Mødedato: 25.01.2006, kl. 15:00

Genanvendeligt emballageaffald af træ, glas, plast og metal

Se alle bilag

Genanvendeligt emballageaffald af træ, glas, plast og metal

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 25. januar 2006

 

 

Sager til beslutning

 

11.      Genanvendeligt emballageaffald af træ, glas, plast og metal

 

TMU  27/2006  J.nr. 26.0007/06

 

 

INDSTILLING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller,

at Teknik- og Miljøudvalget godkender "Særlige bestemmelser for indsamling af genanvendeligt emballageaffald af glas, plast og metal i henhold til Regulativ for husholdningsaffald i Københavns Kommune"

 

at Teknik- og Miljøudvalget godkender revision af "Oversigtsblad C til Regulativ for erhvervsaffald i Københavns Kommune" vedrørende anvisning af emballagetræ

 

RESUME

For at Københavns Kommune kan opfylde den seneste ændring af affaldsbekendtgørelsen med hensyn til øget genanvendelse af emballageaffald, besluttede Miljø- og Forsyningsudvalget på mødet 31. oktober 2005 at indføre følgende indsamlingsordning til ikrafttrædelse 1. august 2006:

 

·        Indsamling af drikkevareemballager af glas, plast og metal i de offentligt opstillede glaskuber

·        Indsamling af plast- og metalemballager, herunder plastflasker og dunke og andre større emballager, på genbrugsstationerne

·        Gratisordning for 900 l glasbeholdere i etageejendomme

Beslutningen er bl.a. truffet på baggrund af et pilotprojekt hvor indsamling af drikkevareemballagerne (det øverste punkt) er gennemprøvet med mange gode erfaringer. Pilotforsøget er afrapporteret med parametre som miljøeffekt, økonomi, drift, service, støj, visuelle forhold og arbejdsmiljø.

Ovenstående betyder, at Københavns Kommune inden 1. februar 2006 skal have revideret og vedtaget "Særlige bestemmelser for indsamling af genanvendeligt emballageaffald af glas, plast og metal i henhold til Regulativ for husholdningsaffald i Københavns Kommune", som bl.a. indebærer, at "Særlige bestemmelser for indsamling af glasemballageaffald i henhold til Regulativ for husholdningsaffald i Københavns Kommune" ophæves.

 

Øvrige krav i den nye affaldsbekendtgørelse om anvisning af genanvendeligt emballageaffald mv. er allerede tilgodeset i de eksisterende ordninger i kommunen med undtagelse af anvisning af træemballage fra erhverv. Her foreslås det, at der skal foretages en mindre ændring i "Oversigtsblad C til Regulativ for erhvervsaffald", så der pr. 1. august 2006 tilbydes en anvisningsordning for emballagetræ til genanvendelse.

 

Den øgede genanvendelse af emballagerne af glas, plast, metal og træ betyder en positiv miljøeffekt, hvorved der spares på ressourcerne i affaldet og mindre affald forbrændes.

 

At indføre ovenstående vil betyde øgede udgifter til R98 på ca. 5,2 mio. kr. pr. år (svarende til en takststigning på ca. 1,0%) samt en øget driftsudgift for I/S Amagerforbrænding på ca. 300.000 kr. pr. år.


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund
Miljøministeriet har i august 2005 udsendt en revideret affaldsbekendtgørelse[1], hvori der stilles krav til kommunerne om at optimere genanvendelsen af emballager. For at leve op til disse ændringer skal Københavns Kommune pr. 1. august 2006 indføre en indsamlingsordning for genanvendeligt plast- og metalemballage for husholdninger og indføre en anvisningsordning for genanvendeligt emballageaffald af træ fra erhverv.

 

På Miljø- og Forsyningsudvalgets møde den 31. oktober 2005 blev en indstilling om indsamling af plast- og metalemballager tiltrådt. Som konsekvens af denne beslutning skal de særlige bestemmelser for glas- og flaskeemballager for husholdninger revideres til også at omfatte emballageaffald af plast og metal.

 

Beslutningen er bl.a. truffet på baggrund af et pilotprojekt hvor indsamling af drikkevareemballagerne (det øverste punkt) er gennemprøvet med mange gode erfaringer. Pilotforsøget er afrapporteret med parametre som miljøeffekt, økonomi, drift, service, støj, visuelle forhold og arbejdsmiljø.

Derudover foreslås det, at der indføres en mindre ændring i "Oversigtsblad C til Regulativ for erhvervsaffald i Københavns Kommune" for at indføre en anvisningsordning for emballagetræ.

 

De nye regler skal ifølge den ændrede affaldsbekendtgørelse være vedtaget inden 1. februar 2006.

 

Uddybning af indstillingen

Indsamlingsordning for plast- og metalemballager
På Miljø- og Forsyningsudvalgets møde den 31. oktober 2005 blev det besluttet, at indsamlingsordningen af plast- og metalemballager skal kombineres med den nuværende glasemballageindsamling i offentligt opstillede kuber. Ordningen kommer til at omfatte følgende:

·         Indsamling af drikkevareemballager af glas, plast og metal i de offentligt opstillede glaskuber

·        Indsamling af plast- og metalemballager (herunder plastflasker og dunke og andre større emballager) på genbrugsstationerne

·        Gratisordning for 900 l glasbeholdere i etageejendomme

Indsamling af drikkevareemballager i de offentligt opstillede glaskuber vil rette sig mod ikke pantbelagte drikkevareemballager som øl- og sodavandsdåser og plastflasker, fx ikke pantbelagte sodavandsflasker, plastflasker til kildevand og juice. De typer emballager, der foreslås anbragt i de nuværende glaskuber, er valgt på baggrund af et forsøg med en sådan ordning. Genanvendelse af drikkevareemballager har vist sig at være et let og godt budskab at sende ud til borgerne.

For at optimere indsamlingen af plast- og metalemballager skal der ud over indsamlingen af drikkevareemballager være mulighed for at aflevere plast- og metalemballager samt andre former for kildesorteret hård plast og metaller på kommunens genbrugsstationer.

På genbrugsstationerne vil der ud over kuber til drikkevareemballager også blive opstillet containere til plast, hvor det vil blive muligt at aflevere større emner af hård plast, som ikke er drikkevareemballager. Metalemballage og andre metalemner som fx stegepander og cykelkurve kan allerede i dag afleveres i jern/metal containeren, og dette vil også fortsat være muligt.

Miljøkontrollen skal i samarbejde med R98 undersøge, hvorledes andet plast- og metalaffald kan indsamles med henblik på genanvendelse på en hensigtsmæssig måde. I dag bliver kun større metalelementer fra storskraldsordningen frasorteret med henblik på genanvendelse.

For at få en gennemskuelig løsning for glas-, plast- og metalemballager i Københavns Kommune ændres den nuværende henteordning med opstillede glaskuber i etageejendomme til også at indeholde drikkevareemballager af plast og metal. Kuberne ændres samtidig fra at være en betalingsordning til at blive en frivillig gratisordning. At gøre ordningen gratis vil sandsynligvis øge antallet af kuber, hvor det er ønskeligt og muligt. Det skønnes, at det nuværende antal opstillede kuber på 420 stk. ved en gratis ordning vil fordobles til 840 stk.

I hele Amager- og Vestforbrændings opland findes denne nye kubeordning kun i Københavns Kommune. Flere omkringliggende kommuner har vist interesse for ordningen, men indfører i første omgang en minimumsmodel ved indsamling af emballager på genbrugsstationerne.

 

Anvisningsordning for emballagetræ

Der foreslås en ændring af Regulativ for erhvervsaffald, så Københavns Kommune kan anvise genanvendeligt emballagetræ. Ændringen består i at tilføje: "Træemballage" til Oversigtsblad C, Anvisningsordninger, Genanvendelse.

 

Anvisningen vil foregå som konkret anvisning primært til spånpladefabrik og til firmaer, der reparerer engangspaller. Frem mod ændringens ikrafttrædelse besluttes det, om der skal udarbejdes særlige bestemmelser for emballagetræ, og om der skal indgås nye modtageaftaler med behandlingsanlæg, der kan genanvende træet. Det vil blive vurderet på baggrund af de erfaringer, Miljøkontrollen vil få med de konkrete anvisninger.

 

Økonomi

At etablere en indsamlingsordning for plast- og metalemballager er forholdsvist omkostningstungt. Der vil blive øgede udgifter for R98 ved indsamlingen, og I/S Amagerforbrænding vil få øgede udgifter til drift af Københavns Kommunes genbrugsstationer. I nedenstående skema ses meromkostningerne for henholdsvis R98 og I/S Amagerforbrænding.

 



Udgift for R98
(Kr. pr. år)

Takststigning
(% pr. år)

Implementering
(engangsudgift)

Udgift for  Amagerforbrænding
(Kr. pr. år)

Kubeordning

2.625.000

Ca. 0,5

1.750.000

 

Gratisordning i etageejendomme

1.125.000*

Ca. 0,2

 

 

Plastcontainer på genbrugsstationer

 

 

 

300.000

I alt

3.750.000

Ca. 0,7

1.750.000

300.000

* Merudgift til nyt materiel og ekstra transportomkostning. Med gratisordningen vil der samtidig ske en ændring af belalingen for leje af 900 l. kuber. Betalingen (1,5 mio. kr. pr./år) flyttes fra de enkelte brugere til fællesbudgettet.

 

Udgifterne er R98´s årlige omkostninger i første driftsår med normal drift. Omkostningerne er beregnet ud fra et skøn over mængden af plast- og metal-emballager, der vil kunne indsamles pr. år ved en fuldt etableret kubeordning.

 

Der antages ikke at blive ekstraomkostninger for affaldsproducenterne ved anvisning af emballagetræ til genanvendelse. Der kan være tale om en besparelse, hvis rent træ eksempelvis afleveres til spånpladeproduktion. Det vil blive tilstræbt ikke at anvise emballagetræ til genanvendelsesformer, hvor omkostningerne til affaldsbehandlingen/genanvendelsen overstiger omkostningerne ved forbrænding.

 

For Københavns Kommune vil kubeordningen ikke have økonomiske konsekvenser. Implementeringen af en ny ordning for plast- og metalemballager vurderes at kunne tilgodeses inden for Miljøkontrollens normale arbejdsplanlægning. Det forventes ikke, at ændringen af de særlige bestemmelser for glasemballager vil få væsentlige økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

 

Miljøvurdering

 

Indstillingen er miljøvurderet, da sagstypen er opfattet af Teknik- og Miljøforvaltningens positivliste. Til sagstypen er knyttet følgende miljømål:

 

·        "Bedre udnyttelse af ressourcerne i affaldet og mindre affald til forbrænding og deponering"

(Affaldsplan 2008)

I forbindelse med evaluering af forsøget med kubeordningen er der udarbejdet en livscyklusanalyse (LCA), som viser, hvilke miljøeffekter ordningen vil medføre.

At indsamle plast- og metalemballager til genanvendelse giver flere miljøgevinster, primært sparet CO2 og reducering af brug af nyt aluminium. Miljøgevinsten ved at genanvende drikkevareemballager af plast og metal er 6 gange højere end den miljøgevinst, der fås ved indsamling og genanvendelse af glasemballager alene.

Ved at indsamle 85 tons drikkevareemballage af plast og metal pr. år (som er konsekvensen af indstillingen), spares der aluminium, som er en ufornybar ressource, svarende til, hvad 3.000 personer bruger pr. år. Derudover spares der, hvad ca. 30 personer bruger af CO2 på et år. Ved at genanvende plast og metal spares der ressourcer som naturgas, o lie, kul, aluminium og stål.

Ud over en stigning i genanvendelsen på plast- og metalemballager vil genanvendelsen af glasemballager også øges. Da der fremover vil være flere kuber i gårdene, vil flere borgere benytte muligheden for at aflevere glasemballager til genanvendelse, men også den omfattende information i forbindelse med kubeordningen vil skabe fokus på genanvendelse af både plast-, metal- og glasemballager.

 

Anvendelse af rent affaldstræ i eksempelvis spånpladeproduktion er medvirkende til en energibesparelse, fordi der spares biomasse, og fordi spånpladerne siden hen vil indgå i affaldssystemet og bidrage med energibesparelse, når der produceres el og varme ved forbrænding af spånplader.

 

Ved at efterleve ændringen i affaldsbekendtgørelsen vil kommunens genanvendelse af emballager øges. Vi vil udnytte ressourcerne i affaldet bedre og have mindre affald til forbrænding.

 

Høring

Udkast til særlige bestemmelser for glas-, plast- og metalaffald har været forelagt R98 og I/S Amagerforbrænding, som er fremkommet med mindre ændringsforslag. Disse forslag er indarbejdet i det nu foreliggende udkast til særlige bestemmelser. Et forslag fra R98 om at transportøren skal kunne tømme i alle hverdagstimer efter kl. 06.15 er dog ikke imødekommet. I stedet er fastholdt, at tømning skal finde sted i hverdagstimerne mellem kl. 07.00 og 18.00, dog kan Teknik- og Miljøudvalget give dispensation på særligt problematiske tømningsadresser.

 

Andre konsekvenser

Som forudsætning for at give borgerne en klar information om den nye kubeordning, er det vigtigt, at der informeres direkte på de offentligt opstillede kuber. Under tidligere forsøg med kubeordningen har denne form for information vist sig at have en stor betydning for borgerne. Både for kendskab til selve ordningen, men også som vigtig oplysning om hvilke affaldstyper der må komme i kuberne.

 

 

BILAG VEDLAGT

 

Bilag 1 – Udkast til "Særlige bestemmelser for indsamling af genanvendeligt emballageaffald af glas, plast og metal i henhold til Regulativ for husholdningsaffald i Københavns Kommune"

Bilag 2 - Udkast til "Oversigtsblad C til Regulativ for erhvervsaffald i Københavns Kommune"

 

 

Hjalte Aaberg


 



[1] Miljøministeriets bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om affald nr.790 af 14. august 2005

Til top