Mødedato: 25.02.2019, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Dispensation fra lokalplan nr. 506 "Mjølnerparken" til ændret udformning af 4. sal, Nørrebro.

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om der skal gives dispensation til, at tagetagen på nye tagboliger på den eksisterende bebyggelse delvist ikke vil være tilbagetrukket fra facaden, herunder til at øverste etage af tre infill-byggerier udformes uden tilbagetrækning fra facaden.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender, 

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen meddeler dispensation fra lokalplan nr. 506 ”Mjølnerparken” til ændret udformning af 4. sal hvor der etableres fremskudte trapperum og udgange til altaner på eksisterende bebyggelse og herunder til opførelse af infill-byggerier i 5 etager, som beskrevet under løsning.

Problemstilling

Som led i realisering af den fysiske helhedsplan for Mjølnerparken og Hothers Plads har bygherre søgt om tilladelse til at opføre 94 nye tagboliger på den eksisterende boligbebyggelse samt 4 infill-byggerier, Mjølnerparken 2-110 og Hothers Plads 2-16. I forbindelse med byggesagen søges der om dispensation fra lokalplan nr. 506 ”Mjølnerparken”, der er vedtaget af Borgerrepræsentationen den 18. september 2014 (bilag 6). Bygherre har søgt om dispensation til, at nye tagboliger etableres uden tilbagetrækning fra facaden for så vidt angår fremskudte trapperum og udgange til altaner på 4. sal samt dispensation til, at tre nye infill-byggerier etableres i 5 etager uden tilbagetrækning af den øverste etage fra facaden. Dispensationen bliver forelagt Teknik- og Miljøudvalget, da nabohøring har medført mange indsigelser.

Løsning

Lokalplan nr. 506 ”Mjølnerparken" (bilag 6) fastlægger rammerne for renovering og ombygning af eksisterende bebyggelse, nybyggeri i mindre omfang samt infrastrukturelle ændringer. Lokalplanen muliggør etablering af nye boliger i eksisterende huller i karréerne (infill) samt, at de eksisterende store tage kan nedrives, og at der kan etableres nye tagboliger i op til to etager på den eksisterende bebyggelse.

Dispensationen omhandler det forhold, der i skemaform er vist nedenfor samt illustreret i bilag 2. Af skemaet fremgår gældende lokalplan, bygherres ønsker samt forvaltningens vurdering.

Formålet med dispensationen er at tilføre byggeriets facader en øget variation. Både mod gade- og gårdside tilføjes kviste med altanadgang. Det vil medvirke til at variere de eksisterende ensformige facader. Ved trapperummene bliver kvisttagene fremrykket over opgangene, hvilket vil bidrage til en arkitektonisk markering af adgangsvejene.

 

Muliggjort i lokalplan nr. 506 ”Mjølnerparken”

Muliggøres med dispensation

 

Forvaltningens vurdering

 

Af § 5, stk. 5, pkt. a og § 5, stk. 6, pkt. a fremgår, at man kan forøge bebyggelse i fire etager med penthouseetager. Hvis man opfører det, så skal de udformes som det fremgår af § 6, stk. 5, pkt. a, henholdsvis som infill-bebyggelse i fire etager og penthouse i en etage, som er tilbagetrukket mindst en meter, eller eksisterende bebyggelse i fire etager suppleret med en og to penthouseetager med en tilbagerykning på ikke under en meter på hver etage.

Opførelse af infill-bebyggelsen i fem etager uden tilbagetrækning af øverste etage fra facaderne.

Opførelse af ny 4. sal på eksisterende bebyggelse uden tilbagetrækning i 4. sal, for så vidt angår fremskudte trapperum og udgange til altaner (markeret med rødt på bilag 2).

De dispensationskrævende forhold omhandler en række mindre tilføjelser på 4. sal i det fremtidige byggeri. Det giver en øget variation i facaden, og de individuelle facadeenheder vil fremstå mere tydeligt. På gårdsiden indgår tilføjelserne som markering af de ombyggede åbne,velbelyste trapperum.

§ 5, stk. 6, pkt. d

Bebyggelsens højde må ikke overstige 1,0 x afstanden til anden bebyggelse.

Opførelse af penthouse i op til to etager på den østlige del af karréerne B og C, med en total højde på 18,6 meter, svarende til 3x afstanden til de lave bygninger øst herfor.

I lokalplanen burde bestemmelsen være formuleret, så den ikke omfattede højden i forhold til de eksisterende lave bygninger øst for karréerne B og C (markeret med lys gul og lys blå på lokalplanens tegning nr. 4). På den østlige del af karréerne B og C optræder de fremskudte bygningsdele på 4. sal alene mod gårdsiden, hvorfor den lave bebyggelse ikke vil blive påvirket lys-/skyggemæssigt.

Hvis Københavns Kommune afviser at give dispensation, vil bygherre skulle udarbejde nyt forslag hvor 4. sal udføres som tagetage eller penthouse-etage med tilbagerykning på minimum en meter.

Høring

Dispensationen har jf. planlovens § 20 været i nabohøring i perioden den 11. december 2018 til 1. januar 2019. Forvaltningen har modtaget syv henvendelser herunder en underskriftsindsamling med 509 underskrifter, jf. bilag 4. I bilag 5 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger. Borgernes hovedsynspunkter i henvendelserne er anført nedenfor.

Langt hovedparten af bemærkningerne i henvendelserne forholdt sig til andet end det, der vedrører dispensationen, som blev sendt i nabohøring. Bemærkningerne drejer sig bl.a. om modstand mod påbygning af nye tagetager pga. bekymring for tvangsflytning af beboere i berørte lejligheder, ønske om genhusning af nuværende beboere i Mjølnerparken samt ønske om infrastrukturelle ændringer i området for at ”løfte” bebyggelsen og skabe mere tryghed i området, idet den tryghedsskabende effekt af udbygning med infill-byggeri og nye tagboliger betvivles. Endelig omhandler henvendelserne ønske om tiltag i nabogader, herunder Heimdalsgade, med henblik på også her at skabe gader med liv og inklusion, ønske fra beboerne Hothers Plads om ikke længere at være del af Helhedsplanen foruden opmærksomhed på, at metroens sikkerhedsservitut, pålagt ejendommene mart. nr. 5911, 6024 og 6025 Udenbys Klædebo Kvarter, København, skal respekteres. Forvaltningen forholder sig ikke til disse ønsker i dispensationssagen.

Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser, der vedrører dispensationssagen:

  1. Tiltagene vil medføre et øget antal kvadratmeter og øge antallet af beboere i et i forvejen kompakt beboelsesområde.
  2. Den gældende lokalplan respekterer, at det ydre Nørrebro er præget af bygninger med et arkitektonisk homogent design, som er bundet op i Nørrebros historie, hvorfor de mener, at der ikke skal dispenseres til en anden bygningsudformning.

Forvaltningens bemærkninger

  1. Den gældende lokalplan rummer mulighed for udbygning af området bl.a. ved at muliggøre etablering af nye boliger i eksisterende huller i karréerne samt etablering af tagboliger i op til to etager til erstatning for eksisterende store tage på den eksisterende bebyggelse, i en samlet bebyggelsesprocent på op til 130. Det aktuelle projekt har en bebyggelsesprocent på 113.
  2. Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at projektet lever op til lokalplanens intentioner med et varieret facadeudtryk og arkitektonisk opdeling i individuelle enheder.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen meddele dispensationen.

 

                                     Pernille Andersen

                                                                       / Karsten Biering Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 25. februar 2019

Teknik- og Miljøudvalget tog ved punktets start, stilling til om Ulrik Kohl (Ø) var inhabil som følge af, at hans hustrus mormor sidder i beboerbestyrelsen i Mjølnerparken. Udvalget besluttede, at Ulrik Kohl ikke var inhabil i forhold til sagens behandling, da den pågældende familierelation ikke er omfattet af personkredsen i forvaltningslovens § 3, stk. 1, nr. 2, og der i øvrigt ikke forligger omstændigheder, som er egnede til at vække tvivl om Ulrik Kohls upartiskhed i sagen, jf. forvaltningslovens § 3, stk.1, nr. 5.

Indstillingen blev godkendt med otte stemmer mod tre. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, F, I, O og Å.
Imod stemte: C og Ø.

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi ønsker ikke at fortætte området med en bebyggelsesprocent på 130.”

Til top