Mødedato: 25.01.2006, kl. 15:00

Status og redegørelse for det civile beredskab indenfor Teknik- og Miljøudvalgets område

Se alle bilag

Status og redegørelse for det civile beredskab indenfor Teknik- og Miljøudvalgets område

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 25. januar 2006

 

 

Sager til beslutning

 

1.      Status og redegørelse for det civile beredskab indenfor Teknik- og Miljøudvalgets område

 

TMU  49/2006  J.nr. 533.0001/06

 

 

INDSTILLING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

at denne indstilling fremsendes til Økonomiudvalget som Teknik- og Miljøudvalgets svar på Økonomiudvalgets anmodning om en status og en redegørelse for det civile beredskab

 

RESUME

Borgerrepræsentationen skal i henhold til Beredskabsloven (lovbekendtgørelse nr. 137 af 1. marts 2004) nedsætte en beredskabskommission til at varetage den umiddelbare for­valtning af redningsberedskabet. Beredskabskommissionens har derudover fået til opgave at vare­tage forvaltningen af den civile sektors beredskab herunder udarbejdelsen af den samlede bered­skabsplan for Københavns Kommune.

Den samlede beredskabsplan for Københavns Kommune blev vedtaget af Borgerrepræsentationen på møde den 3. november 2005. Beredskabsplanen er vedlagt nærværende indstilling som bilag 1.

Økonomiudvalget har i sit møde den 10. januar 2006 be­sluttet at anmode samtlige udvalg om en status og en redegørelse for det civile beredskab inden for de respektive udvalgs områder inden udgangen af januar 2006 med henblik på en koordineret revi­sion af kommunens samlede beredskabsplan med henblik på vedtagelse af den reviderede plan inden udgangen af 2006. 

Det kan oplyses, at plangrundlaget i enhederne i Teknik- og Miljøforvaltningen, der har en rolle i beredskabet, er blevet opdateret i januar 2006, og vil blive justeret i 2006 i overens­stemmelse med den generelle beredskabsplan.

Der henstår dog en afklaring af administrative problemstillinger vedrørende Københavns Energi. Problemstillingerne har ingen konsekvens for løsning af de be­redskabsmæssige opgaver.


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Kommunalbestyrelsen skal i henhold til Beredskabsloven (lovbekendtgørelse nr. 137 af 1. marts 2004) nedsætte en beredskabskommission til at varetage den umiddelbare for­valtning af redningsberedskabet. Beredskabskommissionens har derudover fået til opgave at vare­tage forvaltningen af den civile sektors beredskab herunder udarbejdelsen af den samlede bered­skabsplan for Københavns Kommune.

En nærmere beskrivelse af de beredskabsopgaver, der påhviler Københavns Kommune, fremgår af det til nærværende indstilling vedlagte bilag 2 af 4. januar 2006, Beredskabet og beredskabsopgaver for Beredskabskommissionen og Københavns Kommune. Notatet er struktureret således, at det overordnet er opdelt i fire dele:

·        Første del indeholder en beskrivelse af opbygningen af det samlede redningsberedskab i Danmark herunder beredskabssamarbejdet i Storkøbenhavn

·        Anden del indeholder en beskrivelse af Københavns Brandvæsens aktiviteter .

·        Tredje del indeholder en beskrivelse af de enkelte forvaltningers ansvar i forhold til den samlede beredskabsplan herunder hvilke kritiske aktiviteter der bør iværksættes

·        Fjerde del indeholder en beskrivelse af hvorledes den politiske betjening og pressehåndtering vil finde sted ved større hændelser - ulykker og katastrofer – i Københavns Kommune.

 

Den samlede beredskabsplan

Den samlede beredskabsplan for Københavns Kommune er vedlagt nærværende indstilling som bilag 1. Den samlede beredskabsplan blev vedtaget af Borgerrepræsentationen på møde den 3. november 2005.

 

Vedrørende status for den gældende beredskabsplan for Københavns Kommune, har Brandvæsenet peget på følgende handlinger:

§         At der er behov for, at de enkelte forvaltninger melder om opdateringen af deres beredskabs­plan er gennemført. Brandvæsenet er ikke orienteret om, hvorvidt dette er tilfældet bortset fra Teknik- og Miljøforvaltningen.

  • At der er behov for, at Økonomiforvaltningen opdaterer deres plan for kriseledelsens virke. Brandvæsenet er ikke orienteret om, hvorvidt dette er tilfældet

Den reviderede samlede beredskabsplan for Københavns Kommune planlægges at være klar til po­litisk behandling medio 2006. Udarbejdelsen af planen sker samtidig med udarbejdelsen af planen for redningsberedskabet, som er planlagt vedtaget af Borgerrepræsentationen inden udgangen af 2006

 

Da begge planer skal bygge på risikoanalyser for Københavns Kommune, vil udarbejdelsen af den samlede plan kunne drage stor nytte af risikoanalysen udarbejdet til brug for dimensionering af red­ningsberedskabet. Beredskabsplanerne for Teknik- og Miljøforvaltningens enheder, der indgår i beredskabet (den samlede beredskabsplans specielle del), hænger sammen med den samlede be­redskabsplans generelle del, og der er derfor god sammenhæng med tidsplanerne. 

Økonomiudvalget har i sit møde den 10. januar 2006 be­sluttet at anmode samtlige udvalg om en status og en redegørelse for det civile beredskab inden for de respektive udvalgs områder inden udgangen af januar 2006 med henblik på en koordineret revi­sion af kommunens samlede beredskabsplan.

 

Status for beredskabsplaner under Teknik- og Miljøudvalget

Område

Sidst revideret

Opdateret

Opdateres igen

Ansvarlig

Forsyningsområdet

Foråret 2005

Januar 2006

I løbet af 2006

 

I løbet af 2006

Københavns Energi

Miljøkontrollen

Vej og Park

Forår/sommer 2005

Januar 2006

I løbet af 2006

Vej og Park

Transport- og Entrepre­nørforhold:

 

 

 

 

- Kørsels- og transportopga­ver

Sommeren 2005

Januar 2006

I løbet af 2006

KTK

- Teknisk nødtjeneste

Sommeren 2005

Januar 2006

I løbet af 2006

KTK

- Kirkegårdsafdelingen

Efteråret 2001

Januar 2006

Løbende

Københavns Kir­kegårde

Miljømæssige forhold

Foråret 2005

Januar 2006

I løbet af 2006

Miljøkontrollen

Redningsberedskabet

(se nedenfor)

Løbende

Januar 2006

I løbet af 2006

Københavns Brandvæsen

Den Administrative Stab (se nedenfor)

2006

Januar 2006

Løbende

Københavns Brandvæsen

 

De beredskabsplaner, enhederne i Teknik- og Miljøforvaltningen, der har en rolle i beredskabet, står for, er – som det fremgår af tabellen ovenfor - alle opdateret i januar 2006. Enkelte planer opdateres løbende, og alle planer opdateres atter i løbet af 2006.

Der er dog særlige problemstillinger vedrørende Københavns Energis snitflader (an­svarsområder og myndighedsopgaver, bl.a. i forhold til Miljøkontrollen) i relation til omdan­nelsen til aktieselskab, som skal afklares.

 

Til KTK's rolle i beredskabet skal det bemærkes, at Brandvæsenet vurderer, at der ikke er behov for, at KTK har et beredskab uden for normal arbejdstid, idet Alarmcentralen har adgang til en database over ressourcer, herunder entreprenører, som kan tilkaldes uden for normal arbejdstid ved større hændelser. 

 

Uddybning af indstillingen

Miljøkontrollen er klar med en plan for løsning af pålagte opgaver, jf. miljøberedskabsplanen. Planen er udarbejdet i samarbejde med Københavns Brandvæsen.

 

Vej og Park har delplaner for snerydning og indsats ved orkan klar. Derudover er der en aktive­ringsplan for andre hændelser. Planen er opdateret.

 

Københavns Brandvæsen er på plads med redningsberedskabets plankompleks. Finjusteringer fin­der løbende sted. Plankomplekset omfatter bl.a. mødeplaner, instrukser og orienteringsplaner for nøglevirksomheder/bygninger. Herudover forefindes samlede planer for f.eks. Metroen, lufthavnen, Tivoli m.fl.

 

Københavns Brandvæsen har som en af sine beredskabsmæssige opgaver ansvaret for udarbejdelse af rammer for Den Administrative Stabs virke. Den Administrative Stab har til opgave at sikre koordinationen på tværs af Københavns Kommunes forvaltninger. Det er hensigten, at medlemmerne af staben, når det måtte være påkrævet, har kompetence til at træffe beslutninger på vegne af deres forvaltninger. Procedure for oprettelse af Den Administrative Stabs stabslokale og indkaldelse af nøglepersoner fra samtlige forvaltninger og eksterne samarbejdsparter er på plads. Den Administrative Stab kan således være på plads med 2 timers varsel. 

 

Det kan derudover oplyses, at Københavns Brandvæsen bistår med koordinering af tilrettelæggelsen af den civile sektors bered­skab i Københavns Kommune. Ansvaret for den koordinerende funktion henhører efter Københavns Kommunes styrelsesvedtægt under Økonomiudvalget.  Københavns Brandvæsen koordinerer sit virke i relation til den civile sektors beredskab gennem Beredskabsforum i Københavns Kommune, som er et koordineringsorgan med repræsentanter udpeget af forvaltningerne. Hovedopgaven består i at udarbejde forslag til den generelle del af kommunens samlede bered­skabsplan.   

 

ØKONOMI

-

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af forvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1.  Beredskabsplanen for kommunens samlede beredskab.

Bilag 2.  Notat af 4. januar 2006 vedrørende Beredskabet og Beredskabsopgaver for Beredskabskommissionen og Københavns Kommune.              

 

 

Mette Lis Andersen


 

Til top