Mødedato: 25.05.2020, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Festsalen

Tilladelse til midlertidig udledning af spildevand i Øresund

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til forvaltningens arbejde om udledningstilladelse til HOFOR af 160.000 m3 spildevand til Øresund.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  • at forvaltningen gennemgår det faglige og juridiske grundlag for den trufne afgørelse vedrørende udledning af spildevand
  • at forvaltningen i dialog med HOFOR Spildevand A/S afklarer, om der findes alternative tekniske løsninger, der vil kunne anvendes
  • at resultatet af forvaltningens gennemgang og kortlægning forelægges Teknik- og Miljøudvalget på mødet 24. august 2020

Problemstilling

HOFOR Spildevand A/S sendte d. 20. marts 2020 en ansøgning om udledning af 160.000 m3 spildevand til Øresund til Teknik- og Miljøforvaltningen. Baggrunden for ansøgningen er behovet for teknisk at sikre en hovedspildevandsledning, som transporterer spildevand fra Frederiksberg, Gentofte, Gladsaxe og Københavns kommuner til Lynetten. Forvaltningen udstedte d. 13. maj tilladelse til HOFOR Spildevand A/S på en række vilkår (bilag 3). Tilladelsen har givet anledning til kritik i pressen og fra omverdenen. Specielt har der været stillet spørgsmål til de miljømæssige konsekvenser ved udledningen af spildevandet til Øresund og til mulighederne for at omgøre tilladelsen.

Løsning

Forvaltningen redegør i vedlagte notat (bilag 2) for grundlaget for udledningstilladelsen, herunder de miljøfaglige vurderinger, hvilket regelsæt en udledningstilladelse skal følge, hvilke vilkår der er stillet i tilladelsen - samt hvilken juridiske status en udstedt tilladelse har for ansøger, udvalget og borgmesteren. Selve tilladelsen er vedlagt som bilag 3.

Det er forvaltningens vurdering, at udledningstilladelsen bygger på de faglige og juridiske rammer, som forvaltningen kan lægge til grund for en afgørelse. Udledningstilladelsen bygger dels på ansøgers oplysninger, på forvaltningens viden om miljøforholdene i Øresund, de aktuelle tekniske muligheder for at løse problemstillingen og den viden, som er fremkommet gennem forvaltningens sagsbehandling. Det beskrives desuden i bilag 2, at det kræver helt særlige forhold at trække en tilladelse tilbage. Forvaltningen vurderer umiddelbart ikke, at disse er til stede, men den faglige og juridiske gennemgang, som forvaltningen foreslår, vil kunne belyse dette nærmere.   

Forvaltningen har efterfølgende været i dialog med HOFOR, som har accepteret, at arbejdet med sikringen af hovedspildevandsledningen og den heraf følgende udledning udskydes til efter 1. oktober 2020. I den mellemliggende periode vil forvaltningen kortlægge og vurdere, om der er forhold eller indkommet viden fra den offentlige diskussion, der medfører behov for at foretage yderligere faglige og juridiske vurderinger, der kan have betydning for, om tilladelsen efterfølgende skal justeres. HOFOR vil blive inddraget i arbejdet.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når indstillingen er godkendt, vil forvaltningen gennemgå det faglige og juridiske grundlag for den trufne afgørelse og vurdere, om der er fremkommet ny viden i sagen, der giver anledning til, at tilladelsen skal revurderes. Udvalget vil blive orienteret om resultaterne af forvaltningens arbejde på mødet 24. august 2020 .

Søren Wille

/ Hans Christian Karsten 

 

 

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 25. maj 2020

Et samlet udvalg fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1) til erstatning af 1. at-punkt:

”at et uvildigt firma gennemgår det faglige og juridiske grundlag for den trufne afgørelse vedrørende udledning af spildevand.”

Ændringsforslaget (ÆF1) blev vedtaget uden afstemning.

 

Et samlet udvalg fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF2) til erstatning af 2. at-punkt:

”at Teknik- og Miljøudvalget pålægger forvaltningen at vende tilbage med alternative tekniske løsninger, der kan anvendes.” 

Ændringsforslaget (ÆF2) blev vedtaget uden afstemning.

 

Den herved ændrede indstilling blev godkendt uden afstemning.

 

Dansk Folkeparti og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:

”Partierne ønsker, at løsningen på problemet, under ingen omstændigheder bliver udledning af spildevand i Øresund, men en anden og langt mere miljøvenlig løsning.”

 

Dansk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Partiet ønsker, at der skal indføres en miljømæssig overvågning af Hofor/Novafor, således at der fremover ikke fremkommer forslag derfra, som er skadelig og ødelæggende for miljøet.”

Til top