Mødedato: 24.10.2007, kl. 15:00

Nyt forbrændingsanlæg på I/S Amagerforbrænding

Se alle bilag

Nyt forbrændingsanlæg på I/S Amagerforbrænding

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 24. oktober 2007

 

 

Sager til beslutning

 

1.      Nyt forbrændingsanlæg på I/S Amagerforbrænding

TMU 579/2007  J.nr. 2007-91203

 

 

 

I/S Amagerforbrænding har i brev til ejerkommunernes borgmestre bedt om en beskrivelse af de problemstillinger, kommunerne ønsker belyst i forbindelse med et skitseprojekt vedrørende etablering af nyt forbrændingsanlæg.

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

 

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

 

  1. at I/S Amagerforbrænding opfordres til at medvirke til afklaring af muligheder for fusion med I/S Vestforbrænding

 

  1. at I/S Amagerforbrænding anmodes om at klarlægge råderetten over de nødvendige beliggenhedsarealer inden igangsættelsen af et faseopdelt forprojekt, der nærmere skal afklare behovet for et nyt forbrændingsanlæg

 

 

 

PROBLEMSTILLING

Københavns Kommune får brændt omkring 2/3 af det forbrændingsegnede affald på I/S Amagerforbrændings anlæg på Kraftværksvej. I/S Amagerforbrænding blev stiftet i 1965 af Københavns, Frederiksberg, Hvidovre, Tårnby og Dragør Kommuner.

 

Det nuværende forbrændingsanlæg har været i drift i 37 år, og mængden af forbrændingsegnet affald fra ejerkommunerne er voksende. I/S Amagerforbrænding har derfor rettet henvendelse til ejerkommunerne for at inddrage dem i tilrettelæggelsen af et skitseprojekt, der kan belyse en række tekniske, miljømæssige og økonomiske aspekter ved etableringen af et erstatningsanlæg.

 

Et tættere samarbejde mellem I/S Amagerforbrænding og I/S Vestforbrænding eller en eventuel fusion har været diskuteret igennem flere år, bl.a. på mødet den 12. september 2005 i Miljø- og Forsyningsudvalget (MFU 198/2005), hvor udvalget drøftede fordele og ulemper ved et udvidet samarbejde eller en sammenlægning af de to anlæg.

 

Arealerne, som I/S Amagerforbrænding ligger på, ejes af Københavns Kommune.

I/S Amagerforbrænding ønsker at placere et evt. nyt anlæg på et tilstødende areal, som kommunen også ejer, men som KE Varme A/S i dag har en option på.

 

 

LØSNING

I/S Amagerforbrænding vurderer, at det forbrændingsegnede affald vil stige til i alt ca. 450.000 tons i 2017. Det betyder, efter I/S Amagerforbrændings opfattelse, at den nuværende kapacitet på ca. 400.000 tons/år må forventes at være overskredet senest i 2013. Derfor ønsker selskabet, at der etableres et nyt anlæg med en kapacitet på 500.000 tons til ibrugtagning i 2013, og anbefaler bestyrelsen at igangsætte et skitseprojekt.

 

En vurdering af det samlede behov for merkapacitet i I/S Amagerforbrændings og I/S Vestforbrændings oplande viser, at der i 2017 må forventes at være behov for i alt yderligere 200.000 tons/år.  I I/S Amagerforbrændings overvejelser indgår, om selskabet skal arbejde for, at en del af – eller hele – ekstrakapaciteten placeres som en del af et nyt Amagerforbrænding. Bestyrelsen på I/S Vestforbrænding har allerede truffet beslutning om et forprojekt, der skal belyse konsekvenserne af at etablere den ekstra kapacitet på 200.000 tons i Vestforbrændings regi. Som medejer af både I/S Amagerforbrænding (ejerandel ca. 65%) og I/S Vestforbrænding (ejerandel ca. 20%) er det af stor vigtighed for Københavns Kommune, at evt. udbygningsprojekter koordineres nøje.

Forvaltningen foreslår i forståelse med Økonomiforvaltningen, at forprojektet vedr. nyt forbrændingsanlæg faseopdeles således, at kommunalbestyrelserne kan tage stilling til det videre arbejde. Før et egentligt forprojekt igangsættes, bør I/S Amagerforbrænding redegøre for en fremtidig organisationstruktur, såfremt der sker en fusion, helt eller delvist, med I/S Vestforbrænding. Desuden bør I/S Amagerforbrænding sikre sig fuld råderet over de arealer, som foreløbig tænkes anvendt til nyt anlæg. Aftale herom skal indgås med KE Varme A/S og Københavns Kommune.

 

Inden et nyt forbrændingsanlæg skitseres, bør I/S Amagerforbrænding som første fase i forprojektet redegøre for:

 

  • Liberalisering og risici

Der er i øjeblikket en del forskellige initiativer i gang på affaldsområdet og ikke mindst inden for forbrændingssektoren. Regeringen har haft en arbejdsgruppe nedsat, som bl.a. har foreslået en liberalisering af affaldsforbrændingsanlæg på længere sigt, og på kort sigt skal dele af erhvervsaffaldet liberaliseres. Desuden vil der måske blive åbnet for import og ikke mindst eksport af affald – også til forbrænding. Blandt de nye forslag er ligeledes, at der skal ske en form for medforbrænding af affald på kraftværkerne. Der bør således laves en risikovurdering ved investeringen set i forhold til kommende liberalisering af forbrændingssektoren.

 

  • Alternative placeringer

Det nuværende anlæg er velplaceret i forhold til varmetransmissionsledninger og søtransport.  På trods af dette bør alternative muligheder undersøges således, at en fremtidig placering er veldokumenteret fra projektets begyndelse. I/S Amagerforbrænding har i forbindelse med lokalplanen for Margreteholmen indtænkt det nære naboskab i de foreløbige planer.

  • Levetidsforlængelse

I/S Amagerforbrænding har i det fremsendte materiale (bilag 1) nøje redegjort for behovet for nyt forbrændingsanlæg i 2013. I 2005 fremlagde selskabet en rapport, hvoraf det fremgik, at der ved en vurdering af fordele og ulemper ved henholdsvis at køre videre med det eksisterende anlæg eller bygge et nyt, ikke kunne peges på en entydig konklusion.

Såfremt forudsætningerne for denne rapport er ændret, må der redegøres detaljeret herfor.

En eventuel beslutning om at udskifte det nuværende anlæg skal kunne begrundes i, at dette alternativ på afgørende punkter er bedre end at levetidsforlænge og forbedre det nuværende anlæg.

 

 

ØKONOMI

Et eventuelt projekt vil kunne finansieres inden for I/S Amagerforbrændings nuværende budgetter, som baserer sig på et årligt gebyr pr. indbygger betalt af ejerkommunerne, på en tonsafgift ved leverance af affald og på indtægter ved salg af energi og genanvendelige materialer. I/S Amagerforbrænding har bedt bestyrelsen bevilge 10 mio. kr. til projektet.


Hovedparten af finansieringen af et nyt forbrændingsanlæg vil formentlig ske ved optagelse af et lån til forsyningsvirksomhed. Lånet skal godkendes af hver enkelt ejerkommune. Lånet vil ikke påvirke kommunernes mulighed for at optage lån i øvrigt, idet lånerammen for de berørte kommuner vil blive hævet med et tilsvarende beløb.
 

I/S Amagerforbrænding vurderer, at investeringen i et nyt anlæg vil være på ca. 2-2,5 mia.kr.

 

 

VIDERE PROCES

Borgmester Klaus Bondam svarer I/S Amagerforbrænding i henhold til udvalgets beslutning. Såfremt processen faseopdeles som foreslået, vil udvalget få mulighed for at kommentere afrapporteringen af den første fase, og kan på denne baggrund tage stilling til det videre arbejde.

I øvrigt er der ekstraordinært bestyrelsesmøde i I/S Amagerforbrænding den 25. oktober 2007, hvor borgerrepræsentanterne Lotte Thiim Berthelsen og Lars Rasmussen forventes at deltage. Blandt dagsordenspunkterne er der en indstilling om bevilling af 10 mio. kr. til et skitseprojekt.

 

BILAG

Bilag 1: Brev af 28. juni 2007 til Klaus Bondam, med tilhørende notat: Nyt Forbrændingsanlæg til erstatning af det eksisterende på Amagerforbrænding

 

 

 

Hjalte Aaberg                                           Mikkel Aarø-Hansen



 

Bilag

Til top