Mødedato: 25.02.2019, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Ændring af tidsbegrænsede parkeringszoner

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om syv tidsbegrænsede parkeringszoner skal ændres.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. At der ikke foretages en ændring af de tidsbegrænsede parkeringszoner.

 Problemstilling

I syv tidsbegrænsede parkeringszoner i København er parkering begrænset til tre timer mellem kl. 8 og 19. En ændring i parkeringsskivebekendtgørelsen i 2016 medfører, at køretøjer uden beboerlicens kan parkere både de sidste tre timer af det tidsrum, hvor der gælder tidsbegrænsning, og de første tre timer, når den træder i kraft igen næste dag. Ankommer man fx kl. 16, kan der parkeres til kl. 19, hvorefter parkering er fri indtil kl. 8 næste morgen. Med den gældende bekendtgørelse kan der parkeres yderligere tre timer fra kl. 8 til kl. 11. Se bilag 2 for yderligere forklaring.

I nogle områder, særligt den sydlige del af Grønjordszonen, oplever beboere, at udefrakommende køretøjer anvender parkeringspladserne i de tidsbegrænsede zoner både dag og nat, og at tretimersrestriktionen ikke overholdes. De pågældende beboere ønsker derfor, at tidsrummet med tidsbegrænsning udvides, så udefrakommende køretøjer ikke kan parkere fra eftermiddag til næste formiddag.

Løsning

Teknik- og Miljøudvalget drøftede på mødet den 3. december 2018 medlemsforslag fra Det Konservative Folkeparti om, hvilken betydning, ændring af parkeringsskivebekendtgørelsen i 2016 har for overholdelse af reglerne i de tidsbegrænsede zoner. I forlængelse heraf har Teknik- og Miljøudvalget bedt forvaltningen undersøge, om de tidsbegrænsede parkeringszoner kan ændres samt udarbejde et budgetnotat, såfremt ændringen gennemføres.

Parkeringsskivebekendtgørelsen
Ligesom den nuværende parkeringsskivebekendtgørelse, gav den tidligere bekendtgørelse mulighed for at parkere fra kl. 16 om eftermiddagen, men kun til kl. 8 den efterfølgende dag. Ændringen af bekendtgørelsen er derfor ikke den afgørende årsag til, at udefrakommende køretøjer kan overnatte i de tidsbegrænsede parkeringszoner. Den er dog årsag til, at man kan parkere både tre timer før udløb af tidsbegrænsning og tre timer den efterfølgende dag.

Hvis formålet med ændring af de tidsbegrænsede zoner skal være at sikre, at tre timers restriktionen ikke kan omgås, skal tidsbegrænsning gælde i et tidsrum, der svarer til 05-24 eller hele døgnet. Hvis længden på tidsbegrænsningen reduceres til 2 timer, skal der gælde tidsbegrænsning i et tidsrum, der svarer til 06-23. Årsagen hertil forklares i bilag 2.

Hjemmel
Kommunernes hjemmel til at indføre parkeringszoner forudsætter dog, at formålet er at begrænse trængsel. I et område, hvor der indføres parkeringszone, skal der derfor være et dokumenteret behov for at begrænse parkering. Dette princip gælder også for ændring af de tidsbegrænsede parkeringszoner.

Parkeringstællinger
Forvaltningen foretager hvert forår og hvert efterår parkeringstællinger i store dele af byen. Tællingerne udgør en betragtelig del af det faktuelle grundlag for at vurdere behovet for at reducere trængsel. De seneste tællinger fra efteråret 2018 afspejler ikke den oplevede høje belægningsgrad af parkerede biler i de områder, hvor der er særligt ønske om at ændre tidsbegrænsningen. 

Parkeringstællinger fra foråret og efteråret 2018 viser en samlet parkeringsbelægning på 40 % i aftentimerne og på 41 % i dagtimerne inden for Grønjordszonen. Parkeringstællingerne og oplevelsen af mange udefrakommende parkerede køretøjer svarer således ikke til hinanden.

Til sammenligning kan man for de øvrige seks tidsbegrænsede parkeringszoner se en belægning (i efteråret 2018) på 75-100 % jf. bilag 5. For eksempel er der højest parkeringsbelægning i aftentimerne i Lergravsparkenzonen og Hellerupzonen, hvor den er på 100% flere steder. Tællingerne er udført før indførsel af de tre nye tidsbegrænsede parkeringszoner i Nordvest, Valby og Havnestaden, så effekten af disse vil først være kendt, når parkeringstællinger er tilgængelige i sommeren 2019.

Dialog med lokaludvalg
Forvaltningen har forelagt de relevante lokaludvalg tre forslag til ændring af de tidsbegrænsede parkeringszoner til kommentering i perioden 14. december 2018 til 23. januar 2019 for at supplere parkeringstællingerne med oplevelsen af udefrakommende køretøjer i områderne.

Der er modtaget tilbagemeldinger fra de seks lokaludvalg, som omfatter områder med tidsbegrænsede zoner, jf. bilag 3.

  1. Bispebjerg og Amager Vest Lokaludvalg ønsker en udvidelse af tidsrummet. Amager Vest Lokaludvalg ønsker desuden at reducere tidsbegrænsningen til 2 timer. Sidstnævnte ønsker derved at reducere andelen af udefrakommende parkerende fra de nærliggende boligområder i Ørestad.
  2. Bispebjerg Lokaludvalg gør dog samtidig opmærksom på, at tidsbegrænsning skaber udfordringer for erhvervsdrivende, der anvender deres private bil i forbindelse med udførelse af erhverv, da de ikke har mulighed for at få erhvervslicens.
  3. Amager Øst, Valby, Vanløse og Østerbro Lokaludvalg giver ikke udtryk for ønske om udvidelse af tidsrummet, og imødeser, at der foretages offentlig høring inden vedtagelse af en ændring.

Forvaltningens kommentarer

  1. Selvom der opleves mange udefrakommende køretøjer, skal forvaltningen i sin vurdering af behovet for at reducere trængsel tage højde for, at parkeringstællingerne ikke understøtter denne oplevelse, og at effekten af den nye zone i Nordvest endnu ikke er kendt.
  2. En udvidelse af tidsrummet vil i nogen grad øge disse udfordringer for små erhvervsdrivende.
  3. Forvaltningen tager til efterretning, at der er ønske om bredere høring inden en eventuel vedtagelse af en ændring.

Forvaltningens anbefaling
Der skal være et væsentligt behov for at begrænse trængsel for at udvide tidsrummet i parkeringszonerne. På baggrund af de tilgængelige parkeringstællinger og tilbagemeldingerne fra lokaludvalgene, er det samlet set forvaltningens vurdering, at de eksisterende parkeringsbelægninger ikke udgør et tilstrækkeligt solidt grundlag til at træffe beslutning om at ændre de tidsbegrænsede zoner. Forvaltningen anbefaler på det grundlag, at zonerne ikke ændres på nuværende tidspunkt.

Alternativ løsning
Forvaltningens indledende undersøgelse af behovet for at ændre de tidsbegrænsede zoner, har blotlagt uoverensstemmelser mellem parkeringsbelægning og oplevelsen af udefrakommende køretøjer i en række områder. Dertil kommer, at effekten af de tre nye tidsbegrænsede zoner endnu ikke er kendt, ligesom flere lokaludvalg ønsker en bredere høring, inden der træffes beslutning om at ændre de tidsbegrænsede zoner. Hvis Teknik- og Miljøudvalget ønsker en ændring, bør disse forhold afdækkes nærmere.

Særskilt finansiering hertil er en forudsætning, da opgaven hidtil er varetaget af Parkeringssekretariatet, som ophørte pr. 1. januar 2019. Finansiering hertil omfatter 0,2 mio. kr. til projektledelse og kommunikation i Overførselssagen 2018-2019, jf. bilag 4.

Forvaltningen vil, såfremt der afsættes midler, gennemføre offentlig høring i de berørte bydele, som vil omfatte et eller flere forslag til ændring af tidsbegrænsningen. Resultatet sammenholdes med analyse af parkeringstællinger, der foretages i foråret 2019, hvor effekt af de tre nye parkeringszoner vurderes, og øvrige relevante data inddrages for at dokumentere trængselsreducerende effekter af en eventuel udvidelse.

Resultatet koordineres desuden med forvaltningens afdækning af muligheder for udvidede rammer for udstedelse af licenser i de tidsbegrænsede zoner, som blev bestilt på møde i Borgerrepræsentationen den 31. januar 2019, således, at der kan fremlægges et forslag til samlet løsning for de tidsbegrænsede parkeringszoner. Der udarbejdes på den baggrund et budgetnotat til budgetforhandlingerne 2020.

Økonomi

Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune. Såfremt udvalget måtte træffe beslutning om at give forvaltningen mandat til at arbejde videre med den alternative løsning, forudsættes finansiering på 0,2 mio. kr. til projektledelse og kommunikation i Overførselssagen 2018-2019.

Videre proces

De berørte lokaludvalg orienteres om beslutningen.

 

Pernille Andersen /

Hans Christian Karsten

 

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 25. februar 2019

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Alternativet, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi ønsker en opstramning, der imødekommer beboernes ønsker.”

Til top