Mødedato: 25.04.2016, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Høring af ændret energiform på Lygten Varmeværk, Bispebjerg

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til høring af HOFOR’s ansøgning om ændret energiform på Lygten Varmeværk, i Nordvest, Bispebjerg.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltning indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at HOFOR’s projektforslag om ændring i energiform på Lygten Varmeværk sendes i høring hos de lovpligtige høringsparter (bilag 1).

Problemstilling

HOFOR har ansøgt Københavns Kommune om godkendelse af et projektforslag for ændring af energiform på Lygten Varmeværk.

Projektforslag om fjernvarmeforsyning skal godkendes af kommunalbestyrelsen i henhold til Bekendtgørelse om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg (BEK nr. 566 af 2. juni 2014, Projektbekendtgørelsen). Såvel udsendelse i høring, som endelig godkendelse af fjernvarmeprojekter er delegeret til Teknik- og Miljøudvalget.

Udvalget kan i henhold til Projektbekendtgørelsen kun godkende varmeforsyningsprojekter, som er samfundsøkonomisk fordelagtige.

Inden projektforslaget endeligt kan godkendes, skal de berørte parter høres. De berørte parter er Centralkommunernes Transmissionsselskab (CTR), DONG Energy A/S og Vestegnens Kraftvarmeselskab I/S (VEKS).

Løsning

Idet valg af naturgas som primær energiform på Lygten Varmeværk er samfundsøkonomisk og miljømæssigt mest fordelagtigt, sammenlignet med alternativerne, forventer forvaltningen, på baggrund af ansøgningen fra HOFOR og efter høringen, at kunne indstille, at projektforslaget godkendes.

Lygten Varmeværk skal omstilles til at levere varme baseret på vand frem for på damp, som en del af HOFOR’s konverteringsprojekt. Da oliekedlerne på Lygten Varmeværk er 47 år gamle, har man valgt at udskifte dem. Oliekedlerne på Lygten Varmeværk sender i dag ca. 100 MW varme ud i fjernvarmesystemet. Værket er et spids- og reservelastanlæg og centralt for forsyningssikkerheden i særlige situationer.

HOFOR’s ansøgning indeholder en vurdering af tre forskellige energiformer som erstatning til de nuværende kedler:

  • Naturgaskedler (99 MW)

  • En kombination af bygaskedel (20 MW) og oliekedler (79 MW)

  • Elkedler (99 MW)    

Der er taget stilling til andre teknologier og brændsler, herunder fast biomasse, varmepumper og bioolie, i forbindelse med udarbejdelse af projektforslaget, men disse alternativer har af forskellige årsager ikke været mulige løsninger på Lygten Varmeværk.

HOFOR har en målsætning om at blive CO2-neutral i 2025 og der arbejdes for at udarbejde en spidslaststrategi, således at værker som Lygten Varmeværk, der er centrale for forsyningssikkerheden, kan understøtte målsætningen om at blive CO2-neutral.

Samfundsøkonomi

Vurderingen, der er for en periode på 20 år, viser, at naturgas-løsningen er den samfundsøkonomisk mest fordelagtige løsning. Udgifterne til naturgas-løsningen udgør ca. 63 % af bygas/olie-løsningen og ca. 45 % af el-løsningen.

Investeringen i kedlerne er den samme for alle tre løsninger. Det er derfor omkostninger til nettilkobling, brændsler, drift & vedligehold samt emissioner, der er udslagsgivende for, at naturgas-løsningen er bedst samfundsøkonomisk. Den høje samfundsøkonomiske omkostning for at etablere elkedler skyldes især omkostningen til nettilkobling, som er vurderet til at være 81 mio. kr. Grundet de høje investeringsomkostninger til el-løsningen, er denne løsning ikke inkluderet i den miljømæssige vurdering og i følsomhedsanalysen.

Følsomhedsberegningen viser, at naturgas-løsningen er den mest fordelagtige løsning i alle de scenarier, der er opsat i følsomhedsanalysen, frem for bygas/olie-løsningen.

Ud over den samfundsøkonomiske vurdering indeholder ansøgningen vurderinger af brugerøkonomi, selskabsøkonomi (for HOFOR) og miljøpåvirkninger. Det kan oplyses, at de anførte oplysninger om selskabsøkonomi og brugerøkonomi ikke indgår som en beslutningsparameter iht. Projektbekendtgørelsen.

Brugerøkonomi og selskabsøkonomi

HOFOR oplyser, at naturgasløsningen selskabsøkonomisk er den bedste løsning, idet løsningen er henholdsvis 31 % billigere end bygas/olie-løsningen og 94 % billigere end el-løsningen.

I dette tilfælde er de økonomiske konsekvenser tillige gunstige for forbrugerne, da investeringen belaster varmeprisen mindst muligt.

Miljøvurdering

Varmeforsyning med naturgas er CO2-mæssigt den bedste løsning sammenlignet med bygas/olie. Beregningerne viser, at naturgas-løsningen vil udlede 1.984 tons mindre CO2 end bygas/olie-løsningen.

Derudover produceres der også mindre CH4 (methan), N2O (dinitrogenoxid også kendt som lattergas), SO2 (Svovldioxid) og NOx (nitrogenoxider) ved varmeproduktion med naturgas frem for bygas/olie.

Økonomi

Projektet har ingen direkte økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Hvis indstillingen godkendes sender forvaltningen den 28. april 2016 projektet i høring hos de lovbestemte parter i fire uger. Det eksisterende projektforslag, høringsforslagene og vurderingen af høringsforslagene vil herefter danne grundlag for en ny politisk indstilling og endelig godkendelse.

 

Pernille Andersen                    

                                                       / Anne-Sofie Degn

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 25. april 2016

Indstillingen blev godkendt.

Til top