Mødedato: 25.02.2013, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Delegation af beslutningskompetence i forbindelse med lokalplaner

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til, om de nye muligheder i planloven for delegering af beslutningskompetencen i forbindelse med vedtagelse af lokalplaner skal udnyttes.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at indstillinger om at sende forslag til lokalplaner i høring fremover indeholder forslag til, hvorvidt der skal ske delegation af kompetencen til at vedtage lokalplanen endeligt.

Problemstilling

Planloven er ændret til ikrafttræden den 1. juli 2012, og det betyder blandt andet, at der nu er mulighed for at delegere beslutningskompetencen til udvalg og forvaltningen i forbindelse med vedtagelse af lokalplaner. Vedtagelse af kommuneplanen skal fortsat ske i Borgerrepræsentationen. Ændringen betyder, at der er mulighed for at lade delegation indgå som en del af de initiativer, der tages for at optimere lokalplanprocesserne. 

Teknik- og Miljøudvalget har i foråret 2012 vedtaget et servicemål for udarbejdelse af lokalplaner på 52 uger, målt fra vedtagelsen af en startredegørelse.

Forvaltningen har efterfølgende arbejdet med en optimering af processen med udarbejdelse og vedtagelse af lokalplaner. Derved er den gennemsnitlige sagsbehandlingstid for en lokalplan faldet fra 15 måneder til 11,4 måneder.

Skabelonen for startredegørelser er forenklet, og alle lokalplanforløb skal fremover tage udgangspunkt i en samarbejdsaftale og en med bygherren aftalt tidsplan. Endelig har forvaltningen revideret og optimeret interne retningslinjer og skabeloner til brug for udarbejdelse af lokalplaner. Som et led i optimeringen af lokalplanprocessen bør det overvejes at udnytte de nye muligheder for delegation af beslutningskompetencen.

Løsning

Ændringen af planloven
Ændringen af planloven betyder, at beslutningskompetencen i forbindelse med offentliggørelse af forslag og endelig vedtagelse af kommuneplantillæg og lokalplaner i nogle tilfælde kan delegeres fra Borgerrepræsentationen til udvalgene og forvaltningen. Det svarer til den delegationskompetence, som gælder for andre sager.

Hensigten med ændringen er at gøre beslutningsprocessen enklere for lokalplaner, der er mindre betydende.

Selve vedtagelsen af kommuneplanen skal stadig ske i Borgerrepræsentationen. I nogle tilfælde ledsages en lokalplan af et kommuneplantillæg. Såfremt kommuneplantillægget er omfattet af den gældende planstrategi eller udløser krav om foroffentlighed, kan vedtagelsen ikke delegeres. I praksis indebærer det, at kun mindre ændringer i kommuneplanen kan vedtages i udvalgene eller i forvaltningen.

Lokalplaner skal stadig offentliggøres i 8 uger, og der er ikke ændringer i reglerne om initiativ- og standsningsret. Endvidere kan delegation til enhver tid tilbagekaldes. Endelig vil lokaludvalgene fortsat blive hørt i forbindelse med udarbejdelse af planforslagene og i den offentlige høringsperiode.

Udnyttelse af muligheden for delegation i Københavns Kommune
Forvaltningen foreslår, at muligheden for delegation udnyttes således, at alle lokalplansager, der ikke er ledsaget af et kommuneplantillæg, som udgangspunkt kan vedtages endeligt af Teknik- og Miljøudvalget, men således, at der tages stilling fra sag til sag. Det er nødvendigt, fordi det af lovbemærkningerne fremgår, at mere betydende sager ikke kan besluttes alene i udvalget.

Det betyder, at Borgerrepræsentationen altid skal vedtage at sende planforslag i høring, og i den forbindelse tage stilling til, om der skal meddeles delegation til endelig vedtagelse i udvalget.

Der vil fortsat være lokalplaner, der er af så stor betydning, at de skal behandles i Borgerrepræsentationen også i forbindelse med den endelige vedtagelse. I en række mindre sager, vil det imidlertid kunne få stor betydning for en bygherre, at planprocessen kan forløbe hurtigere. Delegation vil således betyde, at lokalplanprocessen kan forkortes med ca. 1 måned.

Endelig vil det kunne være en mulighed, at der efter vedtagelsen af kommunens budget fremsættes en særlig indstilling om delegation af beslutningskompetencen for de budgetvedtagelser, der forudsætter vedtagelse af en lokalplan.

Indstillingernes formulering

Indstilling om planforslagene skal indeholde et at-punkt, hvor delegationen formuleres, og et afsnit med begrundelse for delegationen. I få, meget enkle sager, kan det være hensigtsmæssigt at delegere til forvaltningsniveau, men ellers er udgangspunktet, at delegation sker til Teknik- og Miljøudvalget.

Den præcise formulering af at-punktet vil afhænge af den konkrete sag, men det foreslås, at der tages udgangspunkt i denne standardformulering:

”at Borgerrepræsentationen bemyndiger Teknik- og Miljøudvalget (eller Teknik- og Miljøforvaltningen) til at vedtage lokalplanen/lokalplantillægget endeligt.”

Hvis delegation ikke foreslås, skal det begrundes i sagsfremstillingen.


Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for kommunen.

Videre proces

Fremover indeholder indstillinger om lokalplanforslag også en indstilling om hvorvidt, der foreslås delegation af beslutningskompetencen.

 

        


                                                                     Jens Elmelund

                                                                                                      /Simon Kjær Hansen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i møde den 25. februar 2013:

Indstillingen blev sendt tilbage til forvaltningen.
Til top