Mødedato: 24.08.2020, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 2. sal, Festsalen

Afrapportering på analyse af trafikafvikling i Metropolzonen

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage afrapportering af analyse af trafikafvikling i Metropolzonen, hvor der er udsigt til flere store udviklingsprojekter de kommende år til efterretning.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller overfor Teknik- og Miljøudvalget,

  1. at analyse af trafikafvikling i Metropolzonen, jf. bilag 2, 3 og 4, tages til efterretning

Problemstilling

Ved Budget 2020 (BR 31. oktober 2019) (A, B, F, V, Ø og Å) blev der afsat midler til en analyse af trafikafvikling i Metropolzonen, hvor der i de kommende år er udsigt til flere store udviklingsprojekter. Formålet hermed var at give et overblik over de trafikale problemstillinger og konsekvenser ud fra forskellige trafikale situationer i Metropolzonen og området omkring Rådhuspladsen.

Analysen vil indgå som en del af grundlaget for det videre arbejde med udviklingsprojekterne i Metropolzonen herunder beslutninger og eventuelle prioriteringer mellem projekter, vejforbindelser mv.

Løsning

Analysen af trafikafvikling i Metropolzonen undersøger de enkelte udviklingsprojekters betydning for den trafikale afvikling, hvilken indflydelse de har på hinanden og hvilke muligheder, der er for at afhjælpe de trafikale udfordringer, der opstår, hvis veje i området lukkes for trafik.

Forudsætninger for analysen

Forvaltningen har med eksterne rådgivere gennemført analysen af trafikafvikling i Metropolzonen i løbet af første halvår 2020. Trafikdata er fra før COVID-19 nedlukningen i marts 2020. Analysen omfatter følgende fire forhold med betydning trafikafvikling i Metropolzonen:

  • Vesterport Banegrav projektet: bebyggelse over banegraven ved Vesterport, hvor Hammerichsgade lukkes for biltrafik og busser og Ved Vesterport bliver busgade.   
  • Tivoli Bypark projektet: Etablering af et grønt strøg på Vesterbrogade foran Tivolis hovedindgang med lukning for al motoriseret trafik.   
  • Mindre biltrafik i Middelalderbyen projektet.
  • Permanent lukning for gennemkørende biltrafik på del af Vester Voldgade mellem Vestergade og Regnbuepladsen.

Borgerrepræsentationen besluttede på mødet den 22. august 2019 at holde Vester Voldgade permanent lukket for gennemkørende biltrafik. Lukning af Vester Voldgade for gennemkørende trafik indgår derfor som en del af grundlaget for modelberegningerne af den trafikale afvikling, der er gennemført i forbindelse med denne analyse - også kaldet basisberegningen.

Der er lavet en separat trafikanalyse, som viser, at projektet Mindre biltrafik i Middelalderbyen har marginal betydning for trafikafviklingen i Metropolzonen. Der regnes derfor ikke på et selvstændigt scenarie for middelalderbyen. 

Der er i analysen gennemført selvstændige beregninger af konsekvenser for trafikafviklingen ved realiseringen af projekterne Tivoli Bypark og Vesterport Banegrav. Herudover er der lavet beregninger af trafikafviklingen af en situation, hvor både Tivoli Bypark og Vesterport Banegrav realiseres.

Til beregningerne har Movia leveret forslag til reviderede busnet i de forskellige trafikale scenarier.  

Hovedkonklusionerne af de forskellige beregninger er beskrevet nedenfor. For basisberegningen uden ovennævnte projekter henvises til bilag 3. Nedenfor beskrives de trafikale effekter af forskellige scenarier, startende med det der har størst effekt på trafikafviklingen, hvor både Vesterport Banegrav projektet og Tivoli Bypark realiseres. Der sluttes med scenariet med mindst effekt på trafikafviklingen, Tivoli Bypark.

Vesterport Banegrav og Tivoli Bypark projekterne samlet
Rådgiver vurderer, på baggrund af de trafikale beregninger, at en samtidig realisering af både projekterne Vesterport Banegrav og Tivoli Bypark vil skabe ændringer i biltrafikken på enkelte vejstrækninger, der vil blive vanskelige at afvikle, især i myldretiden. Det gælder særligt på den sidste del af Vesterbrogade fra Colbjørnsensgade og ned til Tivoli, hvor biltrafikken vil stige med 8 %. Det samme gælder på H.C Andersens Boulevard, hvor den samlede biltrafik vil stige med 5 %, hvilket vurderes vanskeligt at afvikle i myldretiden. Biltrafikken bliver mere intensiv og der må forventes forringet fremkommelighed for biler og busser særligt i myldretiden, Rådgiver har i dette scenarie anvist en række afbødende tiltag og givet et samlet prisskøn på 59 mio. kr. for gennemførsel af de trafiktekniske løsninger, såsom krydsombygninger, ændrede svingbaner, nedlæggelse af p-pladser, signalregulering o.l., jf. bilag 4. Samtidig vurderes det, at det i fire kryds, bl.a. på Vesterbrogade, ikke umiddelbart er muligt at pege på konkrete afbødende tiltag, da der ikke er plads til udbygninger af krydsene, jf. bilag 3. Cykeltrafikken stiger men vejlukningerne for motoriseret trafik betyder også at cyklisterne får bedre forhold.

Vesterport Banegrav
Vesterport Banegrav projektet alene vil have nogle af de samme udfordringer som scenariet, hvor både Vesterport Banegrav projektet og Tivoli Bypark realiseres. Trafikstigningen på H. C. Andersens Boulevard er lidt mindre, 3 %, men til gengæld er trafikstigningen på Vesterbrogade større, 12 %. Rådgiver vurderer, at det ikke er muligt at afvikle den øgede trafikmængde i myldretiden på Vesterbrogade og at det vil være meget vanskeligt at udbygge krydsene, idet der ikke er plads. Det må derfor forventes, at trafikken vil blive mere intensiv både i og udenfor myldretiden, at serviceniveauet vil falde, samt at trafikken vil fordele sig anderledes både hvad angår ruter og tidsfordeling end modelberegningerne af trafikken viser, jf. bilag 3. Der sker en tydelig stigning i cykeltrafikken i området, særligt på de strækninger, der lukkes for motoriseret trafik

Tivoli Bypark
Projekt Tivoli Bypark, hvor Vesterbrogade lukkes for motoriseret trafik fra Rådhuspladsen til Bernstorffsgade, vil have væsentlig betydning for fordelingen af bil- og bustrafikken i lokalområdet. Vesterbrogade har ikke den samme overordnede trafikale funktion som Hammerichsgade, der lukkes i Vesterport Banegrav projektet. De trafikale konsekvenser for biltrafikken vurderes dermed at kunne løses uden større indgreb og konsekvenser for trafikken. Projektet har positiv indvirkning på fremkommeligheden for cyklister og gående. Isoleret set er Tivoli Bypark projektets største udfordring omlægning af de mange busser på Vesterbrogade, som i Movias forslag til revideret busnet er omlagt til Jernbanegade. Den nye rute gennem Jernbanegade med op til 64 busser i timen i myldretiden vil give udfordringer for cyklisternes tryghed, hvis der ikke etableres cykelstier i Jernbanegade, og vil forventeligt også give problemer for bussernes fremkommelighed. Det centrale stoppested ved Rådhuspladsen med forbindelse til metroen vil ikke kunne bruges, men er i revideret busnet flyttet til busholdepladserne på H. C. Andersens Boulevard i den ene retning, og i den anden retning er det flyttet til Jernbanegade.

I trafikanalysen konkluderes det, at det vil være særdeles vanskeligt med den bredde, der er til rådighed i Jernbanegade, at kunne etablere cykelstier, busser i begge retninger og mulighed for varelevering, jf. bilag 3.

Det skal i det videre arbejde undersøges nærmere om varelevering i Jernbanegade kan fjernes, eller om der kan findes alternative løsninger for bussernes rute.

Konsekvenser for bustrafikken
Lukning af Vesterbrogade ved Tivoli vil betyde, at op til 64 busser i timen (32 i hver retning) skal omlægges til Jernbanegade, jf. bilag 3. Det gælder både, hvis Tivoli Bypark projektet realiseres alene eller sammen med Vesterport Banegrav projektet. Jernbanegade er en central cykelrute. Den anvendes til varelevering, er adgangsvej til P-kældre og betjener biltrafik. Det vurderes særdeles vanskeligt at opretholde alle fire funktioner på Jernbanegade, hvis der fremadrettet skal afvikles op til 64 busser i timen. I den videre planlægning kan det belyses nærmere, om der findes alternativer til afvikling af al bustrafik i Jernbanegade.

Metropolzonen i år 2035 – med og uden Østlig Ringvej
I forbindelse med analysen er der regnet på effekterne af den generelle befolkningsudvikling og af eventuel etablering af Østlig Ringvej i året 2035, hvilket der er en forundersøgelse i gang af på baggrund af en aftale mellem Staten, Region Hovedstaden, Refshaleøens Ejendomsselskab A/S og Københavns Kommune. Beregningerne af effekterne ved etablering af Østlig Ringvej er gennemført for scenariet, hvor både Vesterport Banegrav og Tivoli Bypark realiseres, jf. bilag 3.

Beregningerne viser, at Østlig Ringvej uden betaling og uden tilhørende trafiksanering vil få den samlede trafik i analyseområdet til at falde markant i forhold til 2025. Østlig Ringvej vil således generelt aflaste og gøre det lettere at afvikle trafikken i området. I scenariet vil der dog stadig være udfordringer med afviklingen af bus og biltrafik på Vesterbrogade mellem Colbjørnsensgade og Tivoli, og Jernbanegade forventes fortsat at være udfordret på grund af den trafikale omlægning og herunder omlægningen af busserne.

Beregningerne for 2035 viser, at Østlig Ringvej med betaling og trafiksanering vil ændre på trafikstrømmene i Indre By. Eksempelvis aflastes Vesterbrogade og der kommer mere trafik på Tietgensgade som følge af det forslag til trafiksaneringsplan, der er udarbejdet i tilknytning til Østlig Ringvej.

Såfremt Københavns Kommune i anden sammenhæng gennemfører trafiksanering i indre by eller i områderne omkring Metropolzonen, kan det ændre på, hvordan trafikken vil afvikles i Metropolzonen. Det er på nuværende tidspunkt ikke muligt at vurdere, hvordan resultaterne af Mobilitetsanalyserne (En grøn omstilling af Trafikken og Mindre biltrafik i Indre By og Brokvartererne), og kommende beslutninger på mobilitetsområdet kommer til at have indflydelse på trafikafviklingen.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik og Miljøudvalget har taget indstillingen til efterretning, vil Teknik og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen udarbejde en fællesindstilling til Teknik og Miljøudvalget og Økonomiudvalget, hvor der skal tages stilling til, om - og i givet fald hvordan - der skal arbejdes videre med de aktuelle projektforslag i området omkring Vesterbro Passage og Hammerichsgade. I indstillingen vil de trafikale konsekvenser, der er afdækket i Metropolzoneanalysen, indgå sammen med andre forhold i forvaltningens vurdering og anbefaling.

Resultaterne fra denne analyse vil ligeledes indgå i det videre arbejde med Mobilitetsanalyserne, som Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget blev orienteret om status på den 22. juni 2020.

Søren Wille

                                            /Lone Byskov

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 24. august 2020

Indstillingen blev taget til efterretning.

Venstre og Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

“Projekterne Tivolis Bypark og Vesterbro Banegrav vil med lukning af vigtige trafikale hovedfærdselsårer i centrum af København skabe et trafikalt helvede til stor gene for byens borgere. Det vil vi ikke tilslutte os. Vi ønsker et København, der skal være til at bo og færdes i for almindelige mennesker, og ikke projekter, der forringer deres hverdag”.

Alternativet og Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

”Partierne understreger på det kraftigste, at det skal beskrives, at Østlig Ringvej over en relativt kort årrække ikke kan antages at aflaste biltrafikken i byen, idet udbygning af vejareal blot øger biltrafikken over tid. Østlig Ringvej er en enorm investering som går i den helt forkerte retning af, hvad der er behov for at skabe en bæredygtig by.”

Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Alternativet og Radikale Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

“Partierne finder, at der er behov for at mindske kapaciteten på øvrige vejstrækninger, inklusiv nedlæggelse og omprioritering af vejareal til grønne transportformer, herunder omdannelse til cykelsti, hvis en eventuel kommende omfartsvej skal reducere biltrafikken i centrum i mærkbar grad”.

Til top