Indtægtsbevilling sekretariatet for Cykelsuperstier
Borgerrepræsentationen skal godkende Københavns Kommunes bidrag til fællessekretariatet for projektet ”Cykelsuperstier”, og at Københavns Kommune modtager midler fra de andre deltagende kommuner og Region Hovedstaden til fortsættelse af aktiviteterne i projektets sekretariat i 2014 og 2015.
Indstilling og beslutning
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at Københavns Kommunes bidrag til projektet Cykelsuperstier godkendes, og at der således omplaceres 0,78 mio. kr. fordelt med 0,39 mio. kr. i 2014 og 0,39 mio. kr. i 2015 fra Teknik- og Miljøudvalgets ordinære drift til Teknik- og Miljøudvalgets ordinære anlæg,
- at Københavns Kommune modtager medfinansiering til fortsættelse af projektsekretariatet for Cykelsuperstier på i alt 7,22 mio. kr. (2014 p/l) fordelt med 1,22 mio. kr. fra de 21 øvrige kommuner samt 6,0 mio. kr. fra Region Hovedstaden,
- at der, såfremt 2. at-punkt godkendes, gives en tillægsbevilling som en indtægts- og udgiftsbevilling på 7,22 mio. kr. (2014 p/l) til projektet Cykelsuperstier. Tillægsbevillingen gives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg og skal fordeles med 3,61 mio. kr. i 2014 og 3,61 mio. kr. i 2015,
- at der frigives en anlægsbevilling på 8,0 mio. kr. til projektet Cykelsuperstier på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg fordelt med 4,0 mio. kr. i 2014 og 4,0 mio. kr. i 2015.
Problemstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen huser det projektsekretariat, som er nedsat af 22 kommuner og Region Hovedstaden til at håndtere projektet Cykelsuperstier.
Styregruppen for Cykelsuperstier har anmodet om, at Teknik- og Miljøforvaltningen fortsat varetager den samlede projektledelse via projektsekretariatet. Forvaltningen anbefaler derfor, at Københavns Kommune modtager de deltagende kommuners og Region Hovedstadens bidrag til projektsekretariatets aktiviteter for 2014 og 2015. Ligeledes skal Københavns Kommunes eget bidrag til projektet godkendes.
Parallelt med denne indstilling fremsendes indstilling vedr. økonomien bag anlægsprojekterne for Københavns andel af de kommende Cykelsuperstier.
Løsning
Københavns Kommune tog i 2008 initiativ til at starte et projekt med det formål at fremme pendling på cykel over længere afstande. Dette blev til projektet Cykelsuperstier, hvor plan og koncept for et samlet net af Cykelsuperstier i hele Region Hovedstaden blev udviklet. Borgerrepræsentationen godkendte den 26. maj 2011 plan og koncept for Cykelsuperstier i hovedstadsregionen. Den første Cykelsupersti, Albertslundruten, blev indviet den 14. april 2012, og 1. etape af Farumruten blev indviet 20. april 2013. Vestvoldruten er på store dele af strækningen færdig. Frederikssundsruten og 2. etape af Farumruten er under anlæg. Samarbejdet står derudover overfor at skulle realisere ni nye ruter i de kommende fire år. Med statsligt tilskud på 50 pct. er den samlede investering i de ni kommende regional ruter på ca. 200 mio. kr.
De deltagende kommuner og Region Hovedstaden er enige om, at projektets fortsatte fremdrift bedst sikres ved et fælles projektsekretariat, der betjener alle de deltagende parter. Projektsekretariatet finansieres af de deltagende parter i fællesskab.
Projektsekretariatets aktiviteter omhandler ikke det konkrete anlæg af Cykelsuperstierne. Anlægsarbejderne varetages af de enkelte kommuner medmindre de køber en ekstra ydelse af sekretariatet, fx bistand til etablering af mindre tværgående tiltag.
Overordnet skal projektsekretariatet bidrage til, at nettet af Cykelsuperstier etableres så hurtigt som muligt. Hovedaktiviteterne i 2014 og 2015 er:
- Fortsat udvikling af plan og koncept for Cykelsuperstier
- Støtte til projektudvikling af nye ruter, og hjælp med ansøgning til statslige cykelpulje
- Prioritering, fremdrift og samarbejde omkring vedtagne ruter
- Udvidelse af Cykelsupersti-samarbejdet til relevante kommuner i Region Sjælland
- Videreudvikling af en regional cykelruteplanlægger (koordineret med Københavns Kommunes egen aktivitet på området)
- Dialog og samarbejde med statslige parter, virksomheder og interessenter langs ruterne (fx DSB, arbejdspladser, uddannelsesinstitutioner)
- Øvrige understøttende aktiviteter såsom hjemmeside, rute-indvielser, repræsentation (fx Velo City) mv. Undersøge og udvikle innovative tiltag med sigte på at udnytte Cykelsuperstiernes potentiale så effektivt som muligt
Økonomi
De deltagende kommuner bidrager med i alt 2,0 mio. kr. fordelt med 1,0 mio. kr. i 2014 og 2015. Bidragene fordeles efter den enkelte kommunes befolkningstal. Københavns Kommunes andel på 0,78 mio. kr. (2014 p/l) dækkes af Teknik- og Miljøforvaltningens driftsbudget fordelt med 0,39 mio. kr. 2014 og 2015. Region Hovedstaden bidrager med i alt 6 mio. kr. fordelt med 3,0 mio. kr. i 2014 og 2015.
De bevillingsmæssige konsekvenser kan ses i bilag 1.
Videre proces
Projektsekretariatet skal sammen med kommunerne i næste fase realisere minimum ni nye ruter over de kommende fem år samt udarbejde ansøgning til den regionale pulje til fremme af cykling og statens cykelpulje i 2014 med sigte på medfinansiering til yderligere nye ruter.
BILAG
Bilag 1 Bevillingsmæssige konsekvenser
/Niels Tørsløv
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 25. november 2013
Indstillingen blev anbefalet.