Mødedato: 25.04.2016, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Kriterierne for tildeling af partnerskabstræer

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til forvaltningens forslag til kriterier for tildelingen af partnerskabstræer.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at kriterierne for tildeling af partnerskabstræer fastsættes som beskrevet i afsnittet Løsning.

Problemstilling

Som en del af Budget 2016 er der afsat midler til partnerskabstræprojektet (BR 1. oktober 2015) (A, B, C, F, I, O og V). Her blev det desuden besluttet, at Teknik- og Miljøforvaltningen senest i maj 2016 skulle fremlægge en indstilling for Teknik- og Miljøudvalget, som fastlægger kriterier for tildeling af partnerskabstræer samt en kommunikationsplan for projektet (Bilag 1).

Løsning

Projektet om partnerskabstræer har til formål at skabe mere bynatur i København i partnerskab med byens borgere. Målsætningen tager udgangspunkt i bylivsregnskabet, der viser, at københavnerne sætter pris på byens grønne rum og ønsker sig endnu mere grønt og flere træer end i dag.

Projektet spiller ligeledes sammen med Bynatur i København – Strategi 2015-2015. Strategien har fokus på, at bynatur i København ikke kun skal skabes på kommunens arealer, men også på private arealer. Opgaven med at etablere partnerskabstræer skal således løftes gennem lokal forankring og i samarbejde med de private grundejere, erhvervslivet og andre, der råder over arealer, hvor det vil være oplagt at styrke bynaturen gennem træplantning.

Projektet skal også være med til at opfylde målsætninger nævnt i Fællesskab København inden 2025 om, at: 75 % af københavnerne oplever København som en grøn by; 10 % af københavnerne oplever, at de deltager aktivt i arbejdet med at skabe mere og bedre bynatur; og københavnerne opholder sig 20 % mere i byens rum.

Tildeling af partnerskabstræer
Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at der i perioden 2016-2017 kan udleveres 280-320 træer til borgere, herunder boligforeninger, boligorganisationer og erhvervsvirksomheder, der råder over private arealer i Københavns Kommune, hvor de vil plante træer.

Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler følgende kriterier for tildeling af partnerskabstræer:

  1. Partnerskabstræer placeres på private arealer med offentlig adgang eller på arealer i Københavns Kommune, hvor der er godt indsyn til trækronen, fra områder med offentligt adgang.
  2. Ejere og frivillige indgår en 3-årig samarbejdsaftale med Teknik- og Miljøforvaltningen for at forankre ansvaret for træet hos borgerne - herunder boligforeninger, boligorganisationer og erhvervsvirksomheder - og understøtte et medejerskab i at gøre byen grønnere. Aftalen fastlægger at:
    1. Borgerne står for plantning og pasning af træerne.
    2. Borgerne skal i aftaleperioden holde forvaltningen opdateret om ejerforhold og indberette, hvis træet dør. Disse oplysninger indberettes i Københavnerkortet hhv. KK-kortet og medfører ingen administration i øvrigt.
  3. Partnerskabstræerne tildeles i den rækkefølge, ansøgere henvender sig til Teknik- og Miljøforvaltningen med et fuldt oplyst projekt, det vil sige efter først til mølle-princippet.

Det vurderes, at uddelingen af partnerskabstræer efter de foreslåede kriterier ligger indenfor kommunalfuldmagten, da det er i kommunens interesse at skabe mere bynatur for byens borgere og således medvirke til at forbedre de rekreative forhold i byen, gavne byens mikroklima og højne biodiversiteten i byen.

Partnerskabstræerne forventes fortrinsvist at blive plantet på arealer med græs, da der ikke ydes tilskud til fjernelse af belægning og etablering af plantebed. Men det er muligt at modtage træer til plantning på privat fællesvej, hvis ejerne selv bekoster de øvrige anlægsudgifter. Der vil formentlig blive etableret få gadetræer som partnerskabstræer, da der vil være en betydelig egenudgift for ejeren.

Da træet skal plantes på private arealer, vil kommunen som udgangspunkt ikke regulere borgerens valg af træart. Forvaltningen stiller dog vejledningsmateriale til rådighed, der skal guide borgeren i valget af træart og fx oplyse om arter, der er hjemmehørende, ikke-allergene mv.

Lancering
Projektet vil blive lanceret på Facebook. For at sikre opmærksomhed omkring puljen vil forvaltningen i løbet af 2016 desuden afholde forskellige planteevents, som skal markedsføre og udbrede kendskabet til projektet lokalt, så der kan plantes 280-320 træer på private arealer indenfor projektets løbetid med udgangen af 2017 (se bilag 1). 

I forbindelse med lanceringen tager forvaltningen ligeledes kontakt til samtlige lokaludvalg i Københavns Kommune, områdefornyelser, miljøpunkter samt en række frivillige organisationer for at udbrede puljen og undersøge interessen for at byde ind med frivillige kræfter og potentielle lokaliteter egnet til at etablere partnerskabstræer. Der vil også blive arbejdet på at få almene boligorganisationer til at koble sig på idéen med partnerskabstræer som en del af deres eksisterende arbejde med at styrke beboerdemokrati og medejerskab.

Økonomi

I Budget 2016 (Æ42 og Æ133) er der med ændringsforslag 42 afsat 1,1 mio. kr. og med ændringsforslag 133 afsat 1,5 mio. kr. til partnerskabstræer. Begge bevillinger er stjernemarkerede og dermed frigivet med vedtagelsen af budgettet (1. oktober 2015). De i alt 2,6 mio. kr. skal gå til indkøb af træer og projektledelse.

De leverede træer vil som udgangspunkt være omkring 2-3 meter høje med en stammeomkreds på 10-12 cm. Ved gadetræer leveres et større træ for at sikre mod hærværk. Træerne vil blive leveret med vandingsposer og materiale til opbinding.

Videre proces

Projektet vil blive lanceret senest 14 dage efter, at Teknik- og Miljøudvalget har besluttet kriterierne for partnerskabstræer. Borgerne kan herefter indgå samarbejdsaftaler med forvaltningen om partnerskabstræer, som forventes leveret hjem til folk med cykelrickshaw.

Teknik- og Miljøforvaltningen vil blive orienteret om projektets resultater med et notat senest med udgangen af 2017, hvor projektet formelt afsluttes.

 

Pernille Andersen

/Jon Pape

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 25. april 2016 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Radikale Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Radikale Venstre ser gerne at muligheder for at etablere partnerskabstræer samtænkes med anlægsarbejde, hvor det er muligt”

Til top