Forslag til lokalplan De Gamles By, Nørrebro
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til at sende forslag til lokalplan De Gamles By i offentlig høring. Forslaget vil muliggøre en ny skole og et nyt Center for Diabetes samt fastholde de grønne områder Nordpolen og Sydpolen.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at godkende forslag til lokalplan De Gamles By (bilag 2) med henblik på udsendelse i offentlig høring i otte uger.
Problemstilling
Borgerrepræsentationen vedtog den 14. maj 2020 helhedsplanen for De Gamles By, der samtidig udgør startredegørelse for lokalplanen. Helhedsplanen skal sikre udviklingen af De Gamles By, herunder en balance mellem kommunale funktioner og grønne arealer, samt skabe mulighed for en ny skole med tilhørende idrætshal og et nyt Center for Diabetes. Den nye bebyggelse forudsætter, at der udarbejdes en lokalplan. I forbindelse med Teknik- og Miljøudvalgets behandling af helhedsplanen den 20. april 2020 afgav et samlet udvalg følgende protokol bemærkning: ”Partierne ønsker ikke parkering på grønne områder i De Gamles By og ser frem til, at mulighederne for dette belyses i det kommende lokalplanarbejde”. På samme møde afgav et flertal (A, B, F, Ø og Å) følgende protokolbemærkning: ”Det er vigtigt, at Nørrebro Lokaludvalg, Nørrebro Miljøpunkt og andre interessenter løbende inddrages i lokalplansarbejdet”.
Løsning
Helhedsplan for De Gamles By anbefaler at tage udgangspunkt i egenarten, fortætte beplantningen, omdanne belagte arealer til grønne områder, fastlægge Nordpolen som grønt område, at parkering i videst mulige omfang ikke placeres på grønne arealer, at der udpeges bevaringsværdige træer, konkrete anbefalinger vedrørende ny bebyggelse samt at lokaludvalget løbende inddrages.
Lokalplanforslaget omfatter hele De Gamles By og afgrænses mod Tagensvej i bagkant af fortov, så de nuværende forhold bevares og dermed er i overensstemmelse med Teknik- og Miljøudvalgets beslutning på mødet den 30. november 2020 om bevaring af Nordpolen i forbindelse med busfremkommelighedsprojektet på Tagensvej. Lokalplanen fastlægger ikke nærmere bestemmelser for pladsen ved Nordpolen ud mod Tagensvej, hvor der i dag blandt andet er en overdækket cykelparkering. Pladsen vil derfor kunne udvikles og omlægges, herunder mulighed for bortfjernelse af den overdækkede cykelparkering, hvis der opstår ønske om det.
De Gamles By fastlægges til offentligt formål. Nordpolen og Sydpolen fastlægges til parkformål med deres nuværende forskelligheder. Nordpolen med de store træer og græsplæne. Sydpolen med ByOasen, de små haver og genbrugsstation. På Sydpolen vil der desuden kunne opføres en mandskabsbygning til den bemandede legeplads.
På Nordpolen og Sydpolen fastlægger lokalplanen størrelsen på det grønne areal (græs og plantebede), der skal fastholdes, hvilket begrænser mulighederne for at udvikle områderne med bebyggelse og fast belægning. Det gælder desuden for de øvrige byrum i De Gamles By. En stor del af den eksisterende bebyggelse udpeges som bevaringsværdig i lokalplanen (bilag 2).
Lokalplanen muliggør en 8.800 m2 stor udskolingsskole med idrætshal og med et bebygget areal på 3.800 m2, hvilket er mindre end det 4.500 m2, store areal, som er anbefalet i helhedsplanen. Bygningshøjden fastlægges til maksimalt 20 m. Skolen opføres blandt andet i materialer fra den eksisterende røde teglstensbebyggelse i De Gamles By, der nedtages og opbevares på grunden. Skolen opføres som en samlet bygning, der forskydes i længde og højde for derved at fremstå som den eksisterende og sammenbyggede bygning med gavlmotiv mod Sjællandsgade (bilag 2). Skolen forventes ibrugtaget i 2027.
Center for Diabetes får et etageareal på 2.800 m2, hvilket er mindre end de 3.000 m2, som er anbefalet i helhedsplanen. Helhedsplanen udpeger en byggezone på begge sider af Hans Kirks Vej, mens lokalplanen alene fastlægger et byggefelt på den vestlige del af arealet ved OPUS bygningen. Herved opnås gode funktionelle sammenhænge i bygningen og et grønt byrum muliggøres på hjørnet af Hans Kirks vej og Møllegade (bilag 2). Mod Møllegade etableres endvidere en lille plads, hvorfra en sti føres syd om bygningen ind til De Gamles By. Det bebyggede areal udgør 1000m2, hvilket svarer til den eksisterende materialegård, som byggeriet erstatter. Bygningen opføres delvist som en træbygning, der beklædes med en metalplade i sortbrun farve, der trækkes over taget og ned på facaden. De eksisterende teglsten fra materialegård indgår i belægningen på pladsen, stier og sokkel, som et svar på lokalområdets egenart. Center for Diabetes forventes ibrugtaget i 2024.
Byliv
Skolens udearealer åbnes for andre brugere, ligesom den nye idrætshal kan benyttes af foreninger og andre uden for skolens åbningstid. Center for Diabetes giver borgere og lokale beboere mulighed for anvendelse af blandt andet træningsfaciliteter uden for normal åbningstid. Fastholdelse af Nordpolen og Sydpolen som park opretholder De Gamles By som lokalt mødested og understøtter indsatsen i Københavns Kommunes strategi ”Fællesskab København” om en bedre hverdag i byrummet.
Bæredygtighed og bynatur
Byggeriet DGNB-certificeres på guld-niveau. De eksisterende grønne arealer er blevet opmålt og sammenlignet med de grønne arealer, som lokalplanen sikrer. Det samlede grønne areal udgør i dag ca. 36.600 m2 og vil efter gennemførelse af lokalplanen udgøre 34.000 m2, hvilket især skyldes skolebyggeriet. Seks træer der lever op til kriterierne for at blive udpeget som bevaringsværdige fældes i forbindelse med ny bebyggelse, men der plantes 225 nye træer samt etableres grønne tage. Derudover udpeges 140 bevaringsværdige træer. I forbindelse med de to nye bebyggelser vil der blive stillet krav om etablering af de ubebyggede arealer og herunder træbeplantning i tilknytning til bebyggelse. Øvrige tiltag fra helhedsplanen forudsætter midler hertil via budgettet.
Parkering
Bilparkeringen for grundskole er fastsat til 1 plads pr. 607 m2 i overensstemmelse med Kommuneplan 2019. Bilparkeringen for Center for Diabetes er fastsat efter en konkret vurdering på baggrund af anvendelse, beliggenhed i byen, antal ansatte og besøgende. Derved fastsættes bilparkeringen til 1 plads pr. 225 m2. Parkeringspladserne for skolen etableres i parkeringskælder i tilknytning til skolen og til Center for Diabetes på terræn i tilknytning til materialepladsen, hvor der etableres 10 pladser. Det betyder, at der etableres parkering på græsareal, hvorfor der skal etableres et tilsvarende grønt areal andet steds. Uddybning af forvaltningens vurdering fremgår af bilag 5.
Cykelparkering fastsættes efter kommuneplanens krav om parkering til grundskoler med 1 plads pr. 2 elever og ansatte. Center for Diabetes udløser 34 pladser i alt.
Borgerinddragelse
Der har i foråret/sommeren 2020 været afholdt seks møder med Nørrebro Lokaludvalg og Miljøpunkt Nørrebro i relation til lokalplanudarbejdelse, skolen og Center for Diabetes, hvilket har ført til konkrete ændringer af projekterne til fordel for de grønne arealer. Den tidligere nedsatte referencegruppe vil blive inddraget i forbindelse med offentliggørelse af lokalplanforslaget.
Der er foretaget indledende høring i forbindelse med udarbejdelsen af helhedsplanen herunder af Nørrebro Lokaludvalg, der vil blive hørt igen, når forslaget sendes i offentlig høring.
Miljøvurdering
Der skal ikke udarbejdes en miljørapport, da lokalplanen ikke medfører miljømæssige konsekvenser i henhold til miljøvurderingsloven.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har godkendt lokalplanforslaget, sender Teknik- og Miljøforvaltningen planforslaget i høring i otte uger. På baggrund af resultatet af høringen, vil forvaltningen udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslaget. Indstillingen forventes forelagt Borgerrepræsentationen medio 2021. Forvaltningen forventer at udarbejde budgetnotat i forbindelse med Budget 2022 med henblik på realisering af helhedsplanen.
Søren Wille
/ Karsten Biering Nielsen
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 25. januar 2021
Enhedslisten stillede følgende ændringsforslag som tilføjelse til 1. at-punkt:
”dog således, at Diabetescenter udtages.”
Ændringsforslaget blev ikke vedtaget med 3 stemmer mod 7. Ingen undlod at stemme.
For stemte: Ø og Å.
Imod stemte: A, B, C, F og V.
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med 7 stemmer mod 3. Ingen undlod at stemme.
For stemte: A, B, C, F og V.
Imod stemte: Ø og Å.
Enhedslisten og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne kan ikke stemme for lokalplanen, da vi ikke ønsker et Diabetescenter placeret i De Gamles By.”
Enhedslisten og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne ønsker en nærmere undersøgelse af behovet for lokalplanens forslag om at rykke vejlinjen ved Sjællandsgade og herunder af mulighederne for i stedet at etablere Sjællandsgade som en sivegade.”