Mødedato: 25.01.2006, kl. 15:00

Afholdelse af Miljøtrafikuge 2006

Se alle bilag

Afholdelse af Miljøtrafikuge 2006

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 25. januar 2006

 

 

Sager til beslutning

 

3.      Afholdelse af Miljøtrafikuge 2006

 

TMU  41/2006  J.nr. 0616.0020/06

 

 

INDSTILLING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

 

at der afholdes Miljøtrafikuge i København i 2006 efter rammerne foreslået i denne indstilling

 

at der gives en anlægsbevilling under Vej & Parks anlægsramme (konto 2.22.3, vejanlæg) på 3,5 mio. kr. til Miljøtrafikugen 2006 ved udskydelse af etablering af cykelstier på Nordre Fasanvej for 1,5 mio. kr. og udskydelse af en del af omlægning af Havnegade for 2 mio. kr.

 

 

 

RESUME

Borgerrepræsentationen besluttede på sit møde den 15. december 2005, at forvaltningerne skal udarbejde en indstilling om afholdelse og finansiering af Miljøtrafikugen 2006 ( BR 776/05).

 

Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler, at der fortsat afholdes Miljøtrafikuge i København. Det har vist sig, at Miljøtrafikugen har skabt en rigtig god platform for miljø- og trafikdebatten i København. Evalueringen af Miljøtrafikugen 2005 viser, at københavnernes kendskab til Miljøtrafikugen er meget højt – mere end 80 % ved, at der havde været Miljøtrafikuge i 2005, og lige så mange ønsker, at kommunen skal fortsætte med at holde Miljøtrafikuge. Seks års Miljøtrafikuger har således båret frugt, og alle erfaringer med kampagner siger, at det er de længerevarende kampagner, som har den største effekt. Miljøtrafikugen er gennem flere års arbejde blevet til et godt "brand".

Forvaltningen foreslår derfor at Miljøtrafikugen videreføres inden for en økonomisk ramme på 3,5 mio. kr. Formålet med Miljøtrafikugen 2006 bliver at understøtte visionen i kommunens Trafik- og Miljøplan samt at forankre det lokale trafik- og miljøarbejde. Dvs. at der gennemføres trafikforsøg, aktiviteter og kampagner med udgangspunkt i at forbedre forholde ne for fodgængere, cyklister og busser, øge trafiksikkerheden samt nedsætte trafikkens miljøbelastning. Trafikforsøg og aktiviteter kan initieres af lokale grupper, og det hele tilrettelægges i et tæt samarbejde mellem kommunen og de lokale grupper.

 

Endvidere foreslår forvaltningen, at der gennemføres ét større trafikforsøg med trafikal fredeliggørelse af et område uden for Indre By. Dette trafikforsøg skal fungere som Miljøtrafikugens fyrtårn.

 

Teknik- og Miljøudvalget vil på baggrund af indstilling fra forvaltningens i foråret skulle træffe beslutning om, hvilke trafikforsøg og aktiviteter der skal gennemføres.


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen besluttede på sit møde den 15. december 2005, at forvaltningerne skal udarbejde en indstilling om afholdelse og finansiering af Miljøtrafikugen 2006.

 

Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler, at der fortsat afholdes Miljøtrafikuge i København. Det har vist sig, at Miljøtrafikugen har skabt en rigtig god platform for miljø- og trafikdebatten i København. Evalueringen af Miljøtrafikugen 2005 viser, at københavnernes kendskab til Miljøtrafikugen er meget højt – mere end 80 % ved, at der havde været Miljøtrafikuge i 2005, og lige så mange ønsker, at kommunen skal fortsætte med at holde Miljøtrafikuge. Seks års Miljøtrafikuger har således båret frugt, og alle erfaringer med kampagner siger, at det er de længerevarende kampagner, som har den største effekt. Miljøtrafikugen er desuden gennem flere års arbejde blevet til et godt "brand", som det anbefales at bygge videre på i kommunens trafik- og miljøarbejde. (Se vedlagte evalueringsrapport for uddybende oplysninger vedrørende erfaringer fra Miljøtrafikugen 2005, bilag 1)

 

I Trafik- og Miljøplanen er der vedtaget en lang række mål for tiltag på trafik- og miljøområdet, der skal sikre et velfungerende transportsystem til betjening af byen med en væsentlig mindre miljøpåvirkning end i dag. Miljøtrafikugen kan være med til at bakke op om målsætningerne i planen med trafikforsøg, aktiviteter og kampagner og ved at sætte trafik, miljø og byrum til debat.

 

Miljøtrafikugen har siden starten været tilrettelagt i et tæt samarbejde med lokale trafik- og miljøgrupper, lokalråd og Agenda 21 centre m.fl. Grupperne har hvert år haft mulighed for at gennemføre lokale aktiviteter og trafikforsøg. Denne fremgangsmåde har været med til at forankre trafik- og miljøarbejdet lokalt, og til at få skabt en lokal debat om trafik- og miljøspørgsmål.

 

En række af de trafikforsøg, der har været gennemført i Miljøtrafikugerne har på forskellig vis indgået i Vej & Parks overvejelser i.f.m. fremtidig trafikplanlægning. Nogle forsøg har givet erfaringer til udformningen af trafikplaner, mens andre forsøg har givet input til varige lokale løsninger.

 

Bilag 2 viser, hvilke trafikforsøg i Miljøtrafikugen, som efterfølgende er gjort permanente eller har givet input til andre løsninger.

 

Samarbejdet med de lokale aktører i forbindelse med trafikforsøg og andre debatskabende aktiviteter giver desuden mulighed for netværksdannelse og kan være med til at styrke nærdemokratiet.

 

Evalueringen af Miljøtrafikugen 2005 viser, at Miljøtrafikugen har brug for et fyrtårn – et større projekt – der kan være med til at løfte den samlede kommunikation af Miljøtrafikugen, sådan som de Bilfri Dage i Indre By har fungeret.  Det er derfor vigtigt at skabe et nyt fyrtårn – f.eks. et større trafikforsøg - for Miljøtrafikugen 2006.

 

Formål med Miljøtrafikugen 2006

Forvaltningen foreslår på baggrund af erfaringerne fra de tidligere år, at formålet med Miljøtrafikugen 2006 bliver at understøtte visionen i kommunens Trafik- og Miljøplan samt at forankre trafik- og miljøarbejdet lokalt:

 

Miljøtrafikugen skal via kampagner, lokale aktiviteter og trafikforsøg understøtte Trafik- og Miljøplanens mål om et velfungerende og sikkert transportsystem til betjening af byen med en væsentlig mindre miljøpåvirkning end i dag. Det skal ske ved at øge trafiksikkerheden, forbedre forholdene for fodgængere, cyklister og den kollektive trafik samt ved at minimere miljøproblemerne.

 

Miljøtrafikugen skal medvirke til at forankre og skabe debat om det lokale trafik- og miljøarbejde. Ugen tilrettelægges og afvikles i tæt dialog med lokale trafik- og miljøgrupper, områdefornyelser, lokalråd, Agenda 21 centre og de kommende lokaludvalg m.fl. Herved kan Miljøtrafikugen være med til at styrke nærdemokratiet.

 

Forvaltningen anbefaler, at indsatsområderne i lighed med de tidligere år grupperes under de to overskrifter: "Byens rum – tænk i nye muligheder" og "Den daglige tur – tænk i nye vaner".

 

På baggrund af erfaringer fra Miljøtrafikugen 2005 anbefaler forvaltningen desuden følgende overordnede succeskriterier:

 

at 80% af københavnerne efter Miljøtrafikugen har kendskab til at der har været afholdt Miljøtrafikuge i København

at 50% af borgerne i de bydele, hvor der har været  afholdt trafikforsøg og aktiviteter har kendskab til dem.

 

Byens rum – tænk i nye muligheder

Forvaltningen foreslår, at der gennemføres trafikforsøg og debatskabende aktiviteter, der understøtter indsatsområderne i Trafik- & Miljøplanen, dvs. med fokus på at fremme forholdene for fodgængere, cyklister og busser, øge trafiksikkerheden og nedsætte trafikkens miljøbelastning.

Trafikforsøg og aktiviteter i Miljøtrafikugen udgør en god platform for de lokale aktører/borgere og politikerne til at mødes og debattere fremadrettede trafik- og miljøspørgsmål.

 

Følgende indsatser foreslås derfor gennemført i Miljøtrafikugen 2006:

 

·    &nbs p;   Forvaltningen vil sammen med lokale grupper afholde ét større forsøg med trafikal fredeliggørelse af et område i en anden bydel end Indre By. Forsøget skal være Miljøtrafikugens fyrtårn.

 

·        Der gennemføres et antal større, sammenhængende trafikforsøg. Erfaringerne fra tidligere år viser, at disse større, sammenhængende forsøg giver en stor synlighed, hvilket, i sammenhæng med en god lokal formidling af trafikforsøgene, skaber et rigtig godt grundlag for lokal debat.

 

·        Det er ligeledes muligt at gennemføre en række små, lokale trafikforsøg, hvis nogle beboere og grundejere ønsker at afprøve konsekvenserne af en mindre trafikomlægning o.lign.

 

·        For at opnå en fremadrettet lokal debat skal alle trafikforsøg kombineres med debatskabende aktiviteter.

 

·        Der kan gennemføres debatskabende aktiviteter relateret til Miljøtrafikugens formål og dermed kommunens Trafik- & Miljøplan 2004.

 

 

Den daglige tur – tænk i nye vaner

For at understøtte Trafik- og Miljøplanens formål med at påvirke københavnernes transportvaner, særligt valget af transportmiddel, forslås følgende to former for aktiviteter gennemført:

 

·        Demonstration af miljøvenlige transportmidler

·        Der iværksættes aktiviteter eller kampagner, som fremmer et miljøvenligt transportmiddelvalg hos københavnerne og dem, der bruger byen. Herunder ligger en adfærdskampagne iværksat af kommunen i lighed med f.eks. samkørselskampagnen fra Miljøtrafikugen 2004-2005.

 

European mobility week – In town without my car

Den første Miljøtrafikuge og Bilfri Dag, som afholdtes i København, blev iværksat på baggrund af det europæiske initiativ "European Mobility Week" og "In Town Without My Car". Siden har København hvert år valgt at tilslutte sig det europæiske initiativ, som bliver mere og mere udbredt til de forskellige europæiske lande. ( se bilag 3)

Forvaltningen anbefaler, at Københavns Kommune i lighed med de tidligere år tilmelder sig "European Mobility Week" og " In Town Without My Car", således at Miljøtrafikugen 2006 i København afholdes i uge 38 i lighed med de øvrige byer i Europa. I foråret 2006 udmeldes et tema for"European Mobility Week".

Information

I en kampagne som Miljøtrafikugen er formidlingsindsatsen helt central i forhold til at skabe synlighed og informere om de forskellige aktiviteter. Informationsindsatsen skal foregå både før og under Miljøtrafikugen.

 

Evalueringen af Miljøtrafikugen 2005 viser, at formidlingsindsatsen har været tilfredsstillende, dog bør der gøres mere for at støtte de lokale aktører med formidlingen af lokale trafikforsøg og aktiviteter. Således foreslår forvaltningen, at formidlingsindsatsen tilrettelægges som i 2005, dog med større fokus på den lokale information.

 

Proces og organisering

Ideer til trafikforsøg og aktiviteter, der skal gennemføres i Miljøtrafik-ugen 2006, kan initieres af lokale grupper, og Teknik- og Miljøudvalget vil på baggrund af forvaltningens indstilling i foråret skulle træffe beslutning om, hvilke der skal gennemføres. Forsøg og aktiviteter tilrettelægges i dialog mellem lokale grupper og kommunen. I januar 2007 forelægges udvalget en evaluering af Miljøtrafikugen 2006 samt forslag til evt. videreførelse af Miljøtrafikugen i 2007-09. Se bilag 3 for mere detaljeret tidsplan.

 

Miljøtrafikugen gennemføres i et samarbejde mellem Miljøkontrollen og Vej & Park. De to forvaltningsenheder har nedsat en fælles styregruppe, en projektgruppe og et sekretariat, som skal koordinere de forskellige aktiviteter og sikre gennemførelsen af projektet i 2006.

 

Evaluering

Alle gennemførte tiltag i ugen evalueres for at indhøste erfaringer fra de gennemførte forsøg og aktiviteter, som kan bidrage til den fremtidige debat og planlægning på trafik- og miljøområdet.

 

En undersøgelse skal afdække kendskab og deltagelse i Miljøtrafikugen for på denne baggrund at kunne konkludere på effekten af Miljøtrafikugens indsatsområder.

 

Økonomi

Der er ikke i forbindelse med kommunens budgetter for 2006 afsat midler til gennemførelse af Miljøtrafikugen 2006. Forvaltningen anbefaler, at finansieringen skal ske via en anlægsbevilling under Vej & Parks anlægsramme (konto 2.22.3, vejanlæg) på 3,5 mio. kr. ved udskydelse af etablering af cykelstier på Nordre Fasanvej for 1,5 mio. kr. og udskydelse af en del af omlægning af Havnegade 2 mio. kr.

 

 

 

 

 

Budget 2006

Budget

 

 

Trafikforsøg (fysiske foranstaltninger)

935.000 kr.

Aktiviteter med geografisk afgrænsning

525.000 kr.

Aktiviteter uden geografisk afgrænsning

150.000 kr.

Den daglige tur – tænk i nye vaner

150.000 kr.

Information

750.000 kr.

Evaluering

110.000 kr.

Sekretariat (ca. 2. mandeår)

880.000 kr.

 

 

I alt

3,5 mil. kr.

 

 

På baggrund af tidligere gennemførte Miljøtrafikuger og Bilfri Dage er det vurderet, at der, udover bemanding af sekretariatet, er behov for en arbejdsindsats på i alt 1½ mandeår for at kunne gennemføre de foreslåede aktiviteter. De 1½ mandeår dækkes af Miljøkontrollen og Vej & Park inden for de eksisterende budgetrammer, idet Vej og Park bidrager med ¾ mandeår og Miljøkontrollen med ¾ mandeår.

Kommunen opfordrer til og støtter lokale arrangementer økonomisk, som falder inden for Miljøtrafikugens formål. Nogle af disse arrangementer bliver normalt afkrævet en afgift af kommunen for råden over vejareal. Det vil sige, at en del af det økonomiske bidrag fra kommunen vil skulle gå til at betale afgift til kommunen, hvilket ikke er hensigtsmæssigt. Forvaltningen anbefaler, at arrangementerne i 2006 – i lighed med tidligere års Miljøtrafikuger, jf. BR beslutning af 8. maj 2003 – holdes afgiftsfri.

Miljøvurdering

Indstillingen er miljøvurderet, da sagstypen er omfattet af forvaltningens positivliste.

 

Til sagen er der knyttet følgende miljømålsætninger:

 

Forankring af miljø

Københavns Kommunes Miljøpolitik

"Informere om miljøforhold, demonstrere handlemuligheder og skabe gunstige betingelser for borgere og erhverv til at integrere miljø i daglige handlinger, så borgere og erhverv tager medansvar for byens udvikling. "

Trafikplanlægning

Trafik- og Miljøplan 2004

"Forbedring af trafiksikkerheden gennem ombygning af kryds og strækninger, sikre skoleveje, samt kampagner mod fart og spiritus

Arbejde for at påvirke københavnernes transportvaner, særligt valg af transportmiddel: Trafikkens miljøpåvirkning kan nedbringes ved kampagner om holdnings- og adfærdspåvirkning. Målet er at få flere bilister til at vælge mere miljøvenlige transportmidler, samt at skabe opmærksomhed om måder at nedbringe transportforbruget."

Transport, trafik og miljøplanlægning

Kommuneplan 2005

"Københavns Kommune vil arbejde for

at:

·          sikre et så miljøvenligt transportsystem som muligt ved at prioritere cykeltrafikken og den kollektive trafik den kollektive trafik skal være et samlet attraktivt alternativ til den individuelle biltrafik

·          forbedre forholdene for cyklister med det mål at øge cyklernes andel af den samlede transport i byen

·          prioritere fodgængertrafikken og arbejde mod en yderligere fredeliggørelse af den indre del af København

·          aflaste boligområderne mest muligt for gennemkørende biltrafik ved at henvise biltrafikken til det overordnede vejnet

·          være en tilgængelig by, hvor alle nemt kan færdes overalt

·          fredeliggøre og skabe kvalitet i byens rum, samt sikre gode parkeringsmuligheder i de tætte byområder for beboere og besøgende

·          reducere støjniveauet, luftforureningen og utrygheden, såvel som antallet af dræbte og tilskadekomne i trafikken i København – uafhængigt af en eventuel trafikstigning"

 

Miljøtrafikugen bidrager positivt med at nå kommunens mål for en miljømæssig bæredygtig udvikling af trafikken i byen. Miljøtrafikugen øger bevidstheden blandt københavnerne om deres valg af transportmiddel og sætter fokus på miljøvenlige transportformer. I Miljøtrafikugen arrangeres en lang række trafikforsøg og aktiviteter på initiativ af lokalegrupper. Målene med trafikforsøgene og aktiviteter er at afprøve løsninger, som kan forbedre de lokale forhold for beboere, fodgængere og cyklister. Andre forsøg afprøver nye måder at udnytte byens rum på. Der er i forsøgene særlig fokus på sikre skoleveje, trafikstøj samt tryghed og sikkerhed for bløde trafikanter.

 

Høring

Ingen

 

Andre konsekvenser

Miljøtrafikugen vil betyde at borgerne bliver opfordret til at sætte fokus på egne transportvaner. Desuden skal de lokale trafikforsøg og aktiviteter i Miljøtrafikugen medvirke til, at borgerne lokalt bliver opmærksomme på, hvordan trafikafviklingen kan gøres bedre, og hvordan byrummet kan udnyttes på en måde der øger livskvaliteten.

 

Bilag

Bilag 1:      Evalueringsrapport Miljøtrafikugen 2005

Bilag 2:      Fra trafikforsøg til varige løsninger

Bilag 3:      Deltagende byer i Miljøtrafikugen 2005

Bilag 4:      Tidsplan for Miljøtrafikugen 2006

 

 

 

Ole Bach


 

Til top