægsprojekter.
Det må også forventes, at der ved gennemførelsen af flere af de enkelte projekter kan være behov for udarbejdelse af både VVM-redegørelser og lokalplaner, ligesom skybrudsprojekterne skal indarbejdes i spildevandsplan og andre kommunale sektorplaner.
Forvaltningen forventer, at implementeringen af skybrudsplanerne for hele byen kan være tilendebragt i løbet af ca. 20 år.
Pernille Andersen
/ Jon Pape
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 25. november 2013
Indstillingen blev godkendt.