Status og redegørelse for servicemål i trafikken 2015
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at der med ”Redegørelsen for trafikafvikling 2015” (bilag 1) er afrapporteret på servicemålene i trafikken 2015.
Problemstilling
Teknik- og Miljøudvalget godkendte den 22. september 2014 ”Servicemål og principper for prioritering af trafikledelsen”. Som et led heri blev det bestemt, at forvaltningen årligt skal rapportere om fremdrift i servicemålene overfor Teknik- og Miljøudvalget. Denne indstilling indeholder en samlet redegørelse for trafikafvikling i 2015.
Løsning
Redegørelse for trafikafvikling 2015 er Teknik- og Miljøforvaltningens første afrapportering af servicemålene i trafikken. ITS (Intelligente Transport Systemer) udgør et centralt element i indsatsen for bl.a. at skabe et bedre flow i trafikken. Som en af forudsætningerne for ITS-styring har forvaltningen fået udskiftet alle gamle signalanlæg. Første bølge af ITS programmet implementeres i 2016 og 2017, hvilket bl.a. omfatter signaloptimering af ni strækninger. Teknik- og Miljøforvaltningen kan ikke endnu afgive status på alle måltal, da det sensornetværk, som skal levere trafikdataene, er en del af de ITS-løsninger, som implementeres i 2016 og 2017.
Nuværende status på servicemålene giver forvaltningen en retning for, hvor der særligt bør sættes ind med ITS indsatser for cykler, fodgængere, busser og biler. For dels at nå målsætningen om en reduktion på 25.000 ton CO2 om året, samt fortsat at kunne bidrage til at opfylde og fastholde servicemålene for trafikken, vil der være behov for at investere i anden bølge af ITS programmet frem til 2025.
Som følge af ovenstående afrapporterer Teknik- og Miljøforvaltningen trafiktal på følgende trafikanttyper:
- Cykler
- Busser
- Biler
Trafikledelsesplanen fastlægger servicemål og konkret prioritering af trafikken (cykler, fodgængere, busser og biler) på de enkelte strækninger. Redegørelsen for trafikafvikling 2015 (bilag 1 og 2) indeholder en status på servicemålene for trafikken. Derudover indeholder redegørelsen en beskrivelse af de ITS indsatser (Intelligente Transport Systemer), som skal bidrage til at opfylde servicemålene for trafikken, samt forslag til investeringsbehov på ITS området for 2017-2020, for at bidrage til at opfylde og fastholde servicemålene for trafikken.
Servicemål for cykler, busser og biler 2015
Teknik- og Miljøforvaltningen har udarbejdet en status på servicemålene for trafikken i 2015. Nedenfor opstilles dels servicemålet for 2018, dels den aktuelle status i 2015:
Cykler
Servicemål 2018 |
Status 2015 |
Den gennemsnitlige rejsetid på det udpegede stinet skal reduceres med 10 %, således at |
En ud af syv strækninger matcher servicemål for 2018.
|
Til trods for, at kun en ud af syv strækninger matcher servicemålet for 2018, så er cykeltrafikken er generelt tæt på servicemålene for 2018. Nøgletallene for cykler viser, at den gennemsnitlige afvigelse er ca. 36 sekunder på de syv udvalgte strækninger (bilag 1, side 5), hvilket svarer til ca. 5 procent. Bedst går det på strækningen Emdrup Sø – Sølvtorvet, hvor rejsetiden er på niveau med servicemål 2018. Længst fra servicemålet er strækningen Tomsgårdsvej – Nørreport, hvor rejsetiden er 1,25 minutter over servicemål 2018. Se bilag 1 og 2.
Busser
Servicemål 2018 |
Status 2015 |
Den gennemsnitlige rejsetid med bus skal |
To ud af ni strækninger for busser matcher servicemål for 2018 i morgenmyldretid. Fire ud af ni strækninger for busser matcher servicemål for 2018 i eftermiddagsmyldretid. |
Nøgletallene viser, at det går bedst på strækninger med retning mod byen i morgen myldretiden, hvor den gennemsnitlige afvigelse er 1 minut og 22 sekunder på de ni strækninger med servicemål for busser, hvilket svarer til 8 procent Længst fra servicemålet er strækningerne med retning ud af byen, hvor den gennemsnitlige afvigelse er 3 minutter og 10 sekunder, hvilket svarer til 20 procent. Se bilag 1 og 2.
Biler
Servicemål 2018 |
Status 2015 |
Den gennemsnitlige rejsetid på det udpegede vejnet må ikke forringes og skal på enkelte strækninger reduceres med 5 %. |
Ingen af de 16 strækninger lever op til En ud af 16 strækninger lever op til |
Antallet af stop skal reduceres med 10 %. |
Forvaltningen har pt. ingen målinger, men |
Nøgletallene viser, at det går bedst på strækninger med retning mod byen i eftermiddagsmyldretiden, hvor den gennemsnitlige afvigelse er 3 minutter og 8 sekunder, hvilket svarer til 22 procent. Længst fra målet er strækningerne med retning ud af byen i morgenmyldretiden, hvor den gennemsnitlige afvigelse er 3 minutter og 57 sekunder, hvilket svarer til 26 procent. Se bilag 1 og 2.
Der foreligger i nøgletal for rejsetiden for cykler, busser og biler. Øvrige måltal for servicemål, herunder antal stop for cykler og biler samt rejsetidspålideligheden for biler og busser samt måltal for fodgængere forventes tilgængeligt til afrapportering af servicemålene i trafikken 2016.
Sammenfatning
Som det fremgår af tabellerne ovenfor, er der et stykke vej før ambitionerne for servicemålene indfris. Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at flere faktorer påvirker fremkommeligheden negativt.
Vejarbejder påvirker generelt rejsetiden negativt. Forvaltningen har dog igangsat et samarbejde med entreprenørerne om at koordinere vejarbejder m.m. i København, hvilket har forbedret fremkommeligheden ved vejarbejder. Ligeledes indstiller forvaltningen, at der kan pålægges bod ved forsinkede vejarbejder.
Antallet af biler i København er steget med 29 procent i perioden 2000 til 2015, hvilket også kan have påvirket rejsetiden negativt. En trængselsanalyse fra maj 2015 viste dog, at trængslen for biler i København er ca. 30 pct. i myldretiden, mens byer som Oslo og Stockholm har mest trængsel og her er den over 50 pct. i myldretiden. Teknik- og Miljøforvaltningen har ikke analyseret disse forhold nærmere, men vil i forbindelse med implementering af ITS programmet i 2016 og 2017 gennemføre en række interne analyser på de strækninger, som ligger længst fra servicemålene med henblik på at identificere umiddelbare løsninger.
Den endelige effekt af ITS investeringerne forventes dog først at indtræde i takt med, at forvaltningen implementerer første bølge af ITS-løsninger i 2016 og 2017.
Økonomi
Indstillingen har ingen direkte økonomiske konsekvenser. Forvaltningen har udarbejdet budgetnotat til anden bølge af ITS-investeringer til forhandlingerne om Budget 2017.
Videre proces
Teknik- og Miljøudvalget vil modtage den næste redegørelse for trafikafvikling i Københavns Kommune i foråret 2017.
Pernille Andersen
/Anne-Sofie Degn
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 25. april 2016
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.