Reklamebærende byudstyr - valg af designlinje
Forvaltningen har fundet vinderen af udbuddet af reklamebærende byudstyr og indgået koncessionskontrakt. Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til byudstyrets design.
Indstilling og beslutning
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at designserien Holscher Design, Copenhagen i designpakke 1 vælges til det nye byudstyr, som skal opsættes i København fra den 1. juli 2016.
- at det nye byudstyr skal have farven insignablå.
- at en tilpasning af buslæskærmene på udvalgte strækninger til +Way-konceptet muliggøres.
Problemstilling
Teknik- og Miljøudvalget bemyndigede d. 24. september 2014 forvaltningen til at indgå en koncessionskontrakt med den vindende byder i udbuddet af reklamebærende byudstyr. Det blev samtidigt besluttet, at Teknik- og Miljøudvalget skulle vælge designet af det nye byudstyr.
Teknik- og Miljøudvalget blev den 19. juni 2015 orienteret om, at vinderen af udbuddet er AFA JCDecaux A/S (AFA). Designet skal vælges blandt de seks alternativer, fremsendt af vinderen.
Løsning
AFA har afleveret to tilbud benævnt Designpakke 1 og Designpakke 2. Hver designpakke indeholder tre forskellige forslag til designserier. Indholdet af de to tilbud er ens i forhold til proceduren for anlægget af byudstyret, driften af det og vedligeholdet. Kun design og koncessionsafgift til kommunen er forskellige.
Da AFA er den eneste byder, har forvaltningen vurderet, at Teknik- og Miljøudvalget skal vælge mellem samtlige seks tilbudte designserier. Forvaltningen har, i samarbejde med Økonomiforvaltningen og trafikselskabet Movia, gennemgået og evalueret de seks designserier.
Designserierne består alle seks af buslæskærme, fritstående analoge reklamestandere, fritstående digitale reklamestandere, søjler til fri plakatering og søjletoiletter. Illustration af de seks designserier ses i bilag 1. Bilaget er fortroligt jf. offentlighedslovens § 30, nr. 2.
Designpakke 1
I Designpakke 1 har AFA tilbudt en koncessionsafgift på 3.004.200 kr. pr. år. og tre selvstændige designserier kaldet henholdsvis Designit, Aart og Holscher Design, Copenhagen.
Designit-serien har en buslæskærm med glastag og -vægge, men forvaltningen mener ikke, at Designit giver den bedste helhedsoplevelse, bl.a. pga. udformningen af tagene på den fritstående reklamestander og på toiletterne. Samtidig har de fritstående standere to bæringspunkter, hvilket gør renholdet omkring standeren besværligt.
Aart-serien har ikke glastag i buslæskærmen og dermed en mindre lethed i designet. De fritstående standere har også i denne serie to bæringspunkter, hvilket besværliggør renholdet omkring standeren.
Holscher Design, Copenhagen, som forvaltningen anbefaler, er beskrevet nedenfor.
Designpakke 2
I Designpakke 2 er forvaltningen blevet tilbudt en koncessionsafgift på 3.752.800 kr. pr. år.
De tre selvstændige designserier i denne pakke, svarer til det design, som står i København i dag. Variationerne mellem de tre designserier udgøres kun af forskellig placering af den integrerede stoppestedsstander. På to af designserierne er standeren placeret i det fjerneste højre hjørne, mens den i designserie nr.1 er placeret i midten af ”gavlen”.
Forvaltningens anbefaling af designserie
Forvaltningen anbefaler designserien Holscher Design, Copenhagen fra Designpakke 1.
Fordele
- Glaskonstruktionen giver en lethed i designet.
- Få bæringspunkter - kun to i buslæskærmene og ét på reklamestanderne - giver en lethed i konstruktionen.
- De få bæringspunkter gør renholdelsen omkring byudstyret betydeligt nemmere for kommunens drift.
Ulemper
- Den analoge trafikinformation (busplanerne) på den integrerede stoppestedstander er placeret over bænken inde i buslæskærmen. Det kan gøre det svært læse busplanerne.
Forvaltningen vil forsøge at få flyttet bænken til midt i buslæskærmen for at afhjælpe denne ulempe, jvf. afsnit om muligheder for justering af byudstyret.
Farven på byudstyret
Forvaltningen anbefaler, at byudstyret opsættes i insignablå, som det er præsenteret i udbudsmateralet og som svarer til den farve, byudstyret har i dag. Den blå farve er kommunens identitetsfarve og anvendes til bl.a. gadenaveneskilte, vejvisningsskilte og arbejdstøj.
Samtidig vil der være en farvemæssig sammenhæng med de 800 blå fritstående stoppestedstandere og omkring 500 blå affaldskurve som er placeret ved buslæskærme, og som ikke udskiftes i forbindelse med udbuddet.
Ifølge udbudsmaterialet er det muligt at få byudstyret leveret i en anden farve, og forvaltningen har undersøgt fordele og ulemper ved alternativt at vælge en grafitgrå, som i dag anvendes til bl.a. signalmaster og toiletbygninger. Den grå farve giver god baggrund for de budskaber og funktioner som skal fremhæves, hvorimod selve udstyret træder mere tilbage i bybilledet. Stoppestedstandere og affaldskurve kan evt. udskiftes/ omfarves, så det får samme farve som buslæskærme. Dette vil dog beløbe sig til et større millionbeløb.
Forvaltningens vurderer, at der samlet set er de største økonomiske fordele ved den blå farve, hvorfor den anbefales.
Movias +Way koncept og mulighed for tilpasning
For at tiltrække flere passagerer til den kollektive trafik har Movia udviklet et højkvalitets buskoncept: +Way. For at fremhæve +Way-linjerne er der udviklet et eget designudtryk i form af en +Way-grafik til blandt andet buslæskærmene samt egen turkis farve. Farve og grafik skal gå igen på busser og byudstyr for at understrege det sammenhængende koncept. Udviklingen af +Way-konceptet er sket parallelt med udbuddet af reklamebærende byudstyr.
Mulighed for designmæssig tilpasning til +Way-konceptet er medtaget i denne indstilling, fordi de buslæskærme som ligger på de kommende +Way-strækninger, vil skille sig ud fra de øvrige buslæskærme, hvis de bliver folieret med den særlige +Way-folie, se bilag 2. Bilaget er fortroligt jf. offentlighedslovens § 30, nr. 2.
Teknik- og Miljøudvalget tager med denne indstilling kun stilling til, om det skal være muligt at udsmykke buslæskærme med den særlige +Way-folie. Hvis udvalget vælger at afvise denne mulighed, vil alle +Way-stoppesteder fortsat blive markeret med en turkis destinationsplade på stoppestedsstanderen jf. bilag 2. På +Way-strækninger vil der også køre andre buslinjer, hvilket ligeledes vil fremgå af destinationspladerne.
Muligheder for justeringer af byudstyret senere
Umiddelbart efter at Teknik- og Miljøudvalget har valgt den endelige designserie, starter prototypeproduktionen. Senest en måned efter valg af designserie kan forvaltningen komme med forslag til mindre tilpasninger af den valgte designserie. Ved mindre tilpasninger forstås tilpasninger, der ikke indebærer, at AFA’s omkostninger til produktion af byudstyret øges fx flytning af den integrerede stoppestedstander, eller at bænken bliver lavet af træ i stedet for af metal.
Der er ikke garanti for, at alle ønsker til tilpasninger kan gennemføres. Det afhænger af en forhandling med AFA. Teknik- og Miljøforvaltningen vil blive orienteret, såfremt ændringerne afgørende forandrer det valgte design.
Økonomi
Koncessionsafgiften varierer alt efter, hvilken designserie Teknik- og Miljøforvaltningen vælger. Vælges designserien Holscher Design, Copenhagen, som forvaltningen anbefaler, vil den årlige koncessionsafgift være 3.004.200 kr. Koncessionsafgiften betales kvartalsvist første gang den 1. oktober 2016.
Forvaltningen vil i den samlede årlige budgetudmøntning fremlægge forslag til, hvordan koncessionsindtægterne skal anvendes.
+Way-tilpasning: Den første +Way-strækning er allerede udpeget - nuværende linje 5A, og de mulige omkostninger til foliering af buslæskærmene på denne strækning er medtaget i udbuddet efter aftale mellem Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen. Såfremt Teknik- og Miljøudvalget godkender tilpasningsmuligheden i bilag 2, vil folien derfor blive opsat uden ekstra beregning på buslæskærmene på linje 5A.
I den takt Økonomiforvaltningen/ MOVIA fremadrettet ønsker at etablere nye +Way-strækninger og omfoliere buslæskærme, vil det koste 8.600 kr. ekskl. moms pr. læskærm. Det vil være Økonomiudvalget, der skal finansiere omfolieringen.
Videre proces
Det nye byudstyr bliver sat op over en 4-måneders periode fra den 1. juli 2016 samtidigt med, at det eksisterende udstyr nedtages.
Pernille Andersen
/Jon Pape
Beslutning
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.