Turistbusser i det centrale København
Indstilling og beslutning
- at Teknik- og Miljøforvaltningen etablerer og driver et aktivt netværk sammen med turist- og transporterhvervene og årligt orienterer udvalget om turisters fremkommelighed i byen (bilag 1, drift).
- at Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejder beslutningsforslag for i alt 5 mio. kr. til fysiske ombygninger af byens vejarealer for at fremme turistbusbetjeningen, herunder afsætningsforhold i de historiske bydele, etablering af et real-time detekterings og henvisningssystem, information samt oplæg til etablering af en samlet og centralt beliggende facilitet til at betjene langtursbusser, der bringer turister til og fra København (bilag 1, anlæg).
- at Teknik- og Miljøforvaltningen i forbindelse med den almindelige drift og forvaltning af vejene gennemfører de aktuelt udpegede forbedringer med finansiering via forvaltningens driftsbudget (bilag 1, drift).
- at Teknik- og Miljøforvaltningen gennemfører en periodekampagne, mod ulovlig parkering af turistbusser i cykelbaner m.m..
Problemstilling
Teknik- og Miljøudvalget udsatte d. 16. juni 2014 sagen med henblik på fremskaffelse af yderligere information fra forvaltningen.
Turisterhvervene har sammen med Danske Busvognmænd advaret om, at turist transporten til besøgssteder i de centrale bydele er ved at være truet af manglende fremkommelighed på gaderne.
Teknik- og Miljøudvalget har drøftet problemstillingen på møder den 13. maj og den 17. juni 2013 og pålagt forvaltningen at udarbejde et beslutningsforslag med en fremtidig løsning. Udvalget skal godkende forvaltningens anbefalede tiltag og beslutte, om forslag for de nævnte anlægsprojekter skal fremlægges (bilag 1).
Løsning
Indstillingen fra d. 16. juni er blevet opdateret med forvaltningens vurdering af mulighederne for natparkering i den sydlige del af Ingerslevsgade og Artillerivej (bilag 5).
Beslutningsoplæg, anlæg
Forvaltningen skal i samarbejde med busselskaberne, cruiseoperatører og havnefacilitetsrepræsentanter, afdække og konkretisere muligheder for, at transport af krydstogtpassagererne til og fra centrum bliver mere effektivt og med flere alternative transportformer end i dag. Herunder muligheden for at benytte vandvejen og i højere grad benyttelsen af cykler, herunder evt. bycykelordningen (bilag 1).
Forvaltningens forslag bygger på workshopforløb, hvor en række samarbejdsparter er blevet inddraget, bl.a. Copenhagen Malmö Port, WoCo, Københavns City Center, Danske Busvognmænd, BDP Cruise, Styrelsen for Slotte- og Kulturejendomme herunder Rosenborg, Tivoli og HORESTA (se bilag 2). Danske Busvognmænds input til Handlingskatalog ses i bilag 3.
Forvaltningen understøtter et fælles etableret netværk, der identificerer og drøfter turisternes fremkommelighed, særligt med fokus på krydstogtturismen, trafikafvikling og tilgængeligheden til de centrale bydele
Forvaltningen vil arbejde videre med muligheden for at etablere en samlet og centralt beliggende facilitet til at betjene langtursbusser, der bringer turister til og fra København. Forslaget fremlægges i første halvdel af 2015.
Forvaltningen vil udarbejde budgetnotat om anlægsfinansiering på i alt 5 mio. kr. til forbedringer ved seværdigheder, real-time detektering med henvisningssystem, information og placering af en centralt beliggende mulighed med gode forhold for af- og påstigning til langtursbusser.
Desuden vil der i igangværende og fremtidige udviklingsprojekter inddrages løsninger til håndtering af byens samlede håndtering af turistbustrafikken. I udviklingen af Carlsberg er turistbusserne et element, der er tænkt ind fra projektstart for at optimere turistbushåndteringen.
Daglig drift
Teknik- og Miljøforvaltningen vil i forbindelse med den daglige drift af vejene gennemføre de i bilag 1 foreslåede forbedringer finansieret via forvaltningens driftsbudget.
Forvaltningen vil understøtte turistbussernes behov vha. prioritering af tidsbegrænset mulighed for af- og påstigning fra turistbusser, samt ved ændret skiltning af parkeringsbaner.
Det forudsætter, at forvaltningen får Teknik- og Miljøudvalgets opbakning til at prioritere turistbetjeningen ved seværdigheder og hoteller så højt, at det kan ske på bekostning af almindelige parkeringspladser til personbiler. Der bliver ikke nedlagt parkeringspladser, da de vil være tilgængelige for almindelig parkering i de perioder af døgnet, hvor der ikke er reservation til af- og påstigning. Notat vedr. oprettelse af erstatningspladser fremgår af bilag 4.
Forvaltningen vil reservere parkeringsmuligheder til busser i perioden 1. maj til 1. oktober fra kl. 10 – kl. 15 på fx Vindebrogade og Vermlandsgade.
Forvaltningen vil fortsat arbejde for at løse lokale problemstillinger gennem konkret tilpasning af skiltningen og afmærkningen. Desuden vil forvaltningen forberede konkrete forslag til nyanlæg, hvor omkostning, finansiering og frigivelse af midler fremgår.
Periodekampagne, mod ulovlig parkering af turistbusser i cykelbaner m.m.
Forvaltningen vil desuden gennemføre kampagner mod ulovlig parkering i perioder, hvor intensiviteten af turistbusser i byen er størst.
Økonomi
I forhold til en række mindre tiltag til glæde for betjening af turisterne er det forbedringer, der kan gennemføres umiddelbart. De bliver udført og finansieres via forvaltningens driftsbudget til små nødvendige trafikale forandringer med op til ca. 100.000 kr. årligt, til bl.a. skilte og afmærkning.
Omkostning, finansiering og frigivelse af midler til de øvrige tiltag, der kræver nyanlæg, vil fremgå af de respektive fremtidige indstillinger eller budgetnotater.
Videre proces
Forvaltningen vil fremlægge beslutningsforslag til anlægsarbejder, der kan forbedre den trafikale betjening af turisterne, jf. bilag 1.
Pernille Andersen
/Niels Tørsløv
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 25. august 2014
Indstillingen blev godkendt.
V og C afgav protokolbemærkning:
”Vi finder, at det vil være i strid med parkeringsforliget, hvis pladser i blå zone inddrages delvist uden parkeringsforligsparterne accept.”