Optimeringsplan KBH Cykelby 2025
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til optimeringsplanen KBH Cykelby 2025, som indeholder idéoplæg til seks centrale cykelkorridorer.
Indstilling og beslutning
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller,
- at Teknik- og Miljøudvalget godkender optimeringsplanen KBH Cykelby 2025 (bilag 2).
Problemstilling
I Budget 2015 (BR 2. oktober 2014) (A, B, F, O og Ø) blev der afsat midler til at udarbejde en optimeringsplan til fremtidssikring af cykelfremkommeligheden på udvalgte korridorer i PLUSnettet. Således fremgår det af Budget 2015: ”For at understøtte en sammenhængende og langsigtet planlægning på cykelområdet på linje med for eksempel planlægningen for bus- og metronettet udarbejdes der en optimeringsplan, der indeholder indledende projektmodning inkl. prisskøn og effektvurdering af potentielle kommende cykel projekter, herunder effekt på andre transportformer samt inkludering af de bymæssige og landskabelige værdier.”
Løsning
I samarbejde med kommunens rådgiver har Teknik- og Miljøforvaltningen i foråret og sommeren 2015 udarbejdet optimeringsplanen med idéoplæg til seks centrale cykelkorridorer, hvor fremkommeligheden er særligt udfordret. De seks cykelkorridorer er følgende:
- Tagensvejkorridoren
- Torvegadekorridoren
- Nørregadekorridoren
- Jagtvejskorridoren
- Vesterbrogadekorridoren
- H.C. Andersens Boulevard-korridoren
Planen bygger på borgerdialog, screening og analyse af fremtidige behov på de seks korridorer, samt idéoplæg til helhedsløsninger for hver strækning. Løsningerne er udarbejdet med fokus på at fremtidssikre cyklernes fremkommelighed, samtidig med at der også tages hensyn til især busfremkommelighed og attraktive byrum. Der er ligeledes taget videst muligt hensyn til biltrafikken og særligt på strækninger, der indgår i kommunens trafikledelsesplan ("Københavns Kommunes administrationsgrundlag for trafikledelse 2014-2018") som vigtige for det overordnede vejnet for biler.
De seks strækninger er udvalgt på baggrund af deres vigtighed i forhold til den samlede cykelfremkommelighed i København, samtidig med at de repræsenterer forskellige udfordringer på tværs af bydele og vejtyper. Arbejdet med meget forskellige strækninger giver erfaringer med cykelfremkommelighed i mange typer byrum, og optimeringsplanen fungerer på den måde som et katalog over cykelfremkommelighed i forskellige byrum.
De udvalgte korridorer har alle en trafikmængde på over 12.000 cykler på en hverdag. Der er dog også andre højt trafikerede cykelstrækninger som for eksempel Nørrebrogade, Amagerbrogade og Nordre Frihavnsgade, der ikke indgår i optimeringsplanen. Det skyldes, at der allerede er projekter for cykelfremkommelighed i gang på disse strækninger.
Vedlagt som bilag 1 er en introduktion til optimeringsplanen, der beskriver baggrunden, herunder den forventede stigning i cykeltrafikken frem mod 2025, samt de metoder og data, der anvendt.
Bilag 2 er de seks rapporter, som udgør selve optimeringsplanen, med analyser, idéoplæg og borgerinputs for de seks korridorer.
Økonomi
Projektet er afsluttet indenfor den afsatte ramme på 1,5 mio. kr. Der er brugt 1,16 mio. kr. på udgifter til rådgiver samt, 0,34 mio. kr. til projektledelse. Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for kommunen.
Videre proces
Optimeringsplanen kan danne grundlag for finansiering af kommende projekter i København.
Optimeringsplanens idéoplæg for Tagensvej-korridoren indgår i budgetnotatet ’Cykelby for alle’, som Teknik- og Miljøforvaltningen har udarbejdet til forhandlingerne om Budget 2016.
Hvis Borgerrepræsentationen vælger at afsætte midler til projekter fra optimeringsplanen i budgetforhandlinger vil disse indgå i forvaltningens almindelige procedurer for anlægsprojekter, herunder yderligere borgerdialog og projektmodning samt høring af relevante eksterne parter.
Pernille Andersen
/Jakob Møller Nielsen
Beslutning
C fremsatte følgende ændringsforslag til indstillingens 1. at-punkt:
”At Teknik- og Miljøforvaltningen pålægges at fremlægge en optimeringsplan, hvor cyklisterne spredes over flere veje for at øge trafiksikkerheden og ikke koncentreres på færre strækninger og mere trafikerede strækninger”.
Ændringsforslaget blev ikke godkendt med to stemmer mod seks. Et medlem undlod at stemme.
For stemte: C og V.
Imod stemte: A, B, F og Ø.
Undlod at stemme: I.
Indstillingen blev godkendt med seks stemmer mod tre. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, B, F og Ø.
Imod stemte: C, I og V.
A, B, F og Ø afgav følgende protokolbemærkning
”Partierne finder det afgørende, at forvaltningen sikrer, at en eventuel fremtidig realisering af projekterne ikke vil medføre forringelser for busfremkommeligheden.”