Drøftelse af scenarier for nyt byggeri ved Svanemøllens kaserne
Teknik- og Miljøudvalget skal drøfte forslag til nyt byggeri ved Svanemøllens kaserne med henblik på tidlige tilkendegivelser om projektets videre udvikling.
Indstilling og beslutning
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller over for Teknik- og Miljøudvalget,
- at Teknik- og Miljøudvalget drøfter scenarier for nyt byggeri ved Svanemøllens kaserne, jf. vedlagte bilag 1, som grundejer skal videreudvikle i samarbejde med forvaltningen med henblik på at fremlægge et lokalplanforslag ultimo 2014.
Problemstilling
Forsvaret vil gerne udvide sine aktiviteter på Svanemøllens kaserne, som både Kommuneplan 2011 og den eksisterende lokalplan nr. 445 ”Nordhavnsvej” giver mulighed for. Forsvaret ønsker at tilføre området en ny bebyggelse på ca. 31.400 m² og sikre en sammenhængende fremtidig udvidelse af kaserneområdet. Den gældende lokalplan giver mulighed for en udvidelse på 3.000 m². Gennemførelse af projektet kræver derfor ny lokalplan.
Bebyggelsen skal rumme kontorarbejdspladser og funktioner for studerende, som er en videreudvikling af de nuværende aktiviteter.
Forsvaret har anmodet Københavns Kommune om en tidlig tilkendegivelse af, om der kan placeres et byggeri af dette omfang på Svanemøllens kaserne, inden Forsvaret tager den endelige beslutning om placering og videreudvikler projektet. Forvaltningen ønsker derfor udvalgets synspunkter på projektet.
Løsning
Svanemøllens kaserne er et militært område og kan ifølge Kommuneplan 2011 fortsat anvendes til samling og udbygning af forsvarets aktiviteter, herunder kaserne. Der kan umiddelbart ske en supplerende udbygning i tilknytning til det bestående bygningskompleks.
Ejendommen og de eksisterende bygninger
Svanemøllens kaserne, der ligger vest for Ryvangs Allé, har et areal på ca. 24 ha og er på alle sider omgivet af jernbanelinjer. Bro over banegraven og kasernebygningerne blev opført 1895-96. I starten af 40'rne blev Hærens Gymnastikskole opført på arealets nordøstlige del.
Svanemøllens kaserne opleves som et kompakt bygningsanlæg beliggende i hjørnet af et stort grønt areal. Den eneste fulde adgang til området er via broen fra Ryvangs Allé, samt en aflåst tunnel under banen i vest.
Bygningerne der overvejende er i 3 – 3½ etager, er opført i røde sten. Hovedbygningen har et fæstningsagtigt udtryk, der yderligere forstærkes af et tårn med murkrone placeret i midteraksen.
Forslag til bebyggelse
Den nye kontorbygning forudsættes indpasset i den eksisterende bebyggelsesstruktur i området sådan, at der sker et begrænset indhug i de store sammenhængende grønne arealer, der omgiver kasernearealet. Bygningshøjden forventes at være 3-4 etager, svarende til 12-16 m og enkelte steder max. 20 m. Bebyggelsesprocenten er i dag ca. 10 og vil med en fuld udbygning efter helhedsplanen være ca. 24.
Trafikalt vil kasernen fortsat have adgang via Ryvangs Allé. Umiddelbart vurderes det, at den eksisterende adgang ikke skal ændres, men det vil blive afklaret i forbindelse med udarbejdelsen af lokalplanen. En offentlig cykel- og gangforbindelse på tværs af kasernearealet, med evt. tilslutning til en fremtidig stibro over jernbanen til Skt. Kjelds Kvarter mod syd, vil ikke være forhindret af denne udbygning. Området er i Kommuneplan 2011 fastlagt til offentlige formål, O1-ramme, hvor krav til parkeringsdækning sker efter en nærmere vurdering af behovet. Forvaltningen vurderer, at behovet vil svare til anvendelsen for serviceerhverv, hvor kravet er 1 plads pr. 150 m² etageareal samt krav til cykelparkering, på 1,5 plads pr. 100 m² der svarer til serviceerhverv.
Forsvaret ønsker at sikre området ved en kombination af sikre bygninger (gennem bl.a. perimeterhegn) og overvågning af offentlig tilgængelige arealer omkring sikrede bygninger. Placeringen af kontorbygningen på Svanemøllens kaserne vil kunne opfylde de særlige sikkerhedskrav uden at medføre væsentlige restriktioner for andre brugere af området. Området er delvist offentligt tilgængeligt i dag og vil fortsat være det efter en udbygning, så borgerne på Østerbro fortsat kan få glæde af de grønne arealer.
Scenarier
Forsvaret har fået udarbejdet tre scenarier, jf. bilag 1, som skal ses som idémuligheder, der kan kombineres og videreudvikles og skal ikke opfattes som færdige forslag. De består af en række skitser, volumenstudier og undersøgelser af en ny helhedsplan for Svanemøllens kaserne, med henblik på at tilbygge området med supplerende bebyggelse. Som en del af helhedsplanen fremtidssikres kasernen ved:
- at der kan etableres uddannelsesfaciliteter for de tre værns officersskoler i de eksisterende kasernebygninger med mulighed for placering af funktioner i 7.400 m² supplerende nybyggeri i tilknytning hertil.
- at der kan placeres en ny kontorbygning for Forsvaret på ca. 24.000 m² inkl. kælderetage, der skal indeholde moderne kontorfaciliteter med et øget krav til sikkerhed.
- at der skabes mulighed for bevaring af de offentligt tilgængelige boldbaner.
Forslagene tager udgangspunkt i den samme placering, som sikkerhedsmæssigt vurderes at være den optimale, og som styrker områdets retningsgivende strukturer og rammer på forskellige måder.
Scenarie A – Byen i Byen
Kontorbygningen er opbygget i 1-4 etager med indre gårdhaver, atrium, vinterhaver og taghaver. Den fremstår som et afgrænset bygningsvolumen, som brydes af forskellige højder i op til 20 m. Bebyggelsen bryder med den oprindelige vifteformede bebyggelsesstruktur og ligger sig som et nyt element i den forholdsvis store flade som kasernearealet består af.
Scenarie B – Længer i vifte
Kontorbygningen placeres som en vifteformet struktur af længer, der udspringer af den gamle kasernes aksiale opbygning. Hovedaksen fra den historiske kaserne opstrammes med en bred samlende allé, der også fungerer som parkering.
Nybygningen er disponeret som længer i 3-4 etager med mellembygninger, som sikrer kontakt og forbindelse på tværs
Scenarie C – Base og Løber
Kontorbygningen fremstår som en bygning med en samlende stueetage/base i hele byggefeltets omfang. Oven på basen etableres forskellige bygningsvoluminer der er tilpasset skalaen fra den eksisterende bygningsmasse. Også dette scenarie arbejder med en opstramning af hovedaksen med samlende byrum, parkeringslommer og forpladser til bygninger. Bygninger er opbygget i 1-4 etager med indre gårdhaver etc. som er synlige udefra.
Byliv og bæredygtighed
Der er ikke i det foreliggende materiale redegjort nærmere for fri- og opholdsarealer. Dette vil blive vurderet i den videre proces.
Området er i dag præget af sin afskærmede beliggenhed som gammel kaserne omkranset af tre jernbaner. Ud over forsvarets aktiviteter er det sydvestlige hjørne udlejet til Københavns Kommune til boldbaner.
Lokalplanforslaget vil stille krav om, at regnvand afledes lokalt. Herudover gives mulighed for solceller, samt at byggeriet skal opføres efter laveste energiklasse. Der vil i den videre proces blive arbejdet med at sikre projektets bæredygtighed.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Når projektet er drøftet i udvalget, gennemføres en intern høring af relevante instanser - herunder Østerbro lokaludvalg med henblik på bidrag til udarbejdelse af lokalplanforslaget.
Forvaltningen forventer at forelægge forslag til lokalplan med henblik på vedtagelse i Borgerrepræsentationen januar 2015, hvorefter det sendes i offentlig høring i 8 uger. Planforslaget ventes vedtaget medio 2015.
Pernille Andersen
/Simon Kjær Hansen
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 25. august 2014
Indstillingen blev drøftet.