Forslag til lokalplan for Mjølnerparken med tilhørende kommuneplantillæg
Indstilling og beslutning
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at forslag til lokalplan ”Mjølnerparken” (bilag 1) godkendes med henblik på offentliggørelse i 8 uger.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
2. at det tilhørende forslag til tillæg til Kommuneplan 2011 (bilag 1) godkendes med henblik på offentliggørelse sammen med lokalplanforslaget i 8 uger.Problemstilling
Den almene boligafdeling Mjølnerparken på Ydre Nørrebro er udpeget som et særligt udsat boligområde af Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter og indgår desuden som del af et udsat byområde i Københavns Kommunes Politik for udsatte byområder, der blev godkendt af Borgerrepræsentationen i 2011. Københavns Kommune indgår på den baggrund et samarbejde med Lejerbo om at igangsætte en positiv udvikling i Mjølnerparken. Lejerbo har i dialog med Københavns Kommune skitseret en fysisk helhedsplan for området og påbegyndt beboerdialog om planen. Et stort flertal af Mjølnerparkens beboere stemte den 20. oktober 2013 for en videreførelse af arbejdet med planen. Helhedsplanen skal godkendes endeligt af beboerne i marts 2014.
Erhvervsejendommen Tagensvej 135-137, der har stået tom i en årrække, skal ses i sammenhæng med udviklingen af Mjølnerparken. En ny lokalplan og kommuneplantillæg er nødvendigt for at realisere helhedsplanen, herunder muliggøre detailhandel i området og skabe mulighed for en fortætning, samt for at ændre anvendelse af Tagensvej 135-137, så der skabes mulighed for fornyet aktivitet i ejendommen.
Startredegørelse for igangsættelse af lokalplan og kommuneplantillæg for Mjølnerparken blev behandlet af Teknik- og Miljøudvalget den 17. juni 2013 og af Økonomiudvalget den 13. august 2013. Med Københavns Kommunes budgetaftale 2014 (Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Det Radikale Venstre, Enhedslisten, Dansk Folkeparti) blev der samlet afsat 67,5 mio. kr. til finansiering af den fysiske helhedsplan, herunder en cykelrute gennem Mjølnerparken.Løsning
Hovedideen bag helhedsplanen for Mjølnerparken er, at området skal omdannes fra et isoleret boligområde til et levende byområde. Følgende tre hovedelementer indgår i helhedsplanen:
1) Mjølnerparken skal være en del af byens gadenet. Lokalplanen muliggør og fastlægger en ændret vejstruktur, der skaber mere gennemkørende trafik fra cykler og biler og åbner Mjølnerparken for lokalområdet og resten af København.
2) Stueetagerne skal være levende. Lokalplanen muliggør, at boliger i stueetagen langs den nye ’Basargade’ langs Mimersparken nedlægges og aktiveres med mulighed for indretning af mindre butikker, gallerier, klubber, beboeraktiviteter, vaskerier, caféer mv.
Der muliggøres etablering af et kvarterhus med funktioner for Lejerbo og Mimersparken, som kan bidrage med liv og aktivitet til at skabe områdets nye, centrale plads – Kvarterpladsen.
3) Der skal skabes fire forskellige karréer med et varieret boligudbud. Lokalplanen muliggør, at der indrettes store 1- og 2-etages tagboliger i det eksisterende boligbyggeri. Derved vil udbuddet af store, familieegnede boliger i Mjølnerparken øges. Eksisterende huller i karréerne lukkes med nye boliger, så gårdrummene får en mere tryg og privat karakter. Facaderne skal bearbejdes, så de får et varieret og arkitektonisk interessant udtryk. Bebyggelsens nuværende højde øges ikke.
Mjølnerparken og Hothers Plads omfatter i dag et bruttoetageareal på ca. 53.000 m2. Med planforslagene muliggøres en forøgelse af bruttoetagearealet for Mjølnerparken og Hothers Plads med ca. 6.000 m2. Ca. 3.000 m2 heraf vil ændre anvendelse til serviceerhverv. Der muliggøres en bebyggelsesprocent på højst 130 for Mjølnerparken og Hothers Plads, mod 110 pct. i dag.
Ejendommen Tagensvej 135-137 består i dag af ca. 15.000 m2 serviceerhverv. Ejendommens ejer ønsker at etablere ungdomsboliger samt evt. undervisningsformål i en del af ejendommen. Med planforslaget muliggøres, at mellem 25-75 procent heraf kan indrettes som boliger, under forudsætning af, at der kan findes tilstrækkeligt friareal. Hensigten hermed er at afhjælpe bolignøden for byens unge og skabe mulighed for aktivitet i bygningen, der har stået tom i en årrække.
Der henvises i øvrigt til bilag 2 faktaark.
Byliv
Lokalplanen fastlægger etablering og udformning af kantzoner, som skal skabe plads til ophold og byliv langs bygningerne og sikre en god overgang mellem bygning og byrum. Der lægges vægt på udformningen af ’Kvarterpladsen’, der er kvarterets centrale aktivitetsplads og mødested.
Bæredygtighed
Ny bebyggelse, herunder kvarterhuset og huludfyldninger, skal opføres som laveste energiklasse. Flade tage skal så vidt muligt begrønnes og facader og tagflader kan udformes med mulighed for at udnytte solenergi.
Kommuneplan
Forslaget til kommuneplantillæg fastlægger et lokalcenter med et maksimalt bruttoetageareal til butiksformål på 2.000 m2, med maksimale butiksstørrelser for udvalgsvare- og dagligvarebutikker på henholdsvis 500 og 1.000 m2. Endvidere muliggøres en fortætning af området ved at ændre rammen for Mjølnerparken fra en B3 til en B5-ramme (boliger) for at opnå tilstrækkelig rummelighed til tilbygninger, vejanlæg og friareal. Der gives mulighed for serviceerhverv i stueetagen i Mjølnerparken. Rammen for Tagensvej 135-137 ændres fra en S2-ramme (serviceerhverv) til en C2-ramme (boliger og serviceerhverv) med henblik på at muliggøre en boligandel på mellem 25-75 pct. Bebyggelsesprocenten fastholdes på 150.
Parkering
Kommuneplanen fastlægger p-normen for boligområder til mindst 1 plads pr. 200 m2 og højst 1 plads pr. 100 m2 og for områder til boliger og serviceerhverv til højst og i størrelsesordenen 1 plads pr. 200 m2. Det foreslås, at lokalplanen i overensstemmelse med Kommuneplan 2011 og kommuneplantillægget fastlægger en p-norm på 1 plads pr. 200 m2 for ny bebyggelse i Mjølnerparken og for ændret anvendelse af Tagensvej 135-137 til boliger. Parkering til eksisterende bebyggelse i Mjølnerparken fastholdes i området, og der nedlægges ikke offentlige parkeringspladser.
Intern høring
Nørrebro Lokaludvalg:
Der er foretaget intern høring i forbindelse med udarbejdelsen af lokalplanforslaget, herunder af Nørrebro Lokaludvalg. Lokaludvalget vil blive hørt igen, når forslaget sendes i offentlig høring. Nørrebro Lokaludvalg finder det overordnet positivt, at der skal ske en forandring i Mjølnerparken, men har følgende bemærkninger til forslaget:
De foreslåede ændringer af trafikken er problematiske, idet de vil medføre uønsket trafik gennem Mjølnerparken. Endvidere kan de nuværende kryds ved Tagensvej og Hothers Plads ikke håndtere en øget trafikmængde.
Det er uhensigtsmæssigt, at en del af Superkilen skal overgå til vejareal, og der skal findes erstatningsareal for dette.
Lokaludvalget foreslår, at institutionerne mod Superkilen flyttes, og at cykelruten føres denne vej igennem. Endvidere bemærker lokaludvalget, at den nuværende bebyggelsesprocent ikke bør forøges, og at de små ældreboliger ved Hothers Plads bør bevares.
Forvaltningernes bemærkninger
Der vil ved udformningen af ’Basargaden’ langs Mimersparken blive lagt vægt på, at vejen ikke skal opfordre til hurtigkørende trafik. Dette kan eksempelvis ske i form af hævede felter, vejindsnævringer eller lignende. Det er en væsentlig del af visionen for Mjølnerparken, at der tilføres øget gæstende og gennemkørende trafik til området med henblik på at skabe liv og dermed øget tryghed i området. Der er med budgetaftale 2014 afsat midler til tilslutning af de planlagte, nye veje i Mjølnerparken til Tagensvej og Hothers Plads. Dette skal blandt andet sikre en balanceret trafikafvikling i området.
Med den ændrede vejstruktur kan den nuværende rampeadgang fra Tagensvej til Mjølnerparken nedlægges og dette areal overgå til et offentligt tilgængeligt grønt areal tilsvarende arealet i Superkilen. Arealet skal etableres i direkte forbindelse med Mimersparken. En flytning af daginstitutionen forudsætter, at der findes en ny, tilsvarende placering samt finansiering til flytning og genetablering. Med budgetaftale 2014 er der afsat 8 mio. kr. til flytning og genetablering af daginstitutionen Midgård med henblik på at skabe plads til gennemgående cykelrute og bedre mulighed for friareal til institutionen. Forvaltningerne har vurderet, at områdets stationsnærhed og nærhed til Mimersparken og Superkilen gør en fortætning i området hensigtsmæssig. Lokalplanen muliggør, at der kan indrettes ældreboliger.
Miljøvurdering
Forvaltningerne vurderer, at lokalplanen ikke medfører miljømæssige konsekvenser, der betyder, at der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer.
Borgerdialog
Borgerdialogstrategi og borgermøde planlægges i dialog med Lejerbo med henblik på at opnå et samspil med den beboerdemokratiske dialog omkring helhedsplanen. Den fysiske helhedsplan skal godkendes endeligt af beboerne i Mjølnerparken i marts 2014.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for kommunen. Der er med budgetaftale 2014 afsat 55,5 mio. kr. til Københavns Kommunes del af den fysiske helhedsplan, herunder infrastruktur. Endvidere er i budget 2014 afsat 12 mio. kr. til cykelrute gennem Mjølnerparken. Denne skal ses i sammenhæng med anlæg af ”Nordvest-passagen” under banelegemet mellem Fyrbødervej og Mimersparken, hvortil der med investeringspakken ”Fremgang i Fællesskab” i april 2013 (Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Radikale Venstre, Liberal Alliance) blev afsat 20 mio. kr. Realisering af projektet herudover forudsætter, at Landsbyggefonden og Lejerbo afsætter finansiering til investeringer på Lejerbos areal. Landsbyggefonden har oplyst, at de har afsat 170 mio. kr. til renovering og miljøarbejde i Mjølnerparken. Det er forventningen, at Lejerbos forhandlinger med fonden kan afsluttes i foråret 2014.Videre proces
Efter politisk behandling sendes planforslagene i høring i 8 uger. Efter offentlighedsfasen vil forvaltningerne gennemgå de modtagne henvendelser og på baggrund heraf udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslagene. Denne forventes forelagt Borgerrepræsentationen i juni 2014.
Claus Juhl Pernille Andersen
Beslutning
Indstillingens 1. at-punkt blev anbefalet.