Mødedato: 25.08.2014, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Endelig vedtagelse af lokalplan "Mjølnerparken" med kommuneplantillæg

Se alle bilag

Efter høringsperioden skal Borgerrepræsentationen vedtage lokalplan ’Mjølnerparken’ med tilhørende kommuneplantillæg endeligt. Lokalplanen skal muliggøre realisering af helhedsplan for Mjølnerparken og anvendelsesændring af Tagensvej 135-137.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at lokalplan ”Mjølnerparken” (bilag 1) med ændringer som beskrevet i løsningsafsnittet vedtages endeligt.

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

    2.   at tillæg til Kommuneplan 2011 (bilag 1) vedtages endeligt.

 

Problemstilling

Mjølnerparken på Nørrebro har igennem mange år været et af Københavns Kommunes mest udsatte boligområder. Området har været præget af sociale problemer, fysisk nedslidning og utryghed. Derfor har den almene boligforening Lejerbo i dialog med Københavns Kommune skitseret en fysisk helhedsplan for Mjølnerparken. Et stort flertal af Mjølnerparkens beboere stemte den 20. oktober 2013 for en videreførelse af arbejdet med planen. Helhedsplanen skal godkendes endeligt af beboerne i efteråret 2014.

En ny lokalplan og tilhørende kommuneplantillæg er nødvendig for at realisere helhedsplanen. Plangrundlaget skal bl.a. muliggøre detailhandel i området og skabe mulighed for en fortætning af bebyggelsen, samt for at ændre anvendelse af Tagensvej 135-137, så der skabes mulighed for fornyet aktivitet i ejendommen med etablering af ungdomsboliger.

Forslag til lokalplan for Mjølnerparken og kommuneplantillæg blev behandlet af Borgerrepræsentationen 12.december 2013. Planforslagene har været i høring fra 3. marts 2014 til 28. april 2014, og der er modtaget 16 henvendelser.

Løsning

Hovedidéen bag helhedsplanen for Mjølnerparken er, at området skal omdannes fra et isoleret boligområde til et levende byområde. Følgende tre hovedelementer indgår i helhedsplanen:

1) Mjølnerparken skal være en del af byens gadenet. Lokalplanen muliggør og fastlægger en ændret vejstruktur, der skaber mere gennemkørende trafik fra cykler og biler, og åbner Mjølnerparken for det omgivende lokalområde og resten af København.
  
2) Stueetagerne skal være levende. Lokalplanen muliggør, at boliger i stueetagen langs den nye ’Basargade’ langs Mimersparken nedlægges og aktiveres med mulighed for indretning af mindre butikker, gallerier, klubber, beboeraktiviteter, vaskerier, caféer mv.
Der muliggøres etablering af et kvarterhus med café, mødelokaler, omklædning mv. for Lejerbo og Mimersparken, som kan bidrage med liv og aktivitet til at skabe områdets nye centrale plads – Kvarterpladsen.

3) Der skal skabes fire forskellige karréer med et varieret boligudbud. Lokalplanen muliggør, at der indrettes store 1- og 2-etages tagboliger i det eksisterende boligbyggeri. Derved vil udbuddet af store familieegnede boliger i Mjølnerparken øges.

Der henvises i øvrigt til bilag 2 faktaark.

Høring
Modtagne henvendelser i høringsperioden
De modtagne henvendelser i høringsperioden vedlægges som bilag 3. I bilag 4 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger.

Bemærkninger fra Nørrebro Lokaludvalg (NLU) – bilag 3, henvendelse nr. 3.
Lokaludvalget ser frem til en renovering af området og en åbning af bydelen. Ligeledes ses positivt på den nye cykelrute gennem området. Derimod udtrykker udvalget skepsis overfor den gennemkørende biltrafik, og frygter at der vil opstå en uhensigtsmæssig uvedkommende biltrafik.Der ytres utilfredshed med, at den ny vejtilslutning til Tagensvej gør indgreb i Superkilen.Udvalget ønsker forvaltningens revurdering af parkeringsforhold, og udtrykker modstand mod etablering af københavnergader med traditionelt fortov og vejprofil i de eksisterende brandveje, da det vurderes, at det vil forringe beboernes mulighed for ophold i haver og på altaner.

Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser
Synspunkterne fra Nørrebro Lokaludvalg, samt øvrige borgere, herunder fra Miljøpunkt Nørrebro, børneinstitutionen Midgård, Magistrenes Pensionskasse og Lejerbo, kan summes op i følgende:

  1. Fokus på øget biltrafik og sikker færdsel i gennem området, samt ønske om trafikdæmpende foranstaltninger.
  2. Modstand mod inddragelse af del af Superkilens areal til brug for vejudlæg ved tilslutning til Tagensvej.
  3. Bekymring ved indretning af brandveje mellem boligkarréer til københavnergader med kørevej, fortov og parkering. Der opleves forringede forhold for stuelejligheder med bilparkering på tidligere havearealer.
  4. Ønske om indarbejdelse af skybrudsplan.
  5. Der ønskes præcisering af kommende forhold for børneinstitutionerne med hensyn til stier, legeplads, støj og busholdeplads.
  6. Der ønskes præcisering af mulighed for udnyttelse af bygningen på Tagensvej 135 til ungdomsboliger, samt ændrede bestemmelser vedrørende terræn ved stuelejligheder og parkeringsnorm.
  7. Der ønskes udvidelse af byggefelt for detailhandel, samt mulighed for anvendelse af butikslokaler til mindre erhvervsvirksomheder, hvor bydelens iværksættere kan etablere sig.

Forvaltningens bemærkninger
Ad. 1: Det planlagte vejforløb gennem lokalplanområdet er et vigtigt element i målsætningen om, at ændre den eksisterende infrastruktur, således at der opnås en større integration med den omgivende by og et større flow af mennesker. Der forventes en fordobling af den eksisterende trafik, og dermed øges synlighed, tryghed og muligheden for alsidigt byliv. Vejanlæg vil blive udført således, at det tager mest muligt hensyn til trafikafvikling, sikkerhed og arealforbrug.

Ad.2: Københavns Kommune har i forbindelse med udviklingen af helhedsplan for Mjølnerparken vurderet, at en ændring på Superkilens afslutning er nødvendig for at realisere den vigtige vejadgang til bydelen fra Tagensvej. For at opretholde omfanget af de grønne rekreative tilbud i området, er der planlagt for et erstatningsparkareal, der etableres ved den nuværende bilrampe ved Mimersparken, der planlægges nedlagt.

Ad.3: Der har i forbindelse med udvikling af helhedsplanen været stort fokus på at opnå en balance mellem ønsket om forbedret integration med den omgivende by gennem trafikale/strukturelle tiltag og et attraktivt gaderum med tryghed og opholdsmuligheder. Der har ligeledes været overvejelser omkring de private haver, indkig til stuelejlighederne og eventuelle konsekvenser for den oplevede livskvalitet. Imidlertid er det besluttet - i et samarbejde mellem Lejerbo og Københavns Kommune - at behovet for at skabe et imødekommende, trygt og levende byområde må vægtes højest i forhold til et hensyn til de private haver, og netop skaber øget livskvalitet i kvarteret.

Ad.4: Der indarbejdes anbefalinger fra rapporten ”Konkretisering af skybrudsplan for Bispebjerg m.fl.” i lokalplanen, der anviser principper og beskrivelser for fremtidige regnvandsforhold, jf. bilag 4.

Ad. 5: Adgangsforholdene, herunder varelevering, i forbindelse med institutionerne vil hovedsageligt være en fortsat anvendelse af eksisterende forhold. Lokalplanen forholder sig ikke direkte til antallet af indgange. Det bemærkes, at lokalplanens markering af en primær stiadgang til institutionen alene er et princip, hvor der kan tilføjes separate stier eller adgange efter behov internt på institutionens område.

Ad. 6: Bygherres ønsker kan på baggrund af kommuneplanens retningslinjer for ungdomsboliger imødekommes. Der indarbejdes mulighed for en sammensætning af ungdomsboliger på max 65 m2 og boliger med en gennemsnitstørrelse på 95 m2 for at udnytte bygningens særegne industrielle arkitektur optimalt. Det betyder, at boligenheder med op til tre ungdomsboliger, der deles om et køkken, vil blive betragtet som én familiebolig.

Ad. 7: Forvaltningen har vurderet, at det ikke er hensigtsmæssigt at udvide byggefeltet til at omfatte karréens hjørne, der er en vigtig pladsdannelse og et vigtigt arkitektonisk element for forståelsen af bebyggelsen. Det er vigtigt, at der er entydige adgangsforhold til de indre gårdrum fra hjørnepladserne. Det vurderes, at der er god mulighed for en synlig placering og gode muligheder for skiltning indenfor lokalplanens nuværende rammer.

Forslag til ændringer
Det indstilles at foretage mindre rettelser for at præcisere lokalplanens muligheder for at indrette ungdomsboliger i ejendommen Tagensvej 135. Bestemmelserne for friarealkrav og parkering for ungdomsboliger lempes i overensstemmelse med kommuneplanens rammer, hhv. 30% og 1 plads pr. 300 m2 etageareal. Det indstilles at tillade etablering af ungdomsboliger på max. 65 m2 bruttoetageareal, idet der er særlige bygningsmæssige forhold, der taler herfor. Herudover indstilles det, at der tilføjes bestemmelser, der sikrer tilpasning til den eksisterende skybrudsplanlægning.

Der henvises i øvrigt til Notat om henvendelser, bilag 4.

Borgermøde
Der er afholdt borgermøde d. 31. marts 2014 i beboerhuset Mjølnerparken med deltagelse af ca. 25 borgere. De emner, der blev drøftet på mødet er identiske med de skriftlige indsigelsers ordlyd.

Der henvises til referat fra borgermødet, bilag 5.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for kommunen. Der er med budgetaftale 2014 (indgået af A, F, B, Ø og O) afsat 55,5 mio. kr. til Københavns Kommunes del af den fysiske helhedsplan, herunder infrastruktur. Endvidere er der i Budget 2014 afsat 12 mio. kr. til cykelrute gennem Mjølnerparken. Denne skal ses i sammenhæng med anlæg af ”Nordvest-passagen” under banelegemet mellem Fyrbødervej og Mimersparken, hvortil der med investeringspakken ”Fremgang i Fællesskab” i april 2013 (indgået af A, Ø, B, F og I) blev afsat 20 mio. kr.

Realisering af projektet herudover forudsætter, at Landsbyggefonden og Lejerbo afsætter finansiering til investeringer på Lejerbos areal. Landsbyggefonden har oplyst, at de har afsat 170 mio. kr. til renovering og miljøarbejde i Mjølnerparken. Det er forventningen, at Lejerbos forhandlinger med fonden kan afsluttes i sommer 2014.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør forvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.

 

      Bjarne Winge                                      Pernille Andersen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 25. august 2014

Indstillingens 1. at-punkt blev anbefalet.

Til top