Offentlig høring af Risikostyringsplanen for Køge Bugt Kalvebod
Indstilling og beslutning
Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,
- ”Risikostyringsplan for Køge Bugt Kalveboderne” (se bilag 1) sendes i offentlig høring i seks måneder.
Problemstilling
Køge Bugt er statsligt udpeget som et af ti danske risikoområder, hvor der er en potentiel væsentlig oversvømmelsesrisiko. Udpegningen er sket som led i den danske implementering af Oversvømmelsesdirektivet (direktiv 2007/60/EF).
For udpegede risikoområder skal der udarbejdes en risikostyringsplan. Risikostyringsplanerne skal være udarbejdet i 2014. Risikostyringsplanerne skal fastsætte passende mål for styring af oversvømmelsesrisiciene med særlig vægt på at mindske de potentielle negative følger af oversvømmelser.
Borgerrepræsentationen skal i henhold til lovgivningen offentliggøre et forslag til risikostyringsplan senest ultimo december 2014. Forslaget skal ifølge lovgivningen være i høring i minimum seks måneder.
Løsning
Kalveboderne (fra Sjællandsbroen til Kalvebodbroen) indgår som en del af Køge Bugt og omfatter Hvidovre og Københavns Kommune. Risikostyringsplanen for Køge Bugt Kalveboderne omhandler kun områderne i Københavns Kommune.
Som forarbejde til Risikostyringsplanen for Køge Bugt Kalveboderne er der anvendt modelberegninger af konsekvenserne ved oversvømmelsesrisiciene. Herved er der skabt overblik over trusselsbilledet i forhold til oversvømmelser fra havet i og omkring Kalveboderne.
Risikostyringsplanen er udarbejdet på baggrund af Teknik- og Miljøforvaltningens klimakortlægninger og eksisterende klimatilpasningsplan, med særlig vægt på risikostyringsparametrene forebyggelse, sikring og beredskab. Planen har været drøftet med Københavns Brandvæsen, således at der er sammenhæng mellem Risikostyringsplanen for Køge Bugt Kalveboderne, beredskabet samt øvrige relevante planer.
Modelberegningerne i risikostyringsplanen viser, at den største økonomiske risiko er koncentreret om tre områder (Harrestrup Å, Bådehavnsgade og Haveforeningerne Musikbyen og Kalvebod), hvor der også forekommer de største oversvømmelser. Derfor skal en beredskabsplan koncentrere sig om disse områder. Kortlægningen viser, at der først er en reel fare ved højvande, der statistisk set kommer sjældnere end hvert 100 år med de nuværende vandstandsforhold (Se bilag 1).
Med risikostyringsplanen igangsættes der ikke fysiske nye initiativer.
Såfremt der på et senere tidspunkt træffes politisk beslutning om stormflodssikring vil dette få indflydelse på Køge Buge Kalveboderne. Denne løsning er beskrevet i klimatilpasningsplanen fra 2011.
Risikostyringsplanen vil ikke have indflydelse på rækkefølge af projekter og investeringer i klimatilpasning i København, da dette sker i regi af klimatilpasningsplanen.
Økonomi
Videre proces
Risikostyringsplan for Køge Bugt Kalveboderne sendes i høring fra efter Borgerrepræsentationens godkendelse. Ifølge lovgivningen skal høringen være på seks måneder.
Den endelige risikostyringsplan forventes vedtaget af Borgerrepræsentationen oktober 2015. Miljøministeren skal herefter senest d. 22. december 2015 offentliggøre en samlet risikostyringsplan for hvert af vandområderne.
Risikostyringsplanen for Køge Bugt Kalveboderne skal revurderes efter seks år.
Bjarne Winge Pernille Andersen
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 24. november 2014
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.