Mødedato: 25.04.2007, kl. 15:00

Justering af parkeringsstrategien på baggrund af den foreløbige evaluering, december 2006

Justering af parkeringsstrategien på baggrund af den foreløbige evaluering, december 2006

Teknik- og Miljøudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde onsdag den 25. april 2007

 

 

Sager til beslutning

 

20.      Justering af parkeringsstrategien på baggrund af den foreløbige evaluering, december 2006

 

TMU 235/2007  J.nr. 310.0003/03

 

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Der anbefales en justering af området for betalingsparkering samt indførelse af en lavere aftentakst i Indre By. Da parkeringsstrategien har medført et fald i aftenparkeringen, kan justeringen gennemføres uden mærkbare stigninger i trængsels- og miljøproblemerne.

 

BESLUTNING

Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at de private fællesveje i Indre Frihavn, der er nævnt i bilag 1, opklassificeres til kommunale veje og at disse veje herefter indgår i grøn betalingszone

  2. at de private fællesveje i Indre By, der er nævnt i bilag 2, opklassificeres til kommunale veje og at der herefter indføres betalingsparkering

  3. at der i 2007 gives en anlægsbevilling på 3,0 mio. kr. (2007 p/l) til Vej & Park, Funktion 2.22.01.3 til gennemførelse af ovennævnte udvidelser af betalingszonerne. Der anvises dækning på Økonomiudvalgets bevilling Finansposter, funktion 8.32.22.5 (kassen)

  4. at der, når de nye billetautomater er opsat, indføres samme aftentakst i rød og grøn zone som i blå zone, således at aftentaksten i alle zoner bliver 9 kr./time i tidsrummet kl. 18-23 på hverdage

  5. at nattaksten i alle zoner ændres fra 2 kr./time til 3 kr./time i tidsrummet kl. 23-08 i nætter efter en hverdag

  6. at indtægtsskønnet for Parkering•Københavns provenu fra Indre By nedsættes med 15 mio. kr./år

  7. at der foretages en total evaluering af parkeringsstrategien ultimo 2008, når denne har virket ca. 1 år

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 11. april 2007

Sagen blev udsat

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 25. april 2007

Der blev stemt om 4. at.

 

For stemte 8 udvalgsmedlemmer

Lotte Thiim Bertelsen (F), Hamid El Mousti (A), Anne Vang (A), Johannes Nymark (A), Klaus Bondam (B), Monica Thon (B), Jesper Schou Hansen (V) og Winnie Berndtson (U)

 

Imod stemte 1 udvalgsmedlem:

Morten Kabell (Ø).

                     

4. at blev tiltrådt.

 

Indstillingen blev anbefalet.

                     

Morten Kabell (Ø) afgav protokolbemærkning: "Enhedslisten er imod at nedsætte aftentaksten i rød og grøn zone, bare fordi den hidtidige, kortvarige indsats har virket. Skulle man endelig finde, at man har 12 mio. kr. "til overs", kunne de bruges til 10-15 servicebusser, ikke mindst til brug i Indre By og "teater- og restaurantområderne" på Vesterbro. Dette ville give en langt sikrere og langt mindre alkoholiseret trafikbetjening af København i aftentimerne."

 

Jesper Schou Hansen (V) afgav protokolbemærkning: "Venstre er tilhænger af mindre restriktive regler omkring parkering, og så gerne yderligere liberalisering".

 

 

PROBLEMSTILLING

I den foreløbige evaluering af parkeringsstrategien har der været to hovedspørgsmål:

 

1.    Er den geografiske afgrænsning af området for betalingsparkering den optimale i forhold til begrænsning af pendlerparkeringen?

2.    Er takststrukturen i aften- og nattetimerne optimal i forhold til at fremme beboernes parkering og samtidig undgår trængsel og uønsket fremmedparkering, herunder især pendlerparkering?

 

På baggrund af de indsamlede data og synspunkter fra beboere, virksomheder, erhvervsorganisationer og parkanter i området er det konstateret, at der foregår en betydelig mængde ulovlig parkering i Indre Frihavn og at en stor del af parkeringen her er pendlerparkering, der udnytter muligheden for at parkere gratis på vejene i dette område. Der er ikke fundet tilsvarende problemstillinger i andre randområder til det nye betalingsområde.

 

Derudover har forvaltningen modtaget mange henvendelser om gratis pendlerparkering på de private fællesveje på Christianshavn og i resten af Indre By. Beboerne ser gerne, at der etableres offentlig betalingsparkering på disse gader, således at det bliver muligt for beboere med licens at parkere i egen gade. Denne problemstilling blev ikke behandlet i parkeringsstrategien, idet fokus her var på en forbedring af parkeringsforholdene for beboerne i de indre brokvarterer.

 

Den foreløbige evaluering har endvidere vist, at restaurationsbranchen i Indre By oplever en tilbagegang på grund af den nye, højere aftentakst, hvilket underbygges af, at der er en stigende beboerparkering i Indre By men et fald i aftenparkeringen. Dette fald i restaurationsbenyttelsen i aftentimerne er en utilsigtet konsekvens af parkeringsstrategien og kan ikke selvstændigt begrundes i et behov for at dæmpe biltrafikken i aftentimerne i de pågældende bykvarterer.

 

 

LØSNING

Forvaltningen anbefaler, at området for betalingsparkering udvides, så grøn betalingszone omfatter Indre Frihavn (bilag 1). Derudover anbefales det, at der indføres offentlig betalingsparkering på de private fællesveje i Indre By, der er nævnt i bilag 2.

 

For at afhjælpe de utilsigtede konsekvenser for kultur- og restaurationslivet anbefales det at indføre en aftentakst på 9 kr./time mellem kl. 18-23 på hverdagsaftener i rød og grøn betalingszone. (Lørdag og søndag kan der parkeres gratis om aftenen).

 

For samtidig at fastholde dæmpningen af fremmedparkering om natten, anbefales nattaksten hævet fra 2 kr./time til 3 kr./time i tidsrummet kl. 23-08 på hverdagsnætter.

 

Indførelse af den særlige aftentakst og nattaksten vil først kunne ske, når de nye billetautomater er opstillet i rød og grøn zone medio 2007.  

 

 

 

ØKONOMI

De anbefalede ændringer skønnes at give følgende marginale ændringer af Parkering•Københavns samlede provenu:

 

Justering af P-strategien

Mio. kr./år

Aftentakst på 9 kr./time mellem kl. 18-23

-12

Forøgelse af nattakst mellem kl. 23-08 til 3 kr./time

+6

Udvidelse af grøn zone med Indre Frihavn

+5

Betalingsparkering på nuv. private veje i Indre By

+5

Helårsvirkning, hvis samtlige forslag realiseres

+4

 

I 2006 har der været en mindreindtægt på ca. 45 mio. kr. i forhold til det skøn der er indeholdt i parkeringsstrategien fra betalingsordningen i Indre By. Mindreindtægten skyldes især to forhold:

 

For det første har der efter 1. januar 2006 været et prischok hos parkanterne, som dog gradvist har vist en stigende betalingsvillighed hen igennem 2006.

 

For det andet har indtægterne fra parkering i tidsrummet kl. 19-22 formentlig været overvurderet i de konsekvensanalyser, der er gennemført i forbindelse med parkeringsforliget i 2005.

 

Forvaltningen skønner, at indtægterne for Indre By bør nedskrives med ca 15 mio. kr. om året. Det kan ikke udelukkes, at gennemførelsen af den samlede parkeringsstrategi som følge heraf må forlænges med ca. 1 år.

 

Men det er lige så sandsynligt, at mindreprovenuet fra Indre By opvejes af et merprovenu fra brokvartererne, således at der er økonomi til at overholde den vedtagne tidsplan. Forvaltningen anbefaler dette belyst nærmere i forbindelse med en total evaluering af parkeringsstrategien ultimo 2008. Derudover belyses den samlede parkeringsøkonomi yderligere i forbindelse med Parkering•Københavns regnskab for 2006.

 

Det indstilles at der til udvidelse af betalingsområdet gives en anlægsbevilling på 3,0 mio. kr. (2007 p/l) til Vej & Park, funktion 2.22.01.3 (trafik og infrastruktur). Der anvises dækning på Økonomiudvalgets bevilling Finansposter, funktion 8.32.22.5 (kassen).

 

Det er forvaltningens vurdering at bevillingen anvendes således:

 

Udgifter (2007 p/l)

Indkøb og opsætning af 45 billetautomater

2.520.000

Fortovsarbejder mv.

320.000

Teknisk rådgivning, skiltning mv.

160.000

 

VIDERE PROCES

Behandling i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen

 

 

BILAG

Vurderinger:               Materiale fremlagt til drøftelse på Teknik- og Miljøudvalgs møde den 13. december 2006

Høring:                       Kultur- og fritidsorganisationerne i samarbejde med Kultur- og Fritidsforvaltningen samt erhvervsorganisationerne

Politisk behandling:   

Øvrige bilag:               Bilag 1 og bilag 2: Fortegnelse over private fællesveje til kommunal overtagelse

 

Udsendt med dagsordenen for Teknik- og Miljøudvalgets møde den 11. april 2007

 

 

Ole Bach


 

Til top