Mødedato: 25.11.2013, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Dispensation til byggeri på Vendsysselvej 43

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal drøfte dispensation i en byggesag om opførelse af et enfamiliehus på Vendsysselvej 43.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget drøfter
1.    dispensation fra en bestemmelse om etagebyggeri i byplanvedtægt nr. 85, så der kan opføres et enfamiliehus på ejendommen Vendsysselvej 43.

Problemstilling

Siden indførsel af udvalgsstyre i Københavns Kommune i 1998 har forvaltningen været bemyndiget til at meddele dispensationer fra lokal- og byplaner. I forbindelse med en dispensation fra en eksisterende by- eller lokalplan foretages der normalt en naboorientering, som også sendes til Teknik- og Miljøudvalgets medlemmer til orientering. Hvis dispensationen har principiel karakter, eller naboorienteringen har afstedkommet mange eller vægtige indsigelser, skal den dog forelægges udvalget. Herudover kan medlemmer af Teknik- og Miljøudvalget altid bede om, at dispensationssager behandles i udvalget.

Teknik- og Miljøudvalgsmedlem Jakob Hougaard har med afsæt i ovenstående anmodet om, at en dispensation i forhold til en byggesag om opførelse af et enfamiliehus på ejendommen Vendsysselvej 43 drøftes i Teknik- og Miljøudvalget. Anmodningen er sket på baggrund af en orientering af de berørte parter om det ansøgte projekt, som er sendt til orientering til medlemmer af Teknik- og Miljøudvalget. Det er anført i anmodningen om at få drøftet sagen i udvalget, at det er opfattelsen, at der skal opføres etagebebyggelse på ejendommen, fordi denne ifølge plangrundlaget skal bebygges med etagebebyggelse, og fordi der er behov for flere boliger.

Byggesagen omhandler nedrivning af et eksisterende enfamiliehus og opførelse af et nyt. Ifølge byplanvedtægt nr. 85 må der kun opføres etagebebyggelse i det pågældende område. En tilladelse til opførelse af et nyt enfamiliehus på ejendommen kræver derfor dispensation fra byplanvedtægten.

Løsning

Teknik- og Miljøforvaltningen har modtaget en ansøgning om opførelse af et enfamiliehus på 95 m2 på ejendommen Vendsysselvej 43. Der er i ansøgningen også søgt om tilladelse til nedrivning af et eksisterende enfamiliehus fra 1929.

Ejendommen har et grundareal på 271 m2 og ligger i et område, der er omfattet af bestemmelserne i byplanvedtægt nr. 85, lyst 15. november 1977. En byplanvedtægt er samme type plan som en lokalplan, men den er udarbejdet efter den byplanlovgivning, der var gældende fra 1938 til 1977. Ejendommen er beliggende i byplanens område C. Byplanen fastlægger området til boligbebyggelse, og i henhold til byplanens pkt. 4, 1. pkt., må der kun opføres etagebebyggelse i højst 4 etager i det pågældende område.

I forhold til Københavns Kommuneplan 2011 ligger ejendommen i et B3-område, der i rammerne i kommuneplanen er fastlagt til boligområde med en bebyggelsesprocent på maksimalt 110 og en friarealprocent for boliger på 60.

Opførelse af det ansøgte enfamiliehus kan derfor godkendes i forhold til kommuneplanen, men vil kræve dispensation fra bestemmelsen i byplanvedtægten om etagebebyggelse.

Forvaltningen er indstillet på at dispensere fra byplanvedtægten og give tilladelse til projektet, da

  • ejendommen grænser op til et villaområde (se bilag 1)
  • der er tale om samme anvendelse og funktion som den bygning, der nedrives
  • grunden på 271 m2 efter forvaltningens vurdering ikke egner sig til opførelse af etagebebyggelse, fordi kommuneplanens rammer for friarealer for boliger og parkeringsdækning vil være vanskelige at overholde. Et etagebyggeri på ejendommen vil formentlig medføre etablering af parkeringskælder.

Det skal i den forbindelse bemærkes, at grunden ifølge kommuneplanen må bebygges med et bruttoetageareal på 298 m2 (110 % af grundarealet).

Forvaltningen kan dispensere fra byplanvedtægtens bestemmelser, hvis dispensationen ikke er i strid med planens principper.

Naboorientering

Forvaltningen kan først dispensere, når de berørte parter er blevet orienteret og har haft mulighed for at komme med deres bemærkninger. Det ansøgte projekt har været sendt i orientering til naboejendommene, grundejerforeningerne, Vanløse Lokaludvalg m.fl., og forvaltningen har ikke modtaget nogen indsigelser mod projektet.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Forvaltningen afventer Teknik- og Miljøudvalgets drøftelse af sagen.

 

         Pernille Andersen

                                                                  /Lis Napstjert

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 25. november 2013

Indstillingen blev drøftet.

Udvalget afgav følgende protokolbemærkning:

 ”Udvalget tiltræder dispensationen med ønske om, at der bliver udarbejdet et overblik over lignende problemstillinger i lokalplaner og kommuneplan”
Til top