Mødedato: 25.01.2021, kl. 15:00
Mødested: Telefonmøde via Teams

Reetablering af klubhus i Kulbaneparken, Valby

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til, hvordan der skal arbejdes videre med Borgerrepræsentationens beslutning om at flytte et klubhus fra Valby Idrætspark tilbage til Kulbaneparken efter Ringstedbanen er blevet anlagt.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget godkender,

  1. at der etableres et nyt klubhus i Kulbaneparken og det eksisterende klubhus i Valby Idrætspark fastholdes, hvis der samlet afsættes 2,0 mio. kr. hertil i Overførselssagen 2020/2021.

Problemstilling

Den 14. april 2011 besluttede Borgerrepræsentationen at flytte et klubhus fra Kulbaneparken i Valby til en midlertidig placering i Valby Idrætspark, jf. Bilag 2. Baggrunden herfor var, at Banedanmark skulle etablere Ringstedbanen i Kulbaneparken og klubhuset derfor måtte fjernes midlertidigt.

Sigtet var, at klubhuset skulle flyttes retur til Kulbaneparken, når anlægsarbejdet var afsluttet. Til dette formål blev der afsat 1,0 mio. kr.

På den baggrund besluttede Borgerrepræsentationen 12. december 2019, at tilbageflytningen af klubhuset kunne gennemføres, som en del af første etape af etableringen af Kulbaneparken.

Det har imidlertid vist sig, at tilbageflytningen bliver dyrere end først antaget. Det skyldes, at der i forbindelse med en flytning af klubhuset stilles krav om, at huset skal opfylde det gældende bygningsreglement (BR18), hvilket blandt andet betyder, at det skal isoleres. Herudover vil der være merudgifter, fordi klubhuset anlægges tæt på tunneldækket til Ringstedbanen, og fordi opfyldningen af jord i parken kræver ekstra dybe fundamenter.

Tilsammen betyder det, at skal man indfri den oprindelige beslutning om tilbageflytning af klubhuset, skal der afsættes yderligere 1,7 mio. kr.

Det har givet anledning til at genbesøge projektet og se på andre muligheder. .

Løsning

Teknik- og Miljøforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen har på baggrund af de økonomiske udfordringer set på alternative løsninger til en reetablering af klubhuset i Kulbaneparken. Der har i den sammenhæng været dialog med Valby Lokaludvalg, Områdefornyelsen Kulbanekvarteret og lokale idrætsforeninger (jf. bilag 3 og 4)..

Fodboldklubben Rikken FC, der hele tiden har været primærbruger af klubhuset, ser gerne klubhuset fastholdt i Valby Idrætspark.

Samtidig er der givet dispensation fra BR18 til fastholdelse af klubhuset på nuværende placering uden krav om isolering m.m. Det skyldes at klubhuset i Valby Idrætspark er etableret inden det senere bygningsreglement (BR18) trådte i kraft. Klubhuset kan med andre ord blive stående, uden at der skal bruges midler til isolering m.m.

På den baggrund lægges der med indstillingen op til, at der indgår 2,0 mio. kr. i Overførselssagen 2020/2021 til at etablere et nyt klubhus i Kulbaneparken, samt at det eksisterende klubhus fastholdes i Valby Idrætspark.

Baggrund

På grund af nedgravningen af Ringstedbanen i Kulbaneparken, modtog Københavns Kommune i 2011 10,0 mio.kr. i kompensation fra Banedanmark for de gener, som arbejdet med Ringstedbanen påførte Københavns Kommune. Midlerne er bl.a. brugt til flytning af klubhuset fra Kulbaneparken til Valby Idrætspark.

I december 2019 besluttede Borgerrepræsentationen at overføre 1,15 mio. kr. (2020 p/l) til Teknik- og Miljøforvaltningen til flytning af klubhuset tilbage til Kulbaneparken samtidig med anlæg af en 8-mands kunstgræsbane i parken. Af de 1,15 mio. kr. er der brugt 0,4 mio. kr. til byggemodning, ansøgning om byggetilladelse, brandnotat mv. Der resterede derfor 0,75 mio. kr. til flytning af klubhuset.

Flytteopgaven har været i licitation, og på baggrund af licitationsresultat vurderer Teknik- og Miljøforvaltningen, at en flytning af klubhuset tilbage til Kulbaneparken koster i alt 2,45 mio. kr. Dermed mangler der 1,7 mio. kr., hvis klubhuset skal flyttes tilbage. (2,45 mio. kr. fratrukket de tilbageværende 0,75 mio. kr.)

Et nyt klubhus i Kulbaneparken svarende til det klubhus, der i dag ligger i Valby Idrætspark, kan anlægges for 2,75 mio.kr. Det betyder, at der mangler 2,0 mio. kr., hvis man vil etablere et nyt klubhus her. (2,75 mio. kr. fratrukket den eksisterende bevilling på 0,75 mio. kr.).

Dermed er prisforskellen mellem en tilbageflytning af klubhuset til Kulbaneparken og bygning af et nyt klubhus samme sted nede på 0,3 mio. kr.

Klubhusfacilitet i Kulbaneparken - baggrund og beslutninger

Med Budget 2019 (BR 4. oktober 2018) (A, B, C, F, I, O og V) blev der afsat 9,3 mio. kr. til en 8-mands kunstgræsbane i Kulbaneparken. Afsættet er, at banen skal bruges til både foreningsfodbold og selvorganiseret fodbold. I planlægningen af Kulbaneparken og i forbindelse med etableringen af kunstgræsbanen, har det været forudsat, at klubhuset blev reetableret.

Et klubhus ved den nye fodboldbane i Kulbaneparken vil understøtte forenings- og ungeliv samt udvikling af fællesskaber i kvarteret. Det vil opfylde både et praktisk behov for opbevaring af udstyr for foreninger og lokale institutioner samt et ønske om et socialt samlingssted ved banen.

Da Kulbanekvarteret er et udsat byområde, har Områdefornyelsen Kulbanekvarteret siden 2016 samarbejdet med en række lokale aktører, herunder lokale fodboldklubber samt DBU København og DGI Storkøbenhavn om at opbygge kvarterets sparsomme fritids- og foreningsliv. Rikken FC og Boldklubben Hellas oplyser, at både kunstgræsbanen og klubhuset har afgørende betydning for den fremtidige afvikling af træning og kampe for børn og unge i lokalområdet. Klubhuset vil også være omdrejningspunkt for aktiviteter i forbindelse med BK Hellas sociale partnerskab med Københavns Kommune.

Etablering af et nyt klubhus, gør det muligt at tilpasse det Kulbaneparkens udtryk, så der skabes en sammenhæng i parkens faciliteter.

Et møde med Valby Lokaludvalg og formandskabet for Områdefornyelsen Kulbanekvarteret viser, at der er en forventning blandt kvarterets brugergrupper om, at der etableres et klubhus, der kan understøtte foreningslivet i forbindelse med brugen af fodboldbanen, jf. bilag 3 og bilag 4. Der blev under mødet lagt vægt på, at reetablering af et klubhus ved den kommende kunstgræsbane i Kulbaneparken har været en forudsætning i processen med bevilling af midler til og planlægning af kunstgræsbanen siden Borgerrepræsentationens beslutning fra 2011. Der er således en forventning i lokalområdet om, at der kommer et klubhus i Kulbanekvarteret.

Klubhus i Valby Idrætspark

Klubhuset i Valby Idrætspark spiller en central rolle for idrætslivet i bydelen. Det giver med dets nuværende placering i Valby Idrætspark flere idrætsforeninger mulighed for omklædning, socialt liv og opbevaring af udstyr tæt på banerne i den sydøstlige del af Valby Idrætspark. Billede af klubhuset fremgår af bilag 5.

Klubhuset blev i 2009 bygget for at understøtte fodboldklubben Rikken FC’s foreningsfodbold på Kulbanevej. Klubhuset er efter flytning i 2013 til Valby Idrætspark hjemsted for både Rikken FC og Copenhagen Australian Football med tilsammen mere end 100 medlemmer, hvoraf hovedparten er voksne. Begge klubber ønsker at bevare klubhuset og deres hjemsted i Valby Idrætspark.

Klubhuset i Valby Idrætspark foreslås fastholdt på den nuværende placering, da bygningen er i relativt god stand og har en forventet restlevetid på 15-20 år. Det vil koste i størrelsesordenen 0,25 mio. kr. at fjerne bygningen og reetablere arealet. En fastholdelse af klubhuset medfører ikke ekstraomkostninger.

Klubhuset i Valby Idrætspark ligger inden for skovbyggelinjen som beskrevet i naturbeskyttelsesloven, der skal sikre skovens værdi som landskabselement samt opretholde værdifulde levesteder for plante- og dyreliv. Der er den 2. december 2020 givet en dispensation fra skovbyggelinjen til permanent placering af bygningen på arealet, da placeringen af klubhuset ikke vil tilsidesætte stedets landskabelige hensyn.

Driftsomkostninger ved nyt klubhus i Kulbaneparken

Hvis der afsættes anlægsmidler til et nyt klubhus i Kulbaneparken, skal der samtidig afsættes årlige drifts- og vedligeholdelsesmidler på i alt 0,4 mio. kr. fra 2022. 

Alternativer

Fastholdes Borgerrepræsentationens beslutning fra 14. april 2011 om at flytte klubhuset tilbage til Kulbaneparken, skal der afsættes yderligere 1,7 mio. kr. ved Overførselssagen 2020/2021.

Konsekvenser hvis der ikke afsættes yderligere midler til projektet

Afsættes der ikke ekstra anlægsmidler til projektet, anvendes de resterende 0,75 mio. kr. til etablering af et boldskur på ca. 20 m2 i Kulbaneparken med plads til opbevaring af udstyr og mulighed for at stille træningstasker under et udhæng. Kultur- og Fritidsudvalget skal i givet fald finde driftsmidler til drift af et sådan mindre boldskur.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Hvis de to udvalg godkender indstillingen, udarbejdes budgetnotat til Overførselssagen 2020/2021 vedr. midler til anlæg af nyt klubhus i Kulbaneparken.

 

Søren Wille                                            Mette Touborg

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 25. januar 2021

 

Sagen blev udsat.

Til top