Mødedato: 25.01.2006, kl. 15:00

Fornyelse af Folkets Park

Se alle bilag

Fornyelse af Folkets Park

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 25. januar 2006

 

 

Sager til beslutning

 

2.      Fornyelse af Folkets Park

 

TMU  42/2006  J.nr. 611:155.0001/03

 

 

INDSTILLING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

at  projektet for fornyelse af Folkets Park videreudvikles til dispositionsforslag på baggrund af vedlagte program (bilag 1)

 

 

RESUME

Bygge- og Teknikudvalget besluttede den 7. september 2005 (BTU 484/2005), at arbejdet med udviklingen af et projekt for fornyelse af Folkets Park kunne sættes i gang.

Det foreliggende program (bilag 1) beskriver rammerne for den videre udvikling af projektet for fornyelse af Folkets Park. Samtidig er det et arbejdsgrundlag for de tre tegnestuer, der er inviteret til i parallelopdrag at udarbejde tre forslag til parken. Endelig er programmet et styreredskab for forvaltningen, idet det bl.a. skal være med til at sikre borgenes og forvaltningens ønsker og krav til den nye park. Tegnestuerne og borgerne har deltaget i formuleringen af programmet.

Af programmet fremgår det bl.a.:

-         Folkets Park skal fortsat have plads til alle - en park for folket. Historien skal respekteres, men der skal også tages hensyn til de nye behov, der er opstået siden parken blev etableret.

-         Folkets Park skal være en frodig bypark og fungere som grønt åndehul for lokalbefolkningen, men den skal også kunne rumme arrangementer, som tiltrækker en bredere gruppe.

-         Eksisterende kvaliteter skal styrkes og nye tilføjes. Den nye park skal have en stærk, fleksibel og robust udformning.

-         For at skabe større tryghed i og omkring parken skal parken åbnes mod omgivelserne, og der skal etableres belysning på gangstier og opholdsarealer.

-         Prins Jørgens Gade, som ligger lige ud til parken, kan inddrages i projektet. Ligeledes kan en del af Griffenfeldsgade bearbejdes, så gadens status som lege- og opholdszone tydeliggøres.

-         Parken skal rumme forskellige opholdsmuligheder samt arealer til boldspil og forskellige former for leg. Fleksibel anvendelse af arealerne vil være en fordel, pga. de mange ønsker til parken.

Folkets Park er et område i København, som har mange interessenter både blandt lokale borgere, interesseorganisationer, foreninger, institutioner og myndigheder. Det er derfor en vigtig del af projektet at inddrage disse interessenter, så de er med til at udvikle, hvordan parken skal udformes i fremtiden. Processen for Folkets Park projektet er tilrettelagt således, at principperne fra byrumhandlingsplanen følges.

Projektet planlægges at være klar til udførelse i slutningen af 2006 og være færdig udført i foråret 2007.

Forvaltningen undersøger efter ønske fra borgerne mulighederne for lokal inddragelse af projektets udførelsesfase. På borgermøderne er der endvidere tilkendegivet en forventning om, at der efter anlæggets ibrugtagning nedsættes et brugerråd, som kan stå for arrangementer af forskellig karakter i parken.

Der er reserveret et rammebeløb på 5 mio. kr. på Vej & Parks investeringsplan til etablering af parken. Bortskaffelse af forurenet jord og byggeaffald kan fordyre projektet.


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Den 14. juni 2000 (BR 305/2000) vedtog Borgerrepræsentationen en pakke med fire projekter på Indre Nørrebro. Pakken betød, at der skulle bygges boliger på "Have på en nat" grunden i Guldbergsgade, opføres et kultur- og idrætshus i Korsgade, etableres et parkeringsanlæg på hjørnet af Blågårdsgade og Åboulevarden og at Folkets Park skulle bevares som grønt område.

BR godkendte den 11. december 2003 (BR 561/03) "Tillæg til lokalplan nr. 215 'Stengade II' med kommuneplantillæg", hvori Folkets Park blev udlagt til offentlig rekreativ brug med parkkarakter.

Bygge- og Teknikudvalget besluttede den 7. september 2005 (BTU 484/2005), at arbejdet med udviklingen af et projekt for fornyelse af Folkets Park kunne igangsættes. Projektet havde indtil da afventet, at der blev truffet endelig beslutning om etablering af et parkeringsanlæg på hjørnet af Åboulevarden og Blågårdsgade. Det blev ligeledes besluttet, at der ikke kan igangsættes anlægsarbejder i Folkets Park før første spadestik til parkeringsanlægget er taget. Første spadestik til parkeringsanlægget er nu taget.

Uddybning af indstilling

Formål med programmet

Det foreslåede program beskriver rammerne for den videre udvikling af projektet for fornyelse af Folkets Park.

Tre københavnske landskabsarkitektfirmaer (Algren & Bruun, Kragh & Berglund og Krat) er inviteret til at deltage i et parallelopdrag om udvikling af projektet. Parallelopdraget er en åben konkurrenceform, hvor de tre tegnestuer på lige fod deltager og fremlægger deres forslag på diverse borgermøder o. lign. Det er en konkurrenceform, hvor der lægges vægt på udviklingsprocessen. Parallelopdraget vil resultere i tre forskellige forslag til, hvordan Folkets Park kan udvikles.

Programmet er et arbejdsgrundlag for de tre tegnestuer og et styreredskab for forvaltningen, som bl.a. skal være med til at sikre borgenes og forvaltningens ønsker og krav til den nye park. Tegnestuerne og borgerne har deltaget i formuleringen af programmet.

Programmets indhold

Programmet beskriver hvilke krav og ønsker borgerne og forvaltningen har til den fremtidige park. Generelt er programmet relativt åbent, da det skal være muligt for de tre tegnestuer at udvikle tre forskellige forslag til parken. Borgernes ønsker er overordnet set indarbejdet, men da pladsen i parken er begrænset, vil det være nødvendigt, at tegnestuerne prioriterer mellem ønskerne. En usorteret liste over borgernes ønsker og idéer, samt referat af første følgegruppemøde, hvor forskellige ønsker blev diskuteret, er sammen med en tidsplan for projektet vedlagt som bilag til programmet.

Af programmet fremgår det bl.a.:

-         Folkets Park skal fortsat have plads til alle - en park for folket. Historien skal respekteres, men der skal også tages hensyn til de nye behov, der er opstået siden parken blev etableret.

-         Eksisterende kvaliteter skal styrkes og nye tilføjes. Den nye park skal have en stærk, fleksibel og robust udformning.

-         Parken skal hovedsageligt fungere som rekreativt område for lokalbefolkningen, men skal desuden kunne rumme arrangementer, som tiltrækker en bredere gruppe.

-         Folkets Park skal være en frodig bypark og fungere som grønt åndehul i lokalområdet og appellerer til de besøgendes fantasi og sanser.

-   ;       For at skabe større tryghed i og omkring parken skal der være mere åbent mod omgivelserne og etableres belysning på gangstier og opholdsarealer.

-         Prins Jørgens Gade, som ligger lige ud til parken, kan inddrages i projektet. Ligeledes kan en del af Griffenfeldsgade bearbejdes, så gadens status som lege- og opholdszone tydeliggøres.

-         Den eksisterende gang- og cykelforbindelse, der forbinder Assistens Kirkegård, Hans Tausens Park, Folkets Park, Blågårds Plads og Peblinge Sø skal opretholdes.

-         Der skal være forskellige opholdsmuligheder, samt arealer til boldspil og forskellige former for leg. Fleksibel anvendelse af arealerne vil være en fordel, pga. de mange ønsker til parken.

-         I valget af materialer og inventar (bænke, skraldespande, belysningsarmaturer mv.) er funktionalitet, bæredygtighed og driftshensyn vigtigt.

Processen frem til nu

Folkets Park er et område i København, som har mange interessenter både blandt lokale borgere, interesseorganisationer, foreninger, institutioner og myndigheder. Det er derfor en vigtig del af projektet at inddrage interessenterne, så de er med til at udvikle, hvordan parken skal udformes i fremtiden. Processen for Folkets Park projektet er tilrettelagt således, at principperne fra byrumhandlingsplanen følges.

Processen blev skudt i gang med et offentligt borgermøde, hvor alle fremmødte fik mulighed for at komme med deres idéer og ønsker til den nye park. Mødet var positivt, og resulterede i 4 lister med gode idéer og ønsker, samt en liste med 23 personer, der gerne ville deltage i en følgegruppe.

Ud fra ønskerne kunne det ses, at der var en del modsatrettede holdninger til parkens fremtidige indhold og funktioner. Disse ønsker og andre emner blev gennemgået og diskuteret på det første følgegruppemøde. Eksempelvis blev emner som hjemløse, tryghed, oversigtelighed, belysning, bålplads, skateboardbane mm. diskuteret. Det viste sig på mødet, at der generelt var enighed. (Den samlede liste over ønsker og referat af diskussionen er vedlagt programmet som bilag).

På baggrund af møderne udarbejdede forvaltningen et udkast til programmet, som blev fremlagt på det andet følgegruppemøde. Der blev fremført en række kommentarer og ønsker til rettelser.

Efter tilpasning af programmet blev det igen fremlagt og diskuteret på et offentligt borgermøde. Mødet førte til endnu et par rettelser og kommentarer, som er indarbejdet i det indstillede forslag til program.

Processen herefter

På baggrund af programmet udarbejder de tre tegnestuer hver deres dispositionsforslag til fornyelse af Folkets Park. Forslagene vil blive fremlagt for og kommenteret af følgegruppen.

Efter tilpasning af forslagene fremlægges de i Projektforum, som er et internt udvalg i Teknik- og Miljøforvaltningen bestående af repræsentanter fra Plan & Arkitektur og Vej & Park.

Herefter fremlægges de endelige forslag på endnu et offentligt borgermøde, hvor de fremmødte kan kommentere og fremføre deres meninger, om hvilket forslag de bedst kan lide.

De tre forslag vil blive indstillet til udvalget med forvaltningens anbefalinger og borgernes kommentarer. Udvalget skal på denne baggrund beslutte hvilket af de tre forslag, der skal arbejdes videre med.

Det udvalgte forslag videreudvikles til projektforslag, som igen fremlægges for følgegruppen og derefter på et fjerde borgermøde. Derefter indstiller forvaltningen det færdige projektforslag til bevilling for Teknik- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

Projektet planlægges at være klar til udførelse i slutningen af 2006 og være færdig udført i foråret 2007.

Forvaltningen arbejder efter ønske fra borgerne på forskellige muligheder for lokal deltagelse i udførelsen af projektet. Ligeledes forventes det, at der efter anlægget er færdigt nedsættes et brugerråd, som fremtidigt f.eks. kan stå for planlægning af forskellige arrangementer, således at brugerne også kan påvirke hvordan parken kan udvikle sig fremover.

Økonomi

Der er reserveret et rammebeløb på 5 mio. kr. på Vej & Parks investeringsplan. Bortskaffelse af forurenet jord og byggeaffald kan fordyre projektet (se miljøvurdering nedenfor).

 

Miljøvurdering

Indstilllingen er omfattet af BTF`s positivliste (ny liste for TMF er endnu ikke udarbejdet) for indstillinger der skal miljøvurderes.

 

Der er ikke gennemført en egentlig miljøvurdering af denne indstilling da miljøvurderingen vil blive fortaget i forbindelse med videreudvikling af projektet til dispositionsforslag. Miljøvurderingen vil derfor fremgå af indstillingen i forbindelse med fremlæggelse af de 3 forslag til dispositionsforslag.

 

Miljøvurderingen vil omfatte gennemgang af Vej & Parks egen miljøcheckliste for anlægsprojekter og målsætningerne i Københavns Kommunes miljømæssige retningslinjer for bygge- og anlægsarbejder indeholdt i pjecen Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri. Alle de af kommunen opstillede minimumskrav til anlægsprojekter forventes overholdt. Desuden er indstillingen knyttet til miljømålsætninger for jord og vand i Kommuneplan 2001, som ligeledes vil blive omfattet af miljøvurderingen.

 

I forbindelse med videreudvikling til dispositionsforslag, vil der blive lagt vægt på, at projekterne udføres med størst mulig hensyntagen til miljøet.

 

Konkrete miljøundersøgelser

Følgende miljøundersøgelser vil blive inddraget i den samlede miljøvurdering i forbindelse med udvikling af dispositionsforslaget. På grunden har der ligget galvaniserings- og trykkervirksomheder. Det er derfor forventet, at jorden i Folkets Park er forurenet. Derfor er der udtaget en række jordprøver. De foreløbige forureningsanalyser viser at størstedelen af jorden kan klassificeres til klasse 2 og 3, mens enkelte områder er klasse 1 og 4 jord. Derudover har analyserne vist, at der kun er et ganske tyndt lag muld (15-50cm). Herunder ligger gammelt byggeaffald og fundamenter fra det tidligere byggeri.

Som udgangspunkt skal håndtering af jorden ligge indenfor den samlede økonomiske ramme, men det kan vise sig, at bortskaffelse af forurenet jord og byggeaffald kan fordyre projektet.

Andre konsekvenser

-

Høring

Der er afholdt 2 offentlige borgermøder og 2 følgegruppemøder.

På borgermøderne har der været et godt fremmøde af lokale borgere og interessenter. Der har derudover været kontakt til institutioner i området, politiet, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, samt Kultur- og Fritidsforvaltningen.

På det andet borgermøde blev der givet udtryk for visse forbehold for programmet, særligt for afsnittet om lokalplanen. Lokalplanen for området beskriver eksempelvis træplantning af høje træer mod gaderne - dette strider mod borgernes ønsker. Såfremt der vælges et projekt, som ikke overholder lokalplanen, skal der søges dispensation.

 

BILAG

1.      Folkets Park - Program, december 2005

2.      Statusnotat fra Plan & Arkitektur om parkeringsanlæg på hjørnet af Åboulevarden og Blågårdsgade (eftersendes)

 

 

 

 

Ole Bach


 

Til top