Mødedato: 25.01.2021, kl. 15:00
Mødested: Telefonmøde via Teams

Mulig udvidelse af havnebad til vinterbadeklub ved Islands Brygge, Amager Vest (Udsat)

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til et projekt i forhåndsdialog om etablering af bygning til vinterbadning i forlængelse af havnebadet ved Islands Brygge 14, der kan blive retningsgivende for, hvad der i fremtiden kan forventes tilladelse til at bygge på vand i Københavns inderhavn.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender, 

  1. at det fremlagte projektforslag afvises.

Problemstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen har afholdt forhåndsdialog (bilag 2) med rådgiver for vinterbaderklubben, Vinterbad Bryggen, om etablering af en flydende bygning på vandet i forlængelse af havnebadet ved Islands Brygge 14. 
Borgerrepræsentationen afsatte med Budget 2016 11,911 mio. kr. (p/l 2017) til delvis finansiering af projektet. Kultur- og Fritidsudvalget behandlede senest sagen d. 21. december 2017. Kultur- og

Fritidsudvalget anmodede her Kultur- og Fritidsforvaltningen om, på baggrund af udvalgets drøftelser og tilkendegivelser, at undersøge mulighederne for en realisering af forslaget. By og Havn er indstillet på at give tilladelse til brug af arealet. Vinterbad Bryggen får ansvar for drift og vedligeholdelse af bygningen. 

Projektets særlige placering og volumen er anledning til, at Teknik- og Miljøforvaltningen ønsker Teknik- og Miljøudvalgets stillingtagen til projektet, inden konkret byggeansøgning behandles. 

Løsning

Der er begrænset plads i havnen og mange ønsker at bruge pladsen. Det ansøgte projekt kan blive retningsgivende for, hvad der i fremtiden kan forventes tilladelse til at bygge på vand i Københavns inderhavn og vil præge offentlighedens adgang til Københavns inderhavn. 

Der er tidligere i lokalplan 253, Havneparken Islands Brygge fra 1995, taget stilling til, at der ikke ønskes bebyggelse på vandet ud for Islands Brygge, blandt andet fordi dette vil fjerne oplevelsen af det store åbne rum med frie lange kig tværs over og langs med havnen, som ikke findes eller kan etableres andre steder i byen. Planklagenævnet har senere i en afgørelse fra 2019 slået fast, at planloven kun finder anvendelse på land og for de vandområder, der er fastsat udtrykkelige bestemmelser for i planloven. Derfor kan lokalplan 253 ikke håndhæves på vandarealet. 

Teknik- og Miljøudvalget godkendte i 2015 Udviklingsplan for Københavns Havn. Heri indgår der, at der skal være flere aktiviteter i havnen, men også at havnen skal være for alle. Forvaltningen skal vurdere det konkrete projekt efter byggelovgivningen. Der skal foretages en helhedsvurdering af projektets samlede omfang. Ved denne vurdering skal forvaltningen lægge vægt på, hvad der er sædvanligt eller tilstræbt i området. Udviklingsplanen kan være udtryk for, hvad der er tilstræbt i havnen.

Den ansøgte bygning skal indeholde omklædningsrum og fem saunaer for vinterbadere. Bygningen er ca. 10 m høj fra havoverfladen og dermed ca. 8 m over kajkant/terræn. Den strækker sig ca. 32 m ud i havnen fra kajkanten og er på 752 m2 (26,4 m x 28,5 m). Til sammenligning er mindstegrundstørrelsen i kommuneplan 2019 fastsat til 600 m2 i villakvarterer.

Til sammenligning er udspringstårnet i havnebadet ca. 5 m højt (3 m over terræn), beliggende ca. 17 m fra kajkant og er ca. 63 m2. Udspringstårnet har en noget mindre skala på 14 x 17 x 9 m, hvilket sikrer at en meget lille del af bygningen blokerer kig langs med kajen op gennem havneløbet. 

Mellem havnebadet og Langebro er derudover en 35 m2 bygning med i alt 72 m2 overdækket areal. Bygningen bruges til bådudlejning. Bygningen er ca. 5 meter høj fra havoverflade (3 m over terræn) på laveste punkt og ca. 6,5 meter høj fra havoverflade (4,5 m over terræn) på højeste punkt. Ved en helhedsvurdering af området er det ansøgte projekt for Vinterbad Bryggen af en usædvanlig stor skala for områdets bebyggelser beliggende på vand.

Indendørs giver projektet adgang for medlemmer af Vinterbad Bryggen (ca. 3.200 medlemmer), mens der er indtænkt offentlig adgang til den udvendige tagoverfalde med siddepladser. Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer ikke, at det aktuelle projekt tager hensyn til den offentlige adgang og udsigt til vandet som et fælles gode ved at lægge private arealer på dette prominente sted i inderhavnen. Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler at give afslag til det ansøgte projekt på grund af volumen, placering og den manglende offentlige adgang.

I vurderingen af projektet kan Teknik- og Miljøudvalget skele til andre projekter i havnen, der er givet tilladelse til. Der er stor forskel på om projekterne er placeret centralt i Københavns inderhavn eller om de er placeret i byudviklingsområder, hvor der er andre planmæssige forhold. I bilag 3 er der præsentation af nogle projekter på vandarealer.

Teknik- og Miljøforvaltningen modtager jævnligt ansøgninger om andre byggerier i Inderhavnen, senest ansøgning om udvidelse af Bryggens Kajakpolo og ansøgning om etablering af et ismejeri på vand. Udvalgets behandling af nærværende sag kan som nævnt blive retningsgivende for, hvad der i fremtiden kan forventes tilladelse til at bygge på vand i Københavns inderhavn.

Alternativet til at meddele afslag til projektforslaget er, at der arbejdes videre med projektforslaget med henblik på at give byggetilladelse, men på en placering, der ikke er i Københavns inderhavn. Eller at der arbejdes videre med det nuværende projektforslag, eventuelt med en væsentligt reduceret størrelse, med henblik på at give byggetilladelse.

Stadsarkitekten deltager under Teknik- og Miljøudvalgets behandling af indstillingen. 

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når udvalget har drøftet indstillingen, vil Teknik- og Miljøforvaltningen vurdere den videre proces.

 

Søren Wille

/Hans Christian Karsten

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 25. januar 2021

 

Et samlet udvalg stillede følgende ændringsforslag til erstatning af 1. at-punkt:

“at sagen sendes tilbage til Teknik- og Miljøforvaltningen, der skal gå i dialog med Vinterbaderforeningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen med henblik på en model, som giver offentligheden bedre adgang. Forvaltningen bør ligeledes gå i dialog med Vinterbaderforeningen om muligheden for et lidt lavere og mindre byggeri, samt at forvaltningen vender tilbage med en indstilling til Teknik- og Miljøudvalget om realisering af faciliteter senest i april 2021.”

 

Ændringsforslaget blev vedtaget uden afstemning.

 

Den således ændrede indstilling blev godkendt uden afstemning.

 

Socialdemokraterne afgav følgende protokolbemærkning:

”Vi ser gerne i Socialdemokratiet, at vi etablerer et anlæg med stor kapacitet i forhold til sauna og badefaciliteter - så hvis anlægget skal gøres mindre, så bør det ikke ske i forhold til disse faciliteter.”

Til top