Mødedato: 25.08.2014, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Drøftelse af Sankt Annæ Projektet

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal drøfte den trafikale løsning i det godkendte dispositionsforslag for Sankt Annæ Plads, Kvæsthusgade og dele af Nyhavn

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget, 
  1. at Teknik- og Miljøudvalget drøfter den trafikale løsning for projektet Sankt Annæ Plads, Kvæsthusgade og dele af Nyhavn.

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalgsmedlem Lars Berg Dueholm (I) har bedt om at få den trafikale løsning i dispositionsforslaget for Sankt Annæ Plads, Kvæsthusgade og dele af Nyhavn drøftet i Teknik- og Miljøudvalget.

Dispositionsforslaget for istandsættelse og skybrudssikring af Sankt Annæ Plads m.v., der gennemføres i samarbejde med Realdania, blev godkendt af Borgerrepræsentationen den 22. august 2013. Efterfølgende har Nyhavnsgruppen (Nyhavns Beboerforening, Gammelholm Beboerforening, Nyhavns Erhvervsforening m.fl.) tilkendegivet, at de er uenige i flere af projektets trafikløsninger og især den del, der vedrører Nyhavn mellem Toldbodgade og Kvæsthusgade, jf. bilag 1.

I forbindelse med den igangværende hovedprojektering er det endvidere blevet klart, at den valgte skybrudsløsning har store hidtil ukendte tekniske komplikationer med tilhørende øgede udgifter. Derfor er der igangsat et arbejde med at undersøge alternative løsninger, der ligger inden for rammen af den godkendte økonomi.
Forvaltningen vil i september 2014 fremlægge en særskilt indstilling om mulige projektændringer til Teknik- og Miljøudvalgets godkendelse. Disse ændringer vedrører ikke den trafikale løsning.

Løsning

Hovedgrebet i den projekterede trafikale løsning for området omkring Nyhavn 49 – 71 (mellem Toldbodgade og Havnen) er, jf. bilag 2:

  • Biler til og fra det nye p-anlæg på Kvæsthusmolen afvikles via Sankt Annæ Plads med til- og frakørsel via Bredgade og Toldbodgade.
  • Trafikken til og fra Kvæsthusgade, herunder varelevering til Skuespilhuset, afvikles via Sankt Annæ Plads (højresving fra Kvæsthusgade til Nyhavn forbydes)
  • Nyhavn 49 – 71 får status af gågade med ærindekørsel tilladt. Der tillades dobbeltrettet trafik med indkørsel fra Toldbodgade og udkørsel via Kvæsthusgade og Toldbodgade. Denne trafikale løsning svarer til den eksisterende indretning af Nyhavns solside mellem Toldbodgade og Kongens Nytorv.

Ved at opretholde dobbeltrettet trafik bevares muligheden for at cykle i begge retninger (på fodgængernes præmisser) ligesom på den øvrige del af Nyhavns solside. Hovedretningen på biltrafikken bliver som i dag fra Toldbodgade mod Kvæsthusgade. Det er forvaltningens vurdering, at denne trafikale løsning begrænser omvejskørslen i området mest muligt, idet såvel Nyhavn 49 – 71 som Sankt Annæ Plads kan betjenes trafikalt direkte fra fordelingsvejnettet uden omvejskørsel ad lokalgader. Herved skabes det bedste grundlag for udvikling af bylivet på såvel Sankt Annæ Plads som i Nyhavn.

Nyhavnsgruppens kritikpunkter til ovenstående løsning er:

  • Manglende opfyldelse af formålet med Byrumsstrategien for Nyhavn om etablering af gågade, idet der kommer væsentligt flere biler i Toldbodgade end i Kvæsthusgade og derfor mulighed for øget smutvejskørsel
  • Risiko for smutvejskørsel for biler fra Toldbodgade til Bredgade, idet venstresving forbydes på Sankt Annæ Plads
  • Farer for ulykker og påkørsel af gående i krydset Toldbodgade/Nyhavn
På baggrund af ovenstående synspunkter mener Nyhavnsgruppen, at vejstrækningen Nyhavn 49 - 71 skal ensrettes fra Kvæsthusgade mod Toldbodgade.
Forvaltningen forventer ikke problemer med smutvejskørsel gennem denne del af Nyhavn, idet der kun er ærindekørsel tilladt. Endvidere kan man ikke komme til p-anlægsrampen på Sankt Annæ Plads fra Nyhavn-Kvæsthusgade, og på grund af hastighedsbegrænsningen i Nyhavn og gadens indretning som gågade vil den hurtigste vej til Skuespilhuset (af- og påsætning) være via Sankt Annæ Plads.

Opstår der mod forventning den beskrevne ulovlige smutvejskørsel gennem Nyhavn, Kvæsthusgade, Sankt Annæ Plads til Bredgade, vil forvaltningen i samarbejde med politiet gennemføre en skærpet indsats for at stoppe ulovlig gennemkørsel.

Nyhavnsgruppens forslag om at vende hovedretningen (og ensrette) vil bevirke, at der kun bliver én indgang til kvarteret øst for Toldbodgade ad den 1-sporede Sankt Annæ Plads – herunder til hoteller, Skuespilhus og p-anlæg. Det vurderer forvaltningen er uhensigtsmæssigt og sårbart. Herudover er udkørslen fra Nyhavn 49 – 71 i Toldbodgade vanskeliggjort af et snævert vejprofil ud for nr. 49 i modsætning til udkørslen fra Nyhavn 1- 47.

I forbindelse med projekteringen af krydset Toldbodgade/Nyhavn (nyt fodgængerfelt, tilbagerykket stopstreg i Toldbodgade af hensyn til udsvingning af store køretøjer m.v.) vil der blive gennemført en trafiksikkerhedsrevision med henblik på at tilvejebringe den bedst mulige sikring af de bløde trafikanter. Forvaltningen er opmærksom på, at der ved højresving fra Nyhavnsbroen til Nyhavn 49 – 71 lige som i dag kan opstå opstuvning ned mod Holbergsgade. Denne gene, der vil blive søgt begrænset ved indretningen af krydset, vurderes mindre end en alternativ rute med omvejskørsel via Sankt Annæ Plads til Nyhavn 49 – 71.

Herudover har Nyhavnsgruppen en række kritikpunkter af trafikløsningen på Sankt Annæ Plads for så vidt angår forbud mod venstresving fra Toldbodgade ad Sankt Annæ Plads mod Bredgade og lukning af vejforbindelserne over midterrabatten på Sankt Annæ Plads ud for Store Strandstræde og Amaliegade. 
Nyhavnsgruppens kritikpunkter til ovenstående løsning er:

  • Væsentlige problemer omkring Sankt Annæ Plads, idet der ikke kan køres ind i Nyhavn og Amaliegade syd
  • Væsentlig forøget trafik i Frederiksstaden og Gammelholm som konsekvens af venstresvingsforbudet i krydset Toldbodgade/Sankt Annæ Plads
  • Omlægning medfører store problemer for vareleverancer til Nyhavn 1 – 47, som efterfølgende kun kan ske via Bredgade, eller som ”smutvej” over statue gågadezone pladsen bag Christian X.
Erfaringen fra andre lignende trafikreguleringer er, at trafikanterne med ærinde lokalt efter en kortere tilvendingstid træffer beslutning om rutevalget, længe før de kommer til området. Derfor er det forventningen, at reguleringen af adgangen til såvel Nyhavn 1 – 47 og Amaliegade ikke vil føre til omvejskørsel - eller forsøg på smutvejskørsel i væsentligt omfang, idet trafikanterne vil komme til lokalområdet ad en rute, der er optimal i forhold til deres mål. Dermed muliggøres ønsket om at fredeliggøre dele af Sankt Annæ Plads på de ruter, hvor lokaltrafikken kører i dag.

På baggrund af ovenstående forventer forvaltningen, at langt den overvejende del af ærindekørslen til Nyhavn 1 - 47 vil komme til lokalområdet via Bredgade. For at sikre adgangen til Nyhavn 1 - 47 fra Toldbodgade (nordfra) er det imidlertid muliggjort, at man kan komme rundt til Nyhavn ved at benytte den brostensbelagte kørevej på østsiden af statuen med Christian X, jf. pilen på vedlagte bilag 2.

Økonomi

Denne indstilling har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Når den igangværende projektering er afsluttet og klar til myndighedsgodkendelse, vil Realdania ved Kvæsthusselskabet i samarbejde med forvaltningen orientere naboer og interessenter i de samarbejdsfora, der er etableret i forbindelse med projektet. Forvaltningen vil på baggrund heraf udarbejde et notat om resultat og proces til orientering af udvalget.

Pernille Andersen   

                            /Niels Tørsløv

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 25. august 2014

Indstillingen blev drøftet.

Til top