Lokalplanforslag "Frederiksgade II"
Lokalplanforslag "Frederiksgade II"
Teknik- og Miljøudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 25. januar 2006
Sager til beslutning
6. Lokalplanforslag "Frederiksgade II"
TMU 39/2006 J.nr. 611:196.0001/05
INDSTILLING
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
at forslag til lokalplan "Frederiksgade II" for området bestående af ejendommene matr.nr. 256 og 257 Sankt Annæ Øster Kvarter, København, Store Kongensgade 84 og Frederiksgade 2 vedtages med henblik på offentliggørelse
at indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder
at offentliggørelsen annonceres i områdets lokalpresse
at der gennemføres den foreslåede dialogstrategi bestående af en hjemmeside for planen, en lokal plancheudstilling samt et borgermøde tilrettelagt som et orienteringsmøde.
RESUME
Bygge- og Teknikudvalget behandlede i sit møde den 8. juni 2005 forvaltningens redegørelse om udarbejdelse af et lokalplanforslag for ovennævnte område.
Baggrunden var en ansøgning fra MT
Højgaard om udarbejdelse af lokalplan for området bestående af de to ovennævnte
ejendomme for at muliggøre opførelse af en bebyggelse til boliger og erhverv.
Et projekt til nybygningen er udarbejdet af det engelske arkitektfirma Tony
Fretton Architects, og det er Realea A/S (Realdania's ejendomsselskab), der
efter at have erhvervet de to ejendomme står bag projektets realisering. Den
projekterede bygning rummer incl. kælder ca.
Den lokalplan, der nu er udarbejdet forslag til, erstatter en lokalplan, der på baggrund af et tidligere projekt kun omfatter den ene af de to ejendomme, der indgår i det nuværende projekt. Lokalplanforslaget er i overensstemmelse med Kommuneplan 2005 og fastlægger området til boligformål således, at de 3 øverste etager samt penthouseetagen skal anvendes til beboelse. Bygningens 2. etage (1.sal) må anvendes enten til beboelse eller serviceerhverv. Boliger skal være helårsboliger, idet dog op til 10 pct. af dem kan være uden helårsstatus. Bygninge ns stueetage må kun anvendes til publikumsorienterede serviceerhverv, såsom butikker, restauranter og lignende.
Bebyggelsens placering, omfang og nærmere udformning fastlægges i lokalplanen i nøje overensstemmelse med det udarbejdede projekt til bebyggelsen. Det skyldes, at netop det foreliggende projekt af forvaltningen vurderes at være en vellykket moderne nytolkning af det formsprog, der præger den bebyggelse rundt om Marmorkirken, som nybygningen tilstræber at afrunde mod Store Kongensgade.
Nybygningens forhold til den kommende metrostation ved Marmorkirken er afklaret således, at Realea overfor Ørestadsselskabet har erklæret, at byggeprojektet gennemføres på en sådan måde, at det ikke indebærer ulemper eller fordyrelser for anlægget af den kommende metrostation
Lokalplanforslaget er omfattet af lov om miljøvurdering af planer og programmer, der trådte i kraft den 21. juli 2004. Forvaltningen har vurderet, at der ikke skal foretages miljøvurdering.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Fonden Realdania's ejendomsselskab, Realea, har erhvervet de to ejendomme matr.nr. 256 og 257 Sankt Annæ Øster Kvarter, København, Store Kongensgade 84 og Frederiksgade 2 med henblik på opførelse af en bygning på arealet. Sidstnævnte ejendom har ikke været permanent bebygget siden 1880'erne, mens den førstnævnte netop er ryddet for sin hidtidige bebyggelse, der tidligere var fredet, men hvor fredningen i 1996 er blevet ophævet.
Den projekterede nybebyggelse er
tegnet af det engelske arkitektfirma Tony Fretton Architects og rummer (foruden
kælder) 5 etager samt penthouseetage og herover en tagterrasse. Stue og 1.sal
tænkes anvendt til erhverv - stueetagen til café, butikker og lignende. De
øvrige etager rummer boliger. Bygningens etageareal incl. kælder vil udgøre i
alt godt
Realisering af projektet forudsætter udarbejdelse af en lokalplan af to årsager: Selve hjørneejendommen, matr.nr. 257 Sankt Annæ Øster Kvarter, København, er allerede omfattet af en lokalplan (nr.181), der muliggør opførelse af et aldrig realiseret projekt, der fremkom i 1987. Det nu foreliggende projekt omfatter et større område end den tidligere udarbejdede lokalplan. Den anden årsag til det aktuelle lokalplanarbejde er, at den projekterede bygning ved sin form og størrelse adskiller sig fra de umiddelbart tilstødende bygninger, idet den for at færdiggøre bygningsanlægget omkring Marmorkirken gives samme dimensioner som de tre hjørnepavilloner ved Bredgade og Store Kongensgade.
Lokalplanområdet og omgivelserne
Den helhedsprægede bebyggelse omkring kirkepladsen ved Marmorkirken er karakteriseret ved symmetri og ensartethed. Det sydlige hjørne ved Store Kongensgade/Frederiksgade blev imidlertid ikke bebygget efter helhedsplanen for området og fremtræder derfor som et brud på helheden. Et vigtigt motiv ved kirkepladsens omgivende bebyggelse er de fremhævede hjørnepavilloner ved indgangene til pladsen fra Bredgade og Store Kongensgade. Formålet med det foreliggende projekt er – i et moderne arkitektonisk formsprog – at søge dette væsentlige træk færdiggjort ved at tilføje den manglende sydlige pavillon ved Store Kongensgade.
Forslag til lokalplan
Lokalplanforslaget er udarbejdet i overensstemmelse med rammerne for lokalplanlægning i Kommuneplan 2005. I lokalplanforslaget fastlægges området til boligformål med krav om, at bygningens 3 øverste etager samt penthouseetagen skal anvendes til helårsboliger med mulighed for, at op til 10 pct. af boligerne kan være uden helårsstatus. Bygningens 2. etage (1.sal) må anvendes enten til beboelse eller serviceerhverv. Stueetagen må i overensstemmelse med strøggadelokalplan "Store Kongensgade" (nr.130) kun anvendes til publikumsorienterede serviceerhverv, såsom butikker, restauranter og lignende.
Bebyggelsens placering og omfang samt kravene til dens ydre fremtræden fastlægges gennem lokalplanforslagets bestemmelser i nøje overensstemmelse med det foreliggende projekt, hvis facadetegninger gengives i lokalplanen. Bestemmelserne retter sig således direkte mod dette projekt og har ikke de sædvanlige almene, principielle formuleringer. Det skyldes, at forvaltningen finder det afgørende, at bebyggelsen af lokalplanområdet sker med det høje ambitionsniveau og den nytolkning af den arkitektoniske hovedidé i det eksisterende bygningsanlæg, som karakteriserer det foreliggende projekt.
Lokalplanforslaget indeholder
bestemmelse om sædvanlig parkeringsdækning 1 plads pr.
Forslaget indeholder desuden detaljerede bestemmelser om materialer og skiltning, reklamering og belysning m.v., som har betydning for facadernes fremtræden.
Den planlagte Cityring, udbygningen af metro-netttet, forventes at få en station ved Marmorkirken, tæt ved Store Kongensgade. I forbindelse med lokalplanens udarbejdelse har muligheden for at placere den ene elevator til metrostationens mellemdæk været drøftet med Ørestadsselskabet. Indplacering af elevatoradgang i nybygningen har imidlertid ikke vist sig mulig. Et ønske fra Ørestadsselskabet om at medtage bestemmelser i lokalplanen om bebyggelsens forhold til det kommende arbejde med etablering af metrostation er ikke mulig i henhold til planloven. Realea har imidlertid erklæret sig villig til, at nybygningen efter nærmere aftale med Ørestadsselskabet opføres på en sådan måde med hensyn til bl.a. altaner og fundament, at det ikke indebærer ulemper og fordyrelser i forhold til anlæg af metrostationen. Realea er indstillet på, at dette eventuelt sikres ved en særlig deklaration.
Dialogstrategi
Under hensyntagen til omfanget og den særlige karakter af den bebyggelse, lokalplanforslaget muliggør, foreslås etableret følgende aktiviteter i offentlighedsperioden:
· Oprettelse af en særlig hjemmeside, bestående af en informationsdel og en dialogdel vedrørende lokalplanforslaget
· Gennemførelse af en plancheudstilling i lokalområdet
· Gennemførelse af et borgermøde i lokalområdet tilrettelagt som et orienteringsmøde med indlæg fra forvaltningen. Borgerrepræsentationens partier indbydes til at lade sig repræsentere på mødet med henblik på at kunne besvare eventuelle spørgsmål og indgå i en debat om planens indhold.
Miljøvurdering
Forslaget til lokalplan er vurderet ikke at medføre, at der skal foretages en miljøvurdering i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer (Lov nr. 316 af 5. maj 2004). Baggrunden herfor er, at realisering af det i lokalplanen muliggjorte projekt anses for at have en positiv byarkitektonisk betydning med den tilstræbte færdiggørelse af bebyggelsen omkring kirkepladsen. Selv om formsproget er nyt, vil nybygningen få dimensioner, der svarer til de tre andre hjørnepavilloner i det symmetriske anlæg omkring Marmorkirken.
Kulturarvsstyrelsen, Skov- og Naturstyrelsen, Kulturmiljørådet for København og Frederiksberg kommuner, Københavns Bymuseum og Stiftsøvrigheden har været hørt i spørgsmålet om eventuel miljøvurdering af lokalplanen. Der er ikke i høringssvarene fremsat synspunkter, som medfører, at det er vurderet, at planen har en væsentlig indvirkning på miljøet. Afgørelsen er bekendtgjort i City Avisen den 29. juni 2005 og er ikke påklaget til Naturklagenævnet.
Forvaltningens positivliste til miljøvurdering
Sagen er miljøvurderet og har ikke væsentlige miljømæssige påvirkninger.
Høring
I forbindelse med udarbejdelse af lokalplanforslaget har Plan & Arkitektur foretaget høring af Økonomiforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Miljø- og Forsyningsforvaltningen, Københavns Energi, Københavns Bymuseum og Ørestadsselskabet.
Kultur- og Fritidsforvaltningen og Københavns Energi har meddelt ikke at have bemærkninger til forslaget, mens Økonomiforvaltningen og Ørestadsselskabet ikke har afgivet bemærkninger.
Miljø- og forsyningsforvaltningen, Miljøkontrollens oplysninger er indarbejdet i lokalplanforslaget.
Københavns bymuseum er imod nedrivningen af den gamle bebyggelse på ejendommen Store Kongensgade 84 og finder ikke, at det foreliggende projekt fuldfører den oprindelige helhedsplan for området. Tilladelse til nedrivning af den omtalte bebyggelse blev givet af Byggeri & Bolig i foråret 2005, og nedrivningen er i dag gennemført. Bymuseet ønsker at føre arkæologisk tilsyn med grundudgravningen på stedet, hvilket er tilgodeset ved sædvanlig bemærkning om museumslovens bestemmelser herom i en kommentar til lokalplanen. Bymuseet udbeder sig i sit høringssvar oplysninger om det kommende byggeri, hvorfor Plan & Arkitektur har formidlet kontakt til bygherren.
De indkomne bemærkninger er vedlagt til gennemsyn i borgmester Klaus Bondams forkontor som bilag A og B.
BILAG
VEDLAGT
1. Forslag til lokalplan "Frederiksgade II" med hovedafsnittene "Baggrund for lokalplanen", "Forslag til lokalplan Frederiksgade II" og "Forhold til øvrig planlægning og lovgivning".
BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36
A. Brev af 25. august 2005 fra Københavns Bymuseum
B. Brev af 29. september 2005 suppleret med brev af 15. december 2005 fra Miljø- og Forsyningsforvaltningen, Miljøkontrollen
Ulrik Winge