Mødedato: 25.01.2006, kl. 15:00

Visionsplan for gennemførelse af helhedsorienteret byfornyelsesprojekt på Ydre Vesterbro

Visionsplan for gennemførelse af helhedsorienteret byfornyelsesprojekt på Ydre Vesterbro

Teknik- og Miljøudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde onsdag den 25. januar 2006

 

 

Sager til beslutning

 

5.      Visionsplan for gennemførelse af helhedsorienteret byfornyelsesprojekt på Ydre Vesterbro

 

TMU  45/2006  J.nr. 621.0007/03

 

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

at  visionsplan: Trafik og Byrumsplan for Ydre Vesterbro danner grundlag for det videre arbejde med visionsplanens enkelte elementer. Den endelige udformning besluttes i TMU, når enkeltprojekterne er udvalgt, økonomiberegnet og detailprojekteret.

at visionsplanens intention om at nedlægge ca. 25 bilparkeringspladser på gadeplan samtidig med oprettelse ca.140 nye cykelparkeringspladser søges gennemført for så vidt det kan indpasses i Københavns Kommu nes overordnede parkeringsstrategi.

at planerne for de elementer i visionsplanen der gennemføres, udarbejdes i et samarbejde mellem områdes beboere, projektets styregruppe samt forvaltningen.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 25. januar 2006

Godkendt.

 

Jesper Schou Hansen (V) afgav følgende bemærkning: "Venstre mener ikke der skal nedlægges p-pladser før nye er opført."

 

 

 

RESUME

Borgerrepræsentationen godkendte på sit møde 11. december 2003 en indstilling om, at et helhedsorienteret byfornyelsesprojekt på Ydre Vesterbro kunne iværksættes på grundlag af det foreliggende byfornyelsesprogram. Området er afgrænset af Vesterbrogade, Enghavevej, Lyrskovgade og Vesterfælledvej. Omkostningerne til byfornyelsesprojektet holdes inden for en maksimal ramme på 10 mio. kr. ekskl. moms med en statslig refusion på 2,645 mio. kr. Budgetansvarlig institution er Plan & Arkitektur, som afholder samtlige udgifter af Plan & Arkitekturs budget til byfornyelse. Udgifterne vil ikke belaste andre forvaltningsenheders budgetter.

Med byfornyelsesprogrammet som arbejdsgrundlag har der været nedsat arbejdsgrupper bestående af borgere, rådgivere og forvaltning som har bearbejdet programmets enkelte elementer. Et af byfornyelsesprogrammets elementer - Trafik og bymiljø - har været grundlaget for den nu foreliggende visionsplan. Visionsplanen har været fremlagt på et borgermøde, og er tiltrådt af såvel projektets styregruppe som af projektets koordinerende instans – "Områdeforum".

Byfornyelsesprogrammets specifikke krav til en visionsplan er blandt andet:

·      At undersøge mulige steder/punkter i gaderummet, herunder gadeudmundinger, hvor sidde- opholdssteder kan passes ind som "pause-pladser" og defineres som "portindgange".

·      At belyse muligheden for at begrønne området.

·      At belyse hvilke muligheder der er for at mindske den gennemkørende trafik.

·      At belyse hvilke muligheder der er for at lave trafikdæmpninger.

·      At undersøge parkeringsforholdene i området, herunder forholdet mellem bil og

cykelparkering.

·      At undersøge hvilke muligheder der er for at gøre gadebelysningen i området

bedre.

 

Hensigten med visionsplanen er at skabe den overordnede fysiske planlægningsramme for et godt boligkvarter med et klart byrumshierarki, hvor man trygt og sikkert kan færdes og opholde sig. Visionsplanen giver kvarteret sit eget image ved at anlægge små pladsdannelser med særligt byrumsinventar, beplantning, kunst og ikke mindst ved at ændre belysningen i hele kvarteret. Pladsdannelserne skal øge muligheden for at anvende gaderummet til ophold og samvær og skal derved øge den sociale kontakt mellem kvarterets beboere. 

Visionsplanens gennemførelse vil medføre en mindre ændring for den kørende trafik i området – herunder:

 

·        Ensretningen på Sundevedsgade vil for strækningen nord for Tøndergade bliv e vendt, så det kun er tilladt med udkørsel til Vesterbrogade.

·        Cykeltrafik i begge retninger på alle gader i kvarteret fastholdes som nu

·        Omdannelserne i kvarteret vil betyde en mindre reduktion af parkeringspladsernes antal for så vidt det er foreneligt med kommunens parkeringsstrategi. Cykelparkering vil derimod successivt blive opprioriteret ved visionsplanens gennemførelse og tilføre yderligere ca. 140 cykelparkeringspladser.

 

Visionsplanens gennemførelse vil medføre at gadebelysningen i kvarteret koncentreres på de arealer, hvor fodgængere færdes. Det vil indebære at den eksisterende wireophængte belysning over kørebanen, som signalerer trafikareal og høj fart, udskiftes med mere intim belysning på master eller ophængt på facaderne.

Borgerdialogen fortsættes i de følgende faser, bl.a. ved at Visionsplanens enkeltprojekter successivt udvælges af projektets styregruppe i samarbejde med projektets koordinerende instans – "Områdeforum" - og projektarbejdsgrupperne. Projekterne gennemføres i den udstrækning og i den takt, den økonomiske ramme giver mulighed for og koordineres med de øvrige planer for området herunder parkeringsstrategien og byrumshandlingsplanen. Det helhedsorienterede byfornyelsesprojekt skal efter aftale med staten være gennemført senest i marts 2009. Enkeltprojekterne skal besluttes i TMU og myndighedsgodkendes i forvaltningerne efter sædvanlig procedure.

 


 

Til top