Mødedato: 25.08.2014, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Holmens Kanal - optimeret trafikafvikling

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal godkende forvaltningens anbefalede tiltag til forbedringer af fremkommeligheden i området ved Holmens Kanal.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at der gennemføres de anbefalede tiltag for at forbedre fremkommeligheden, som foreslået i bilag 1, gr. 1. Anbefalingerne kan gennemføres som en del af driften.
  2. at der udarbejdes et budgetnotat til brug for budgetforhandlingerne 2015, for forvaltningens trafikløsninger i bilag 1, gr. 2. Løsningerne vil kræve en ekstraordinær finansiering.
  3. at medlemsforslaget hermed er imødekommet.

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget har på mødet d. 3. februar 2014, vedtaget et ændringsforslag til et medlemsforslag fra Liberal Alliance (punkt 18). Medlemsforslaget om Trafikafvikling på Holmens Kanal, Holbergsgade og Toldbodgade, blev af A, Ø, B og F ændret til;

”at forvaltningen udarbejder en analyse samt mulige løsningsforslag over trafikafviklingen i området omkring Holmens Kanal, Holbergsgade og Toldbodgade for alle trafikanter (biler, cykler, gående og offentlig transport).”

Teknik- og Miljøforvaltningen har på den baggrund fået udarbejdet en analyse af, hvordan der kan trafikoptimeres i området (Bilag 4). Trafikanalysen er udført efter, at Rigsdagsgården blev lukket for gennemkørende biltrafik. Trafikanalysen tager sit udgangspunkt i optimeringer for bil- og bustrafik. Derfor har Teknik- og Miljøforvaltningen analyseret mulighederne for også at forbedre fremkommeligheden for bløde trafikanter i området, og har på den baggrund udarbejdet en række anbefalinger.

Trafik- og Miljøudvalget skal tage stilling til om løsningsforslagene jf. bilag 1 skal igangsættes.

Løsning

Metrobyggepladserne, terrorsikringen af Christiansborg og flere andre anlægsprojekter i området omkring Holmens Kanal har bidraget til yderligere trængsel i et område, der i forvejen er præget af tæt trafik. For at imødegå den ekstra trængsel anbefaler forvaltningen, at man følger rådgiverens løsningsforslag til at optimere trafiksignalerne i de analyserede kryds. Derudover anbefales det, at der udarbejdes et budgetnotat til budgetforhandlingerne 2015 for de forslag, som forvaltningen har udarbejdet for yderligere at forbedre fremkommeligheden. Forslag der blandt andet skal sikre, at trængsel og anlægsprojekter ikke forringer det byrumsarbejde, der er igangsat for at skabe bedre forhold for cyklister og for at åbne byen op mod havnen.

Rådgiverens kortlægning af trafikken er foregået med fokus på de steder, hvor der opstår flaskehalse og kødannelse primært i eftermiddagsspidstimen, men der er også registreret kødannelse i myldretiden om morgenen.
Forvaltningen har sorteret rådgiverens anbefalinger og løsningstiltag ud fra egnethed, og har suppleret med yderligere løsningstiltag, der sikrer en forbedret fremkommelighed for alle typer af trafikanter i området (Bilag 1).

Anbefalinger er blevet opdelt i to grupper. Gruppe 1 i bilag 1 er de sager, hvor forvaltningen kan gennemføre rådgivers anbefalinger, som en del af driften og myndighedsarbejdet. Disse opgaver kan løses ved at foretage omprogrammeringer, samt mindre justeringer af skilte og afmærkning. Gruppe 2 i bilag 1 er forvaltningens forslag til løsninger der kræver ekstraordinær finansiering.

Den anbefalede optimering af trafiksignaler i området, vil medføre en betydelig besparelse for den nordgående biltrafik fra Knippelsbro til Sankt Annæ Plads. Der vil være en mindre forværring i sydgående retning fra Store Kongensgade til Christiansborgs Slotsplads og Knippelsbro. Forværringen vil dog være så lille, at den på ingen måde opvejer den store besparelse i nordgående retning. Cyklister i sydgående retning vil opleve en mærkbar tidsbesparelse, mens der ikke vil være nogen forskel i nordgående retning. Anbefalingerne, der forbedrer fremkommeligheden for de bløde trafikanter, vurderes ikke at have konsekvenser for den øvrige trafik.

Forvaltningen arbejder i forbindelse med Cykelpakke VI med et projekt, der skal forbedre cykelforholdene i Holbergsgade og Toldbodgade til Sankt Annæ Plads. Projektet forventes fremlagt til politisk behandling ultimo 2014. Forvaltningen har undersøgt mulighederne for at forbedre cykelforholdende på den resterende del af Toldbodgade, fra Sankt Annæ Plads til Amaliegade, men har vurderet, at det på nuværende tidspunkt ikke er muligt at igangsætte yderligere cykelprojekter på Toldbodgade.

Afviklingen af bustrafikken i området vurderes ikke at blive påvirket negativt af den anbefalede optimering af trafikafviklingen i de berørte kryds. De aktuelle fremkommelighedsproblemer for busserne i området er altovervejende forårsaget af metrotrafikomlægningerne på Kongens Nytorv og Vindebrogade. Når disse trafikomlægninger er afsluttet om ca. to år, vil fremkommeligheden for busserne blive genoprettet, og busserne vil også nyde godt af de forslag til forbedring af fremkommeligheden, som er indeholdt i løsningsforslagene.

Desuden er der to af rådgiverens forslag, som forvaltningen ikke kan anbefale, da de er i alvorlig konflikt med eksempelvis hensynet til cyklister, fodgængere og/eller kollektiv trafik, de afviste forslag er beskrevet i bilag 1.

Økonomi

Tiltagene i gruppe 1 kan gennemføres som en del af driften og myndighedsarbejdet, mens tiltagene i gruppe 2 kræver ekstraordinær finansiering. Derfor skal der udarbejdes budgetnotater, der skal indgå i budgetforhandlingerne 2015.

I bilag 1 er der udarbejdet en tabel over de skønnede udgifter for anbefalingerne i henholdsvis gruppe 1 og 2. Det må forventes, at skønnene for gruppe 2 bliver præciseret i forbindelse med udarbejdelsen af budgetnotaterne.

Videre proces

Tiltagene i gruppe 1 er driftsfinansierede ændringer, der igangsættes, når udvalget godkender de anbefalede tiltag, som foreslået i bilag 1. Tiltagene i gruppe 2 beskrives i et budgetnotat til brug for forhandlingerne om budget 2015.

Pernille Andersen/
                               Niels Tørslev

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 25. august 2014

Indstillingen blev godkendt.

Til top