Teknik- og Miljøudvalgets budgetbidrag til Budget 2021 (udsat sag)
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til udvalgets budgetbidrag til Budget 2021, herunder budgetrammer, håndtering af bevillingsudløb, effektiviseringsmåltal og interne omprioriteringer indenfor udvalgets ramme med henblik på at sikre et budget i balance i 2021.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at udvalgsafsnit og bevillingsoversigt, jf. bilag 2, godkendes.
- at håndtering af finansieringsbehovet for 2021, jf. løsningsafsnittet og bilag 2, godkendes og herunder, at 3,4 mio. kr. i 2021 og 0,3 mio. kr. i 2022 omplaceres fra bevillingen Byfornyelse ydelsesstøtte til bevillingen Ordinær drift.
- at bevillingsudløb til Budget 2021, jf. bilag 3, tages til efterretning.
- at Økonomiudvalgets beslutning om, at effektiviseringsmåltallet på 11,7 mio. kr. til budget 2021 indfries via stigende profiler fra tidligere års effektiviseringer, tages til efterretning.
Problemstilling
I forbindelse med behandlingen af sagen ”Indkaldelsescirkulæret for budget 2021” (IC 2021) godkendte Økonomiudvalget den 22. januar 2020 processen, der leder frem til vedtagelsen af Københavns Kommune budget for 2021. Hermed blev udvalgenes budgetrammer fastsat og udvalgenes effektiviseringsmåltal vedtaget.
Teknik- og Miljøforvaltningen har med udgangspunkt i IC 2021 udarbejdet Teknik- og Miljøudvalgets budgetbidrag. Teknik- og Miljøudvalget skal således tage stilling til forvaltningens forslag til udvalgsafsnit og bevillingsoversigt og til forvaltningens håndtering af finansieringsbehovet for 2021 (jf. bilag 2). Derudover orienteres udvalget om de bevillinger, som udløber med udgangen af 2020, og om håndtering af udvalgets effektiviseringsmåltal.
Løsning
Teknik- og Miljøudvalgets udvalgsafsnit fremgår af bilag 2. Udvalgsafsnittet beskriver kort, hvad udvalgets opgaver er, de overordnede budgetrammer, det strategiske grundlag og Teknik- og Miljøudvalgets budgetudfordringer til Budget 2021.
I tabellen nedenfor fremgår budgettet fordelt på de tre styringsområder Service, Anlæg og Overførsler mv.
Tabel 1 De forventede udgifter (netto) pr. styringsområde (beløb i 1.000 kr., 2020 p/l)
Styringsområde |
Vedtaget Budget 2020 |
Budgetforslag 2021* (BF 2021) |
Forskel mellem VB 2020 og BF 2021 |
Service |
833.385 |
764.780 |
-68.605 |
Anlæg |
648.500 |
870.503 |
222.003 |
Overførsler mv. |
47.520 |
-2.250 |
-49.770 |
I alt |
1.529.405 |
1.633.033 |
103.628 |
*Udvalgenes budgetbidrag er udarbejdet på baggrund af alle budgetkorrektioner, der er vedtaget af Borgerrepræsentationen til og med den 27. februar 2020.
Bevægelserne fra det vedtagne budget til budgetforslaget på de tre styringsområder er nærmere beskrevet i bilag 2.
Teknik- og Miljøudvalgets bevillingsudløb i 2021
Teknik- og Miljøudvalget har bevillingsudløb for i alt 54,5 mio. kr. i 2021. Bevillingsudløbene er nærmere beskrevet i bilag 3 og er kategoriseret efter, hvilke konsekvenser en manglende videreførelse af bevillingerne har for forvaltningen:
- Bevillingsudløb, som vil medføre kompenserende besparelser i forvaltningen, hvis bevillingen ikke videreføres.
- Bevillingsudløb, som vil betyde, at forvaltningen ophører med at udføre opgaverne, hvis bevillingerne ikke videreføres.
- Bevillingsudløb, der er fundet finansiering til eller der søges videreført på initiativ fra Økonomiudvalget.
Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejder budgetnotater på de bevillingsudløb som medfører budgetudfordringer. Øvrige bevillingsudløb vil medføre opgavebortfald hvis bevillingen ikke fortsættes.
Indfrielse af udvalgets effektiviseringsmåltal
Teknik- og Miljøudvalgets forvaltningsspecifikke effektiviseringsmåltal udgør 11,7 mio. kr. i 2021. Teknik- og Miljøudvalget har indarbejdet stigende profiler fra tidligere års effektiviseringer og har dermed indfriet effektiviseringsmåltallet til Budget 2021. Udvalget skal derfor ikke med denne sag godkende nye effektiviseringer. Teknik- og Miljøforvaltningen forventer at fremlægge nye investerings- og effektiviseringscases for udvalget til juni.
Status på igangværende investerings- og innovationsforslag fra 2018 og frem
Økonomiudvalget vedtog med IC 2021, at fagudvalgene i forbindelse med budgetbidragene skal følge op på alle igangværende investeringsforslag og innovationsforslag fra 2018 og frem. I bilag 4 fremgår en samlet status på Teknik- og Miljøforvaltningens igangværende investerings- og innovationsforslag fra 2018 og frem. Af oversigten fremgår, at to igangværende investeringsforslag har angivet gul status, hvilket indikerer, at forslagene kan realiseres, men er forsinkede eller følger en anden indfasning end forudsat. De to forslag er ”Effektivisering og optimering af tids- og ressourceregistrering” samt ”Ny platform til Giv et praj-løsningen”. For begge forslag gælder, at forvaltningen håndterer de økonomiske udfordringer som følge af forsinkelsen af effektiviseringsgevinsten indenfor egen ramme i 2020.
Teknik- og Miljøudvalgets budgetbehov i 2021
Teknik- og Miljøforvaltningen har på nuværende tidspunkt identificeret de budgetbehov, som medfører en økonomisk udfordring fra 2021 og frem. For en række af disse har forvaltningen tilvejebragt finansiering inden for egen ramme. For de resterende budgetbehov kan forvaltningen ikke tilvejebringe finansiering inden for egen ramme og vil derfor rejse disse til forhandlingerne om Budget 2021. Budgetbehovene er nærmere beskrevet i afsnittene nedenfor.
Budgetbehov der finansieres indenfor udvalgets ramme
Teknik- og Miljøforvaltningen vil gennem omdisponeringer i eksisterende bevillinger sikre finansiering til en følgende budgetbehov.
Reducerede indtægter fra containere
Der blev i Budget 2020 (BR 31. oktober 2019) afsat en ét-årig bevilling på 5,1 mio. kr. i 2020 til indtægtsudfordringen vedrørende containerafgifter, da forvaltningen har reduceret containertaksten i overensstemmelse med vejlovens krav om, at der udelukkende kan indregnes direkte og indirekte omkostninger i relation til området. Der udestod herefter en udfordring på 4,8 mio. kr. i 2021, som håndteres inden for egen ramme gennem forventede merindtægter på gamle byggesager.
Tilbagebetaling af for høje takster på vejområdet
I forbindelse med sagen ”Proces for tilbagebetaling af for høje afgifter på vejområdet mv.”, som blev godkendt af Borgerrepræsentationen den 30. januar 2020, blev der optaget et internt lån på 53,0 mio. kr. i 2020, hvoraf afdraget i 2021 udgør 9,0 mio. kr., som håndteres inden for egen ramme. Teknik- og Miljøforvaltningen forventer desuden, at der skal foretages en tilbagebetaling vedrørende de for høje takster på vejområdet i 2021 på 19,2 mio. kr. Eftersom det endelige tilbagebetalingsbeløb afventer afklaring af retssag på containerområdet mod Vejdirektoratet, som er berammet til maj 2020, kan det blive nødvendigt at tilpasse lånet optaget i 2020 (53,0 mio. kr.) eller optage yderligere et internt lån i 2021. Det endelige tilbagebetalingskrav forventes først opgjort med afslutningen af retssagen. Retssagen forventes på nuværende tidspunkt afsluttet i sommeren 2020, men den aktuelle situation omkring COVID-19 kan forsinke dette.
Afdrag på lånet og det eventuelle ekstra lån i 2021 finansieres gennem omdisponering af 3,4 mio. kr. i 2021 og 0,3 mio. kr. i 2022 vedrørende forventet mindreforbrug på bevillingen Byfornyelse, ydelsesstøtte (jf. indstillingspunkt nr. 2). Herudover disponeres der på forventede mindreforbrug på vejafvandingsbidraget og forventede merindtægter fra gamle byggesager samt provenu fra vedtagne effektiviseringscases, hvor provenuet endnu ikke er disponeret.
Forventede mindreindtægter som følge af takstkatalog for 2021
Forvaltningen har beregnet taksterne til Budget 2021 og har i den forbindelse afdækket, at der forventes faldende indtægter på takstområdet for i alt 4,4 mio. kr., der skal håndteres inden for udvalgets ramme. Heraf vedrører 3,9 mio. kr. et fald i de forventede takstindtægter på containerområdet, hvor der konstateres et stigende antal afgiftsfri containere og et faldende antal afgiftspålagte. Derudover vedrører 0,4 mio. kr. faldende indtægter på kirkegårdsområdet, idet der sker en forskydning mellem de takstfinansierede og de skattefinansierede områder, således at flere omkostninger placeres på det skattefinansierede område. De sidste 0,1 mio. kr. vedrører området for reklameskilte, hvor et generelt større antal ansøgninger i erhvervsportalen medfører, at en større andel af de direkte omkostninger til erhvervsportalen skal driftsfinansieres.
I 2021 finansieres de faldende indtægter på takstområdet dels gennem omdisponeringer af provenu fra effektiviseringstiltag, der ikke tidligere er udmøntet og dels gennem omdisponeringer af forventede mindreforbrug og merindtægter i 2021 - primært øgede lejeindtægter vedrørende KMC Nordhavn. I 2022 og frem finansieres de faldende indtægter gennem omdisponering af provenu fra effektiviseringstiltag, der ikke tidligere er udmøntet.
Finansieringsbehov, der rejses i budgetforhandlingerne
Der er identificeret nedenstående finansieringsbehov, som forvaltningen vurderer, bør rejses i forhandlingerne om Budget 2021 for at sikre balance i budgettet og undgå kompenserende besparelser på udvalgets område.
Indtægtsudfordring vedrørende erhvervsgebyrer
Der blev i Budget 2017 afsat en bevilling på 27,4 mio. kr. årligt fra og med 2017 til og med 2020 til afgiftsfritagelse af en række takster/gebyrer vedrørende bylivsaktiviteter på offentlig vej.
Bevillingen afsat i Budget 2017, var en forlængelse af tidligere bevillinger til afgiftsfritagelse på området. Størrelsen på gebyrerne var fastsat med udgangspunkt i den daværende vejlov og havde med afsæt heri en fremkommelighedsregulerende funktion.
I 2015 blev vejloven ændret, så der kun er mulighed for at opkræve de direkte og indirekte omkostninger forbundet med afgivelse af tilladelse til bylivsaktiviteter på offentlig vej. Når bevillingen til afgiftsfritagelsen bortfalder med udgangen af 2020, vil forvaltningen således kun kunne opkræve anslået ca. 4,1 mio. kr. årligt, såfremt det besluttes at genindføre gebyrerne. Jf. indstillingen Godkendelse af takstbilag for 2021, indstiller forvaltningen, at gebyrfinansiering genindføres, og forvaltningen vil derfor mangle indtægter på 23,3 mio. kr. Såfremt det besluttes at fortsætte gebyrfritagelsen af området, vil indtægtsudfordringen udgøre 27,4 mio. kr. Forvaltningen vil rejse indtægtsudfordringen som et budgetbehov i forhandlingerne om Budget 2021.
Bevillingsudløb vedrørende skattefinansiering af erhvervsaffaldsområdet
Med finanslovsaftalen for 2019 har Folketinget afskaffet det lovpligtige erhvervsaffaldsgebyr. Forvaltningen er forpligtet til at udføre de samme myndighedsopgaver på området som hidtil, men disse skal fremover skattefinansieres. I Budget 2020 blev der afsat en ét-årig bevilling til området. Afklaring af statens kompensation til kommunerne som følge af sagen (DUT) er udsat grundet manglende enighed mellem KL og Finansministeriet, men forventes afklaret i økonomiaftalen for 2021. Afhængig af udfaldet af DUT-kompensation kan der mangle finansiering til de lovpligtige myndighedsopgaver, og det vil således udgøre et finansieringsbehov for forvaltningen.
LER 2.0 (LedningsEjerRegistret)
Det nye LER-system er ændret, så ledningsejer skal sende oplysninger om sit ledningsnet til LER 2.0, hvorfra data skal sendes som én samlet besvarelse til graveaktøren. Samtidig bliver der i det nye LER 2.0 stillet en række krav til, hvad der skal registreres, hvordan data skal leveres, og der indgår en kortere tidsfrist for levering af data til LER 2.0 på to timer mod de nuværende fem arbejdsdage. Formålet er, at graveaktøren får udleveret ensartet sammenstillede ledningsoplysninger via LER 2.0, som vil skabe et bedre fundament for graveaktørens planlægning af arbejdet. Dette forventes at mindske antallet af graveskader.
Det er endnu usikkert, hvor meget opgaven vil koste, men forvaltningen har igangsat et pilotprojekt med henblik på at vurdere finansieringsbehovet, som forventes rejst i budgetforhandlingerne om Budget 2021.
Sikring af budgetbalance
Frem mod budgetforhandlingerne kan der ske ændringer i Teknik- og Miljøudvalgets finansieringsbehov blandt andet som følge af aftalen om kommunernes økonomi for 2020. Forvaltningen vil derfor på baggrund af DUT forhandlingerne tilpasse finansieringsbehovet. Såfremt der ikke findes finansiering til udvalgets budgetbehov i Budget 2020 vil forvaltningen forelægge forslag til kompenserende besparelser indenfor udvalgets ramme i forbindelse med udmøntningen af budget 2021.
Økonomi
Teknik- og Miljøudvalgets samlede budgetrammer i 2021 udgør 1.633 mio. kr. Fordelingen af de 1.633 mio. kr. på styringsområderne Service, Anlæg og Overførsler mv. fremgår af tabellen nedenfor:
Tabel 2 Budgetrammer fra 2021 til og med 2024 (alle beløb i 1.000 kr. i 2021 p/l)
Styringsområde |
2021 |
2022 |
2023 |
2024 |
Service |
764.780 |
732.789 |
708.425 |
702.094 |
Anlæg |
870.503 |
1.167.225 |
1.023.005 |
513.410 |
Overførsler mv. |
-2.250 |
-19.908 |
-60.934 |
-77.353 |
I alt |
1.633.033 |
1.880.106 |
1.670.496 |
1.138.151 |
Budgetrammerne fra 2021 til og med 2024 fordelt pr. bevilling fremgår af bilag 2.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt budgetbidraget, fremsendes budgetbidraget til Økonomiforvaltningen. Økonomiudvalget behandler udvalgenes budgetbidrag den 9. juni 2020. De politiske forhandlinger om Budget 2021 forventes at foregå i perioden fra den 28. august til og med den 11. september 2020. Budgettet forventes endeligt vedtaget af Borgerrepræsentationen den 1. oktober 2020. Teknik- og Miljøudvalget forelægges i november en sag om udmøntning af budgettet.
Søren Wille
/ Thomas Højlt
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 25. maj 2020
Socialdemokraterne, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet stillede følgende ændringsforslag som nyt at-punkt:
”at permanentgøre Byoasen ved hjælp af besparelse på sæsonblomster.”
Ændringsforslaget blev vedtaget med 8 stemmer mod 2. Ingen undlod at stemme.
For: A, B, F, Ø og Å.
Imod: C og O.
Indstillingens 1. og 2.at-punkt blev godkendt uden afstemning
Indstillingens 3. og 4. at-punkt blev taget til efterretning uden afstemning.