Mødedato: 25.08.2014, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Vanding af græsboldbaner

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal behandle medlemsforslag fra SF oversendt fra Borgerrepræsentationen og godkende, at Teknik- og Miljøforvaltningens praksis i forhold til vanding af græsboldbaner ikke ændres.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen ikke ændrer praksis i forhold til vanding af græsboldbaner. 
  2. at medlemsforslaget anses for håndteret med denne indstilling.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen har på baggrund af et medlemsforslag udarbejdet af SF den 12. december 2013 bedt Teknik- og Miljøforvaltningen om følgende:

”at Teknik- og Miljøforvaltningen i samarbejde med Kultur- og Fritidsforvaltningen pålægges at udarbejde et forslag til politisk behandling, hvor mulighederne for at etablere faskiner i forbindelse med idrætsanlæg – både tagflader og kunstgræsbaner – indgår samt de skønsmæssige omkostninger for at etablere både faskiner og vandingsanlæg – mobilt eller stationært, jf. det i motiveringen beskrevne” (se bilag 1)

Forslaget blev udvalgshenvist til Teknik- og Miljøudvalget med høring af Kultur- og Fritidsudvalget.
Nedenfor belyses løsningsmulighederne. Teknik- og Miljøforvaltningen har oversat ordet faskine med tank til vandopsamling, da en faskine er til nedsivning og dermed ikke samler vand til vanding.

Løsning

Teknik- og Miljøforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen driver tilsammen ca. 150 11-mands fodboldbaner i græs, både i parkarealer og på egentlige idrætsanlæg.

Pleje på nuværende niveau
De baner, som Teknik- og Miljøforvaltningen administrerer, bliver ikke vandet, da de alle ligger i parkerne, hvor der generelt ikke vandes græs. Derimod vandes fem af Kultur- og Fritidsforvaltningens baner med grundvand. Kultur- og Fritidsforvaltningen har oplyst, at der pr. bane bruges ca. 1.800 m3 vand pr. år, når der vandes mest. Til 40 kr./m3 svarer det til 72.000 kr./år pr. bane. 

Vanding med regnvand som opsamles fra kunstgræsbaner og tage
Den årlige nedbør i København er ca. 600 mm., dvs. 600 liter vand/m2. På grund af fordampning og opsugning anslås, at halvdelen altså 300 liter vand/m2 vil kunne nå en opsamlingstank.

Vand fra kunstgræsbaner
Vand fra kunstgræsbaner kan være forurenet pga. miljøfremmede stoffer i selve belægningen og saltindholdet fra vintersaltning, og vandet fra den enkelte bane vil derfor skulle analyseres. Såfremt målinger fra den enkelte bane viser, at det er muligt at bruge vandet vil en kunstgræsbane på ca. 8.000 m2 formodentlig i gennemsnit kunne opsamle ca. 2.400 m3 om året. Vand opsamlet fra én kunstgræsbane, vil derfor teoretisk kunne dække behovet for vanding af en græsbane.

De målinger, der er foretaget for kunstgræsbanen i Fælledparken, gav ikke mulighed for at bruge drænvandet. Da vandkvaliteten formentlig ikke er god nok, er det dog tvivlsomt, hvorvidt det reelt er muligt at anvende vand fra kunstgræsbaner.
 
Tagvand
Til vanding af en bane bruger Kultur- og Fritidsforvaltningen som nævnt ca. 1.800 m3 vand årligt. Med forudsætningen om, at der kan opsamles 300 liter vand/m2, skal der vand fra ca. 5.200 m2 tag til at opfylde vandingsbehovet af en græsboldbane. Stadiontaget i Vanløse idrætspark er eksempelvis ca.1.700 m2, så der skal tilføres vand fra yderligere ca. 3.500 m2 tag fra naboejendomme for at dække behovet på den bane. I det konkrete tilfælde vil der være behov for at tilføre vand fra alle nærliggende større beboelsesejendomme med tilhørende aftalegrundlag for økonomi mv., og etablering af ledningsanlæg under de omliggende veje til følge.

Tankanlæg
Teknik- og Miljøforvaltningen har erfaring med anlæggelsen af en tank til regnvandsopsamling i Fælledparken. Tanken opsamler vand fra skatebanen og rummer 100 m3. Tanken kostede 750.000 kr. i anlæggelse. For at kunne rumme tilstrækkelig vand til vanding af én græsboldbane vil der skulle etableres tankkapacitet svarende til 18 af dem i Fælledparken.

Skybrudssikring
Såfremt der etableres opsamling af tagvand og vand fra kunstgræsbaner, vil dette kunne aflaste kloaksystemet i forhold til hverdagsregnen. Sådanne tankanlæg vil dog ikke kunne fungere som skybrudssikring, da mængden af regn fra skybrud vil overstige kapaciteten i tankene.

Teknik- og Miljøforvaltningens vurdering
Selvom opsamling af regnvand til vanding af græsboldbanerne vil kunne bidrage til håndtering af hverdagsregnen, og vandudgiften til vanding med grundvand vil kunne spares, vurderer Teknik- og Miljøforvaltningen, at de økonomiske omkostninger til opsamlingen af og logistikken omkring regnvandet er for store. Da vandet fra kunstgræsbanerne næppe er af en kvalitet, som kan benyttes til vanding, er der behov for at opsamle vand fra meget store tagflader med dertilhørende aftalegrundlag, økonomi og logistik. Derfor vurderer forvaltningen, at den nuværende praksis ikke bør ændres.

Teknik- og Miljøforvaltningen vil samtidig fortsætte arbejdet med at undersøge mulighederne for at bruge regnvand til driftsformål. Eksempelvis arbejder forvaltningen med et forsøg på Øresundshospitalet, hvor der i forvejen er etableret klimasikringstanke. Her skal regnvandet anvendes til driftsformål så som vanding af træer og andre planter. Økonomien er mere overskuelig, da tanken allerede er anlagt i anden forbindelse, og der derfor kun skal bruges midler til pumper. Vandet herfra forventes at kunne bruges i umiddelbar nærhed af tankene, og derfor vil transporten af vandet ikke blive omfattende og ressourcekrævende.

Økonomi

I medlemsforslaget bad F om en omkostningsmæssig vurdering over 10 år. Ingen af de to forvaltninger har det tilstrækkelige vidensgrundlag for en sådan vurdering, og det vil kræve ekstern konsulenthjælp at komme med et kvalificeret bud.

Mulige besparelser
Ud over udgiften til det grundvand, som benyttes til vanding i dag vil det ved en afkobling af regnvand og evt. vand fra kunstgræsbaner fra kloakken være muligt at spare vandafledningsafgiften.

Omkostninger
Som nævnt har Teknik- og Miljøforvaltningen erfaring med anlæggelsen af en tank til regnvandsopsamling i Fælledparken. Tanken kostede ca. 750.000 kr. at anlægge. Tanken i Fælledparken er dog betydelig mindre end de tanke, der ville være behov for ved kunstgræsbanerne for at kunne håndtere de store mængder vand. Derfor må omkostningen formodes at være noget højere.

Ud over anlægget af tankene vil der skulle indkøbes materiel, som kan transportere vandet gennem byen til idrætsanlæggene.

Videre proces

Såfremt Teknik- og Miljøudvalget godkender forvaltningens indstilling vil Teknik- og Miljøforvaltningen fortsætte den nuværende praksis.

Indstillingen bliver efter behandling i Teknik- og Miljøudvalget sendt i høring hos Kultur- og Fritidsudvalget, hvorefter eventuelle kommentarer bliver lagt på TMU-portalen.

Teknik- og Miljøforvaltningen arbejder videre med at undersøge mulighederne for at bruge opsamlet regnvand til driftsformål såsom vanding af træer og vand til gaderenholdelse.

 Pernille Andersen
                             /Jon Pape

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 25. august 2014

Indstillingen blev godkendt.

Til top