Mødedato: 24.09.2012, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Flintholm busfremkommelighed, ensretning af Randbølvej (udsat i sidste møde)

Se alle bilag

Forvaltningen har gennemført forsøgsensretning af en del af Randbølvej, og udvalget skal nu tage stilling til, om ensretningen skal gøres permanent.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at den sydligste del af Randbølvej ensrettes for motorkøretøjer, så der ikke kan køres mod syd.
  2. at der lokaludvalgets regi indledes dialog med beboerne i området med henblik på eventuelt at etablere trafikdæmpende foranstaltninger på nabovejene i området omkring Randbølvej.

Problemstilling

Ved behandling af indstillingen om godkendelse af projektforslaget for Flintholm Station, Busprojekt den 9. februar 2012, besluttede Borgerrepræsentationen efter indstilling fra Teknik- og Miljøudvalget, at ensretningen af det sydlige stykke af Randbølvej skulle gøres til en del af forsøgsprojektet om trafikanalyse af området ved Randbølvej. Der skal nu træffes endelig beslutning om ensretning af Randbølvej efter afslutning af forsøget.

Løsning

Frem mod 2018 vil trafikken i krydset Grøndals Parkvej / Apollovej / Randbølvej / Rebildvej / C. F. Richsvej stige. Dette øger risikoen for et trafikalt sammenbrud på Ring 2, især om eftermiddagen, hvor kølængden mod syd i retning af udkørslen fra Flintholm station forøges.

For at imødegå denne situation, og for generelt at forbedre busfremkommeligheden i området ved Flintholm Station i Vanløse, fremlagde Økonomiforvaltningen og Teknik og Miljøforvaltningen ved Borgerrepræsentationens møde den 9. februar 2012 et projektforslag, som både forbedrer busfremkommeligheden og forholdene for den øvrige trafik. Projektforslaget forudsatte blandt andet, at ovennævnte kryds ombygges, og at en del af Randbølvej ensrettes som led i ombygningen.

Forvaltningerne foreslog samtidigt, at ensrette Randbølvej i en forsøgsperiode, så de trafikale effekter af ensretningen i det omliggende boligområde kan erfares, inden projektet udføres.

En række beboere har i forbindelse med den planlagte forsøgsensretning udtrykt frygt for at trafikken fra Randbølvej i væsentlig grad vil belaste de tilstødende boligveje og skabe utryghed og farlige situationer som følge af for høj hastighed. Yderligere har beboerne udtrykt frygt for at Katrinedalsvej bliver en farligere skolevej som følge af ensretningen.  

For at få belyst de trafikale konsekvenser af ensretning af Randbølvej, har forvaltningen gennemført et fuldskala forsøg og tilvejebragt to datasæt, bestående af  henholdsvis manuelle og maskinelle registreringer af færdselen i området.

I februar 2012 blev der foretaget en manuel førmåling på 9 forskellige lokaliteter i lokalområdet, inden forsøgsensretningen blev sat i værk.

Efter en tilvænningsperiode på 1½ måned, hvor trafikken forventes at have fundet en ny fordeling, er der foretaget to manuelle eftermålinger på de samme 9 lokaliteter, henholdsvis mandag den 30. april og onsdag den 30. maj.

Samtidig er der i perioden fra den 26. april til den 4. juni foretaget maskinelle snitmålinger med kabeludlægning på tværs af vejen på de samme 9 lokaliteter samt yderligere 6 lokaliteter i lokalområdet.

De registrerede data har dannet grundlag for en trafikanalyse, som er vedlagt som bilag 2.

Et resultat af forsøget er, at den samlede trafik i området som helhed er faldet med 7-14 %, mens faldet i den tunge trafik (over 3,5 tons) er på 45 %. Faldet skyldes formodentlig, at de større vogne ikke får en tidsmæssig gevinst ved at køre gennem boligområdet, når Randbølvej er ensrettet. I stedet bliver last- og sættevogne på det overordnede vejnet. Den tunge trafik, som stadig findes, har antagelig ærinde i området.

Det vurderes, at mange gennemkørende trafikanter har fundet andre ruter ad det overordnede vejnet uden for boligområdet. Dette giver en betydelig forbedring af trafiksikkerheden i området som helhed og især omkring Katrinedalsskolen.

Samtidig har forsøget vist, at langt hovedparten af de målte hastigheder ligger i et niveau mellem 22-33 km/t, hvilket erfaringsmæssigt begrænser risikoen for personskader for bløde trafikanter.

Internt i boligområdet er der sket en aflastning af Randbølvej, hvor antallet af køretøjer før forsøget var 177 i spidstimen om morgen ved skolestart og under forsøget 117 i spidstimen kl. 15-16, jf. bilag 2. De to veje, der har modtaget mest trafik, er Bangsbovej og Ådalsvej. På disse to veje var antallet af køretøjer før forsøget henholdsvis 18 og 19 i spidstimen. Under forsøgsensretningen var tallene henholdsvis 57 og 41 køretøjer i spidstimen.

Isoleret set medfører trafikstigningen på de to veje formodentlig en større potentiel uheldsrisiko i forhold til tidligere. Trafikniveauet ligger dog langt under den vejledende anbefaling for maksimal trafikintensitet, som er på 330 køretøjer i spidstimen på veje med et hastighedsniveau på 30-40 km/t. Den absolutte uheldsrisiko vurderes derfor fortsat at være meget lille på Ådalsvej og Bangsbovej set i forhold til mange andre lokalveje i Vanløse og København

Forvaltningen er opmærksom på, at beboerne, især på Bangsbovej og Ådalsvej, kan opleve trafikstigningen på deres boligveje som uhensigtsmæssig. Forvaltningen vil derfor indlede en dialog med Vanløse Lokaludvalg og beboerne med henblik på at afklare et eventuelt behov for at etablere trafikdæmpende foranstaltninger på nabovejene i området omkring Randbølvej, jf. 2. at - punkt.

Økonomi

I det godkendte projektforslag med tilhørende budget er den forventede samlede årlige besparelse på busdriften som følge af fremkommelighedstiltag i området omkring Flintholm station på 3,5 mio. kr. i 2018. Denne besparelse forudsætter, at Randbøl ensrettes som beskrevet i projektforslaget.

Såfremt Randbølvej ikke ensrettes, kan krydset ikke ombygges optimalt, hvilket vil medføre, at rejsetiden for busserne forøges, og at besparelsen reduceres med et beløb i størrelsesordenen 1,1 mio. kr.

Det må også påregnes, at den kommende linje 9A tiltrækker færre passagerer på grund af den længere rejsetid. Yderligere skal der afsættes udgifter til omprojektering af krydset i størrelsesordenen 0,5 mio. kr. Udgiften til en eventuel omprojektering skal derfor afholdes over det allerede godkendte anlægsbudget.

Videre proces

Hovedprojekteringen af krydsombygningen vil blive sat i gang primo september, umiddelbart efter godkendelsen. Dialogen med lokaludvalget og borgerne fra området omkring Randbølvej forventes at forløbe henover årsskiftet 2012-2013, inden foranstaltningerne bliver udført. Udgiften til afværgeforanstaltninger er indarbejdet i det vedtagne budget.


                            Hjalte Aaberg                            /Jens Christian Zøfting-Larsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i møde den 24. september 2012

Der blev stemt om indstillingen:

For indstillingen stemte 8 udvalgsmedlemmer: A, B, F, Ø og Signe Goldmann (løsgænger)
Imod indstillingen stemte 3 udvalgsmedlemmer: C, I og O.
Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme.

Indstillingen blev godkendt.
Til top