Mødedato: 24.10.2007, kl. 15:00

Fartdæmpning på gaden Islands Brygge

Fartdæmpning på gaden Islands Brygge

Teknik- og Miljøudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde onsdag den 24. oktober 2007

 

 

Sager til beslutning

 

17.      Fartdæmpning på gaden Islands Brygge

TMU 585/2007  J.nr. 2007-39205

 

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Bilisternes hastighed ønskes dæmpet på Islands Brygge af hensyn til de mange krydsende mennesker til og fra Havnefronten. 

 

INDSTILLING OG Beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller,

1.                  at Teknik- og Miljøudvalget beslutter at nedsætte hastighedsgrænsen på Islands Brygge mellem Langebro og Bryggebroen til 40 km/t

2.                  at Teknik- og Miljøudvalget beder Teknik- og Miljøforvaltningen om sammen med Københavns Politi og Movía at etablere de nødvendige hastighedsdæmpende foranstaltninger.

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 24. oktober 2007

Godkendt

 

 

Problemstilling

Medlemmer af Teknik- og Miljøudvalget Jesper Schou Hansen (V), Karin Storgaard (O), Winnie Berndtson (U) og Morten Kabell (Ø) har stillet forslag om, at Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejder forslag til fartdæmpende foranstaltninger på gaden Islands Brygge samt finansiering heraf. Havnefronten med grønne områder og havnebadet på den ene side og butikker på den anden betyder, at mange mennesker krydser Islands Brygge.

 

Forvaltningen har analyseret antallet af politiregistrerede trafikulykker på strækningen. I de seneste fem år er der sket 5 ulykker med personskade, hvilket er relativt lavt i forhold til vejens geometri og trafikken på strækningen. Der er derfor ikke tale om en ombygning, der alene er trafiksikkerhedsmæssigt begrundet, men som også ønskes af hensyn til bymiljøet og trygheden. 

 

 

Løsning

Forslagsstillerne henviser til en trafiktælling og hastighedsmåling fra august 2006, og gør her opmærksom på, at over halvdelen af bilisterne kørte med hastigheder over "den tilladte fartgrænse på 40 km/t".

 

Hastighedsgrænsen på hele gadestrækningen Islands Brygge er imidlertid 50 km/t.

Hastighedsmålingen er foretaget syd for Axel Heides Gade/Bryggebroen, og viser, at den hastighed 85% af bilisterne holder sig under, er 50 km/t mod nord og 54 km/t mod syd – dvs. tæt på hastighedsgrænsen.

 

Teknik- og Miljøforvaltningen og Københavns Politi er enige om, at der er behov for forskellige hastighedsgrænser på Islands Brygge. På den sydlige del af vejen bør den gældende hastighedsgrænse på 50 km/t opretholdes, mens der fra Bryggebroen og mod nord til Langebro er kommet så meget aktivitet på tværs af vejen, at der er behov for en lavere hastighedsgrænse på 40 km/t. 

 

Hastighedsgrænsen skal som minimum skiltes til 40 km/t.

På Islands Brygge kører busser i rute (linie 40 mellem Njalsgade og Langebro og linie 34 mellem Njalsgade og Axel Heides Gade) og valg af fysiske vejforanstaltninger til at understrege en hastighedsgrænse på 40 km/t skal tage hensyn til dette. Teknik- og Miljøforvaltningen vil sammen med Københavns Politi og Movia drøfte, hvilke muligheder, der kan komme på tale.       

 

Blandt ansøgningerne til Miljøtrafik-forsøgene i 2007 var der et ønske om hastighedsdæmpning på Islands Brygges nordlige del – især ud for havnebadet og havneparken. Det blev aftalt med forslagsstilleren, at forvaltningen ikke kunne nå et forsøg i 2007, mens der var mange gæster i Havneparken, men at det ville blive overvejet i 2008 som længerevarende forsøg. Dette giver også mulighed for, at hastighedsgrænsen skiltes, før der gøres forsøg med fysiske foranstaltninger.    

 

Endelig skal det nævnes, at forvaltningen vil udføre projektet for trafiksanering af Artillerivej ved midlertidigt at overflytte trafik til Islands Brygge. Der fremsendes indstilling herom i november.

 

Økonomi

Ombygningen skal finansieres via investeringsplanen for 2008.  Der prioriteres midler til projektet i 2012, som forvaltningen herefter fremrykker til det konkrete anlægsår, hvilket kan lade sig gøre pga. en løbende forskydning af forskellige andre projekter grundet uforudsete projektforhold.

 

 

 

Videre proces

Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejder et konkret løsningsforslag sammen med Københavns Politi og Movía. Forslaget fremlægges for Teknik- og Miljøudvalget i begyndelsen af 2008, således at fartdæmpningen og hastighedsgrænsen på 40 km/t kan etableres i foråret 2008 og være i funktion før sommersæsonen 2008.

 

 

 

Hjalte Aaberg                                         Niels Tørsløv


 

Til top