Byfornyelsesredegørelse 2014
Indstilling og beslutning
- at Teknik- og Miljøudvalget tager økonomiredegørelsen på Byfornyelsesområdet til efterretning, jf. bilag 1.
- at Teknik- og Miljøudvalget tager de fremlagte anlægsregnskaber til efterretning.
- at Teknik- og Miljøudvalget tager proceduren for håndtering af anlægsregnskaber fra byfornyelsen til efterretning, jf. bilag 2.
Problemstilling
Borgerrepræsentationen vedtog 21. august 2014 en ny model for økonomistyringen på byfornyelsesområdet. Som et led i den nye styringsmodel blev det besluttet, at Teknik- og Miljøudvalget en gang årligt skal have forelagt en årlig redegørelse for byfornyelses-aktiviteterne, herunder økonomi.
Forvaltningen fremlægger hermed anlægsregnskaber for tidligere beslutninger på bevillingen Byfornyelse. Det har vist sig vanskeligt at konstruere data for enkeltprojekter før 2007, idet skiftende regnskabssystemer har ført til tab af data, og regnskaber for projekter før 2007 fremlægges derfor på samlet niveau. Denne procedure, som er udarbejdet i samarbejde med Intern Revision og Økonomiforvaltningen, afviger fra normal praksis og forelægges derfor til efterretning.Denne indstilling indeholder ikke nye beslutninger.
Løsning
Forvaltningen fremlægger hermed den årlige Byfornyelsesredegørelse, og redegør i den forbindelse for arbejdet med indførelse af en ny økonomimodel, en ny ansøgningsprocedure og et nyt digitalt ansøgnings- og administrationsværktøj (Byfornyelsesportalen).
Redegørelsen kan ses i sammenhæng med indstilling til Teknik- og Miljøudvalget pr. 10. august 2015 (2. pkt.) om ”Teknik- og Miljøudvalgets halvårsregnskab og forventet regnskab for 2015”, hvor regnskabsforventninger 2015 for byfornyelse indgår. Der henvises ligeledes til indstilling til Teknik- og Miljøudvalget pr. 10. august 2015 (9. pkt.) om ”Behandling af Deloittes revisionsberetning for 2014 vedrørende årsregnskabet”, hvor forhold omkring anlægsregnskaber for byfornyelse indgår.
- Ny økonomimodel
Den samlede byfornyelsesøkonomi styres nu i en model, hvor der blandt andet er øget fokus på bevillinger, reperiodiseringer samt statslige og kommunale rammer. Modellen giver løbende et detaljeret overblik over byfornyelsesøkonomien og tidsfrister tilknyttet de enkelte bevillinger. I forhold til tidligere har dette skabt et bedre samlet overblik over projektporteføljen med oplysninger om både økonomi og beskrivende data for de enkelte projekter.
- Ny ansøgningsprocedure og forbedret styringsværktøj
Teknik- og Miljøforvaltningen har i 2014 indfaset brugen af en ny procedure for ansøgning og godkendelse af byfornyelsesprojekter. Hensigten med den nye procedure er at forenkle ansøgningsproceduren, forkorte sagsbehandlingstiden, øge antallet af kvalificerede ansøgninger og sikre, at byfornyelsesprojekter gennemføres hurtigere. Ansøgningsfristen for byfornyelsesprojekter er 1. februar i året, og Teknik- og Miljøforvaltningen har for 2014 og 2015 modtaget henholdsvis140 og 130 ansøgninger. I 2013 modtog forvaltningen 53 ansøgninger. Kvaliteten af det indsendte materiale og projekternes indhold er forbedret som en følge af, at der tidligere i forløbet er dialog om projekterne, og forløbet er forenklet i hele procesforløbet.
- Byfornyelsesportalen
For at forbedre og skabe øget gennemsigtighed i projektstyringen af byfornyelsesprojekter har Teknik- og Miljøforvaltningen udviklet Byfornyelsesportalen (www.byfornyelsesportalen.kk.dk). På portalen bliver byfornyelsesprojekterne guidet igennem de forskellige faser indtil projektets afslutning.
Byfornyelsesportalen er endnu i udrulningsfasen, og der er således enkelte funktionaliteter, der først forventes endeligt gennemført ultimo 2015. Det drejer sig om:
- Integration med BBR registret og med eDoc journalisering
- Nyhedsbreve udsendes gennem portalen
- Sagsbehandling af licitationsresultater og byggeregnskaber
Økonomiredegørelse 2014-2016, jf. bilag 1
Prioritering af byfornyelsesrammen følger to overordnede principper: Borgerrepræsentationens vedtagne princip (16. juni 2010) om at matche de statslige rammer, når det gælder bygningsfornyelse og fælles gårdhaver, og forpligtelsen i Hovedaftalen 2015-2018 med BL – Danmarks Almene Boliger’s 1. kreds til at igangsætte to områdefornyelser årligt.
Byfornyelsen i Københavns Kommune havde i 2014 et samlet forbrug på 259,3 mio. kr. Indtægterne udgjorde 135,6 mio. kr. og omfatter overvejende udbetalt støtte fra Staten.
Statens tilsagn om støtte til Københavns Kommune til byfornyelse udgjorde i 2014 156,9 mio. kr. Der er tale om støtte med både 1-årige og flerårige rammer, og sidstnævnte kan efter reglerne overføres til følgende år. Princippet om matching af de statslige rammer med henblik på fuld udnyttelse er således fulgt. Herudover modtog kommunen statsligt tilsagn om støtte på 10 mio. kr. til områdefornyelse i 2014.
I 2014 har Borgerrepræsentationen truffet beslutning om at gennemføre 46 bygningsfornyelsessager (svarende til 2.890 boliger), fem fælles gårdhaver og to områdefornyelser. Sidstnævnte er i overensstemmelse med det andet overordnede princip for forvaltningens prioritering af byfornyelsesrammen, jf. ovenfor.
Forventningerne til byfornyelse i 2015 og 2016 er anslået ud fra forventninger til ordinære og ekstraordinære statslige rammer og forventede nye beslutninger om områdefornyelser. Den kommunale rådighedsramme anslås til at udgøre 23,6 mio. kr. i 2015 og 96,9 mio. kr. i 2016. Rådighedsrammen omfatter midler, som ikke allerede er disponeret til besluttede projekter og derfor kan anvendes til nye.
Der henvises til bilag 1, for en fyldestgørende redegørelse samt status for 2014, og forventninger til 2015 og 2016.
Anlægsregnskaber, jf. bilag 2 og 3
Forvaltningen fremlægger i alt 28 anlægsregnskaber for tidligere beslutninger (74 projekter) på bevillingen Byfornyelse. Med forelæggelsen af de 28 anlægsregnskaber i denne indstilling anser forvaltningen anlægsprojekter som er afsluttet frem til og med 2014, på bevillingen Byfornyelse, anlæg, for at være regnskabsforklaret.
Økonomi
Videre proces
Teknik- og Miljøforvaltningen vil fremadrettet årligt forelægge Teknik- og Miljøudvalget en byfornyelsesredegørelse for det forrige år med forventninger til det efterfølgende år.
Teknik- og Miljøforvaltningen vil fremadrettet løbende forelægge Teknik- og Miljøudvalget anlægsregnskaber på bevillingen Byfornyelse, anlæg, ligesom det sker på de øvrige bevillinger på anlægsområdet.
/Anders Møller
Beslutning
Indstillingen blev taget til efterretning.