Mødedato: 24.08.2020, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 2. sal, Festsalen

Forslag til lokalplan Nordøstamager Skole, Amager Øst

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til at sende forslag til lokalplan Nordøstamager Skole i høring. Forslaget vil muliggøre en grundskole med idrætshal.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,  

  1. at forslag til lokalplan Nordøstamager Skole (bilag 2) offentliggøres og udsendes i offentlig høring i otte uger.

Problemstilling

Nordøstamager er i Kommuneplan 2019 udlagt til byudviklingsområde. Området er i kraftig vækst og mangler ifølge befolkningsprognosen en skole. Økonomiforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen har anmodet om et nyt plangrundlag, så der kan bygges en tresporet skole med idrætshal på Holmbladsgade 113. Udformningen af byggeriet er ikke i overensstemmelse med gældende lokalplan, og realiseringen af projektet forudsætter derfor en ny lokalplan. Forslaget er i overensstemmelse med Kommuneplan 2019.

Løsning

Der blev i Budget 2019 (BR 4. oktober 2018) (A, B, C, I, O, F og V) givet en anlægsbevilling på ca. 374 mio. kr. til en tresporet skole med idrætshal. Kommunen har købt den ubebyggede ejendom Holmbladsgade 113, og Økonomiforvaltningen har afholdt en arkitektkonkurrence for den nye skole. Forslaget muliggør vinderprojektet med et samlet etageareal på ca. 10.000 m2.

Forslaget fastlægger en bebyggelsesprocent på 150. Skolen vil blive opført med idrætshal mod syd og vil blive udformet som en bygning i forskudte niveauer og etager med en maks. højde på 24 m mod nordøst, seks m mod vest og otte m mod syd. Tre store trapper vil give offentlig adgang til tagterrasser ovenpå skolen og idrætshallen. Skolens primære facader skal beklædes i røde klinker i tegl med et lodret reliefmønster. Der skal desuden etableres forskydninger i facaderne, som danner åbne overdækninger med underliggende opholdsarealer. Facader i de åbne overdækninger skal beklædes i træ. Friarealer/skolegården bliver etableret på tagterrasser samt på terræn i byrum og vil skabe forbindelse mellem Holmbladsgade og Prags Boulevard.

Der etableres en parkeringskælder med to hovedindgange fra henholdsvis Holmbladsgade og Prags Boulevard. En realisering af skolen forudsætter, at vejadgangen til naboejendommen Holmbladsgade 111 og indretningen af dennes parkeringsplads bliver ændret, og at ejendommens vejadgang over skoleejendommen og ret til parkering ophæves ved aftale med grundejeren eller ekspropriation. 

Byliv

Stueetagerne i skolen og idrætshallen vil blive etableret med glaspartier mod Prags Boulevard og Holmbladsgade, og der vil blive etableret siddemuligheder i kantzoner langs facader og trapper. Skolen vil med offentligt tilgængelige tagterrasser give særlige muligheder for ophold, og der vil blive mulighed for at finde både stille og aktive udearealer.

Bæredygtighed og bynatur

Da der er tale om et kommunalt byggeri, vil byggeriet skulle leve op til Københavns Kommunes krav til bæredygtighed.

Inden for lokalplanområdet er der ikke registreret træer, der lever op til kriterierne for at være bevaringsværdige. Forslaget sikrer beplantning i området, hvis omfang vil tilgodese, at byrum og tagterrasser skal kunne fungere som skolegård. Konkret sikrer forslaget, at der plantes 15 nye træer (bilag 4), og at der bliver etableret bede med beplantning på terræn og tagterrasser.

Parkering

Parkeringsnormen i Kommuneplan 2019 er 1 parkeringsplads pr. 607 m2 etageareal til grundskoler i tætbyen. Det svarer til, at der skal etableres ca. 15 p-pladser for biler til skolen, hvoraf otte placeres på terræn og resten i parkeringskælder. Kommuneplanen muliggør, at der baggrund af en konkret vurdering fastsættes en anden parkeringsnorm for grundskoler. Forvaltningen vurderer dog, at parkeringsnormen hverken skal fastlægges lavere eller højere end den generelle parkeringsnorm. På den ene side fordi der er vurderet et behov for parkeringspladser til skolens ansatte. På den anden side fordi lokalplanområdet grænser op til Holmbladsgade med adgang til bus inden for 200 m og metro inden for 750 m. 

Forslaget stiller krav om 1 cykelparkeringsplads pr. to studerende/ansat på skolen. Det svarer til, at der skal etableres ca. 215 p-pladser for cykler til skolen. Af den samlede cykelparkering, som placeres både på terræn og i kælder, skal mindst halvdelen være overdækket.

Borgerinddragelse
Der er foretaget intern høring af planforslaget, herunder af Amager Øst Lokaludvalg, der vil blive hørt igen, når forslaget sendes i offentlig høring. Økonomiforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen har sammen med lokaludvalget afholdt et borgermøde den 22. august 2019 om vinderforslaget, hvor omkring 40 borgere deltog. Der var en positiv stemning for skoleprojektet. Følgende hovedsynspunkter er fremført af lokaludvalget under den interne høring:

  1. Der bliver udtrykt en bekymring om, hvorvidt vejene omkring skolen kan håndtere den trafikale belastning, der må forventes at opstå ved skolen, særligt ved skoledagens start.
  2. Der skal ses på trafiksikkerheden på vejene omkring skolen.
  3. Der skal etableres en let og god forbindelse mellem Holmbladsgade og Prags Boulevard.
  4. Der skal etableres en god og sikker forbindelse til Kløvermarken.
  5. Skolebyggeriet skal gerne skabe synergi med nabobebyggelserne og herunder også den nyrenoverede stueetage på Kofoeds Skole på den anden side af Holmbladsgade.
  6. Der bliver opfordret til, at kommunen er proaktive omkring mulige problemstillinger, der kan opstå ved skurvognen på Prags Boulevard, som bruges af foreningen Nordlys.

Teknik- og Miljøforvaltningens bemærkninger:

  1. På baggrund af en trafikanalyse vurderes det, at trafikken til og fra skolen ikke vil være en belastning på det eksisterende vejnet. Forslagets bestemmelser om parkering, cykelstier, fortove og stier vil desuden være med til at sikre en hensigtsmæssig afvikling af trafikken omkring skoleejendommen.    
  2. Forvaltningen har vurderet, at der af hensyn til trafiksikkerhed i skoledistriktet skal realiseres en række vejprojekter i forbindelse med skoleprojektet. Vejprojekterne fremgår af bilag 5.
  3. Forslaget sikrer to passager på ejendommen mellem Holmbladsgade og Prags Boulevard.
  4. Teknik- og Miljøforvaltningen vil i forbindelse med Budget 2021 søge midler til sikker skolevej projekterne, så Prags Boulevard ud for skolen kan indrettes på en ny måde under hensyn til trafiksikkerhed for skolebørnene. I sammenhæng med det eksisterende fodgængerfelt i krydset mellem Uplandsgade/Strandlodsvej/Prags Boulevard vil det skabe en sikker forbindelse til Kløvermarken.
  5. Planforslaget sikrer, at skolebebyggelsen tilpasser sig området, blandt andet ved at bebyggelsen bliver lavest nærmest boligejendommen mod vest. Ligeledes vil der blive etableret offentligt tilgængelige byrum og tagterrasser, hvoraf det ene byrum vil ligge på skoleejendommens sydvestlige hjørne lige over for Kofoeds Skole.
  6. Planforslaget har i sig selv ingen indflydelse på skurvognen på Prags Boulevard. Lokaludvalgets opfordring er videregivet til Økonomiforvaltningen og Børne- og Ungeforvaltningen.    

Miljøvurdering

Lokalplanen medfører ikke miljømæssige konsekvenser, der betyder, at der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til miljøvurderingsloven.

Økonomi

Det er aftalt mellem forvaltningerne, at Teknik- og Miljøforvaltningen vil søge finansiering af vejprojekter til sikker skolevej i Budget 2021, så projekterne kan realiseres til ibrugtagning af skolen. Det samme gælder finansiering af ændret vejadgang til naboejendommen Holmbladsgade 111. Ændret indretning af parkeringspladsen på ejendommen Holmbladsgade 111 bliver finansieret af anlægsbevillingen til skolen. Det gælder også nyindretning af Prags Boulevard og Holmbladsgade.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt forslag til lokalplan, sender Teknik- og Miljøforvaltningen forslaget i høring i otte uger. Planforslaget kan sendes i offentlig høring umiddelbart efter Teknik- og Miljøudvalget har godkendt forslaget, jf. Borgerrepræsentationens delegation af 30. januar 2020. Amager Øst Lokaludvalg har oplyst, at de vil indkalde til et borgermøde.

Efter offentlighedsfasen vil forvaltningen gennemgå de modtagne henvendelser og på baggrund heraf udarbejde en indstilling om endelig vedtagelse af planforslaget. Denne forventes forelagt Borgerrepræsentationen i 4. kvartal 2020.

 

Søren Wille

/ Karsten Biering Nielsen


Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 24. august 2020

Enhedslisten fremsatte ændringsforslag (ÆF1) til erstatning af 1. at-punkt:

“at indstillingen sendes tilbage til forvaltningen med henblik på udarbejdelse af en ny lokalplan, der tager hensyn til at der ikke muliggøres parkering ud mod Holmbladsgade (sydsiden af skolen), at muligheden for korttidsparkering rykkes til nordsiden ud mod Prags Boulevard og at der sikres optimal passage over Holmbladsgade for små cyklister og fodgængere lige ved skolen (ikke et par blokke mod øst eller vest).”

Ændringsforslaget (ÆF1) blev ikke vedtaget med 2 stemmer mod 7. 2 undlod at stemme.

For stemte: Ø.

Imod stemte: A, C, F, V og Å.

Undlod at stemme: B og O.

Det Konservative Folkeparti fremsatte ændringsforslag (ÆF2) om tilføjelse til 1. at-punkt:

”at der etableres 50 parkeringspladser til skolen, så skolen får flere anvendelsesmuligheder uden for skoletiden.”

Ændringsforslaget (ÆF2) blev ikke vedtaget med 2 mod 9. Ingen undlod at stemme.

For stemte: C og V.

Imod stemte: A, B, F, O, Ø og Å.

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Radikale Venstre og Dansk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Da der er skabt usikkerhed om anlæg af en sikker skolevej, undlader Radikale Venstre og DF at stemme om ændringsforslaget fra Enhedslisten og afventer de indkomne høringssvar fra borgerne og de kommende brugere af skolen, samt lokaludvalgets holdning.” 

Til top