Mødedato: 25.01.2006, kl. 15:00

Miljøzone i København

Miljøzone i København

Teknik- og Miljøudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde onsdag den 25. januar 2006

 

 

Sager til beslutning

 

4.      Miljøzone i København

 

TMU  44/2006  J.nr. 79.0001/03

 

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

at vedlagte brev fra Teknik- og Miljøborgmesteren fremsendes til Justitsministeren.

 

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 25. januar 2006

Til mødet forelå pressemeddelelse af 20. januar 2006 fra Justitsministeriet vedrørende miljøzoner.

                     

Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejder udkast til brev fra udvalget til Justitsministeriet vedrørende sagen.

 

 

 

RESUME

Partikelforureningen fra trafikken udgør et væsentligt sundhedsproblem for folk, der bor og færdes i København. Det er især luftvejssygdomme, kræft og kredsløbssygdomme som forværres af luftforurening, men den er også skyld i for tidlige dødsfald. Lastbiler og andre store køretøjer er hovedårsagen til de mest sundhedsskadelige partikler. Partikelforureningen kan begrænses ved at sætte et partikelfilter på køretøjerne.

 

Trafik- og miljøministrene opfordrede således i 2002 de 11 største kommuner til at arbejde for en miljøzoneordning, hvor der stilles krav om partikelfiltre på tunge dieselkøretøjer for at begrænse partikelforureningen. Opfordringen fremgik ligeledes af regeringens supplerende regeringsgrundlag af 2003.

 

Københavns Kommune, repræsenteret ved Parkering · København, Miljøkontrollen og Vej & Park som projektansvarlig, ansøgte derfor i juli 2003 Justitsministeriet om tilladelse til at etablere en miljøzoneordning for tunge køretøjer i den tætteste halvdel af byen. Miljøzonen kan ifølge lovgivningen kun køres som et forsøg i op til tre år, men med efterfølgende mulighed for en permanent ordning, hvis forsøget har den ønskede effekt.

 

De foreslåede krav i ansøgningen omfatter dieselkøretøjer over 3½ tons, som skal være forsynet med et partikelfilter og have en motor, der højst er syv år gammel for at få tilladelse til at køre i miljøzonen.

 

Justitsministeriet beder på baggrund af ansøgningen om en række uddybninger og undersøgelser, som gennemføres i efteråret 2003. Efter yderligere dialog sender kommunen en ajourført ansøgning til ministeriet i juli 2004, hvor kommunen bortfalder krav om partikelfiltre på de nyeste køretøjer betegnet som Euro 4 køretøjer. Kommunen vil ligeledes tage til efterretning, hvis ministeriet ønsker at bortfalde alderskravet, da det efterfølgende har vist sig at være en uforholdsmæssig stor økonomisk byrde for transportbranchen og uden nævneværdigt miljøeffekt. Sideløbende er der indledt et samarbejde med Frederiksberg Kommune, som i august 2004 ansøger Justitsministeriet om en miljøzoneordning, svarende til Københavns Kommunes med undtagelse af alderskravet.

 

Men i maj 2005 giver Justitsministeriet afslag på kommunens ansøgning, da den efter ministeriets vurdering – også uden alderskrav – vil medføre indgreb af ekspropriativ karakter. Begrundelsen er at ordningen må antages at kunne medføre væ-


 

 

 

sentlige økonomiske konsekvenser for de berørte virksomheder. Ministeriet havde i den forbindelse ikke forholdt sig til de samfundsøkonomiske gevinster en miljøzoneordning vil medføre i form af færre sygdomstilfælde og for tidlige dødsfald, samt hvor grænsen for ekspropriation ligger. I afslaget lægges der dog op til dialog om alternative udformninger af miljøzonen.

 

Dialogen mellem Justitsministeriet, Miljøstyrelsen, Københavns og Frederiksberg Kommune munder ud i, at Miljøstyrelsen og Danmarks Miljøundersøgelser (DMU) gennemfører beregninger af konsekvenser af tre forskellige modeller for en miljøzone. På baggrund af beregningerne vil Justitsministeriet give en forhåndstilkendegivelse af, hvilke modeller de kan acceptere juridisk, hvorefter kommunerne kan sende en fornyet ansøgning.

 

DMU's beregninger blev afsluttet i oktober 2005, men vi har endnu ikke fået en tilbagemelding fra Justitsministeriet. Københavns Kommune har under hele sagsforløbet lagt pres på Justitsministeriet for at få en snarlig afklaring. Miljøzonesagen kører nu på tredje år, og det indstilles derfor at sende vedlagte til justitsministeren for at rykke for et svar.


 

Til top