Mødedato: 25.05.2020, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Festsalen

Endelig vedtagelse af lokalplan Lindgreens Allé II, Amager Øst

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelig vedtagelse af forslag til lokalplan Lindgreens Allé II. Lokalplanforslaget muliggør et blandet bykvarter og sikrer intentionerne og principperne bag den hidtil gældende lokalplan Lindgreens Allé for området.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende lokalplan Lindgreens Allé II (bilag 2) med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning

Problemstilling

Den gældende lokalplan Lindgreens Allé er vedtaget i Borgerrepræsentationen den 18. maj 2017. I forbindelse med byggesagerne i området har der vist sig udfordringer med uklare bestemmelser i den gældende lokalplan for området, herunder bl.a. i forbindelse med en konkret byggesag på Strandlodsvej 3. Ligeledes er der en fejl i bestemmelsen med krav om almene boliger. På den baggrund har Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejdet en ny lokalplan, der retter op på de uklare bestemmelser og fejl i gældende lokalplan og sikrer intentionerne og principperne bag den.

Lokalplanforslaget blev godkendt i Teknik- og Miljøudvalget den 26. august 2019 og har været i høring fra den 28. august 2019 til den 23. oktober 2019. Forvaltningen har modtaget 12 henvendelser. Høringen har givet anledning til enkelte mindre ændringsforslag og redaktionelle ændringer, ligesom den endelige vedtagelse af Kommuneplan 2019 har medført et behov for at tilrette lokalplanforslaget og sende nødvendige ændringer ift. boligstørrelser og parkeringsnormer i supplerende høring hos grundejere fra den 14. – 22. april 2020. I den supplerende høring er der modtaget to høringssvar.

Løsning

Den gældende lokalplan og lokalplanforslaget udlægger området til boliger, serviceerhverv og en institution med nybyggeri i en gennemgående og sammenhængende karréstruktur imellem flere bevaringsværdige bygninger. Intentionerne og principperne i lokalplanen bliver bevaret, men uklarheder og/eller fejl bliver rettet med lokalplanforslaget. De væsentligste ændringer i lokalplanforslaget, der blev sendt i offentlig høring, er:

  1. Almene boliger: Lokalplanforslaget stiller krav om at almene boliger udgør 25 % af de nye boliger i området. Krav til almene boliger i delområde C syd for Lindgreens Allé er dog nedjusteret med 525 m2 i forhold til gældende lokalplan. Det skyldes, at § 3, stk. 2a og b i gældende lokalplan ved en fejl stiller et krav til almene boliger i delområde C, der er netop 525 m2 for højt i forhold til at planloven muliggør et krav om 25 % almene boliger. Bestemmelserne er derfor ugyldige og kan ikke sikre de 2.850 m2 almene boliger, der ifølge § 3, stk. 2b er krav om i delområde C.
  2. Udpegning af bevaringsværdige bygninger: § 5, stk. 4 om syv bygninger, der forudsættes bevaret i gældende lokalplan, er udgået af lokalplanforslaget. Formuleringen ”forudsættes bevaret” er uklar og sikrer ikke de historiske spor i området. Samtidig udpeger lokalplanforslaget otte bygninger som bevaringsværdige. Fem af bygningerne var allerede udpeget som bevaringsværdige i gældende lokalplan, mens tre af bygningerne indgik som ’forudsat bevaret’ Ved en fejl udpeger gældende lokalplan desuden enkelte mindre tilbygninger (skure o.lign.) i området som bevaringsværdige, og lokalplanforslaget fjerner derfor udpegningen.
  3. Etageantal: Det muliggjorte etageantal i gældende lokalplan er videreført i lokalplanforslaget. Bestemmelsen i lokalplanforslaget er dog omformuleret, så tagetager o.lign. er en del af det samlede, muliggjorte etageantal. Som konsekvens viser tegning 4a i lokalplanforslaget (bilag 2) generelt én etage mere i de enkelte byggefelter end den tilsvarende tegning nr. 4 i gældende lokalplan. Dette tydeliggør det samlede etageantal i området, men har ikke indflydelse på byggeriets omfang. Ændringen er sket i forlængelse af Københavns Kommunes nye skabelon for lokalplaner, som generelt sikrer gennemgående, klare og entydige bestemmelser.

Samtlige væsentlige ændringer i planforslaget ift. gældende lokalplan er beskrevet i bilag 7.

Forslag til ændringer af lokalplanforslaget

Kommuneplan 2019 er blevet vedtaget endeligt med ændringer i rammerne for boligstørrelser og parkeringsnormer. Lokalplanens bestemmelser om boligstørrelser, parkeringsnormer og stormflodssikring skal derfor ændres for at være i overensstemmelse med kommuneplanen.

Lokalplanområdet er udpeget som byudviklingsområde, hvorfor der på baggrund af en konkret vurdering kan fastsættes en lavere parkeringsnorm for alle funktioner. Forvaltningen vurderer dog, at parkeringsnormen ikke skal fastlægges lavere end de generelle parkeringsnormer i kommuneplan 2019. Det skyldes, at udviklingen af lokalplanområdet er gået i gang efter principperne og intentionerne i gældende lokalplan, og at formålet med lokalplanforslaget udelukkende er at rette op på de uklare bestemmelser og fejl i den hidtidige planlægning.

Høringen giver anledning til mindre ændringsforslag af teknisk karakter. Desuden har forvaltningen enkelte redaktionelle ændringer. Alle konkrete ændringsforslag, der ikke er redaktionelle ændringer, fremgår af bilag 5 og 6.

Høring

De i alt 14 modtagne henvendelser i høringsperioden og den supplerende høring vedlægges som bilag 4. I bilag 5 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger. Borgernes hovedsynspunkter i høringen er anført nedenfor.

Amager Øst Lokaludvalg har ingen bemærkninger til lokalplanforslaget. 

Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser

  1. En grundejer ønsker en øget byggeret på sin ejendom i lokalplanområdet.
  2. En grundejer ønsker øgede muligheder for at etablere boliger på sine ejendomme i området.
  3. En grundejer ønsker, at nogle bevaringsværdige bygningskonstruktioner på sin ejendom ikke skal være bevaringsværdige.
  4. En grundejer ønsker, at der muliggøres dagligvarebutikker inden for bydelscentret i lokalplanområdet.
  5. En grundejer ønsker at få begrænset byggemulighederne på sin ejendom Lindgreens Allé 4. Det skyldes primært, at grundejeren bliver beskattet af byggemulighederne, selvom vedkommende ikke ønsker at realisere mulighederne. Desuden mener grundejeren, at begrænsede byggemuligheder vil sikre et øget hensyn til de eksisterende og bevaringsværdige bebyggelser i området.
  6. En grundejer ønsker at få mulighed for at etablere mere bilparkering på en ejendom i lokalplanområdet end lokalplanforslaget giver mulighed for.

Forvaltningens bemærkninger

1. – 5. Formålet med lokalplanen er at rette uklare bestemmelser og bestemmelser med fejl i den gældende lokalplan, samtidig med at intentionerne og principperne for områdets udvikling bliver fastholdt. Synspunkterne 1-5 har til hensigt at ændre principperne i den gældende lokalplan, hvorfor forvaltningen foreslår, at høringssvarene ikke skal medføre ændringer ved den endelige vedtagelse af lokalplanen. Synspunkt 5 er desuden ikke indarbejdet i lokalplanforslaget, da økonomi ikke må ligge til grund for en ændring af planlægningen.

6. Synspunktet er ikke indarbejdet i lokalplanforslaget, da ønsket om mere parkering i området ikke er i overensstemmelse med parkeringsnormerne i kommuneplanen. Kommuneplan 2019 giver generelt mulighed for færre parkeringspladser end Kommuneplan 2015.

Det er andre synspunkter i høringssvarene, der har medført mindre ændringsforslag af teknisk karakter, der fremgår af bilag 5 og 6. De mindre ændringsforslag vedrører en justering af kravet til den gennemsnitlige boligstørrelse i særlige boligformer samt præciseringer af bestemmelserne om overkørsler og terrænniveauer.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.

                   Søren Wille

                                    / Karsten Biering Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 25. maj 2020

Sagen blev udsat.

Til top