Mødedato: 25.02.2019, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Vejledning og målsætning for almene seniorbofællesskaber

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til en ny vejledning for almene bofællesskaber.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at vedlagte vejledning med retningslinjer for almene bofællesskaber i familieboliger (bilag 3) vedtages,
  2. at der hermed er gjort op med medlemsforslag vedtaget på Borgerrepræsentationen den 21. juni 2018 (bilag 2).

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog et medlemsforslag stillet af SF, Alternativet, Enhedslisten, Radikale Venstre og Socialdemokraterne den 21. juni 2018 (bilag 2) om, at Teknik- og Miljøforvaltningen skulle udarbejde vejledning, retningslinjer og forslag til mål for udvikling af almene seniorbofællesskaber.

Løsning

Vejledning for almene bofællesskaber i familieboliger
Forvaltningen har udarbejdet en vejledning (bilag 3) for almene bofællesskaber, herunder seniorbofællesskaber. Disse etableres i almene familieboliger (derudover findes boligtyperne almene ungdoms- og ældre/plejeboliger). Vejledningen er dermed målrettet en bredere gruppe end seniorer, da Almenboligloven ikke skelner mellem, om det er seniorer eller familier, der bebor de almene bofællesskaber.

Vejledningen omfatter ikke almene visiterede bofællesskaber for Sundheds- og Omsorgsforvaltningens og Socialforvaltningens målgrupper. Disse oprettes i ældreboliger med 100% anvisningsret og hører dermed ikke under Teknik- og Miljøforvaltningens ressort.

Teknik- og Miljøforvaltningen har i udviklingen af vejledningen inddraget en række aktører, herunder repræsentanter fra eksisterende og kommende seniorbofællesskaber, almene boligorganisationer, arkitekter, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen samt Ældrerådet.

Vejledningen indeholder retningslinjer for udvikling af almene projekter, oversigt over faser og aktører i etableringen, gode råd til opstart og inddragelse af kommende beboere samt anbefalinger til den arkitektoniske udformning af bofællesskaber. Derudover redegør vejledningen for rammer, udlejningsregler og krav til almene boliger i Almenboligloven og i kommuneplanen. Endeligt rummer den en oversigt over eksisterende og kommende almene bofællesskaber i København.

Mål for udvikling af almene seniorbofællesskaber
Forvaltningen anbefaler, at der ikke vedtages et konkret mål for antallet af nye seniorbofællesskaber, da det altid er de almene boligorganisationer, der som bygherrer tager beslutning om at opføre eller ommærke boliger til bofællesskaber. Kommunens muligheder for at påvirke et evt. mål om et antal nye almene seniorbofællesskaber er derved begrænset til opbakning og vejledning.

Ud fra historikken for indkomne ansøgninger, har forvaltningen en forventning om, at der fremover vil komme flere ansøgninger om grundkapital til seniorbofællesskaber. Forvaltningen oplever en stigende interesse for at etablere almene bofællesskaber i København – og særligt seniorbofællesskaber. Forvaltningen har siden 2015 i alt modtaget otte ansøgninger fra boligorganisationer om udvikling af almene bofællesskaber. Fem af disse er målrettet seniorer. Heraf har tre seniorbofællesskaber fået kommunal grundkapital og to er prækvalificeret. Den stigende interesse blandt seniorer underbygges desuden af en Realdania-analyse, som peger på, at omkring 80.000 ældre i hele landet vil være interesserede i at flytte i et seniorbofællesskab.

Antallet af de otte almene bofællesskabsprojekter, der er på vej, skal sammenholdes med, at der i dag i København i alt eksisterer syv almene bofællesskaber, hvoraf fem er målrettet seniorer. Det bemærkes desuden, at der på nuværende tidspunkt ikke er givet afslag på ansøgninger om prækvalifikation af nye almene seniorbofællesskaber.

Teknik- og Miljøforvaltningen vil arbejde for at skabe flere almene seniorbofællesskaber gennem dialog med de almene boligorganisationer. Dette kan bl.a. ske i regi af Samarbejdsforum, der afholdes fire gange om året. Kommunen vil derudover løbende opfordre de almene boligorganisationer til at bygge og drive seniorbofællesskaber.

Alternativ
Teknik- og Miljøudvalget kan vedtage, at forvaltningen skal arbejde for, at der årligt skal etableres mindst to seniorbofællesskaber. Dette mål kan ledsages af en øremærkning af kommunale grundkapitalmidler til familieboliger, der skal anvendes til seniorbofællesskaber. Denne prioritering vil dog foregå på bekostning af et tilsvarende antal ordinære almene familieboliger.

Som beskrevet indledningsvist har kommunen ikke hjemmel til at selv at bygge boligerne og er derfor afhængig af en efterspørgsel fra de almene boligorganisationer for, at midlerne bliver brugt. Derfor kan midlerne risikere at henlægge ubenyttet, hvis der ikke er nok boligorganisationer, der ønsker at bygge seniorbofællesskaber. Hvis der er et politisk ønske om at øremærke midler, vil forvaltningen udarbejde en indstilling herom.

Afholdelse af temadag om udvikling af almene bofællesskaber i København
Teknik- og Miljøforvaltningen afholdt den 23. oktober 2018 en temadag om udvikling af almene bofællesskaber, herunder til seniorer. Blandt de 55 deltagere var repræsentanter fra eksisterende og kommende almene seniorbofællesskaber, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Socialforvaltningen, Ældrerådet, arkitekter, eksperter og boligorganisationer. Input fra temadagen er taget med i udviklingen af vejledningen og retningslinjerne. Heriblandt gode råd til boligorganisationers inddragelse af kommende beboere, erfaringer med beboersammensætning og huslejeniveau samt ønsker til indretning af fællesarealer.

Inddragelse af seniorbofællesskaber i forarbejdet til udlejningsaftalen
Danmarks Almene Boliger (BL) samt eksisterende og kommende seniorbofællesskaber er blevet inddraget i forbindelse med forarbejdet til den kommende nye udlejningsaftale for den almene boligsektor i Københavns Kommune. Dette er sket i en høringsproces fra den 12. september 2018 til den 15. november 2018. Særskilt indstilling om udlejningsaftalen forelægges Borgerrepræsentationen i foråret 2019.

Økonomi

Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune. Hvis en boligorganisation sender ansøgning om kommunal grundkapital til et alment bofællesskab, vurderes denne i et bedømmelsesudvalg, hvorefter den indstilles til Borgerrepræsentationen.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt vejledningen, vil denne blive offentliggjort på kommunens hjemmeside samt udsendt til alle almene boligorganisationer i Københavns Kommune.

  Pernille Andersen                                                                        

                                                        /Karsten Biering Nielsen

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 25. februar 2019

Indstillingen blev sendt tilbage til forvaltningen.

Til top