Høring af forskrift for udendørs arrangementer
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at forslaget til forskrift for udendørs musikarrangementer sendes i ekstern høring (bilag 1 og 2)
Problemstilling
Der er stor interesse for at afholde udendørs musikarrangementer i København, og visse lokaliteter er særligt efterspurgte. Der gives over 3.000 tilladelser til udendørs arrangementer årligt, hvor af en stor del indebærer musik.
På baggrund af Borgerrepræsentationens beslutninger om Gang i København den 10. maj 2007, vedtog Teknik- og Miljøudvalget 6. juni 2007 de nuværende retningslinjer, som omfatter de pladser, som på det tidspunkt var mest anvendt.
Siden 2007 har byen og interessen for at holde udendørs musikarrangementer udviklet sig meget. Derfor er der behov for at afløse de gamle retningslinjer med en forskrift, der dels reviderer de gamle rammer, som fx ikke omfatter lydprøver, og dels udvides til at omfatte alle de pladser, der anvendes i dag. Herved opnås et gennemskueligt administrationsgrundlag for både arrangørerne og naboerne.
Støj fra udendørs musikarrangementer på steder, der ikke er omfattet af de nuværende retningslinjer fra 2007, reguleres i dag gennem påbud efter miljøbeskyttelseslovens § 42. Reguleres disse områder fremover via en forskrift, vil det lette administrationen, da forvaltningen ikke mere skal foretage en tidskrævende individuel sagsbehandling af hvert arrangement.
Løsning
Der er de seneste år kommet mange flere musikarrangementer i både Indre By og på steder, hvor der ikke tidligere har været arrangementer fx Østre Anlæg, Islands Brygge og Sønder Boulevard.
Den nye forskrift skal skabe ensartethed for arrangørerne og gøre det mere forudsigeligt og gennemsigtigt for arrangører og naboer, hvilke miljøregler der skal overholdes ved udendørs musikarrangementer på de forskellige pladser. Det er forvaltningens erfaring, at det nedsætter antallet af oplevede problemer, hvis naboerne kender rammerne for antal arrangementer, varighed og lydniveau. I den forbindelse er det også væsentligt, at forskriften præciserer, at arrangementer, der løber over fx 3 dage, tælles som 3 arrangementer. Det betyder, at naboerne ved præcist, hvor mange dage de kan opleve musikarrangementer i løbet af et år, uanset om et arrangement strækker sig over flere dage.
Forskriften sætter rammer for lydniveau, tidsrum og antal musikarrangementer i løbet af et år på en række konkrete lokaliteter (se bilag 2). Afsættet for støjgrænserne på de enkelte pladser er belastningen hos de nærmeste naboer. Både lydniveau, hyppighed og varighed er fastsat her ud fra.
I forhold til Fællesskab København lægger forskriften et snit for en by med kant og plads til udfoldelse, og afvejer samtidig hensynet til naboerne, som forvaltningen har pligt til som miljømyndighed.
Rammerne i forskriften tager udgangspunkt i de konkrete miljøvilkår for koncerter i det fri, som Borgerrepræsentationen vedtog den 10. maj 2007, så i forhold til de lokaliteter, der også er med i retningslinjerne fra 2007, er der derfor kun mindre ændringer. Som noget nyt i forskriften fastlægges der dog også støjkrav fra lydprøver og generatorer.
Pladser, som ikke er omfattet de gamle retningslinjer (se bilag 3), reguleres ved problemer efter § 42 i miljøbeskyttelsesloven. Det indebærer en individuel vurdering af generne og henstillinger eller påbud til arrangøren. Da problemerne ofte først erkendes under arrangementet, vil sagsbehandlingen ikke altid være på forkant med arrangementet. Naboerne er da ringere stillet, end når rammerne på forhånd er fastlagt i en forskrift. Den nye forskrift vil også lette administrationen, da forvaltningen ikke mere skal foretage en tidskrævende individuel sagsbehandling af arrangementerne.
Ved at fastsætte rammerne for flere lokaliteter i byen kan den nye forskrift desuden bidrage til en bredere geografisk og tidsmæssig spredning af arrangementer i byen ved fx at lægge loft over hyppigheden af arrangementer på de mest eftertragtede pladser.
Indstillingen har været i intern høring, og Kultur- og Fritidsforvaltningen har bidraget med konkrete forslag, der nu er indarbejdet i udkastet til forskriften. Det er derudover aftalt med Kultur- og Fritidsforvaltningen, at de to forvaltninger holder et fælles møde, inden den endelige version af forslaget om ”Forskrift for udendørs musikarrangementer” forelægges til endelig politisk godkendelse.
Lokaludvalgene er blevet orienteret om forvaltningens arbejde med forskriften og i den forbindelse har Vanløse Lokaludvalg udtrykt ønske om at få pladser med i forskriften, så det bliver tydeligt, at der er mulighed for musikarrangementer i bydelen. Det er indarbejdet.
Forskriften fritager ikke arrangøren for at indhente nødvendige godkendelser, tilladelser eller dispensationer fra andre myndigheder eller efter anden regulering.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Hvis indstillingen godkendes, sendes forslaget til forskrift for udendørs musikarrangementer i ekstern høring den 26. maj 2016 med frist for indgivelse af høringssvar den 16. september 2016. Forskriften vil herefter blive forelagt til endelig politisk godkendelse i Borgerrepræsentationen med henblik på ikrafttrædelse 1. januar 2017.
Pernille Andersen
/ Anne-Sofie Degn
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 25. april 2016
Venstre fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1) om tilføjelse til indstillingens 1. at-punkt:
”at forslaget til forskrift for udendørs musikarrangementer sendes i ekstern høring (bilag 1 og 2), dog således, at alle grænser fastsættes til 60 db.”
Ændringsforslaget (ÆF1) blev ikke godkendt med to stemmer mod otte. Ingen undlod at stemme.
For stemte: V.
Imod stemte: A, B, C, F og Ø.
Indstillingen blev godkendt med otte stemmer mod to. Dog med den tilføjelse, at forskriften også sendes i høring hos Kultur- og Fritidsudvalget og Musikudvalget.
For stemte: A, B, C, F og Ø.
Imod stemte: V.
Venstre og Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi finder, at det fremlagte forslag vil betyde en helt uacceptabel støjbelastning for beboerne i Indre By”